Πολιτικοί στο TikTok και το YouTube: Μεταξύ cringe και ένοχης απόλαυσης

Πολιτικοί στο Tik Tok και το YouTube: Μεταξύ cringe και ένοχης απόλαυσης Facebook Twitter
Παντού στον κόσμο, οι πολιτικοί, παραμονές εκλογών, (νομίζουν ότι) τσαλακώνονται, (νομίζουν ότι) «χαμηλώνουν», ιδρώνουν να μιλήσουν σαν άνθρωποι - πώς έκαναν πρόταση γάμου, τι τους λένε τα παιδιά τους, πώς τα πάνε με τα πεθερικά, αλήθειες και αναμενόμενοι κοινοί τόποι.
0



ΚAI TA THINK TANKS
ό,τι μπορούν κάνουν. Και οι επικοινωνιολόγοι ό,τι μπορούν συμβουλεύουν. Τα πάντα θα γίνουν και παντού θα πάνε ηγέτες και στελέχη κομμάτων. Και στο TikTok και σε lifestyle εκπομπές, παντού. Η ιδέα είναι σωστή, η υλοποίηση κάπως cringe, να είμαστε ειλικρινείς.

Κι αυτοί κάπως περίεργα κολυμπάνε σε πλατώ με ροζ μαξιλάρες και νόστιμα επιπλάκια και οι πολίτες δεν έχουν συνηθίσει αυτή την επικοινωνία και γαργαλιούνται χαιρέκακα. Εκεί που 10 λεπτά πριν συζητιόταν ένα διάσημο διαζύγιο / ειδύλλιο / beef, τώρα να συζητάς για μέτρα, αντίμετρα και πολιτικούς ελιγμούς. Εκεί που το σουπεράκι έπαιζε τα τελευταία νέα από το Survivor, να πρέπει να σεβαστεί τη συγκυρία του τίτλου που θα δώσει το small talk με έναν πολιτικό – δύσκολα πράγματα.

Και στην τελική, το να πηγαίνουν οι πολιτικοί σε lifestyle εκπομπές δεν είναι καθόλου καινούρια συνθήκη: κατά το παρελθόν η αφεντιά κάποιων κομματικών στελεχών μέχρι και με εκπροσώπους της trash tv είχε συνομιλήσει –μπροστά και πίσω από τις κάμερες- με γνωστές, περασμένες και καθόλου ξεχασμένες, συνέπειες.

Από τη μία πλευρά, έχει και την πλάκα του όλο αυτό. Αμφότερες οι πλευρές δυσκολεύονται: από τη μία οι παρουσιαστές τρέμουν μην ειπωθεί κάτι πολύ τηλεοπτικό και αταίριαστο με την περίσταση του αναπάντεχου προσκεκλημένου, από την άλλοι οι υποψήφιοι μη βγει πιο ξύλινη η φάση και το τηλεοπτικό σουρπρίζ καταλήξει σε φιάσκο.

Από την άλλη, παντού στον κόσμο, οι πολιτικοί, παραμονές εκλογών, (νομίζουν ότι) τσαλακώνονται, (νομίζουν ότι) «χαμηλώνουν», ιδρώνουν να μιλήσουν σαν άνθρωποι - πώς έκαναν πρόταση γάμου, τι τους λένε τα παιδιά τους, πώς τα πάνε με τα πεθερικά, αλήθειες και αναμενόμενοι κοινοί τόποι.

Πολιτικοί στο Tik Tok και το YouTube: Μεταξύ cringe και ένοχης απόλαυσης Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στη Νεφέλη Μεγκ.

Βέβαια, στον ελληνικό τηλεοπτικό αέρα το lifestyle και οι ψυχαγωγικές εκπομπές είχαν πάντα ένα συγκεκριμένο tone of voice (ανυπόφορο) και ένα συγκεκριμένο χρώμα (με ελάχιστες, ελαχιστότατες εξαιρέσεις) κι όταν αυτό μπερδεύεται με τα πολιτικά, το αποτέλεσμα, αν δεν είναι πραγματικό Βατερλώ, είναι τουλάχιστον άβολο – σαν να βλέπεις σχολιαρόπαιδα να πιάνουν ψιλοκουβέντα με εξωσχολικούς. Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα ίδια, αλλά από την ανάποδη: όλα είναι τόσο υπαγορευμένα, σκηνοθετημένα, χορογραφημένα που, λίγο πριν το scroll down, απλώς απορείς ποιος κοροϊδεύει ποιον.

Γιατί, εκτός Βουλής, πολιτικών γραφείων, σεσημασμένων λαϊκίστικων πρωινάδικων και προεκλογικών πάνελ, για τον πολιτικό, πραγματική άνεση δεν υπάρχει πουθενά. Τσάι και συμπάθεια, κυρίως τσιτωμένοι γιακάδες από τα άγνωστα νερά, υπερβολικά χαμόγελα αληθινού τρόμου.

Και στην τελική, το να πηγαίνουν οι πολιτικοί σε lifestyle εκπομπές δεν είναι καθόλου καινούρια συνθήκη: κατά το παρελθόν η αφεντιά κάποιων κομματικών στελεχών μέχρι και με εκπροσώπους της trash tv είχε συνομιλήσει –μπροστά και πίσω από τις κάμερες- με γνωστές, περασμένες και καθόλου ξεχασμένες, συνέπειες. Οπότε το να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Σταματίνα Τσιμτσιλή ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ναταλία Γερμανού, το διαχειριζόμαστε πλέον ως κανονικότητα.

Το άλλο –όλο αυτό το κυνηγητό με το TikTok και το YouTube- είναι το ασθενές κομμάτι της επικοινωνιακής ιστορίας, κυρίως γιατί δεν υπάρχει φυσικότητα και αυθορμητισμός (όσο και να το παιδεύουν, ακόμη τουλάχιστον) – η πρόβα καρφώνεται στα μικροπράγματα.

Πολιτικοί στο Tik Tok και το YouTube: Μεταξύ cringe και ένοχης απόλαυσης Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη Zoe Pre.

«Μα, γιατί το κάνουν;», αναρωτιέται πολύς κόσμος, την ίδια στιγμή που με ένοχη απόλαυση καταναλώνει το τελικό προϊόν.

Συμβαίνει όλη αυτή η κούραση για χάρη των κομματικών στρατών και την κόντρα παραμονή των εκλογών; Όχι. Αν και το Twitter δίνει τέτοια δείγματα γραφής. Στοχοποιούνται νέοι δημιουργοί περιεχομένου από την απόφασή τους να παίξουν σ’ αυτό το ξέφρενο παιχνιδάκι που γίνεται η πολιτική, όταν συναντιέται με τα (social) media; Ναι, αλλά δεν τους άρπαξε και κανείς από το αυτί για να τους χώσει με το ζόρι σ’ όλο αυτό.

Έχουν να μας πουν κάτι οι «καρδούλες» και το engagement; Και ναι και όχι – όσα είχε να μας πει και η τηλεθέαση, και η αναγνωσιμότητα των εφημερίδων παλαιότερα και η επισκεψιμότητα των sites σήμερα.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι πολιτικοί αποπειρώνται να μιλήσουν, αν όχι μία καινούρια, τουλάχιστον μία διαφορετική γλώσσα. Δεν τα πάνε καλά με τη slang, δεν τους πάει πολύ το Μέσο, έχουν ακόμη τρακ και λέγονται και σαχλαμάρες. Όμως, πολύ σύντομα θα μάθουν να χειρίζονται –μόνοι τους, άνευ διαμεσολαβητών- το TikTok (όπως έμαθαν να χειρίζονται το Twitter και αυτό κι αν ήταν αποκάλυψη)... και εκεί θα έχουμε μια ολοκαίνουρια σελίδα στην ελληνική πολιτική ζωή.

Τώρα για καλό θα είναι, για κακό θα είναι, ο αλγόριθμος (και η κάλπη του μέλλοντος) θα το δείξει. Για την ώρα, τα πρώτα δείγματα παρακολουθούμε, κόβει – ράβει – μοντάρει βίντεο ο ψηφοφόρος *για να κράξει ή για να αποθεώσει* και κάπως έτσι, άθελά του, κάνει τη μισή δουλειά. Της επικοινωνίας, βεβαίως βεβαίως.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ