Όποιος ηττηθεί, θα αμφισβητηθεί 

Όποιος ηττηθεί, θα αμφισβητηθεί  Facebook Twitter
Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός αρχηγός δεν πείθει ότι μπορεί να απειλήσει πραγματικά τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τους ίδιους, και αυτό (εξακολουθεί να) είναι το πρόβλημα όλων. Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC
0

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία επιμένει να προτάσσει το δίλημμα της σταθερότητας, αλλά, όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στα γνωστά χαμηλά ποσοστά, χωρίς να την απειλούν ούτε κατά διάνοια, αυτό δύσκολα περνάει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας λόγω του αποτελέσματος της κάλπης των ευρωεκλογών. Κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός αρχηγός δεν πείθει ότι μπορεί να απειλήσει πραγματικά τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τους ίδιους, και αυτό (εξακολουθεί να) είναι το πρόβλημα όλων. 

Η κυβέρνηση σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, που φτάνει στο τέλος της, ήρθε αντιμέτωπη με τις δικές της ανεπάρκειες και τα δικά της λάθη. Για άλλη μια φορά κατέστη σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να την πλήξει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σταθερά και γρήγορα σε «κόμμα Κασσελάκη» και η προεκλογική καμπάνια του ήταν one man show. Ο επικεφαλής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που μοιάζει πάντα σαν να βρέθηκε εκεί τυχαία, μετέτρεψε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος σε ευκαιρία για περισσότερη προσωπική προβολή σε χαλαρές ψυχαγωγικές εκπομπές, όπου επιδείκνυε τα ακριβά σπίτια του και αναρωτιόταν πώς είναι δυνατό αυτός, στα 35 του, να αγοράζει διαμέρισμα 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και τρεις στους τέσσερις Έλληνες από 18 μέχρι 35 ετών να ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο. 

Η Νέα Δημοκρατία θέλει κι αυτή να είναι κοντά στην επίδοσή της των προηγούμενων εκλογών, που ήταν 33,12%, και τα δίνει όλα γι' αυτό, ενώ το 23,75% του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 μοιάζει άπιαστο όνειρο, παρότι ο Κασσελάκης δηλώνει ότι ελπίζει να περάσουν το 20%. 

Ούτε το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αποτελέσει πραγματική απειλή για τη Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο, παρότι οι αντικειμενικές συνθήκες ήταν ιδανικές γι' αυτό. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να διατηρεί να κέρδη που είχε στις περσινές εθνικές εκλογές και ορισμένες να ανεβάζει λίγο ακόμα τα ποσοστά του. Αυτό απέχει αρκετά από τον στόχο του να αναδειχθεί στον άλλο πόλο που θα δημιουργήσει μια δυναμική συσπείρωσης δυνάμεων απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν όμως η κάλπη των ευρωεκλογών επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για μικρή έστω αύξηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα το παρουσιάσει ως επιτυχία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές το ποσοστό του κόμματός του ήταν 7,72%.

Η Νέα Δημοκρατία θέλει κι αυτή να είναι κοντά στην επίδοσή της των προηγούμενων εκλογών, που ήταν 33,12%, και τα δίνει όλα γι' αυτό, ενώ το 23,75% του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 μοιάζει άπιαστο όνειρο, παρότι ο Κασσελάκης δηλώνει ότι ελπίζει να περάσουν το 20%. Καλώς ή κακώς, οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν πάρει έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Σχεδόν κανείς δεν συζητάει ποιοι πρέπει να πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο και γιατί, παρότι η Νέα Δημοκρατία, προς το τέλος, επιχείρησε να αναδείξει την επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ισχύ.

Δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές θέλησαν να δώσουν από την αρχή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και όχι μόνο δέχτηκε την πρόκληση αλλά κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και η ίδια. «Οι ψηφοφόροι να δώσουν καθαρό ορίζοντα τριετίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη», λέει στις ομιλίες του ο Δημήτρης Τσιόδρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. 

Όποιος ηττηθεί, θα αμφισβητηθεί  Facebook Twitter
O ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σταθερά και γρήγορα σε «κόμμα Κασσελάκη» και η προεκλογική καμπάνια του ήταν one man show.

Ο Δ. Τσιόδρας, εκφράζοντας τη γραμμή του Μαξίμου, υποστηρίζει ότι δεν αρκεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη αλλά έχει σημασία και το ποσοστό που θα πάρει, καθώς αυτό δεν πρέπει να είναι τέτοιο που να δίνει λόγο να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση. Είναι προφανές δηλαδή ότι στην κυβέρνηση, παρότι δεν αμφιβάλλουν για την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, αφού δεν την απειλεί κανείς, ανησυχούν μήπως το εκλογικό αποτέλεσμα σημάνει την κυβερνητική αμφισβήτηση. 

Η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές δύσκολα θα βρει κάποιο από τα κόμματα εξουσίας να πανηγυρίζει. Η Νέα Δημοκρατία περιμένει να δει την έκταση της υποχώρησης που θα καταγράψει. Αν το ποσοστό της γράφει μπροστά 3, θα βγάλει αναστεναγμό ανακούφισης, αν και ο στόχος είναι το 33%. Αν τον πετύχει, θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική γραμμή χωρίς αλλαγές. Αν δεν τον πετύχει, είναι αυτονόητο ότι θα αλλάξουν πολλά.

Στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν καταγραφεί αισθητή άνοδος, θα αρχίσει σιγά-σιγά η αμφισβήτηση του προέδρου του απ' όσους βιάζονται, καθώς το ζητούμενο είναι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο status quo ante. Ο νέος στόχος μετά τις ευρωεκλογές θα είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας και η πολιτική ηγεσία που θα την εκφράσει στις εθνικές εκλογές. 

Πόλεμο θα δεχθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης αν δεν καταφέρει να συγκρατήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τελευταίο συνέδριο φάνηκε ξεκάθαρα ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και πολλά από τα παλιά στελέχη του κόμματος δεν θέλουν να τον αφήσουν να οδηγήσει αυτός το κόμμα και στις εθνικές εκλογές. Αν το κάνει, θα ελέγξει πλήρως και απόλυτα τον ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική καριέρα των περισσότερων θα τελειώσει. Όλοι αυτοί, βέβαια, στο συνέδριο ηττήθηκαν, αλλά στο παρασκήνιο οι διεργασίες ήταν έντονες το προηγούμενο διάστημα και αρκετοί ετοιμάζονται να πάρουν ξανά τα όπλα.   

Οι ευρωεκλογές αυτές έχουν χάσει λίγο το νόημα και τον σκοπό για τον οποίο γίνονται στην Ελλάδα, αλλά από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου θα βγουν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα και ενδεχομένως να επηρεαστούν οι πολιτικές εξελίξεις, ειδικά στον χώρο της αντιπολίτευσης. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί η ψήφος μας είναι σημαντική;

Ευρωεκλογές 2024 / Γιατί η ψήφος μας είναι σημαντική;

Προσωπικότητες απ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής παίρνουν θέση υπέρ της συμμετοχής στις προσεχείς ευρωεκλογές και προτρέπουν τους αναποφάσιστους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ