«Όσοι είναι υπέρ της οικογένειας δεν μπορεί παρά να είναι και υπέρ του γάμου για όλους» 

SMALL TALK Facebook Twitter
Οι συνθήκες είναι πάντα ώριμες για περισσότερη δικαιοσύνη και για άρση δυσμενών διακρίσεων. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Πιστεύετε ότι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων στη χώρα μας; Μήπως, δηλαδή, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο; 
Ήταν άραγε ώριμες οι κοινωνικές συνθήκες στις ΗΠΑ όταν καταργήθηκε η δουλεία ή, αργότερα, οι διακρίσεις σε βάρος των Αφροαμερικανών; Όχι, βέβαια. Ήταν άραγε ώριμες οι κοινωνικές συνθήκες όταν έγινε η Επανάσταση του 1821; Πολλοί σημαντικοί Έλληνες πολιτικοί, όπως ο Καποδίστριας, και λόγιοι έλεγαν εμφατικά «όχι». Ήταν έτοιμη η ελληνική κοινωνία να εκλέξει γυναίκες, όταν τους δόθηκε το εκλογικό δικαίωμα τη δεκαετία του ‘50; Η ισχνή παρουσία γυναικών στη Βουλή δείχνει ότι ούτε καν σήμερα δεν είναι επαρκώς ώριμη για ίση εκπροσώπηση. Ήταν η Ελλάδα μια ευρωπαϊκή κοινωνία, όταν έγινε μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 1981; Θα αμφέβαλλε κανείς αν είναι ακόμη και σήμερα. Μήπως ήταν έτοιμη η κοινωνία για τη θέσπιση του πολιτικού γάμου και για την ισότητα των φύλων με τη ριζική αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου το 1983; Καθόλου, δυστυχώς.

Σήμερα, όμως, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι αυτές οι «άκαιρες» αποφάσεις και πράξεις ήταν σωστές και δίκαιες, με θετικά αποτελέσματα. Ποιος θα τολμούσε να επιχειρηματολογήσει, πέρα από πεπεισμένους αντιδημοκράτες ακροδεξιούς, κατά της ισότητας των φύλων στο οικογενειακό δίκαιο; Κι όμως, οι συζητούμενες μεταρρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου με τη θέσπιση του γάμου και της κοινής γονεϊκότητας ανεξαρτήτως φύλου δεν είναι παρά η λογική και δίκαιη επέκταση αυτής της ισότητας των φύλων. Η συντριπτική πλειονότητα όσων σήμερα διαφωνούν σε λίγα χρόνια θα το θεωρεί αυτονόητο, όπως θεώρησαν αυτονόητη την ισότητα ανδρών και γυναικών και όσοι την καταψήφισαν το μακρινό 1983. 

Γάμος και σύμφωνο συμβίωσης είναι, λοιπόν, δύο διαφορετικές συμβάσεις. Και κάθε άτομο πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε σύμβαση επιλέξει, με βάση το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την προστασία της οικογενειακής ζωής, ανεξαρτήτως του φύλου του.

— Άρα, τι μας δείχνουν όλα αυτά;
Ότι η ερώτηση αυτή δεν έχει καμία σημασία, όταν πρόκειται για ένα δικαίωμα, πολύ περισσότερο για την απλή επέκταση ενός υφιστάμενου δικαιώματος σε όλα τα πρόσωπα, με κατάργηση των δυσμενών διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο ενός προσώπου. Συνεπώς, ναι, οι συνθήκες είναι πάντα ώριμες για περισσότερη δικαιοσύνη και για άρση δυσμενών διακρίσεων. 

Η κ. Λίνα Παπαδοπούλου
Η κ. Λίνα Παπαδοπούλου

— Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητος ο γάμος αφού υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης.
Η ερώτηση αυτή μου θυμίζει το αντίστοιχο ερώτημα «γιατί θέλεις να αγοράσεις ένα σπίτι, αφού μπορείς να το νοικιάσεις;». Ή, ακόμη ακριβέστερα: Αν ένας άνδρας μπορεί να αγοράσει ένα συγκεκριμένο σπίτι, θα ρωτούσε ποτέ κανείς σήμερα μια γυναίκα: «Γιατί παραπονιέσαι που δεν μπορείς να το αγοράσεις, αφού μπορείς να το νοικιάσεις;». Κάποτε, βέβαια, τέτοιου είδους δυσμενείς διακρίσεις λόγω φύλου υπήρχαν και πολλοί αντιδραστικοί έβρισκαν δικαιολογίες για να μην επιτρέπουν στις γυναίκες να σπουδάζουν ή να ασκούν διάφορα επαγγέλματα λόγω φύλου. Σήμερα θα ρωτούσε κανείς «Γιατί, Γιάννη, παραπονιέσαι που δεν μπορείς να γίνεις νοσοκόμος, αφού μπορείς να γίνεις γιατρός;» ή «Γιατί, Μαρία, παραπονιέσαι που δεν μπορείς να γίνεις γιατρός, αφού μπορείς να γίνεις νοσοκόμα;»; Όχι βέβαια. Γιατί, λοιπόν, ρωτάνε κάποιοι «Γιατί, Μαρία, παραπονιέσαι που δεν μπορείς να συνάψεις τη σύμβαση αστικού δικαίου που λέγεται γάμος με την Αρετή, απλώς και μόνον επειδή ο Γιάννης μπορεί να συνάψει γάμο μαζί της;»; Γάμος και σύμφωνο συμβίωσης είναι, λοιπόν, δύο διαφορετικές συμβάσεις. Και κάθε άτομο πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε σύμβαση επιλέξει, με βάση το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και την προστασία της οικογενειακής ζωής, ανεξαρτήτως του φύλου του.

Τα ετερόφυλα ζευγάρια δεν σταμάτησαν να συνάπτουν γάμο επειδή θεσπίστηκε ο εναλλακτικός θεσμός του συμφώνου συμβίωσης, που ιδρύεται αλλά, το πιο σημαντικό, λύνεται ευκολότερα, και επιτρέπει στους συντρόφους πιο ευέλικτες και λιγότερο δεσμευτικές ρυθμίσεις, λιγότερες υποχρεώσεις από ό,τι ο γάμος. Γι' αυτό και θεωρείται λιγότερο ισχυρό. Και ποτέ κανείς δεν ρώτησε ένα ετερόφυλο ζευγάρι γιατί δεν συνάπτετε σύμφωνο και θέλετε σώνει και καλά γάμο; Πέραν, εξάλλου, των νομικών διαφορών, ο γάμος αναπτύσσει και έναν ισχυρό συμβολισμό: δηλώνει σταθερό δεσμό αγάπης και πίστης για μια ζωή (παρότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα διαζυγίου). Τέλος, ο γάμος επιτρέπει και στους δύο συζύγους που μεγαλώνουν στην πράξη από κοινού ένα παιδί να αναγνωρίζονται από κοινού και ως γονείς του. Και αυτό είναι υπαρξιακά σημαντικό για το ίδιο το παιδί αλλά και για τη σταθερότητα της σχέσης, εν τέλει για τη σταθερότητα της οικογένειας. Άρα, όσοι είναι υπέρ της οικογένειας δεν μπορεί παρά να είναι και υπέρ του γάμου και των οικογενειακών και γονεϊκών δεσμών αγάπης, αφοσίωσης και ευθύνης για όλους. 

— Υπάρχει η πιθανότητα να αναγνωριστεί ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά όχι το δικαίωμά τους να αποκτήσουν παιδιά;
Όχι. Γάμος σημαίνει γάμος, με όλα τα παρεπόμενα που αυτός συνεπάγεται. Και δεν πρόκειται, βέβαια, κατά κυριολεξία για το δικαίωμα να «αποκτήσει» παιδιά ένα ομόφυλο ζευγάρι. Διότι κανείς δεν απαγορεύει σήμερα, ούτε και θα μπορούσε να απαγορεύσει ποτέ, σε έναν ομοφυλόφιλο ή τρανς άνθρωπο να αποκτήσει παιδί, είτε με φυσικό τρόπο, αν το επιλέξει, είτε με τις μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι αποκτούν παιδιά κάθε μέρα, έχουν ήδη παιδιά, τα μεγαλώνουν, ακόμη και μέσα σε ψευδεπίγραφους ετερόφυλους γάμους.

Άρα, το ερώτημα είναι γιατί το κράτος στερεί από ένα παιδί που έχει ήδη δύο μαμάδες, τις φωνάζει έτσι και τις νιώθει έτσι και τις αγαπάει εξίσου, τις χρειάζεται εξίσου, τις νοιάζεται εξίσου, τη νομική αναγνώριση της μιας μαμάς, του στερεί δηλαδή τον έναν γονέα του. Ομοίως, βεβαίως, και με δύο μπαμπάδες. Και γιατί το κράτος στερεί την ασφάλιση από αυτό το παιδί, αφού δεν του επιτρέπει να ασφαλιστεί κάτω από το όνομα της μαμάς ή του μπαμπά που εργάζεται και μπορεί να το ασφαλίσει, στις περιπτώσεις που ο νομικά αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί. Και γιατί το κράτος αφήνει παιδιά να μεγαλώνουν εγκαταλελειμμένα σε ορφανοτροφεία επειδή είναι «μεγάλα» και όχι μέσα σε μια οικογένεια με αγάπη, νοιάξιμο και ζεστασιά, απλώς και μόνο επειδή αυτή η οικογένεια αποτελείται, π.χ., από δύο μπαμπάδες. 

— Πολλοί αντιδρώντες αναρωτιούνται πώς θα αντέξει ένα παιδί το πιθανό bullying των συμμαθητών του όταν έχει γονείς του ιδίου φύλου. Τι θα τους απαντούσατε; 
Το παιδί μου δέχθηκε bullying, επειδή φόρεσε γυαλιά. Θα έπρεπε να μην φορέσει? Ή ακόμη χειρότερα να μην επιτρέπει ο νόμος στα παιδιά να φοράνε γυαλιά, επειδή μπορεί να πέσουν θύματα bullying; Άλλα παιδιά δέχονται μπούλινγκ, επειδή είναι αλλοεθνή, ή υπέρβαρα, ή κοντά, ή πολύ ψηλά, ή πολύ έξυπνα ή πολύ ευαίσθητα, ή επειδή οι γονείς τους χώρισαν ή επειδή είναι παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας ή τεκνοθετημένα. 

Από πότε, λοιπόν, όποιος και αν είναι ο λόγος,  φορτώνουμε το βάρος στο παιδί-θύμα, αντί να καταπολεμούμε το bullying αυτό καθεαυτό;  Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά και αυτό είναι που πρέπει να διδαχθούν, όπως και τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή του διαφορετικού, που στα παιδιά είναι έμφυτη, αλλά πολλές φορές οι μεγάλοι τους την αναιρούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα “αόρατα” παιδιά – οι εμπειρίες ενηλίκων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα»

Lgbtqi+ / Τα «αόρατα» παιδιά: Εμπειρίες ενηλίκων που μεγάλωσαν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα

Η διδακτορική έρευνα της Έλενας-Όλγας Χρηστίδη, ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνης του Orlando LGBT, εστιάζει στα παιδιά κάποιων οικογενειών που δεν ήταν σαν τις άλλες και που υπήρχαν και στη χώρα μας πολύ πριν αρχίσουν να συζητιούνται δημόσια το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος για όλ@, για τα παιδιά εκείνα που ήταν μέχρι πρότινος «αόρατα», όπως υπήρξε και η ίδια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ