Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο Facebook Twitter
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή τάχθηκε υπέρ ενός θεμελιώδους δικαιώματος και απέναντι σε κάθε ομοφοβικό παραλήρημα. Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi
0

ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ στη δημόσια σφαίρα κυριαρχούσαν τα σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται ότι είχαν διαμηνύσει με σαφή τρόπο προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα στηρίξουν μια ενδεχόμενη ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου και ο λόγος ήταν η έμμεση υποστήριξή της στην ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Για όλους αυτούς, λοιπόν, που μας ζάλιζαν τόσο καιρό με τη μικροπολιτική φλυαρία τους, ας τους φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη και ας τους υπενθυμίσουμε την πύρινη και μνημειώδη ομιλία του Κωνσταντίνου Τασούλα, εκείνο το βράδυ, ειδικά σήμερα που ο πρόεδρος της Βουλής αποτελεί την επίσημη πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν μια εξαιρετική Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανθρώπινη και συμπεριληπτική, που άνοιξε τον θεσμό στην κοινωνία όσο κανείς άλλος προκάτοχός της, και για πρώτη φορά το προεδρικό μέγαρο σταμάτησε να μυρίζει ναφθαλίνη.

Ανατρέχω, λοιπόν, σε εκείνη την ομιλία προκειμένου να δω ποια θα είναι τα επιχειρήματα όλων εκείνων που θα στηρίξουν τον κ. Τασούλα, αλλά είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου. Επιστρέφω σε εκείνα τα λόγια του για να επισημάνω ότι μπορεί να υπερισχύει η λογική των πολιτικών υπολογισμών, αλλά πολλές φορές κάποιες αντιδράσεις είναι έωλες και φθηνές ως προς το πολιτικό περιεχόμενο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν μια εξαιρετική Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανθρώπινη και συμπεριληπτική, που άνοιξε τον θεσμό στην κοινωνία όσο κανείς άλλος προκάτοχός της, και για πρώτη φορά το προεδρικό μέγαρο σταμάτησε να μυρίζει ναφθαλίνη. Δέχθηκε αήθεις επιθέσεις, ειδικά από τα ακροδεξιά παράκεντρα, αλλά πάντοτε στάθηκε –και το είδαμε και σήμερα– στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος.

Μεταξύ άλλων, αποστασιοποιήθηκε πλήρως από πολιτικά παιχνίδια, επισκέφθηκε κάθε σημείο της Ελλάδας, πολίτες πλημμύρισαν τους χώρους του προεδρικού μεγάρου, επισκέφθηκε την Ουκρανία, μοίρασε φαγητό σε άστεγους και με τις αντισυμβατικές πράξεις της αλλά και τις αναλόγου περιεχομένου δημόσιες παρεμβάσεις της απέδειξε ότι παραμένει μακριά από τον στερεοτυπικό λόγο, δίνοντας βάρος στην ευαισθητοποίηση και στην καλοσύνη των ανθρώπων. Κι αυτό που της καταλογίζουν τελικά ως λάθος είναι η περίφημη παρουσία της στη γιορτή μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Η ίδια είχε απαντήσει αιχμηρά για το συγκεκριμένο θέμα σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ τονίζοντας: «Η καθολικότητα της απόλαυσης των δικαιωμάτων είναι η κεντρική αρχή για τα δικαιώματα σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Διχαστικό είναι να χωρίζει κανείς τα δικαιώματα σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Όχι να υπερασπίζεται την καθολική απόλαυση. Εδώ κάποιοι συμπολίτες μας διεκδίκησαν και πέτυχαν να απολαύσουν δικαιώματα που εμείς ήδη έχουμε. Δεν αφαίρεσαν κάτι από κανέναν άλλο. Αλλά σέβομαι τις απόψεις όλων».

Κι όμως εξακολούθησε να γίνεται στόχος αντιδράσεων και σεξιστικών φράσεων, ενώ ο χλευασμός δεν είχε κανένα όριο. Αμέτρητες φορές, είναι η αλήθεια, η πολιτική ορθότητα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή τάχθηκε υπέρ ενός θεμελιώδους δικαιώματος και απέναντι σε κάθε ομοφοβικό παραλήρημα. Επειδή απέφυγε τις εθνικιστικές κορόνες και έσπασε ταμπού. Προφανώς αυτό χαλούσε το πατριαρχικό αφήγημα και δεν ταίριαζε στον κομματικό μικρόκοσμο.   

Πάμε τώρα στα λόγια του σημερινού προέδρου της Βουλής και ενός από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Έλεγε τότε ο κ. Τασούλας: «Αυτό το δικαίωμα σύναψης γάμου ανεξαρτήτως φύλου είναι καίριο αλλά είναι και απλό: αίρεται οποιοσδήποτε περιορισμός φύλου ως προς τα πρόσωπα που συνάπτουν μία δικαιοπραξία και όχι ιερουργία. Αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της έννομης τάξης δεν συμβαίνει στο πεδίο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει τους δικούς της κανόνες στο πλαίσιο της απολύτως σεβαστής θρησκευτικής ελευθερίας ούτε οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική κοινότητα ή αξιακή αντίληψη επιβάλλει κάτι διαφορετικό»

Και συμπλήρωνε: «Στην πολιτική έχουν σημασία τα γεγονότα περισσότερο από τις προθέσεις. Το γεγονός είναι ότι ψηφίζεται σήμερα το βράδυ με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβερνήσεως της ΝΔ –στην οποία συμπλέουν αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τρόπο ο οποίος αποδεικνύει πολιτική ωριμότητα– κι όλες οι άλλες κουβέντες, γλυκανάλατες ή πικρές αναφορές, είναι περιττές και μου θυμίζουν περισσότερο μια αχρείαστη προσπάθεια να μετατραπούμε την ώρα που συνομιλούμε με την ευθύνη μας, σε διακονιάρηδες ψήφων χαϊδεύοντας αυτιά, παριστάνοντας ότι εμείς έχουμε την πρωτοβουλία ή ότι χωρίς εμάς αυτό δεν θα είχε συμβεί».

Αυτά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν με τη θετική τους ψήφο την ιδιαίτερη θέρμη του κ. Τασούλα υπέρ του νομοσχεδίου όλοι εκείνοι που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου;  Η Ιστορία θα κρίνει τα υπόλοιπα. Όπως έλεγε και ένας Σοβιετικός ηγέτης: «Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ