ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΤΕ δεν μπορείς να προβλέψεις με ασφάλεια τις εξελίξεις όσο ο χρόνος τρέχει και αλλάζει τα δεδομένα. Πριν από μερικούς μήνες μια νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνταζε σαν ένα πιθανό ενδεχόμενο. Το δυστύχημα των Τεμπών, όμως, έπληξε την εικόνα του «επιτελικού κράτους», απομακρύνοντας κάθε βεβαιότητα και μειώνοντας τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Κι ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούσε ότι οι εξελίξεις λειτουργούν πλέον υπέρ του, άλλο ένα μη αναμενόμενο γεγονός, το αίτημα άρσης ασυλίας από τη βελγική Δικαιοσύνη λόγω σοβαρών κατηγοριών σε βάρος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε και πάλι την ατζέντα, σχεδόν μονοπωλώντας την επικαιρότητα στα ΜΜΕ.
Ποιος μπορούσε, άραγε, να φανταστεί πριν από λίγο καιρό ότι θα ξεκινούσε η επίσημη προεκλογική περίοδος και το κεντρικό θέμα θα ήταν ο Αλέξης Γεωργούλης και οι σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του; Κανείς φυσικά, όπως και τώρα κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι άλλο θα προκύψει στην πορεία μέχρι τις εκλογές, που ο χρόνος είναι πυκνός.
Η υπόθεση Γεωργούλη κυριαρχεί από τη Δευτέρα στην επικαιρότητα, αλλά το ποινικό σκέλος και την ουσία θα τα κρίνει μόνο η Δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι κρατούν «χαρτιά» εναντίον του αντιπάλου τους, για να θολώσουν το προφίλ του, λίγο πριν από τις εκλογές. Υπάρχουν όμως πάντα και τα απρόοπτα που ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους, όπως έγινε με τα τελευταία γεγονότα, τα οποία επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες.
Η υπόθεση Γεωργούλη κυριαρχεί από τη Δευτέρα στην επικαιρότητα, αλλά το ποινικό σκέλος και την ουσία θα τα κρίνει μόνο η Δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια. Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκείται κριτική α) γιατί δεν αντέδρασε εγκαίρως, αλλά μόνο όταν ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, οπότε το θέμα δεν μπορούσε να κρατηθεί κρυφό και β) για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας, όπως έχει κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ, η οποία προκάλεσε τη στοχοποίηση του θύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι υπήρχαν μόνο κάποιες φήμες και κουτσομπολιά για τον Αλέξη Γεωργούλη, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε όταν κλήθηκε από τον κ. Παπαδημούλη να δώσει εξηγήσεις, και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.
Για την υπόθεση που ζητήθηκε άρση ασυλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι δεν γνώριζε τίποτα, όπως δεν γνώριζε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κάποιος άλλος πλην των εμπλεκομένων και της βελγικής Δικαιοσύνης, από την οποία δεν υπήρξε καμία διαρροή. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε όμως για μία άλλη υπόθεση που αφορούσε ασκούμενη στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη και η οποία δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η γυναίκα αυτή τον είχε καταγγείλει προσωπικά και η υπόθεση είχε προκαλέσει αναστάτωση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, μαζί με άλλη μία που αφορούσε άντρα υπάλληλο, που τον είχε κι αυτός καταγγείλει για κακή συμπεριφορά. Αυτά τα γνώριζε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της. Γι’ αυτά ρωτήθηκε ο Γεωργούλης και μετά τις απαντήσεις που έδωσε το θέμα έκλεισε για το κόμμα.
Όσον αφορά τη διαρροή του ονόματος του θύματος, που έγινε βορά στα ΜΜΕ αλλά και στόχος «κουκουλοφόρων του διαδικτύου», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι έγινε από το κόμμα. Η Πόπη Τσαπανίδου ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πάντα με το θύμα. Το ΠΑΣΟΚ της απάντησε με ανακοίνωση διερωτώμενο πώς γίνεται να είναι κανείς «και με τα θύματα και με τον οχετό», μετά τις αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαπόμπευαν το θύμα.
Την καταγγελία, άλλωστε, ότι η διαρροή του ονόματος έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ την έκανε το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπό του Δημήτρη Μάντζο να αναφέρει την Τρίτη ότι ήταν από «δήθεν δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ» διέρρευσε το όνομα του θύματος, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία: «Κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου αλλά και του θύματος, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα, ουσιαστικά παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας», είπε.
Στην ερώτηση πώς γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ από ποιον διέρρευσε το όνομα, η απάντησή τους ήταν «από τους δημοσιογράφους που μας τηλεφωνούσαν τη Δευτέρα για να τους το επιβεβαιώσουμε και όλοι τους ανέφεραν ως πηγή συγκεκριμένο ευρωβουλευτή που την επόμενη μέρα βγήκε και κατήγγειλε υποκριτικά και ο ίδιος τη διαρροή του ονόματος».
Αλλά και την Πέμπτη, μετά από δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη, με τις οποίες «υπονόησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης γνώριζε την καταγγελία εκ των προτέρων», το ΠΑΣΟΚ, αφού τον διέψευσε, τον κάλεσε να τους απαντήσει πώς ερεύνησε ο ίδιος τις φήμες που ακούγονταν και αν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του Γεωργούλη που επικαλέστηκε πολιτική δίωξη, αφήνοντας «απαράδεκτα υπονοούμενα» για τον χρόνο του αιτήματος άρσης της ασυλίας.
Για το πολύ σοβαρό θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διαρροής των στοιχείων της καταγγέλλουσας στα ΜΜΕ, που απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα, ξεκίνησε πλέον και έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων μετά από καταγγελία που έλαβε για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του θύματος. Στην Ελλάδα οι έρευνες αυτές συνήθως δεν ολοκληρώνονται και μένουν συχνά στο σκοτάδι, αλλά η εξέλιξή τους αποτελεί και ένα τεστ για την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.