Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο

Πλατείες Facebook Twitter
Η ανάπλαση της Πλατείας Αγίων Θεοδώρων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
0

Βρίσκονται μέσα στον πυκνοδομημένο ιστό του εμπορικού τριγώνου και είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ταυτότητα της πόλης. Η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η πλατεία Θεάτρου, η πλατεία Καρύτση και η πλατεία Αγίων Θεοδώρων έχουν πλούσια και συναρπαστική ιστορία, αλλά φτωχό έως ανύπαρκτο πράσινο. Εδώ και πολλά χρόνια είναι εμφανής και η κακή κατάσταση των υποδομών τους. 

Η ζωντάνια που διαθέτουν δεν προέρχεται από κάποια αστική αναβάθμιση, αλλά κυρίως από την υπερσυγκέντρωση all day bars που δημιούργησαν μία ανάπτυξη υψηλής εντάσεως με πολλά ντεσιμπέλ.

Η υπεραξία των ακινήτων στις περιοχές γύρω από τις πλατείες αυτές έχει ήδη εκδιώξει και συνεχίζει να πιέζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρές βιοτεχνίες που κάποτε ανθούσουν στα στενά κάθετα δρομάκια των γύρω περιοχών. Αντίστοιχα βέβαια έχουν εκτιναχθεί τα ενοίκια και οι τιμές κατοικίας.

Όσοι Αθηναίοι αντέχουν ακόμη την πίεση των υψηλών ενοικίων θα πρέπει παράλληλα να ανεχθούν την ηχορύπανση και τη συρρίκνωση του ελεύθερου ζωτικού χώρου που καταλαμβάνεται από τα τραπέζια και τις καρέκλες των δεκάδων καταστημάτων, τα οποία είναι σχεδόν πάντα γεμάτα.

Θα υπάρξει μία λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου των πλατειών, που θα αναδείξουν και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της καθεμιάς από αυτές.

Το επόμενο διάστημα όμως, οι ιστορικές αυτές πλατείες πρόκειται να αναβαθμιστούν μέσα από ένα πρόγραμμα εργασιών ανάπλασης.

Πλατείες Facebook Twitter
Πλατεία Αγίων Θεοδώρων.

Λεπτομέρειες για τη νέα εικόνα των πλατειών δίνει στη LiFO ο Ανδρέας Γραμματικογιάννης, αντιδήμαρχος Υποδομών στον δήμο Αθηναίων: «Εάν πάτε και στις τέσσερις πλατείες, θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα και στις πλακοστρώσεις και στον αστικό εξοπλισμό», λέει.

Μας εξηγεί ότι «πρόκειται να γίνουν κάποιες συνολικές παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση πρασίνου, η αντικατάσταση του φωτισμού, των δαπεδοστρώσεων με υδατοπερατά και φυσικά υλικά, του αστικού εξοπλισμού, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή κάποιων στοιχείων νερού». 

Ουσιαστικά, όπως λέει, «θα υπάρξει μία λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου των πλατειών», που θα αναδείξουν και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της καθεμιάς από αυτές.

Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο Facebook Twitter
Στο εσωτερικό της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων. Φωτ.: Σ.Τ./LIFO

Οι πεζοδρομήσεις

Στην ίδιο έργο της συγκεκριμένης εργολαβίας, η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σήμερα επισπεύδεται η ολοκλήρωσή της από τη νέα διοίκηση του δήμου Αθηναίων, ο Α. Γραμματικογιάννης μάς λέει ότι συμπεριλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση των οδών Πραξιτέλους και Περικλέους.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν μελέτες και για νέες πεζοδρομήσεις στον πυρήνα του μητροπολιτικού κέντρου. Παράλληλα, όπως λέει ο αντιδήμαρχος Υποδομών, «στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζονται και ήδη πραγματοποιούνται αναβαθμίσεις πεζοδρομίων με αποκαταστάσεις πλακοστρώσεων, βελτιώσεις των ραμπών και των προσβάσιμων οδεύσεων για ΑμεΑ».

Πλατείες Facebook Twitter
Συμβολή οδών Καρύτση και Χρήστου Λαδά.

Πότε θα παραδοθούν

Εργοτάξια σήμερα υπάρχουν στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και στην πλατεία Θεάτρου. Η πλατεία Αγίας Ειρήνης, όπως λέει ο Α. Γραμματικογιάννης είναι η πρώτη πλατεία που θα παραδοθεί. 

Το deadline παράδοσης που δίνει είναι ένα δίμηνο από τώρα. Για την πλατεία Θεάτρου, η εργολαβία επίσης είναι ανοιχτή, καθώς η ανάπλασή της είχε κολλήσει μετά την αποκάλυψη αρχαιοτήτων, για τα οποία, το προσεχές διάστημα, θα αποφασιστεί πώς θα αναδειχθούν και αν θα υπάρξει τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης.

Η προσπάθεια για την ανάδειξη της ιστορικής αυτής πλατείας, η οποία βρίσκεται πίσω από το δημαρχείο της Αθήνας, πάει αρκετά πίσω. Η ανάπλασή της εντάσσεται στην ίδια εργολαβία με τις άλλες τρεις και δρομολογήθηκε όταν επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη ανασύρθηκε μία μελέτη για την πλατεία, η οποία είχε βραβευτεί σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Οι αναπλάσεις των άλλων δύο πλατειών, δηλαδή της πλατείας Καρύτση και των Αγίων Θεοδώρων, θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, «ούτως ώστε να μη συμπέσουν οι κατασκευαστικές εργασίες με το peak της τουριστικής περιόδου, όπως λέει ο Α. Γραμματικογιάννης.

Πλατείες Facebook Twitter
Η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι η πρώτη πλατεία που θα παραδοθεί. 
Πλατείες Facebook Twitter
Φωτορεαλιστικό της πεζοδρόμησης της Περικλέους.

Νέες αναπλάσεις σε άλλες πλατείες

Παρεμβάσεις αποκαταστάσεων θα πραγματοποιηθούν και στην πλατεία Συντάγματος, αρχικά στο πάνω μέρος της πλατείας, αλλά σε άλλες πλατείες της Αθήνας, όπως στον Νέο Κόσμο, όπου θα προχωρήσει η ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Σώστη, η πλατεία Ηούς στα Πετράλωνα, αλλά και η πλατεία στον Άγιο Ανδρέα στη Λαμπρινή. Για τον Α. Γραμματικογιάννη αυτές οι αναφορές αναπλάσεων είναι ενδεικτικές, όπως λέει, καθώς «αυτήν τη στιγμή είμαστε σε φάση ωρίμανσης μελετών για να προχωρήσουν στη συνέχεια οι εργολαβίες σε διάφορα σημεία της πόλης»

Πλατείες και δημόσιες βρύσες

Σε μία Αθήνα που η άνοδος της θερμοκρασίας ανεβάζει συνέχεια στροφές, ρωτάμε τον αντιδήμαρχο αν στις πλατείες αυτές θα υπάρχουν δημόσιες βρύσες. Μας λέει ότι οι μελέτες για τις τέσσερις αυτές εμβληματικές πλατείες «δεν προέβλεπαν κρήνες, αλλά στοιχεία νερού, δηλαδή μικρούς πίδακες νερού για καλλωπιστικούς λόγους και για τη μείωση της θερμοκρασίας».  

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι βρύσες στον δημόσιο χώρο της Αθήνας είναι κάτι που απασχολεί τη δημοτική αρχή και γι' αυτό ήδη γίνεται μελέτη, για τα σημεία όπου θα χωροθετηθούν. «Από εκεί και πέρα, είτε με χορηγούς είτε με δικά μας έξοδα, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτό το δίκτυο σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου Αθηναίων».

Ο Α. Γραμματικογιάννης εξηγεί ότι οι δημόσιες βρύσες που θα σχεδιαστούν θα έχουν ποτίστρες για τα ζώα και τα πουλιά. Θα έχουν δηλαδή ειδικές γούρνες κάτω από τη βρύση, όπου θα καταλήγει η ποσότητα του νερού που θα περισσεύει. 

Πλατείες Facebook Twitter
Πλατεία Καρύτση.
Πλατείες Facebook Twitter
Φωτορεαλιστικό της πεζοδρόμησης της Περικλέους.

Για το ζήτημα, όπως μας είπε, υπάρχει και συνεργασία με την Greenpeace, η οποία έχει χαρτογραφήσει τις δημόσιες βρύσες μέσα από ένα πρότζεκτ το οποίο έχει ονομάσει «Ραντεβού στις βρύσες», που έχει ως στόχο, όπως υποστηρίζει η οργάνωση, να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους. 

Μέσα από τη σελίδα του πρότζεκτ, οι πολίτες βλέπουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να προσθέσουν και οι ίδιοι τις δημόσιες βρύσες που θα εντοπίσουν.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις τέσσερις πλατείες είναι σημαντικές. Για τα ιστορικής σημασίας όμως αυτά τοπόσημα, το στοίχημα, πέρα από τις αναβαθμίσεις του αστικού εξοπλισμού, είναι να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προστασίας της κατοικίας και του περιβάλλοντος, από την άλλη.

 Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο δήμος.

Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο Facebook Twitter
Εργασίες στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Φωτ.: Σ.Τ./LIFO
Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ