Πώς άλλαξε την πολιτική ατζέντα ο Αλέξης Γεωργούλης

Πώς άλλαξε την πολιτική ατζέντα ο Αλέξης Γεωργούλης Facebook Twitter
Ποιος μπορούσε, άραγε, να φανταστεί πριν από λίγο καιρό ότι θα ξεκινούσε η επίσημη προεκλογική περίοδος και το κεντρικό θέμα θα ήταν ο Αλέξης Γεωργούλης και οι σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του;
0



ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΤΕ
 δεν μπορείς να προβλέψεις με ασφάλεια τις εξελίξεις όσο ο χρόνος τρέχει και αλλάζει τα δεδομένα. Πριν από μερικούς μήνες μια νέα, αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη φάνταζε σαν ένα πιθανό ενδεχόμενο. Το δυστύχημα των Τεμπών, όμως, έπληξε την εικόνα του «επιτελικού κράτους», απομακρύνοντας κάθε βεβαιότητα και μειώνοντας τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Κι ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούσε ότι οι εξελίξεις λειτουργούν πλέον υπέρ του, άλλο ένα μη αναμενόμενο γεγονός, το αίτημα άρσης ασυλίας από τη βελγική Δικαιοσύνη λόγω σοβαρών κατηγοριών σε βάρος ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε και πάλι την ατζέντα, σχεδόν μονοπωλώντας την επικαιρότητα στα ΜΜΕ. 

Ποιος μπορούσε, άραγε, να φανταστεί πριν από λίγο καιρό ότι θα ξεκινούσε η επίσημη προεκλογική περίοδος και το κεντρικό θέμα θα ήταν ο Αλέξης Γεωργούλης και οι σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος του; Κανείς φυσικά, όπως και τώρα κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι άλλο θα προκύψει στην πορεία μέχρι τις εκλογές, που ο χρόνος είναι πυκνός. 

Η υπόθεση Γεωργούλη κυριαρχεί από τη Δευτέρα στην επικαιρότητα, αλλά το ποινικό σκέλος και την ουσία θα τα κρίνει μόνο η Δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι κρατούν «χαρτιά» εναντίον του αντιπάλου τους, για να θολώσουν το προφίλ του, λίγο πριν από τις εκλογές. Υπάρχουν όμως πάντα και τα απρόοπτα που ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους, όπως έγινε με τα τελευταία γεγονότα, τα οποία επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες. 

Η υπόθεση Γεωργούλη κυριαρχεί από τη Δευτέρα στην επικαιρότητα, αλλά το ποινικό σκέλος και την ουσία θα τα κρίνει μόνο η Δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια. Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκείται κριτική α) γιατί δεν αντέδρασε εγκαίρως, αλλά μόνο όταν ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, οπότε το θέμα δεν μπορούσε να κρατηθεί κρυφό και β) για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας, όπως έχει κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ, η οποία προκάλεσε τη στοχοποίηση του θύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι υπήρχαν μόνο κάποιες φήμες και κουτσομπολιά για τον Αλέξη Γεωργούλη, τις οποίες ο ίδιος διέψευσε όταν κλήθηκε από τον κ. Παπαδημούλη να δώσει εξηγήσεις, και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. 

Για την υπόθεση που ζητήθηκε άρση ασυλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι δεν γνώριζε τίποτα, όπως δεν γνώριζε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κάποιος άλλος πλην των εμπλεκομένων και της βελγικής Δικαιοσύνης, από την οποία δεν υπήρξε καμία διαρροή. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε όμως για μία άλλη υπόθεση που αφορούσε ασκούμενη στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη και η οποία δεν είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η γυναίκα αυτή τον είχε καταγγείλει προσωπικά και η υπόθεση είχε προκαλέσει αναστάτωση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, μαζί με άλλη μία που αφορούσε άντρα υπάλληλο, που τον είχε κι αυτός καταγγείλει για κακή συμπεριφορά. Αυτά τα γνώριζε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της. Γι’ αυτά ρωτήθηκε ο Γεωργούλης και μετά τις απαντήσεις που έδωσε το θέμα έκλεισε για το κόμμα. 

Όσον αφορά τη διαρροή του ονόματος του θύματος, που έγινε βορά στα ΜΜΕ αλλά και στόχος «κουκουλοφόρων του διαδικτύου», όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι έγινε από το κόμμα. Η Πόπη Τσαπανίδου ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πάντα με το θύμα. Το ΠΑΣΟΚ της απάντησε με ανακοίνωση διερωτώμενο πώς γίνεται να είναι κανείς «και με τα θύματα και με τον οχετό», μετά τις αναρτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαπόμπευαν το θύμα. 

Την καταγγελία, άλλωστε, ότι η διαρροή του ονόματος έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ την έκανε το ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπό του Δημήτρη Μάντζο να αναφέρει την Τρίτη ότι ήταν από «δήθεν δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ» διέρρευσε το όνομα του θύματος, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία: «Κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου αλλά και του θύματος, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα, ουσιαστικά παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας», είπε. 

Στην ερώτηση πώς γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ από ποιον διέρρευσε το όνομα, η απάντησή τους ήταν «από τους δημοσιογράφους που μας τηλεφωνούσαν τη Δευτέρα για να τους το επιβεβαιώσουμε και όλοι τους ανέφεραν ως πηγή συγκεκριμένο ευρωβουλευτή που την επόμενη μέρα βγήκε και κατήγγειλε υποκριτικά και ο ίδιος τη διαρροή του ονόματος». 

Αλλά και την Πέμπτη, μετά από δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη, με τις οποίες «υπονόησε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης γνώριζε την καταγγελία εκ των προτέρων», το ΠΑΣΟΚ, αφού τον διέψευσε, τον κάλεσε να τους απαντήσει πώς ερεύνησε ο ίδιος τις φήμες που ακούγονταν και αν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του Γεωργούλη που επικαλέστηκε πολιτική δίωξη, αφήνοντας «απαράδεκτα υπονοούμενα» για τον χρόνο του αιτήματος άρσης της ασυλίας. 

Για το πολύ σοβαρό θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διαρροής των στοιχείων της καταγγέλλουσας στα ΜΜΕ, που απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα, ξεκίνησε πλέον και έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων μετά από καταγγελία που έλαβε για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του θύματος. Στην Ελλάδα οι έρευνες αυτές συνήθως δεν ολοκληρώνονται και μένουν συχνά στο σκοτάδι, αλλά η εξέλιξή τους αποτελεί και ένα τεστ για την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ