Τι έγινε η επένδυση στον Ερημίτη της Κέρκυρας μετά την κόντρα Μητσοτάκη - Ρότσιλντ;

Τι έγινε η επένδυση στον Ερημίτη μετά την κόντρα Μητσοτάκη-Ρότσιλντ; Facebook Twitter
Δύο χρόνια μετά η κατασκευή της πολυτελούς τουριστικής επένδυσης στον Ερημίτη της Κέρκυρας  δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ  οι νομικές ενέργειες για την  ακύρωση της από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας και το περιβαλλοντικό κίνημα της περιοχής συνεχίζονται.
0

Ο Ερημίτης, που για κάποιους είναι το ωραιότερο κομμάτι της Κέρκυρας, έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως μία από τις έξι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά. Ένα αμερικανικό fund ετοιμάζεται να υλοποιήσει εκεί ένα επενδυτικό σχέδιο για πολυτελείς βίλες και μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, το Kassiopi Project, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, υποσχόμενο χίλιες θέσεις εργασίας, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ότι το 93% της έκτασης θα παραμείνει πράσινο.

Πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών ενός πρότζεκτ που έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως πρότυπη επένδυση που «θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας».

Φυσικά, σε αυτού του τύπου τα μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ υπάρχουν σχεδόν πάντα αντιδράσεις, όπως συνέβη και στον Ερημίτη, καθώς δεν συμμερίζονται όλοι τον ενθουσιασμό του πρωθυπουργού για επενδύσεις. Ο δήμαρχος, ομάδες οικολόγων και ακτιβιστών κατήγγειλαν την κυβέρνηση και κυνήγησαν τους επενδυτές με αγωγές και μηνύσεις, υποστηρίζοντας ότι η επένδυση θα καταστρέψει ένα από τα ελάχιστα παρθένα τοπία της Κέρκυρας που έχουν γλιτώσει από τον μαζικό τουρισμό. 

Δύο χρόνια μετά η κατασκευή της πολυτελούς τουριστικής επένδυσης στον Ερημίτη της Κέρκυρας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ οι νομικές ενέργειες για την  ακύρωσή της από τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας και το περιβαλλοντικό κίνημα της περιοχής συνεχίζονται.

Αντίθετοι με την επένδυση του Ερημίτη όμως δεν είναι μόνο οι τοπικοί σύλλογοι και οι οικολόγοι αλλά και μερικοί πάρα πολύ πλούσιοι ξένοι που έχουν τις βίλες τους στην παρθένα αυτή περιοχή της Κέρκυρας, που είναι μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Ένας από αυτούς είναι ο Νατ Ρότσιλντ που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να τη σταματήσει, εκφράζοντας με έντονο τρόπο την αντίθεσή του μέσω social media αλλά και με άρθρα σε ΜΜΕ.

Τι έγινε η επένδυση στον Ερημίτη της Κέρκυρας μετά την κόντρα Μητσοτάκη - Ρότσιλντ; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Όταν ο πρωθυπουργός, πριν από δύο χρόνια, πήγε στην Κέρκυρα για την έναρξη των εργασιών του Kassiopi Project, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτό και ο Νατ Ρότσιλντ, χρησιμοποιώντας το hashtag #SaveErimitis στο Twitter, τον χαρακτήρισε «ανόητο» που το υπερασπίζεται.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει σήμερα στην Κέρκυρα και θα επισκεφθεί τον Ερημίτη. Περιβαλλοντικά ο Ερημίτης είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή, γυρίζει την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας του 1970 και δεν προσθέτει τίποτα στην τοπική οικονομία. Ο Μητσοτάκης είναι ανόητος που υπερασπίζεται αυτό το έργο», έγραψε ο γνωστός τραπεζίτης στην ανάρτησή του. 

Ο Bρετανός Nαθάνιελ Φίλιπ Βίκτορ Τζέιμς Ρότσιλντ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, είναι μέλος της διάσημης οικογένειας Ρότσιλντ και πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Volex, με ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Λίγες ώρες μετά την πρώτη δημόσια επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νατ Ρότσιλντ ανάρτησε και νέο tweet μαζί με μια φωτογραφία από τη διαδήλωση διαμαρτυρίας τοπικών συλλόγων. 

Τι έγινε μετά από εκείνες τις διαδηλώσεις και τη δημόσια επίθεση του Νατ Ρότσιλντ στον πρωθυπουργό; 

Έπειτα από δύο χρόνια η κατασκευή της πολυτελούς τουριστικής επένδυσης στον Ερημίτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ  οι νομικές ενέργειες για την ακύρωσή της από τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας και το περιβαλλοντικό κίνημα της περιοχής συνεχίζονται. Κάποιοι από τους βαθύπλουτους ξένους ιδιοκτήτες όμως, συζητάνε την αγορά της έκτασης από τον φορέα της επένδυσης, που είναι το αμερικανικό επενδυτικό fund «NCH Capital».

Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας έκτασης των 490 στρεμμάτων στην Κασσιόπη, στην περιοχή του Ερημίτη, και η επένδυση που προωθεί το αμερικανικό επενδυτικό fund στηρίχθηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 και μετά. Ήταν από τους πρώτους διεθνείς διαγωνισμούς που έτρεξε το ΤΑΙΠΕΔ για παραχώρηση δημόσιας έκτασης, η οποία κατακυρώθηκε το 2013 στο fund για 99 χρόνια (δικαίωμα χρήσης επιφανείας) έναντι 23 εκατ. ευρώ.

Το 2017, με νέο διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ,έναντι 2,5 εκατ. ευρώ, παραχώρησε την κυριότητα (ιδιοκτησία) μέρους του ίδιου ακινήτου, όπου θα χτιστούν οι τουριστικές κατοικίες με προτιμητέο τον ίδιο επενδυτή. 

Η υλοποίηση της επένδυσης έχει καθυστερήσει κυρίως λόγω των δικαστικών προσφυγών που έγιναν έως το 2019 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αυτοδιοικητικών και του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ερημίτης Πλους». Μερίδιο στην καθυστέρηση, ωστόσο, έχει και η διαδικασία των αδειοδοτήσεων/εγκρίσεων που απαιτούσε μια τόσο σύνθετη παρέμβαση σε μια περιοχή μεγάλης οικολογικής αξίας.

Μάχη για την ακύρωση

Η χερσόνησος του Ερημίτη, στην οποία θα γίνει η επένδυση, είναι μια απομονωμένη περιοχή στη βορειοανατολική Κέρκυρα με πυκνή βλάστηση, άγρια πανίδα, αμφιθεατρική θέση, επτά μικρές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, όπου τα δέντρα ακουμπούν στα βότσαλα και τρεις λίμνες καταγράφονται ως υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας υγρότοποι. Για το οικοσύστημα έχουν γίνει μελέτες και παρεμβάσεις φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και μεμονωμένων  επιστημόνων που προτείνουν ειδική προστασία της περιοχής και ήπιες χρήσεις αναψυχής. 

Το «ξεπάγωμα» της συγκεκριμένης επένδυσης ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Η τελευταία εκκρεμότητα «για να μπουν οι μπουλντόζες» έκλεισε όταν αφαιρέθηκε το τελευταίο θεσμικό όπλο των δημάρχων για να μπλοκάρουν επενδύσεις: η έγκριση της υψομετρικής μελέτης, η οποία είναι αναγκαίο συμπλήρωμα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Με τροπολογία του Άδωνη Γεωργιάδη, όμως, ο οποίος επικαλέστηκε τη μεγάλη καθυστέρηση στην έγκρισή της από τον δήμο της βόρειας Κέρκυρας, η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο ολοκλήρωσε τη διαδικασία με εντυπωσιακή ταχύτητα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να δοθεί το «μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει σε χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». 

Σήμερα όμως, μετά τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έγιναν το 2021, το έργο έχει σταματήσει ξανά και όσοι διαφωνούν με αυτό εξακολουθούν να επιδιώκουν την ακύρωσή του. Παρ' όλα αυτά, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, αναφέρει στη LiFO ότι η περιφερειακή αρχή εκφράζεται πλέον θετικά για το έργο «που βάζει την περιοχή στο κάδρο των επενδύσεων από διεθνείς οίκους».

Για την ακύρωση της επένδυσης του NCH Capital έχει διαμορφωθεί, όσον αφορά τη σύμπλευση θέσεων, μια ετερόκλητη «συμμαχία» ανάμεσα σε τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες και ισχυρούς δισεκατομμυριούχους επενδυτές, τραπεζίτες και κατασκευαστές που διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες κοντά στην περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ.

Όλοι αυτοί υποστηρίζουν ότι η υλοποίησή του θα βλάψει το οικοσύστημα της περιοχής και δεν θα δημιουργήσει καμία προστιθέμενη αξία στην Κέρκυρα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αναπαράγει ένα ξεπερασμένο αναπτυξιακό μοντέλο μαζικού τουρισμού περασμένων δεκαετιών.

Πράσινη η επένδυση, λέει ο επενδυτής

Τι έγινε η επένδυση στον Ερημίτη μετά την κόντρα Μητσοτάκη-Ρότσιλντ; Facebook Twitter
Η χερσόνησος του Ερημίτη είναι μια απομονωμένη περιοχή στη βορειοανατολική Κέρκυρα με πυκνή βλάστηση, άγρια πανίδα, αμφιθεατρική θέση και επτά μικρές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά.

Η επένδυση πάντως έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις και έχουν απορριφθεί συνολικά έντεκα προσφυγές που έχουν γίνει εναντίον της στη Δικαιοσύνη. Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίζονται, με τους διαφωνούντες να επιμένουν ότι πρόκειται για μια επένδυση περιβαλλοντικά και οικονομικά επιζήμια. 

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης και του επενδυτή ότι πρόκειται για μια πράσινη επένδυση δεν τους πείθουν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η δόμηση περιορίζεται στο 7% της συνολικής έκτασης, ενώ μια περιοχή περίπου 455 στρεμμάτων θα παραμείνει πράσινη με προστασία του οικοσυστήματος και των υγροβιοτόπων. Η σύνθετη τουριστική μονάδα θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές επαύλεις και μαρίνα περίπου 60 θέσεων, ενώ η κατασκευή θα είναι βιοκλιματικού σχεδιασμού. 

Τοπικές αντιδράσεις και αμερικανικά εύσημα

Σήμερα ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Δημήτρης Μαχειμάρης, είναι αυτός που εκφράζει την αντίρρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι το 2019 οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με ένδικα μέσα προέρχονταν από τον πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο και τον δήμαρχο Κέρκυρας Κωνσταντίνο Νικολούζο. Μετά τη διοικητική διαίρεση στις τελευταίες εκλογές, πλην του κ. Μαχειμάρη, οι δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας - Διαποντίων Νήσων και Νότιας Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου και Κώστας Λέσσης αντίστοιχα, εμφανίζονται πλέον αποστασιοποιημένοι. 

Πάντως, εκτός από την κυβέρνηση, που φρόντισε να καταγραφεί με κάθε επισημότητα η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ήταν  και η αμερικανική πρεσβεία που έδωσε τα εύσημα για το έργο, όπως φαίνεται και από το μήνυμα του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνεχάρη τον επικεφαλής της NCH Capital Δυτικών Βαλκανίων, Ελλάδας & Κύπρου, Ανδρέα Σάντη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ότι «είναι η συνέχεια του success story που γράφουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα». 

Από διαμαρτυρόμενοι, υποψήφιοι αγοραστές;

Ερημίτη Facebook Twitter
Σήμερα, μετά τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έγιναν το 2021, το έργο είναι ξανά σταματημένο και όσοι διαφωνούν με αυτό εξακολουθούν να επιδιώκουν την ακύρωσή του.

Η έκπληξη, όμως, έρχεται από τον δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας κ. Μαχειμάρη, ο οποίος είπε στη LiFO ότι «το τελευταίο διάστημα ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του εξωτερικού, που έχουν σπίτια στην περιοχή, συζητούν την αγορά της έκτασης από το fund. Το θέμα προχωράει ήσυχα, σοβαρά, υπεύθυνα» μας λέει και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν την περιοχή, είναι ενάντιοι στην επένδυση και θέλουν να συμβάλουν σε μια λύση οικολογική, σε μια πιο ήπια επένδυση και εγώ, ως δήμαρχος, συναινώ. Προχωρούν οι ίδιοι τις διαδικασίες, εμείς ως δημοτική αρχή απλώς παρακολουθούμε».

Ο Ανδρέας Σάντης επιβεβαίωσε ότι «έχει έρθει ένα γκρουπ τριών-τεσσάρων ανθρώπων που έχουν τις κατοικίες τους στην περιοχή» και έχουν προτείνει να την αγοράσουν, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από το fund. «Επανήλθαν δύο-τρεις φορές και καμία από τις προτάσεις τους δεν ήταν συμφέρουσες για το fund». 

Ο Νατ Ρότσιλντ, που διαθέτει μια εντυπωσιακή κατοικία στην περιοχή, είχε χαρακτηρίσει το καλοκαίρι του 2020 την επένδυση «ως απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή» και τον πρωθυπουργό «ανόητο» που την υποστηρίζει. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2019, ο επικεφαλής της επενδυτικού fund Permira, Γεργκ Ροκενχόιζερ, που διαθέτει επίσης κατοικία στον Ερημίτη,  είχε μιλήσει κατά της επένδυσης στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ένας επενδυτής πολεμά για τον παράδεισο». Ο Γερμανός Ροκενχόιζερ εξέφραζε την απογοήτευσή του για τις επιλογές της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο αρμόδιος υπουργός, από όλα τα άλλα μέρη, θα αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει την Κέρκυρα ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση ανοίγει την αγκαλιά της στους ξένους επενδυτές».

«Το ότι κάποιοι άνθρωποι βαθύπλουτοι θα προτιμούσαν το ελληνικό Δημόσιο να μην αξιοποιήσει τη γη του για να εξακολουθήσουν να έχουν παρθένο το δάσος μπροστά τους είναι μια πάρα πολύ κατανοητή εκ μέρους τους επιθυμία» ήταν το σχόλιο του Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υπουργός υποστήριξε ότι το συμφέρον του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας είναι να γίνει μια επένδυση που θα δίνει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο σε δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους και ανέφερε το μοντέλο της Μεσσηνίας, παραπέμποντας προφανώς στην επένδυση του Costa Navarino (η οποία είχε συναντήσει μεγαλύτερες αντιδράσεις). 

Οι υποψήφιοι αγοραστές, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαχειμάρη, θέλουν να προχωρήσουν σε ένα μικρότερης κλίμακας έργο: «Να σταματήσει αυτή η επένδυση και να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό. Εμείς δεν διαφωνούμε με τις επενδύσεις», λέει, «αλλά όταν η περιοχή αυτή είναι αραιοκατοικημένη, υπάρχουν κάποιες βίλες, δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο και μαρίνα δίπλα σε μια λίμνη, βιότοπο ή μεγάλο ξενοδοχείο. Καταστρέφεται έτσι όλο το περιβάλλον. Ο δήμος υποστηρίζει μικρότερης κλίμακας επενδύσεις» λέει και προσθέτει ότι «οι βίλες νοικιάζονται με 40.000-50.000 και αφήνουν δεκαπλάσια χρήματα απ' ό,τι ένα ξενοδοχείο μαζικού τουρισμού».

Η θέση του δημάρχου συμπλέει με τις απόψεις των ιδιοκτητών που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο. Σε άρθρο του ο Νατ Ρότσιλντ στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» εξηγούσε γιατί «το μέλλον του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στην κατασκευή πράσινων και βιώσιμων ιδιωτικών κατοικιών» και όχι «στη μονοδιάστατη υποστήριξη του μαζικού τουρισμού». Στο άρθρο του ανέλαβε να απαντήσει πάλι ο υπουργός Ανάπτυξης με σχόλιό του στο Twitter: «Είναι καλό που γίνεται διάλογος. Η ιδέα ότι η επένδυση είναι μαζικού τουρισμού, με 90 δωμάτια, βίλες και με τη χαμηλότερη δόμηση σε όλη την Κέρκυρα, δηλαδή 7%, είναι απόλυτα εσφαλμένη». 

Το ίδιο διάστημα που ο Ρότσιλντ αντάλλασσε απόψεις με τον Γεωργιάδη συστηνόταν η οργάνωση Ένωση Ιδιοκτητών Κέρκυρας που εκπροσωπεί άτομα τα οποία διατηρούν δεύτερη κατοικία στο νησί, με την πλειοψηφία των μελών να έχει κατοικίες στη βορειοανατολική Κέρκυρα, όπου θα γίνει και η τουριστική επένδυση. Με υπογράφοντα τον πρόεδρο της Ένωσης, Τζόνι Κάμερον, αποστέλλονται στον πρωθυπουργό δύο επιστολές, στις οποίες καταγράφεται μεταξύ άλλων «η εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία  των ιδίων, των φίλων και των φιλοξενούμενών τους όσον αφορά την πιθανή επένδυση από την NCH Capital στον Ερημίτη». 

Τι λέει ο «Ερημίτης Πλους»

Τι έγινε η επένδυση στον Ερημίτη μετά την κόντρα Μητσοτάκη-Ρότσιλντ; Facebook Twitter
Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίζονται, με τους διαφωνούντες να επιμένουν ότι πρόκειται για μια επένδυση περιβαλλοντικά και οικονομικά επιζήμια. 

Για επενδύσεις σε ήπιες και ποιοτικές υποδομές που δεν καταστρέφουν φυσικούς πόρους μιλάει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ερημίτης Πλους», κ. Δημήτρης Φατήρας. «Έχει αρχίσει μια άλλη μορφή τουριστικής ανάπτυξης σε σχέση με το καταστροφικό μοντέλο του μαζικού τουρισμού της δεκαετίας του '70: με τη βίλα, με την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα σε αρτιότητα μεγάλη, από δέκα στρέμματα και πάνω και όλα να αναπτύσσονται μέσα στο ανάγλυφο, στο αμφιθεατρικό της περιοχής μας». 

Όσον αφορά τις κοινές επιδιώξεις του περιβαλλοντικού συλλόγου με τα πρόσωπα ισχυρής οικονομικής επιρροής που έχουν πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή, ο κ. Φατήρας αναφέρει ότι η στήριξή τους στην ακύρωση της επένδυσης «αποτέλεσε την αφορμή για κάποιους να προσπαθήσουν να αμαυρώσουν τον αγώνα μας».

«Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν και μας βρήκαν στην πορεία. Ο αγώνας μας για τη διάσωση του Ερημίτη ξεκινάει το 2001 και πιο πριν ακόμη, όταν υπήρχαν σχέδια για πλωτό ξενοδοχείο. Το κίνημα τούτο εδώ, ο “Ερημίτης Πλους”, που ξεκίνησε και απέκτησε νομικό πρόσωπο το 2015, για τα ένδικα μέσα έχει μεγάλη ιστορία.  Όλα όσα λέγονται είναι τόσο κούφια που από το ένα αυτί μάς μπαίνουν και από το άλλο μάς βγαίνουν. Η κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανένας ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα και τον αγώνα τούτον εδώ τον έχουμε στρώσει με πολύ ιδρώτα και πολύ κόπο και θα τον φέρουμε μέχρι το τέλος», δηλώνει.

Τι λέει ο επενδυτής

Ο Ανδρέας Σάντης δηλώνει ότι από την πλευρά τους δεν είναι εκ των προτέρων αρνητικοί σε μια εξαγορά, αρκεί να τους συμφέρει. «Είμαστε ένα επενδυτικό ταμείο. Εάν έρθει κάποιος και φέρει μια σοβαρή πρόταση, η οποία είναι οικονομικά συμφέρουσα για το fund, βεβαίως θα το πουλήσει». Το ενδιαφέρον των ξένων ιδιοκτητών που του έκαναν κρούση, όπως μας εξηγεί, «αφορά επένδυση μικρότερης κλίμακας».

Ωστόσο δηλώνει πως θεωρεί «το περιβαλλοντικό ως προπέτασμα καπνού». «Είναι αστείο και γελοίο σε μια έκταση 500 στρέμματα να χτίζεται το 7% και να θεωρείται μη φιλικό περιβαλλοντικά», λέει. Επίσης θεωρεί ότι οι πλούσιοι ξένοι ιδιοκτήτες «προσπαθούν να “χρησιμοποιήσουν” την τοπική κοινωνία». Αλλά «η τοπική κοινωνία τούς λέει ναι και μετά έρχεται σ' εμάς και ζητάει δουλειά για τα παιδιά της. Αυτή είναι η κατάσταση». 

«Στην πραγματικότητα θέλουν να κάνουν κάτι που δεν εμποδίζει τη θέα από τα δικά τους τα σπίτια και το καμουφλάρουν με το περιβαλλοντικό», υποστηρίζει. «Δεν θέλουν να έχουν κόσμο εκεί για να μην ενοχλεί την ησυχία και την ηρεμία τους». Και προσθέτει: «Γιατί δεν πήγαν να το αγοράσουν όταν βγήκε ο διαγωνισμός; Ξέρετε γιατί δεν το έκαναν; Γιατί πίστευαν ότι δεν θα πάει κανένας και δεν ήθελαν να χαλάσουν ούτε ένα ευρώ. Έχουμε δημοκρατία. Δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα. Μια κυβέρνηση δεν θα σταματήσει έναν διαγωνισμό επειδή κάποιοι δεν τον θέλουν».

Η συνέχεια στα δικαστήρια

Παρά τις προηγούμενες δικαστικές νίκες των επενδυτών, οι προσφυγές εναντίον τους συνεχίζονται. Εκκρεμεί εξέταση προσφυγής στο ΣτΕ του δήμου Βόρειας Κέρκυρας για την υψομετρική μελέτη της επένδυσης. Αναμένεται επίσης κρίση του Ειρηνοδικείου για την ιδιοκτησία των μονοπατιών που υπάρχουν εντός της έκτασης όπου γίνεται η επένδυση, καθώς ο δήμος επικαλείται τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Υπάρχει ακόμα η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο «Ερημίτης Πλους» στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών στη χωροθέτηση βασικών εγκαταστάσεων της επένδυσης (ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, σταθμού αφαλάτωσης).

Επίσης, όπως μας ενημέρωσαν, σύντομα θα σταλεί νέο συμπληρωματικό υπόμνημα ως συνέχεια της πρώτης προσφυγής του 2017 από τον περιβαλλοντικό σύλλογο. «Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να σώσουμε τον Ερημίτη. Δεν εγκαταλείπουμε. Ο Ερημίτης είναι ο αιμοδότης της τοπικής ανάπτυξης, της οικονομίας της και της οικολογικής ισορροπία της περιοχής μας», λέει ο πρόεδρος του «Ερημίτη Πλου».

Δύο χρόνια μετά οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες. Ο περιβαλλοντικός σύλλογος και οι συλλογικότητες που τον στηρίζουν συνεχίζουν τον αγώνα κατά της επένδυσης. Η κυβέρνηση, από την άλλη,  θέλει να ολοκληρωθεί η «εμβληματική επένδυση». Ο επενδυτής κρατάει στα χέρια του πια, μετά από δέκα χρόνια, όλα τα κλειδιά των αδειοδοτήσεων και κάποιοι  ξένοι κροίσοι ιδιοκτήτες δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά της έκτασης, προτείνοντας άλλη, μικρότερης κλίμακας επένδυση. Η υπόθεση του Ερημίτη, δηλαδή, παραμένει ανοιχτή και για την ώρα δεν υπάρχει νικητής.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Οπτική Γωνία / «Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Η αναζήτηση επείγουσας αντισύλληψης ενίοτε ενέχει εξευτελισμό, αμφισβήτηση και υποτίμηση. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει κάποια να έχει έλεγχο πάνω στην εγκυμοσύνη της και τη σεξουαλική της υγεία. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Ακροβατώντας / Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Η δημοκρατία υποχώρησε, έκανε γενναία βήματα προς τα πίσω, κινδύνευσε ακόμα περισσότερο. Η δύναμη του χρήματος ως μέσου χαλιναγώγησης παραμένει καθοριστική και οδήγησε εκατομμύρια πολίτες να επιλέξουν εχθρούς της δημοκρατίας (ακροδεξιούς και φασίστες). Μετά από κάποιες δεκαετίες ο κόσμος έχει στραφεί σε επικίνδυνους δρόμους, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ