Πώς να διαχειριστείς τη διαστροφή της ανάγνωσης το καλοκαίρι

Πώς να διαχειριστείς τη διαστροφή της ανάγνωσης το καλοκαίρι Facebook Twitter
Είμαστε ανίκανοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας απ’ οτιδήποτε σχετίζεται με τον αληθινό κόσμο. Φροντίστε μας.
0

Προς την πλευρά του ατυχούς περίγυρου του/της αναγνώστη/-ριας

1.

Μη μας μιλάτε
Ναι, ήρθαμε εδώ για να διαβάσουμε. Ναι, ξέρουμε ότι δεν είναι αναγνωστήριο ή το δωμάτιό μας. Είναι… καφέ, παραλία, αρμυρίκια, βουνοπλαγιά. Ναι, και; Χρειαζόμαστε κάποιες ώρες ανάγνωσης για να μην είμαστε πραγματικά ανυπόφοροι.

Μάλιστα πείσαμε κι εσάς να πάρετε μαζί σας βιβλία, τα οποία μένουν άθικτα στην τσάντα σας, ενώ σκρολάρετε. Ένα «θα το φας αυτό;» πλανάται στο μυαλό μας όποτε βγάζετε το βιβλίο πάνω στο τραπέζι, χωρίς τελικά ποτέ να το αγγίζετε. Τρέχει το σάλιο. Στην πραγματικότητα, είμαστε άκακοι. Αρκεί να ακούμε τα τζιτζίκια και όχι τα τελευταία trends του Τwitter. 

2.

Λυπάμαι, αλλά θα με ακούσεις
Χίλια συγγνώμη, αλλά έχουμε διαβάσει κάτι φοβερό. Ο κανόνας της σιωπής χάνει το νόημά του. Καταργείται. Ναι, είμαστε μικροί δικτάτορες. Παρόλο που δεν πιστεύουμε ακριβώς στην αδιαμεσολάβητη αλληλεπίδραση με ζωντανά ανθρώπινα όντα, είναι σχεδόν αδύνατο να μην κάνουμε μια εκτενή ανάλυση περίπου είκοσι λεπτών (με λίγες ανάσες ενδιάμεσα) γι’ αυτό που μόλις πέρασε μπροστά απ’ τα μάτια μας.

Ναι, εμείς οι ίδιοι έχουμε ζητήσει ησυχία, αλλά τώρα διαβάσαμε το απόλυτο: οι γύρω ομπρέλες ας βάλουν τ’ ακουστικά τους. Έρχεται ο μονόλογος του αναγνώστη γι’ αυτό που διάβασε. 

Εμπιστεύσου τη βόλτα σε πάγκους και ράφια. Το βιβλίο που θα γραπώσεις τυχαία θα σου αποκαλύψει επιθυμίες ή ανάγκες που αγνοούσες.

3.

Βάλτε μας αντηλιακό και σε σκιά
Είμαστε ανίκανοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας απ’ οτιδήποτε σχετίζεται με τον αληθινό κόσμο. Φροντίστε μας.

4.

Μην πείτε τη δική σας γνώμη για κάτι που δεν διαβάσατε
Μην μας πείτε πώς σας φάνηκε κάτι που ποτέ δεν διαβάσατε πραγματικά. Θα το καταλάβουμε. Θα πληγωθούμε. Θα φτάσουμε στο σκοτεινό σημείο να αναζητήσουμε παρηγοριά ανάμεσα σε ιντερνετικούς ομοίους μας.

Όταν μας βλέπετε ενθουσιώδεις, να μιλάμε ακατάπαυστα για έναν/μια συγγραφέα, δείξτε συμπόνια. Είναι ο/η συγγραφέας μας αυτόν τον καιρό (ποτέ δεν μένουμε πιστοί για πολύ). Μην πείτε «εντάξει, εγώ δεν τρελαίνομαι για τέτοια» ούτε «έλα μωρέ, τον γκούγκλαρα, πώς είναι έτσι;». Δεν μιλάς έτσι σε ερωτευμένο για το αντικείμενο της λατρείας του. Γινόμαστε κακοί και αμυντικοί και ανασφαλείς.

Μπορείτε να μας επαναφέρετε στο σώμα μας και στην πραγματικότητα του ότι η Ντίκινσον ή ο Σαρτρ είναι πεθαμένοι, παίρνοντάς μας απαλά το βιβλίο και ρίχνοντάς μας στη θάλασσα, ή στο χορτάρι, ή όπου αλλού. Έχουμε έναν εθισμό. Μια μανία. Δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει σε σύντροφο/φίλο/συγγενή. Κατά βάθος, είναι και λίγο σέξι που διαβάζουμε συνέχεια.

Προς την πλευρά του/της αναγνώστη/-ριας

1.

Απόφυγε το μηχανικό διάβασμα
Η Edith Wharton στο μικρό και φαρμακερό δοκιμιάκι της Η διαστροφή της ανάγνωσης (εκδόσεις Άγρα) λέει κάπου: «Ο μηχανικός αναγνώστης δεν αμφιβάλλει ποτέ για την πνευματική του δεινότητα. Όπως η θεία χάρη δίνει πίστη, κατά τον ίδιο τρόπο υποτίθεται ότι ο ζήλος για αυτοβελτίωση χαρίζει μυαλό».

Η ανάγνωση δεν φέρνει αναγκαστικά ηθικά προτερήματα (δεν σε κάνει καλό). Η διαδικασία αναζήτησης γνώσης δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά το αποτέλεσμα. Χαζός ήσουν και θα είσαι. Μ’ αυτή την ταπεινωτική συνθήκη, αφέσου στις αναγνωστικές ηδονές. Πλησιάζουμε τα βιβλία ως κάποιοι που ψάχνουν απολαύσεις. Είναι ένα είδος φαγητού. Κάτι ερωτικό. 

2.

Διάλεξε ελεύθερα
Σε αντίθεση με την εποχή της Wharton, που διάβαζε και είχε και άποψη, παρότι γυναίκα, επειδή γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε μεγαλοαστικό περιβάλλον με ανέσεις, σήμερα όλοι έχουν γνώμη για όλα. Αυτό μάλλον θα εξόργιζε τους περισσότερους ανθρώπους του δέκατου ένατου αιώνα. Εμένα μου φαίνεται ωραίο. Ακόμα και οι φουλ περίεργοι χρήστες του διαδικτύου είναι μια συνθήκη προτιμότερη από την ανάγνωση που περιορίζεται στους κριτικούς και στους μελαγχολικούς πλούσιους.

Ωστόσο, πρέπει κανείς να διαλέγει τις επιρροές του. Τα σχόλια στο ίντερνετ ότι ο Τολστόι μπορούσε να ’χε συντομεύσει λίγο την Άννα Καρένινα ή το γάργαρο, γνήσιο, τοξικό ιντερνετικό μίσος προς σύγχρονούς μας συγγραφείς δείχνουν τα όρια της ιντερνετικής «συζήτησης». Εμπιστεύσου τους λογαριασμούς που σ’ έχουν βοηθήσει κι άλλες φορές. Τους αναγνώστες-influencers που μέσα από μια διαδικασία δοκιμής/λάθους έχεις δει ότι σου ταιριάζουν. Αδιαφόρησε για τα τρολ (πάντα, όχι μόνο στην ανάγνωση).

3.

Αφέσου στο τυχαίο
Εμπιστεύσου τη βόλτα σε πάγκους και ράφια. Το βιβλίο που θα γραπώσεις τυχαία θα σου αποκαλύψει επιθυμίες ή ανάγκες που αγνοούσες. Περιπλανήσου στο βιβλιοπωλείο όπου μπήκες επειδή είχε air condition. Θυμήσου ότι όταν κάποιος σού προτείνει βιβλίο σε καλεί να συνδεθείτε, μην τον αποπαίρνεις. Διαβάζεις για πολλούς λόγους. Η λαχτάρα για επαφή είναι σίγουρα ένας – ενδεχομένως κρυφός.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ