Live

Τα πολιτικά «στοιχήματα» του 2022

Τα πολιτικά «στοιχήματα» του 2022 Facebook Twitter
Οι προκλήσεις στις αρχές του 2022 για τους τρεις σημαντικότερους παίκτες είναι συγκεκριμένες: ο ένας απλώς να μη χάσει την μπάλα τώρα στα τελειώματα, ο δεύτερος να βρει κάτι να πει, αντί να βρίζει, και ο τρίτος να ισορροπήσει ανάμεσα σε τζαρτζαρίσματα που θα δεχτεί εκ δεξιών και εξ ευωνύμων. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Δεν ξέρουμε αν το 2022 θα είναι εκλογική χρονιά. Θα είναι όμως η χρονιά που θα κριθούν οι εκλογές, καθώς στη διάρκειά της θα εδραιωθεί ή θα αποδομηθεί το εκλογικό αφήγημα καθενός από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας ζωής. Και οι εκλογές κατά κανόνα κρίνονται στην πειστικότητα των αφηγημάτων.

Ας δούμε, λοιπόν, τα στοιχήματα των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ. τη χρονιά που ξεκινάει. 

Για τη ΝΔ το επόμενο τρίμηνο θα είναι πιθανότατα το δυσκολότερο της θητείας της. Κι αυτό επειδή θα κληθεί να διαχειριστεί μια διπλή κρίση: την υγειονομική, με την εξάπλωση της Όμικρον, και τη διεθνή ενεργειακή, που έχει συμπαρασύρει τις τιμές αρκετών προϊόντων.

Ο συνδυασμός αυτός αναμφίβολα θα πιέσει την κυβέρνηση, η οποία έχει αρχίσει να εμφανίζει δείγματα φθοράς. Αν όμως καταφέρει να τα διαχειριστεί ικανοποιητικά και βγει από αυτήν τη στενωπό, διατηρώντας το προβάδισμά της, θα μπει στον τελευταίο γύρο πριν από τις εκλογές ως ισχυρό φαβορί, με την πίεση να μεταφέρεται πλέον στην απέναντι πλευρά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς του, πρέπει να λύσει το στρατηγικό του πρόβλημα, καθώς σήμερα μοιάζει να έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει τη γνωστή φράση σχετικά με το τι σημαίνει «να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, κάνοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα». Δύο χρόνια ακολουθεί μια συγκεκριμένη τακτική και η δική του φθορά είναι μεγαλύτερη από της κυβέρνησης!

Το πλεονέκτημα της ΝΔ είναι ότι, παρά τις αδυναμίες της, έχει πράγματα να πει. Υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα και τομείς που οπτικοποιούν την πρόοδο που η ίδια επικαλείται. Η οικονομία έχει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος, αν και δεν έχει περάσει (ακόμα) πλήρως στην πραγματική οικονομία, σίγουρα δεν δικαιολογεί αντιπολιτευτικές υπερβολές. Η οικονομική στήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις λόγω πανδημίας αλλά και ενεργειακής κρίσης είναι η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ. Η ανεργία είναι στο χαμηλότερο ποσοστό της δεκαετίας. Η ψηφιοποίηση του κράτους γίνεται αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών. Σ

ε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας η κυβέρνηση έχει κάνει κινήσεις (εξοπλιστικά, ελληνογαλλική συμφωνία, προστασία συνόρων, κ.λπ.), των οποίων η αποδοχή υπερβαίνει την εκλογική επιρροή της ΝΔ. Αυτοί είναι οι λόγοι που εξακολουθεί να υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως ο Μητσοτάκης έναντι του Τσίπρα, καθιστώντας (ακόμα τουλάχιστον) διαχειρίσιμες τις όποιες αδυναμίες της, όπως η έλλειψη ψυχικών ταυτίσεων με πιο ασθενή οικονομικά στρώματα, η μικρή επιρροή στις μικρότερες ηλικίες αλλά και τα επικοινωνιακά «φάλτσα» στελεχών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από πλευράς του, πρέπει να λύσει το στρατηγικό του πρόβλημα, καθώς σήμερα μοιάζει να έχει βαλθεί να επιβεβαιώσει τη γνωστή φράση (που κακώς αποδίδεται στον Αϊνστάιν) σχετικά με το τι σημαίνει «να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, κάνοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα». Δύο χρόνια ακολουθεί μια συγκεκριμένη τακτική και η δική του φθορά είναι μεγαλύτερη από της κυβέρνησης!

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει «όλα του τα αυγά σε ένα καλάθι», ποντάροντας στην αποτυχία της κυβέρνησης και σε μια μεγάλη κρίση που θα τη συμπαρασύρει και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δική του επέλαση. Ακολουθεί μια στρατηγική «ρεσάλτου», αντίστοιχη με εκείνη της «αντιμνημονιακής» περιόδου, με υψηλή ένταση και μετωπική αντιπολίτευση σε όλα τα πεδία. Με την ουσιώδη διαφορά ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά.

Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση, άρα οι υποσχέσεις δυσκολεύουν. Τότε η οικονομία είχε 7% ύφεση και η κοινωνία κλυδωνιζόταν, σήμερα έχουμε 7% ανάπτυξη και μια κοινωνία που θέλει να τελειώνουν οι περιπέτειες και να βρει την ησυχία της. 

Αν, λοιπόν, το επόμενο τρίμηνο η πανδημία αρχίσει να υποχωρεί και ο κόσμος επιστρέψει στις συνήθειές του, αν με την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος η πίεση νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνει διαχειρίσιμη, αν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξηθεί έστω λίγο, λόγω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και διπλής αύξησης κατώτατου μισθού, αν ο τουρισμός πάει καλά και αν δεν έχουμε τίποτα πυρκαγιές όπως πέρυσι, ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα έχει να αντιτάξει; Τα τραγούδια του… Μιθριδάτη; Τις βρισιές κατά του πρωθυπουργού; Την παροξυσμική ένταση κάποιων κομματικών στελεχών του και διαφόρων περσόνων του διαδικτύου (που πλέον δίνουν ξεκάθαρα αυτοί τη γραμμή και όχι ο κ. Τσίπρας), που απωθούν κόσμο με τον φανατισμό τους; Αλήθεια, τι θα προβάλει; Στρατηγικές αποφάσεις που πήγαν κόντρα στη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων; Τα νέα στελέχη που δεν έχει αναδείξει; Το δικό του πολιτικό rebranding, που με εξαίρεση κάποιες (πετυχημένες) εικαστικές εφαρμογές ουσιαστικά δεν έχει συντελεστεί; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική όπου η δική του εκλογική επιτυχία περνάει μόνο μέσα από την αποσταθεροποίηση της χώρας. Και αυτό δυσκολεύει τις προοπτικές του όσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει διαχειρίσιμη. Με αποτέλεσμα το μόνο που του μένει να είναι η πλειοδοσία σε υποσχέσεις και ένα αόριστο αίτημα για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» που ουσιαστικά τον καθιστά «όμηρο» του ΚΙΝ.ΑΛ. και του κ. Ανδρουλάκη. Γιατί αν αυτοί αρνηθούν κάθε συνεργασία, τουλάχιστον όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, του αποστερούν κάθε προοπτική εξουσίας, γεγονός που θα λειτουργήσει άκρως αποσυσπειρωτικά.

Αυτό ακριβώς θα είναι το ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί μέσα στο 2022 και ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης. Τι θα κάνει το αρκετά αυξημένο ποσοστό του, που οι ψηφοφόροι φαίνονται διατεθειμένοι να του δώσουν.

Η μέχρι τώρα γραμμή του κ. Ανδρουλάκη περί πολιτικής αυτονομίας ήταν σωστή για τις εσωκομματικές εκλογές. Δεν αρκεί όμως. Τώρα πρέπει να απευθυνθεί στη μεγάλη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων που θέλουν το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας ή ετεροπροσδιορισμού. Και αυτό απαιτεί σαφή προγραμματική πρόταση και κυρίως μια πολιτική πλατφόρμα που θα υπερβαίνει τον κομματικό μικρόκοσμο και θα επανατοποθετεί το Κίνημα ως κεντρικό πολιτικό «παίκτη». Δεδομένου μάλιστα ότι σύντομα ο κ. Ανδρουλάκης θα αρχίσει να δέχεται πιέσεις από τους δύο μεγάλους, προκύπτει ξεκάθαρα ποια θα είναι η δική του άσκηση ισορροπίας για το 2022.

Συνοψίζοντας, οι προκλήσεις στις αρχές του 2022 για τους τρεις σημαντικότερους παίκτες είναι συγκεκριμένες: ο ένας απλώς να μη χάσει την μπάλα τώρα στα τελειώματα, ο δεύτερος να βρει κάτι να πει, αντί να βρίζει, και ο τρίτος να ισορροπήσει ανάμεσα σε τζαρτζαρίσματα που θα δεχτεί εκ δεξιών και εξ ευωνύμων.

Οπτική Γωνία
0

Live

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την ώρα που στην σκηνή εμφανίστηκε ένας τρίτος παίκτης

Ηχητικά Άρθρα / Η ώρα που στην σκηνή εμφανίζεται ένας τρίτος παίκτης

Ο απροσδόκητος μέχρι πρότινος «παίκτης» Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται έτοιμος να υποδεχτεί τους απογοητευμένους ψηφοφόρους από δεξιά κι αριστερά και την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βοηθήσουν.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πύλος ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ιλεκτρίσιτυ / Πύλος, ένα προαναγγελθέν δυστύχημα

Ο λόγος που οι θάνατοι των μεταναστών περνούν «απαρατήρητοι» είναι ένας λιγότερο ή περισσότερο φανερός ρατσισμός, μια προ-συνειδητή αξιολογική κρίση που διαχωρίζει τις ζωές σε σημαντικές και ασήμαντες, πενθήσιμες και μη.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Ρεπορτάζ / Μέσα στην Κιβωτό, δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο 

Πώς κυλά σήμερα η ζωή στον εθελοντικό οργανισμό; Οι οικονομικές ατασθαλίες, ο κίνδυνος για «λουκέτο», οι αλλαγές στους χώρους, τα ίχνη του πατέρα Αντωνίου, οι αντιδράσεις των παιδιών και ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Ρεπορτάζ / Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Μετά την κραυγαλέα υπόθεση ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές του νησιού για τις οποίες προτείνονται ειδικά μέτρα προστασίας μέσα από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
trump hitler

Οπτική Γωνία / Είναι ο Τραμπ ο Χίτλερ των ημερών μας;

Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν μετά την εκλογή του είναι πραγματικά ή πρόκειται για έναν κακό εφιάλτη. Όλα δείχνουν ότι έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Οπτική Γωνία / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας, η Ε.Ε. και οι ευρύτερες συνέπειες. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μαρκο ρούμπιο

Daily / Σταυροί στο μέτωπο 

Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων δυσοίωνων σκέψεων, έφερε στο μυαλό τον βανδαλισμό από Χριστιανούς των αρχαίων αγαλμάτων, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Κοκέτα / Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Η ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας μιλά στην Κοκέτα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αμαλία Κωβαίου: «Κανείς δεν είναι άσxημος. Πάντα όμορφες είμαστε, και στα 80. Την αγάπη μου από τη Δονούσα, ώρα σας καλή»

Κοκέτα / Αμαλία Κωβαίου: «Κανείς δεν είναι άσxημος. Πάντα όμορφες είμαστε, και στα 80. Την αγάπη μου από τη Δονούσα, ώρα σας καλή»

Ακούγοντας τους πολύ μεγάλους: Ένα τηλεφώνημα στη γιαγιά της φίλης μου, στην Αμαλία Κωβαίου που μας στέλνει την αγάπη της από τη Δονούσα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Ρεπορτάζ / Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Το επόμενο δίμηνο θα κλείσει ο κύκλος ενός έργου που ξεκίνησε να μελετάται πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας που έχει γίνει σίριαλ με παλιά και νέα επεισόδια. Άραγε, ετοιμάζεται να παιχτεί το τελευταίο; Ή μήπως όχι; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ