Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πώς ξεκίνησαν όλα

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
0

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε τον πρώτο γύρο της νομικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Αυστραλίας, ακυρώνοντας την απόφαση που αναιρούσε τη βίζα του, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι διαδικαστικά τα είχε κάνει όλα σωστά. «Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Αυστραλία;» αναρωτήθηκε ο Αυστραλός δικαστής Άντονι Κέλι, που προέδρευσε στην υπόθεση του Τζόκοβιτς και έκρινε ότι είχε κάνει όσα του είχαν ζητηθεί. 

Η αυστραλιανή κυβέρνηση, όμως, επιφυλάσσεται να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του Τζόκοβιτς, οπότε είναι πιθανό να υπάρξει και δεύτερος γύρος. Ο υπουργός Μετανάστευσης (σ.σ. κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής) δήλωσε ότι θα εξετάσει αν θα ασκήσει προσωπική εξουσία ακύρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 133. «Αυτές είναι οι οδηγίες που έχω για να ενημερώσω το δικαστήριο» είπε ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. 

Είναι γεγονός ότι η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς έμοιαζε από την αρχή υπερβολική, αν όχι παράλογη για όποιον είχε παρακολουθήσει κάπως πιο στενά τα γεγονότα. Το ζήτημα για τον ίδιο δεν ήταν το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό. Ο Νόβακ (που εχθροί του αποκαλούν περιπαικτικά No-vax) δεν σκόπευε να πάει στο αυστραλιανό Open αν η κυβέρνηση επέμενε στον κανόνα «no vax, no entry». Όμως, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, υπήρχε (σχεδόν) πάντα το παράθυρο της απαλλαγής από τον εμβολιασμό λόγω νόσησης – και πώς θα μπορούσε να μην υπάρχει;

Ο Τζόκοβιτς ήξερε από νωρίς ότι το Australian Open θα απαιτούσε τον εμβολιασμό όσων θα συμμετείχαν σε αυτό, αλλά προφανώς δεν ήταν διατεθειμένος να εμβολιαστεί. Έτσι επιχείρησε να γίνει δεκτός αξιοποιώντας τα «παράθυρα» που υπήρχαν για όποιους είχαν νοσήσει ή είχαν άλλους ιατρικούς λόγους να επικαλεστούν και να ζητήσουν εξαίρεση.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του τένις τους τελευταίους μήνες δεν ήταν σίγουρος αν θα πήγαινε ή όχι στο Australian Open. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας του Τένις τον ήθελε πολύ γιατί θεωρούσε ότι το τουρνουά δεν θα είχε το ίδιο κύρος χωρίς αυτόν. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, όμως, θεώρησε ότι αυτή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει υπερβάλλοντα ζήλο εναντίον του Τζόκοβιτς και να πάρει πόντους από αυτό. Το βέβαιο είναι ότι με την ακύρωση της βίζας του παγκόσμιου πρωταθλητή του τένις κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Αυστραλία, αφού η υπόθεση Τζόκοβιτς ήταν για τρεις μέρες στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου. 

Εξίσου βέβαιο είναι ότι ο Τζόκοβιτς, που έχει πολλούς fans αλλά και πάρα πολλούς  haters, δεν έχει καθαρίσει με την υπόθεση αυτή, ακόμα και αν η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν ξανασχοληθεί με τη βίζα του. Το σοβαρότερο ζήτημα για εκείνον προέκυψε μετά την κράτησή του. Από τα έγγραφα που διέρρευσαν από τη δικογραφία αποκαλύφθηκε ότι η ημερομηνία που αναφέρει ότι διαγνώστηκε με Covid είναι η 16η Δεκεμβρίου, ενώ μία μέρα μετά ο ίδιος είχε αναρτήσει στο Instagram φωτογραφίες από τη συμμετοχή του σε εκδήλωση χωρίς να φοράει μάσκα (για καραντίνα ούτε λόγος). Κάθε καχύποπτος στην περίπτωση αυτή δύσκολα δεν θα σκεφτόταν ότι η νόσηση μπορεί να μην ήταν πραγματική. Διαφορετικά θα σήμαινε ότι έβαλε σε κίνδυνο όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα παιδιά που συνάντησε, μη παίρνοντας μέτρα προστασίας. 

Η εβδομάδα του Τζόκοβιτς

Την περασμένη Πέμπτη η υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου και από τότε απασχολεί καθημερινά την επικαιρότητα και την τροφοδοτεί με νέες ειδήσεις. Το κεντρικό θέμα ήταν η διένεξη του Νο1 παίκτη του τένις στην παγκόσμια κατάταξη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και τον πρωθυπουργό της.

Ο Τζόκοβιτς ταξίδεψε στην Αυστραλία για να παίξει στο Australian Open που αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση της Αυστραλίας τον αντιμετώπισε ως παράνομο μετανάστη και δεν του επέτρεψε την είσοδο στη χώρα επειδή δεν είχε εμβολιαστεί, παρότι αυτό το γνώριζε όταν του έδωσε βίζα. 

Στη μία πλευρά είναι ο Σέρβος πρωταθλητής, 20 φορές νικητής του grand slam, στον οποίο οι αρχές της Αυστραλίας είχαν επιτρέψει την εξαίρεση από τον εμβολιασμό για να παίξει στο Australian Open, αν και ήταν γνωστό πως έβλεπε με σκεπτικισμό το εμβόλιο και απέφευγε να το κάνει. Στην άλλη πλευρά έχουμε τον δεξιό πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο οποίος αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Τζόκοβιτς όπως αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του τους παράνομους μετανάστες, επιδεικνύοντας τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί στον τομέα αυτό και η οποία θεωρείται πολύ πιο αυστηρή και ανελέητη από του Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας.  

Craig Tiley Facebook Twitter
«Ούτε που φανταζόμουν ότι υπήρχε περίπτωση να αποκλειστεί το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών στο αεροδρόμιο. Ήταν ένα σοκ», δήλωσε ο Craig Tiley.

Ο Τζόκοβιτς ήξερε από νωρίς ότι το Australian Open θα απαιτούσε τον εμβολιασμό όσων θα συμμετείχαν σε αυτό, αλλά προφανώς δεν ήταν διατεθειμένος να εμβολιαστεί. Έτσι επιχείρησε να γίνει δεκτός αξιοποιώντας τα «παράθυρα» που υπήρχαν για όποιους είχαν νοσήσει ή είχαν άλλους ιατρικούς λόγους να επικαλεστούν και να ζητήσουν εξαίρεση. Αυτό δεν το έκανε ερήμην των παραγόντων του Australian Open, κάθε άλλο. Ο επικεφαλής της Tennis Australia (Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης), Craig Tiley, δήλωσε αυτές τις ημέρες ότι χρειαζόταν την παρουσία του στο τουρνουά και, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις πράξεις και τις δηλώσεις του, έκανε ό,τι μπορούσε γι' αυτό αλλά και για να αποφευχθεί το φιάσκο.  

«Ούτε που φανταζόμουν ότι υπήρχε περίπτωση να αποκλειστεί το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης των ανδρών στο αεροδρόμιο. Ήταν ένα σοκ», δήλωσε στα αυστραλιανά ΜΜΕ.

Ο Τζόκοβιτς έχει κερδίσει το τουρνουά αυτό εννέα φορές και με έναν δέκατο τίτλο θα ξεπερνούσε τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ραφαέλ Ναδάλ, με τους οποίους ισοβαθμεί στις 20 κατακτήσεις grand slam. Το «αφεντικό» του Tennis Australia ήξερε ότι ένα τουρνουά χωρίς το Νο1 δεν θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Η αυστραλιανή εφημερίδα The Age έγραψε πως πηγή του Tennis Australia υποστήριξε ότι ο Τζόκοβιτς είχε στοχοποιηθεί λόγω του προφίλ του, λέγοντας ότι κι άλλοι παίκτες είχαν μπει ήδη στην Αυστραλία με την ίδια εξαίρεση που πήρε κι εκείνος. 

Εκτός από τη διένεξη του Τζόκοβιτς με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, διαμάχη ξέσπασε και μεταξύ της Ομοσπονδίας Τένις της Αυστραλίας με την κυβέρνηση αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων μεταξύ τους, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται και αλληλοδιαψεύδονται. 

Μία ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα και στα πραγματικά δεδομένα, αποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο και καμία πλευρά δεν τα έκανε όλα σωστά. 

Το χρονικό

Τον περασμένο Απρίλιο ο Νόβακ Τζόκοβιτς έλεγε πως δεν πίστευε ότι θα φτάσουμε σε σημείο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών. «Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω στο δικαίωμα της επιλογής» υποστήριζε. 

Δεν είχε εκφραστεί ποτέ ανοιχτά κατά του εμβολίου και έλεγε: «Αν εμβολιαστώ, θα το κρατήσω για τον εαυτό μου… Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά και δεν πρόκειται να απαντήσω αν εμβολιάστηκα ή αν θα εμβολιαστώ. Θέλω να το σεβαστούν όλοι αυτό».

Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, γράφτηκε πως βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει να δέχεται έντονη κριτική για το θέμα του εμβολίου.  «... Μου φαίνεται περίεργο που ένα μεγάλο ποσοστό των παικτών δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά, από την άλλη, δεν μπορώ να καθίσω να ασχοληθώ με τον καθένα και το τι έχει στο μυαλό του. Θα έχουν τους λόγους τους, φαντάζομαι», είχε σχολιάσει επικριτικά η Μαρία Σάκκαρη

Το Νο2 στον κόσμο, ο Ρώσος τενίστας Ντανίλ Μεντβέντεφ, ήταν κι αυτός από εκείνους που δυσανασχετούσαν: «Υπάρχει μεγάλος διχασμός, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν κι αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό. Είμαι πολύ απογοητευμένος με την κοινωνία παγκοσμίως και με τον τρόπο που τα ΜΜΕ ασκούν πίεση στους ανθρώπους». Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη, που είχε δεχθεί επίσης κριτική και επιθέσεις εκείνη την περίοδο επειδή δεν είχε σπεύσει να εμβολιαστεί και έκανε και κάποιες δηλώσεις γι' αυτό, ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι θα ακολουθούσε αυτό που ζητούσαν οι διοργανωτές για να παίξει στο Australian Open –κι από ό,τι μάθαμε έκανε πρόσφατα το μονοδοσικό της Τζόνσον–, ενώ και το Νο5, ο Αντρέι Ρούμπλεφ, δήλωσε ότι θα έκανε το εμβόλιο μόνο γι' αυτόν τον λόγο.

Τον Οκτώβριο, τρεις μήνες πριν από το Australian Open, άρχισε να γίνεται θέμα σχολιασμού στα ΜΜΕ ποιοι αθλητές θα πήγαιναν φέτος, καθώς είχε γραφτεί ότι η Αυστραλία θα δεχόταν μόνο εμβολιασμένους αθλητές.

Κυβερνητικό στέλεχος της Αυστραλίας είχε δηλώσει ότι όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και από την απόφαση αυτή δεν θα εξαιρούνταν ούτε οι αθλητές του Australian Open. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις, το φθινόπωρο περίπου το 30% των αθλητών είτε δεν είχε εμβολιαστεί είτε δεν είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Τα δημοσιεύματα εκείνη την περίοδο ανέφεραν ως ανεμβολίαστους, εκτός από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, τον Ντόμινικ Τιμ κ.ά.

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
Τον περασμένο Απρίλιο ο Νόβακ Τζόκοβιτς έλεγε πως δεΝ νόμιζε «ότι θα φτάσουμε σε σημείο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των αθλητών. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ αυτό, γιατί πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω, στο δικαίωμα της επιλογής», υποστήριζε.

Στις 19/10/21 ο Τζόκοβιτς δήλωνε ότι δεν γνώριζε ακόμα αν θα έπαιζε στη Μελβούρνη, παρότι από αυτά που του είχε πει ο ατζέντης του, που ήταν σε επαφή με το Tennis Australia, προσπαθούσαν «να βελτιώσουν τις συνθήκες για όλους τους παίκτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». Ο ίδιος, για άλλη μια φορά, αρνήθηκε να απαντήσει εάν είχε κάνει το εμβόλιο ή αν σκόπευε να το κάνει.  «... Δεν θα αποκαλύψω αν είμαι εμβολιασμένος ή όχι. Είναι προσωπικό ζήτημα και θεωρώ πως δεν πρέπει να ρωτάς κάτι τέτοιο κάποιον. Ό,τι και αν πω, χωρίς να γνωρίζουν πώς το σκέφτομαι, θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον μου», είπε σε συνέντευξή του. 

Τον περασμένο Νοέμβριο η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Tennis Australia) ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για τους τενίστες, καθώς οι πιέσεις προς την κυβέρνηση της Βικτόρια για εξαιρέσεις με 16ημερη καραντίνα στους ανεμβολίαστους τενίστες δεν πέρασε. 

Ο επικεφαλής της Tennis Australia, Craig Τiley, ωστόσο, υποστήριζε ότι η βιωσιμότητα του Australian Open εξαρτάται από το αν θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα σε παίκτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, καθώς αρκετοί από τους ανεμβολίαστους ήταν στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Με επιστολή του προς την Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Εμβολιασμού (ATAGI) στις 10 Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «The Age» και «The Sydney Morning Herald», πίεζε την ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου οι παίκτες με πρόσφατη νόσηση από Covid-19 ή με μία μόνο δόση εμβολίου να μπορούν να εξαιρεθούν από τους κανόνες που απαιτούν από τους ανθρώπους που έρχονται στην Αυστραλία να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στις 29 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας Greg Hunt απάντησε γραπτά ερώτημα που η Tennis Australia έθεσε στις 22 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι «η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη ενημέρωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως ορίζεται από το ATAGI, για να εισέλθουν στην Αυστραλία χωρίς καραντίνα».

Νωρίτερα, σε επιστολή που είχε στείλει στις 18 Νοεμβρίου στον Τiley η βοηθός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Lisa Schofield, ανέφερε ότι «τα άτομα που νόσησαν με Covid-19 και δεν έλαβαν δόση εμβολίου δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα». Τα άτομα αυτά «δεν θα εγκρίνονται για είσοδο χωρίς καραντίνα, ανεξάρτητα από το αν έχουν λάβει απαλλαγή από τον εμβολιασμό στο εξωτερικό».

Στις 2 Δεκεμβρίου ο Brett Sutton της Βικτόρια απαντά στο ερώτημα της Tennis Australia λέγοντας: «Όποιος έχει ιστορικό πρόσφατης μόλυνσης από Covid-19 έξι μηνών και μπορεί να προσκομίσει κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία για το ιατρικό αυτό ιστορικό απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις καραντίνας κατά την άφιξη στη Βικτόρια από το εξωτερικό».  

Στις 7 Δεκεμβρίου η Tennis Australia έστειλε επιστολή  στους παίκτες, λέγοντας τους ότι αν μπορούν να παρουσιάσουν θετικό τεστ Covid εντός των τελευταίων έξι μηνών δικαιούνται απαλλαγή από την απαίτηση του διπλού εμβολιασμού. Όπως αποκάλυψε η «Herald Sun», η επιστολή προς τους παίκτες έλεγε πως «έχει πλέον διευκρινιστεί ως κατηγορία για την οποία μπορεί να δικαιούστε προσωρινή ιατρική εξαίρεση». 

Στις 10 Δεκεμβρίου έληγε η προθεσμία υποβολής αίτησης των παικτών για την εξαίρεσή τους από τον εμβολιασμό. 

Στις 14 Δεκεμβρίου ο Τζόκοβιτς παρακολούθησε έναν αγώνα μπάσκετ και φωτογραφήθηκε με τον παίκτη της Μπαρτσελόνα Nigel Hayes-Davis.

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Nigel Hayes-Davis.

Στις 16 Δεκεμβρίου η ομάδα μπάσκετ της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Hayes-Davis ήταν θετικός στον Covid.

Στις 17 Δεκεμβρίου ο Τζόκοβιτς παρευρέθηκε σε εκδήλωση των σερβικών ταχυδρομείων για τον εορτασμό του νέου γραμματοσήμου που δημιουργήθηκε προς τιμήν του, αναρτώντας και τις σχετικές φωτογραφίες στο Instagram. 

Στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα της Αυστραλίας «The Age», o επικεφαλής ιατρός της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης είπε ότι ο Τζόκοβιτς είχε εξασφαλίσει την ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις εμβολιασμού και την 1η  Ιανουαρίου ο Σέρβος πρωταθλητής πήρε και τη βίζα από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία ανέφερε ότι «οι απαντήσεις του έδειξαν πως πληροί τις απαιτήσεις για την άφιξη στην Αυστραλία χωρίς καραντίνα».

Την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δημοσιοποίησε στο Instagram ότι ταξιδεύει στην Αυστραλία με ειδική άδεια για να λάβει μέρος κανονικά στο Australian Open. «Καλή χρονιά σε όλους! Σας εύχομαι υγεία, αγάπη και ευτυχία. Πέρασα φανταστικά με τους αγαπημένους μου και σήμερα πάω στην Αυστραλία με άδεια εξαίρεσης», έγραψε. Το Australian Open επιβεβαίωσε την εξαίρεσή του, λέγοντας ότι ο Τζόκοβιτς έκανε αίτηση για λόγους ιατρικής εξαίρεσης, η οποία του δόθηκε «μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών» (της Ομοσπονδίας Τένις της Αυστραλίας και την Πολιτείας της Βικτόριας). Μετά από αυτό ξεκίνησε μια θύελλα αντιδράσεων στην οποία, εκτός από  τους υπέρμαχους του εμβολιασμού, πρωταγωνίστησαν και οι haters που έχει, κυρίως λόγω του προφίλ και της ταυτότητάς του (Σέρβος ορθόδοξος πιστός, που προσεύχεται κ.λπ.).

Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου σημειώθηκαν αντιδράσεις στην Αυστραλία και οι διοργανωτές του Australian Open κατηγορήθηκαν για τη μη τήρηση των κανονισμών σχετικά με την ειδική άδεια που δόθηκε στον Τζόκοβιτς, χωρίς να γίνεται λόγος για τις άλλες άδειες εξαίρεσης που είχαν δοθεί. Κάποιοι έφτασαν να προτείνουν ακόμα και μποϊκοτάζ από τους θεατές στο Australian Open, ενώ άλλοι ζητούσαν από τον κόσμο να πάει εκεί και να γιουχάρει τον Σέρβο πρωταθλητή του τένις. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον δήλωσε: «Αναμένουμε την άφιξή του και τα στοιχεία που θα μας προσκομίσει για να υποστηρίξει την ιατρική εξαίρεση. Αν τα στοιχεία αυτά είναι ανεπαρκή, δεν θα λάβει διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε άλλον και θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο σπίτι του. Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως».

Η κυβέρνηση της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι ο Τζόκοβιτς ήταν ένας από του 26 αθλητές που ζήτησαν να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ο Τiley αρχικά απέφευγε να εξηγήσει γιατί χορηγήθηκε άδεια εξαίρεσης στον Νόβακ Τζόκοβιτς και μιλούσε γενικά. «Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που δικαιολογούν μια εξαίρεση», έλεγε, «όπως μια αλλεργική αντίδραση, μια χειρουργική επέμβαση ή η μυοκαρδίτιδα. Μια άλλη περίπτωση είναι να έχεις νοσήσει από Covid τους τελευταίους έξι μήνες και να μπορείς να το αποδείξεις. Όλα αυτά αξιολογούνται από μια ιατρική ομάδα και εφόσον πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις, δίνεται ιατρική εξαίρεση» ανέφερε.

Όπως αποκάλυψε ο Αυστραλός δημοσιογράφος Paul Sakkal, ο ιατρικός υπεύθυνος της Tennis Australian είπε ότι οι περισσότεροι παίκτες που υπέβαλαν αίτηση για απαλλαγή από το εμβόλιο το έκαναν με το σκεπτικό ότι είχαν Covid τους τελευταίους 6 μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι ο Τζόκοβιτς δεν ήταν ο μόνος. Εκτός από τον Αυστραλό δημοσιογράφο, άλλο ένα δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως στην Αυστραλία βρίσκονται ήδη τρεις αθλητές με την ίδια ιατρική εξαίρεση όπως του Τζόκοβιτς και ότι εξαιρέσεις έχουν δοθεί και σε παίκτες και σε διαιτητές που δεν έχουν κάνει ακόμη το ταξίδι.

Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι η «βίζα του κ. Τζόκοβιτς απορρίφθηκε», λέγοντας ότι «οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας». 

Σύμφωνα με πληροφορίες που άρχισαν να διαρρέουν στα ΜΜΕ της Αυστραλίας εκείνη τη μέρα, ο Σέρβος πρωταθλητής είχε υποβάλει αίτηση εξαίρεσης με την αιτιολογία ότι είχε νοσήσει  από Covid-19 τους προηγούμενους έξι μήνες. Η αυστραλιανή συνοριοφυλακή, όμως, δήλωσε ότι Τζόκοβιτς δεν της προσκόμισε τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα και έτσι υπήρχε το ενδεχόμενο να του ζητούσαν να φύγει την ίδια κιόλας μέρα. 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αφού κρατήθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, σε συνεννόηση με τους δικηγόρους του αποφάσισε να προσφύγει νομικά κατά της απόρριψης της βίζας του. 

Στην εφημερίδα της Αυστραλίας «The Age», η Carina Ford, ειδικός στο μεταναστευτικό δίκαιο, δήλωσε ότι οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι αν ακυρωθεί η βίζα κάποιου, είναι πιθανό να μην μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση για να εισέλθει στην Αυστραλία για τρία χρόνια.

Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου ο Τζόκοβιτς κέρδισε το δικαστήριο και παρέμεινε στην Αυστραλία μέχρι τη Δευτέρα που θα εκδικαζόταν η υπόθεση της ακύρωσης της βίζας του, αλλά δεν του επέτρεψαν να μείνει στο σπίτι που είχε νοικιάσει, ούτε να προπονείται. Μεταφέρθηκε  στο ξενοδοχείο Park Hotel, όπου κρατούνται όσοι μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα.  

Οι εφημερίδες «The Age» και «The Sydney Morning Herald» αποκάλυψαν την Πέμπτη ότι οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές είχαν πει στον Τeily της Tennis Australia ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν νοσήσει από το Covid τους τελευταίους έξι μήνες δεν θα μπορούσαν να μπουν στην Αυστραλία χωρίς καραντίνα.

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
Oι γονείς του Νόβακ Τζόκοβιτς παίρνουν μέρος σε διαδήλωση υπέρ του στο Βελιγράδι. Φωτ.: ΕΡΑ

Επίσης, σε επιστολή της η Lisa Schofield από το υπουργείο Υγείας τού είχε αναφέρει ότι «τα άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από Covid-19 και δεν έχουν λάβει δόση εμβολίου δεν θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένα και δεν θα λάβουν έγκριση για είσοδο χωρίς καραντίνα, ανεξάρτητα από το αν έχουν λάβει απαλλαγή από τον εμβολιασμό στο εξωτερικό».

Έξω από το διαβόητο Park Hotel συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα Αυστραλοί ακτιβιστές, οι οποίοι απαιτούσαν την απελευθέρωση των υπόλοιπων μεταναστών, καταγγέλλοντας ότι κάποιοι συμπληρώνουν εννιά χρόνια κράτησης στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, Σέρβοι που κατήγγειλαν την παράνομη κράτηση και στοχοποίηση του συμπατριώτη τους και αντιεμβολιαστές που κατήγγειλαν τα μέτρα για την πανδημία. 

Την ίδια μέρα στη Σερβία ο Τζόρτζε Τζόκοβιτς χαρακτήρισε την κράτηση του αδελφού του ως το μεγαλύτερο αθλητικό και διπλωματικό σκάνδαλο. «Ο Νόβακ δεν είχε απευθείας επικοινωνία με τις αρχές της Αυστραλίας αλλά μέσω της Tennis Australia, η οποία κατέθεσε την αίτηση για λογαριασμό του» είπε, υποστηρίζοντας και αυτός ότι ο αδερφός του είχε «τα ίδια χαρτιά που παρουσίασαν και άλλοι τενίστες, οι οποίοι είναι ήδη στην Αυστραλία». 

Εν τω μεταξύ άρχισε να φουντώνει και η διαμάχη, με μετατόπιση των ευθυνών ανάμεσα στην πολιτεία, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Tennis Australia, καθώς και το υπουργείο Αθλητισμού της Βικτόριας με αξιωματούχους των συνοριακών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών. 

Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου η Tennis Australia απάντησε για πρώτη φορά δημόσια στις επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό των εξαιρέσεων, αποδίδοντας την ευθύνη εν μέρει στον υπουργό Υγείας Greg Hunt. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ αφορούσε τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην ενημέρωση που είχε στείλει στους παίκτες κι έλεγε πως ένας από τους λόγους για να τύχουν ιατρικής απαλλαγής είναι η νόσηση με Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η απάντηση της Tennis Australia την Παρασκευή ανέφερε: 

«Απορρίπτουμε πλήρως ότι η ομάδα παικτών παραπλανήθηκε εν γνώσει της. Η ενημέρωση των παικτών ότι θα μπορούσαν να μπουν στη χώρα με ιατρική απαλλαγή λήφθηκε από την ιστοσελίδα Smart Traveller στην οποία μας παρέπεμψε άμεσα ο (υπ. Υγείας) Greg Hunt».

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αυστραλιανά μέσα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν έχει αναρτημένες πλέον τις πληροφορίες αυτές. 

Η Tennis Australia παρέπεμψε και σε μια δημόσια διαθέσιμη οδηγία της ATAGI (Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Εμβολιασμού) από τις 26 Νοεμβρίου, η οποία αναφέρει ότι μια προηγούμενη νόσηση μπορεί να αποτελέσει λόγο για εξαίρεση από το εμβόλιο. Αυτό όμως, όπως αναφέρουν ΜΜΕ της χώρας, αφορά άτομα στην Αυστραλία που απαλλάσσονται από τις τοπικές εντολές εμβολιασμού. 

Την Παρασκευή, που ήταν και τα Χριστούγεννα των Σέρβων (και γενικά των oρθοδόξων που γιορτάζουν με το παλαιό ημερολόγιο), ο αριθμός των διαδηλωτών της σερβικής κοινότητας έξω από το ξενοδοχείο Park Hotel αυξήθηκε, όπως και των διαδηλωτών που φώναζαν κατά του εμβολίου και υπέρ των προσφύγων. 

Μεταξύ των τελευταίων, άλλοι φώναζαν «Νόβακ, βοήθα» και άλλοι «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, ο Νόβακ όχι». 

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ

Ο δικηγόρος του Τζόκοβιτς ζήτησε από τον δικαστή μια προσωρινή διαταγή που θα επέτρεπε στον πελάτη του να παραμείνει στη Μελβούρνη μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου, αλλά ο δικαστής αποφάνθηκε  ότι το αίτημα αυτό ήταν υπερβολικό, αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν ανησυχητικό αν ο πρωταθλητής του τένις απελαθεί πριν δικαστεί η υπόθεσή του.

Ο δικηγόρος του ζήτησε επίσης να τελεσιδικήσει η υπόθεση πριν από την έναρξη του Open στις 17 Ιανουαρίου, αλλά ο δικαστής δήλωσε ότι το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο είναι γνωστό για υποθέσεις που καταλήγουν σε μια «αλυσιδωτή σειρά εφέσεων». 

Η υπουργός Εσωτερικών Κάρεν Άντριους απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τζόκοβιτς ότι κρατείται «αιχμάλωτος» στην Αυστραλία, δηλώνοντας ότι «είναι ελεύθερος να φύγει όποτε επιλέξει». 

Πάντως, παρά τις επικρίσεις που δέχεται ο Τζόκοβιτς για τον μη εμβολιασμό του, έχει βρει πολλούς υποστηρικτές. Ένας από αυτούς είναι και ο Αυστραλός τενίστας Νικ Κύργιος, ο οποίος την Παρασκευή έγραψε στο Twitter ότι υποστηρίζει τα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19, αλλά επέκρινε και τον χειρισμό της υπόθεσης Τζόκοβιτς.

Αλλά και ο Σέρβος μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Νεμάνια Νέντοβιτς, που ρωτήθηκε δύο μέρες πριν στο Twitter από οπαδό της ομάδας του για την υπόθεση αυτή, απάντησε: «Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του! Αν χάσουμε αυτό το δικαίωμα, χάνουμε τα πάντα». 

Ρεπορτάζ του «ABC News» έκανε γνωστό πως μετά τον σάλο που προκλήθηκε για την υπόθεση του Τζόκοβιτς, οι αρχές της χώρας έθεσαν υπό κράτηση στο ίδιο ξενοδοχείο άλλη μία αθλήτρια από όσους βρίσκονται εκεί με εξαίρεση, την Τσέχα τενίστρια Ρενάτα Βοράκοβα, ζητώντας της να φύγει από τη χώρα, «αφού δεν ισχύει πλέον η βίζα της». 

Ο Sakkal έγραψε και για τρίτο συμμετέχοντα στο Australian Open –αξιωματούχο, όχι παίκτη– που ήρθε με την ίδια εξαίρεση,  ο οποίος εγκατέλειψε οικειοθελώς την Αυστραλία μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε – εκείνου, όμως, του είχε επιτραπεί να εισέλθει στη χώρα. 

Στις 8 Ιανουαρίου ξεκαθάρισε οριστικά πως στο έγγραφο που έστειλε στους παίκτες η Tennis Australia ανέφερε ότι για να επιτραπεί σε έναν μη εμβολιασμένο παίκτη να αγωνιστεί στο Australian Open αρκούσε ένα πιστοποιητικό νόσησης εξάμηνης διάρκειας. 

Εκπρόσωπος της Ένωσης Επαγγελματιών Παικτών Τένις που βρίσκεται σε επαφή με τον Τζόκοβιτς και την ηγεσία του Australian Open ανέφερε ότι «με απόλυτο σεβασμό σε όλες τις προσωπικές απόψεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, οι εμβολιασμένοι και οι μη εμβολιασμένοι αθλητές (με εγκεκριμένη ιατρική εξαίρεση) θα πρέπει να έχουν εξίσου την ελευθερία να αγωνίζονται. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας και όλους τους παίκτες, με τρόπο που να είναι αποδεκτός από αυτούς».

Υπόθεση Τζόκοβιτς: Πως ξεκίνησαν όλα Facebook Twitter
Oπαδοί του Τζόκοβιτς διαδηλώνουν υπέρ του στη Μελβούρνη στις 10 Γενάρη 2022. Φωτ.: ΕΡΑ

Αυτά που ξεκαθάρισαν και όσα μένουν ασαφή

Ο διευθυντής του Australian Open, που μίλησε για πρώτη φορά μετά την κράτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς το Σάββατο στην εφημερίδα «The Age» και στη «Sydney Morning Herald» είπε ότι πιστεύει πως η Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας βρέθηκε μεταξύ αντικρουόμενων οδηγιών πολιτείας και ομοσπονδίας. Το βέβαιο είναι ο Τζόκοβιτς πήγε στην Αυστραλία έχοντας λάβει αίτημα εξαίρεσης από την αρμόδια επιτροπή καθώς και βίζα από τις αυστραλιανές αρχές. 

Επισήμως μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί ο λόγος εξαίρεσης του Τζόκοβιτς από τον εμβολιασμό, αλλά όλοι εικάζουν ότι πρόκειται περί νόσησης. Δεύτερης νόσησης δηλαδή, αφού είχε ανακοινωθεί πως είχε νοσήσει από Covid-19 και τον περασμένο Ιούνιο. 

Κάποια μέσα έγραψαν την Κυριακή ότι στη δικογραφία αναφέρεται πως έμαθε ότι μολύνθηκε στις 16 Δεκεμβρίου. Δηλαδή όταν η ομάδα μπάσκετ της Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Hayes-Davis, με τον οποίο είχε φωτογραφηθεί δύο μέρες πριν, ήταν θετικός στον Covid. Η ημερομηνία αυτή ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί, παρότι διέρρευσαν κάποια έγγραφα. Αν επιβεβαιωθεί, προκύπτουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι αν διαγνώστηκε στις 16/12, τότε ο Τζόκοβιτς κατέθεσε το αίτημα εξαίρεσης εκπρόθεσμα, αφού η καταληκτική προθεσμία ήταν στις 10/12. Το άλλο είναι ότι υπάρχουν φωτογραφίες του που τον δείχνουν στις 17/12 σε εκδηλώσεις με κόσμο και χωρίς μάσκες. 

«Ως ο πιο προβεβλημένος σκεπτικιστής του εμβολίου στον κόσμο του τένις, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στον Τζόκοβιτς από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Η προτίμησή του στις εναλλακτικές θεραπείες έναντι της συμβατικής ιατρικής ήταν ήδη γνωστή, αν και δεν είναι ο πρώτος πρωταθλητής του τένις που τις αναζητά» έγραψε η Αυστραλή δημοσιογράφος Sherryn Groch. Όπως φαίνεται, η αφορμή για την περιπέτεια αυτή δόθηκε από την αποκάλυψη που ο ίδιος έκανε στο Instagram, γράφοντας ότι πηγαίνει στην Αυστραλία για να αγωνιστεί «με άδεια εξαίρεσης», γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με συνέπεια να τον σταματήσουν στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή του για να τον ελέγξουν και να απορρίψουν τα έγγραφα που προσκόμισε. Η υπουργός της Βικτόρια Jaala Pulford έχει επιβεβαιώσει ότι δύο ανεξάρτητες επιτροπές από την πολιτεία και την Tennis Australia είχαν εγκρίνει την εξαίρεσή του για να συμμετάσχει στο τουρνουά ανεμβολίαστος – καθώς είχαν εξετάσει 26 αιτήσεις χωρίς να γνωρίζουν τα ονόματα των αιτούντων και τις χώρες προέλευσής τους. 

Η υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο Τζόκοβιτς ήρθε στο Αustralian Open όχι επειδή είναι σταρ αλλά επειδή μπόρεσε να αποδείξει, μέσω της νόμιμης διαδικασίας, ότι έχει δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για όλους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ωστόσο, επιμένει ότι η εξαίρεση λόγω νόσησης από Covid δεν θεωρείται επαρκής για τις διεθνείς αφίξεις. 

Επομένως, αναρωτιέται κανείς γιατί του δόθηκε βίζα. Η όχι πολύ ξεκάθαρη απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ότι «το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο και εξακολουθεί να απαιτείται απόδειξη της επιλεξιμότητας κατά την άφιξη». Άλλο ένα ασαφές σημείο είναι αν ο Τζόκοβιτς μπορούσε να πάει στην Αυστραλία με κάποιων ημερών καραντίνα, δυνατότητα που υφίσταται, όπως αναφέρουν  κάποιοι κανονισμοί.  

Είναι η πρώτη φορά πάντως που η βίζα ενός αθλητή, ενώ αρχικά εγκρίθηκε και ο ίδιος ταξίδεψε μέχρι την Αυστραλία, στη συνέχεια απορρίφθηκε. «Πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα. Ακόμα κι αν είστε θυμωμένοι, ο Nόβακ Τζόκοβιτς δεν ήταν αυτός που έθεσε τους κανόνες», είπε ο πρώην διευθυντής του τουρνουά Australian Open, Paul McNamee. 

Ο Αυστραλός δημοσιογράφος Paul Sakkal, επικαλούμενος πηγή προσκείμενη στην Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας, δήλωσε ότι φαίνεται πως οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μπλόκαραν την είσοδο του Τζόκοβιτς για να αποφύγουν τη δυνητικά αντιδημοφιλή εμφάνισή του στη χώρα με ιατρική εξαίρεση.

«Δεν ξέρω όμως πώς θα εξηγήσουν το γεγονός ότι αρκετοί τενίστες βρίσκονται ήδη στη χώρα με την ίδια εξαίρεση που χορηγήθηκε στον Νόβακ», ανέφερε διερωτώμενος πώς γίνεται να επιτρέπεις σε κάποιους παίκτες να μπουν, αλλά όχι στο Νο1.

Πολλοί αναλυτές στην Αυστραλία επικρίνουν τους χειρισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ακόμα και αυτοί που συμπαθούν ελάχιστα έως καθόλου τον Σέρβο παγκόσμιο πρωταθλητή. 

Η απόφαση να του επιτραπεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία και στη συνέχεια να συλληφθεί, να ανακριθεί και να απελαθεί λένε, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα και αρκετοί βλέπουν πολιτικά κίνητρα.

Κυρίως του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα, καθώς βρισκόταν σε μια δύσκολη στιγμή με τη διαχείριση της πανδημίας, παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που έχει πάρει. Επισημαίνουν ότι την περασμένη Τετάρτη, όταν ο Αυστραλός πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την εξαίρεση που είχε δοθεί στον Τζόκοβιτς από την κυβέρνηση της Βικτόριας και την Ομοσπονδία του Τένις, δεν την επέκρινε και την ανέφερε ως συνηθισμένη. Την Πέμπτη όμως είχε άλλη γνώμη και την ανακοίνωσε με τη φράση «οι κανόνες είναι κανόνες».

«Ήταν μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να μετατοπίσει τη συζήτηση από  τομείς όπως το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και η εθνική κατάρρευση των τεστ σε ένα πεδίο όπου αισθάνεται πολύ πιο άνετα, τα σύνορα», έγραψε ένας επικριτής του Μόρισον. «... Τώρα που η αποτυχία της δημόσιας υγείας αποκαλύφθηκε μαζί με το φιάσκο των τεστ Covid, ο Μόρισον στράφηκε και πάλι στον έλεγχο των συνόρων. Το έπος του Τζόκοβιτς του έδωσε την ευκαιρία να φανεί "σκληρός" και να προβάλει ότι "προστατεύει τους Αυστραλούς", ενώ το μόνο που έκανε ήταν να εμποδίσει την είσοδο ενός αθλητή υψηλού προφίλ στη χώρα. Από τη δική του οπτική γωνία, είναι ένας τέλειος αντιπερισπασμός από το χάος στο οποίο βυθίζεται μεγάλο μέρος της χώρας αυτή τη στιγμή».

Ο Abul Rizvi, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Τμήματος Μετανάστευσης της Αυστραλίας, υποστήριξε πως αυτό που συνέβη είναι άδικο τόσο για τους Αυστραλούς, που έκαναν τα πάντα για να εμβολιαστούν, όσο και για τον Τζόκοβιτς, ο οποίος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έκανε ό,τι του ζήτησαν οι αυστραλιανές αρχές, αλλά βρέθηκε κρατούμενος για λόγους μετανάστευσης.

«Ενώ η Tennis Australia και η κυβέρνηση της Βικτόριας έδωσαν στον Τζόκοβιτς εξαίρεση για να παίξει στο Australian Open, προφανώς βάσει απόφασης δύο ανεξάρτητων επιτροπών ιατρικών εμπειρογνωμόνων, αυτό δεν καθορίζει το δικαίωμα εισόδου στην Αυστραλία», λέει ο Abul Rizvi και εξηγεί ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Αυστραλιανή Συνοριοφυλακή, καθώς σχετίζεται με τον «νόμο περί μετανάστευσης, η οποία δεν πρέπει να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». 

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος του τομέα Μετανάστευσης, το υπουργείο Εσωτερικών χορήγησε στον Τζόκοβιτς βίζα, παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, δεν γνώριζε την κατάσταση του εμβολιασμού του ή τυχόν λόγους απαλλαγής που μπορεί να είχε.

Έχοντας όμως λάβει βίζα, ο Τζόκοβιτς, όπως επισημαίνει, είχε κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι θα του επιτρεπόταν η είσοδος στην Αυστραλία. Ο Abul Rizvi στο άρθρο του στην εφημερίδα «The Age» εξηγεί ότι σε όλα τα μεγάλα υπερπόντια αεροδρόμια με απευθείας πτήσεις προς την Αυστραλία υπάρχουν αξιωματικοί της Αυστραλιανής Συνοριοφυλακής που βοηθούν το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών να αποφασίσει ποιος μπορεί να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό την Αυστραλία.

«Γιατί ο αρμόδιος αξιωματούχος των Συνοριακών Δυνάμεων δεν συμβούλευσε το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας να εμποδίσει τον Τζόκοβιτς να επιβιβαστεί, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση του εμβολιασμού του και την επιλεξιμότητά του για απαλλαγή;» αναρωτιέται. 

«Αλλά, αφού επέτρεψε στον Τζόκοβιτς να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Αυστραλία, φαίνεται πιθανό ότι η Συνοριακή Δύναμη χρησιμοποίησε το άρθρο 116 του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς», αποκαλύπτει, εξηγώντας ότι το εν λόγω τμήμα του νόμου περί μετανάστευσης παρέχει στους αξιωματικούς των συνοριακών δυνάμεων ένα ευρύ φάσμα λόγων για τους οποίους μπορεί να ακυρωθεί μια βίζα. 

Σύμφωνα με τον Abul Rizvi, ο πιθανότερος λόγος για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς είναι ότι «η παρουσία του κατόχου της στην Αυστραλία αποτελεί ή ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία, την ασφάλεια ή την καλή τάξη της αυστραλιανής κοινότητας.

Αν ισχύει αυτό, ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε εύλογα να υποστηρίξει ότι, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που του χορηγήθηκε η βίζα και του επετράπη να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Αυστραλία, δεν είναιδυνατό να αποτελεί τώρα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Η εφημερίδα «Herald» αναφέρει ότι η Συνοριακή Δύναμη υποστηρίζει πως δεν προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα για την εκπλήρωση των απαιτήσεων εισόδου στην Αυστραλία κατά την άφιξη, αλλά η ορθή πρακτική, λέει ο Rizvi, είναι να εξετάζονται όλες οι απαιτήσεις κατά τη στιγμή της χορήγησης της βίζας, γιατί έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι κατά την άφιξη. 

Το ερώτημα αν η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς ήταν νόμιμη απαντήθηκε σήμερα από τον Αυστραλό δικαστή υπέρ του Τζόκοβιτς, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν η περιπέτεια αυτή θα λήξει εδώ. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM