Πολεμικά αεροσκάφη ή ασθενοφόρα; Ιδού η απορία

Ένα Σάββατο… Facebook Twitter
Πάντα υπήρχαν κάποιοι που είχαν αυτή την άποψη, υπήρχαν όμως και λίγοι που μιλούσαν άλλη γλώσσα. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, που θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε Σάββατο, συνέβησαν δυο γεγονότα φαινομενικά εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Το πρώτο ήταν μια πομπώδης ανακοίνωση της κυβέρνησης με την οποία πανηγύρισε γιατί οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση στη χώρα μας των περίφημων υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών F-35, παράλληλα με άλλα οπλικά συστήματα, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 8,2 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, από το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίστηκε μέσω βίντεο ενθουσιασμένος και χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Υπουργοί μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό του.

Με ανάλογο ενθουσιασμό τηλεοπτικοί σταθμοί φιλοξένησαν τις επόμενες ώρες και ημέρες σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων δημοσιογράφους, απόστρατους και στρατιωτικούς αναλυτές (ένα είδος που έχει μεγάλη ζήτηση) οι οποίοι έλεγαν πως η χώρα τώρα δεν έχει να φοβάται τίποτε από τους γείτονες, τους επιθετικούς γείτονες, όπως τόνιζαν. Ένας από αυτούς, δημοσιογράφος, όχι απόστρατος, ύψωσε λίγο περισσότερο τη φωνή του, έστρεψε το βλέμμα του από τους υπόλοιπους, κοίταξε τον τηλεοπτικό φακό και απευθύνθηκε στον Ερντογάν –ναι, στον ίδιο τον Ερντογάν–, λέγοντας περίπου: «Τώρα, ας έρθετε νύχτα, κύριε Πρόεδρε, όπως μας απειλούσατε, για ελάτε…». Οι υπόλοιποι στο πάνελ χαμογέλασαν. Προσποιητά, με την ευγένεια των καλεσμένων, δεν έχω ιδέα – πάντως χαμογέλασαν.

Τα 8,2 δισ. ευρώ θα δοθούν σε βάρος της παιδείας, της αντιμετώπισης της φτώχειας που θερίζει αυτόν τον καιρό λόγω της ακρίβειας, των υποδομών που λείπουν, της υγείας, τελικά σε βάρος των ασθενοφόρων που δεν είναι εύκολα διαθέσιμα ένα Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πόλης.

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας μια δημοσιογράφος γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός τροχαίου που συμβαίνει στο κέντρο της πολύβουης πρωτεύουσας. Συμβολή Βασιλέως Γεωργίου και Κωνσταντίνου, πιο κέντρο δεν γίνεται. Ένα νέο ζευγάρι που επιβαίνει σε μοτοσικλέτα, μετά από ελιγμό αυτοκινήτου που έσπευσε να εξαφανιστεί από το σημείο (εγκατάλειψη, όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο), σωριάζεται στο έδαφος· η κοπέλα σηκώνεται, ο νεαρός παραμένει στην παγωμένη άσφαλτο με τη μισή μηχανή επάνω του και το αίμα να πλημυρίζει τον δρόμο. Περαστικοί –ευτυχώς ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον διπλανό– τον βοηθούν όπως μπορούν, δίνουν πρώτες βοήθειες και καλούν ασθενοφόρο.

Περνάει περισσότερο από μισή ώρα και αυτό δεν έρχεται, γίνονται επανειλημμένως κλήσεις με ένταση λόγω αγωνίας για την ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει, αλλά δεν έρχεται. Κάποιος από τους συγκεντρωμένους λέει πως αυτό είναι σύνηθες, δεν έχει οδηγούς το ΕΚΑΒ, τα ασθενοφόρα είναι παλιά και χαλάνε αρκετά συχνά. Οι κουβέντες του δεν ξαφνιάζουν κανέναν από όσους έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τον τραυματία, απολύτως κανέναν. Έχουν ακούσει δεκάδες φορές ειδήσεις που μιλάνε για το μεγάλο έλλειμμα ασθενοφόρων και προσωπικού στο δημόσιο ΕΚΑΒ. Κάποιοι έχουν πεθάνει γι’ αυτόν τον λόγο. Για καλή τύχη του τραυματισμένου νεαρού, από το σημείο περνάει ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο. Τον παίρνει αυτό και τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Άκουσα την πρώτη είδηση σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς (ήταν πρώτη είδηση εκείνη την ημέρα) και τη διάβασα σε όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Δικαιολογημένα, ακόμα και αν είναι αποκρουστικό το εμπόριο πατριωτισμού από διάφορους στρατόκαυλους δημοσιογράφους – αντικειμενικά, είναι μια είδηση που κρίνεται σημαντική, αφορά την άμυνα της χώρας. Περιττό να σημειώσω την αξιολόγηση του δεύτερου γεγονότος, δεν υπήρχε πουθενά. Επίσης δικαιολογημένα όμως. Ναι, το γεγονός ότι Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας, γύρω από το οποίο βρίσκονται αρκετά νοσοκομεία, ένα ασθενοφόρο καθυστερεί τουλάχιστον μισή ώρα ανεξαρτήτως του πόσο μπορεί να κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή, είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι ένα τόσο σπάνιο για να έχει μια θέση στην ειδησεογραφία, έστω λίγο πριν από το δελτίο καιρού. Απλώς συμβαίνει, αυτά συμβαίνουν, το συνηθίσαμε. Αν δεν υπήρχε η δημοσιογράφος να το καταγράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα το μαθαίναμε καν.

Η καταγραφή των δυο γεγονότων έχει μόνο σημειολογική σημασία. Σαν να θέλει να φωνάξει για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τα 8,2 δισ. ευρώ θα δοθούν σε βάρος της παιδείας, της αντιμετώπισης της φτώχειας που θερίζει αυτόν τον καιρό λόγω της ακρίβειας, των υποδομών που λείπουν, της υγείας, τελικά σε βάρος των ασθενοφόρων που δεν είναι εύκολα διαθέσιμα ένα Σάββατο βράδυ στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί, άραγε λαϊκισμό, μια τέτοια σύγκριση, αυτός ο παραλληλισμός; Πάντα υπήρχαν κάποιοι που είχαν αυτή την άποψη, υπήρχαν όμως και λίγοι που μιλούσαν άλλη γλώσσα. Αναφέρονταν στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις με την Τουρκία, προτάσσοντας όμως τον διάλογο για τα προβλήματα, την προσπάθεια προσέγγισης του γείτονα με αμοιβαίους, αν χρειαστεί, συμβιβασμούς. Πάντα κυριαρχούσαν οι πρώτοι. Αναρωτιέμαι, τόσα χρόνια μετά, αν θα δικαιωθούν ποτέ…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ