Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Ανυπότακτος» ή «νέος Τσίπρας»;

melanson tsipras Facebook Twitter
Ο Μελανσον και ο Τσιπρας το 2014 στο Παρίσι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συνάντησης του Front de Gauche (PG και PC, γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα) έξι εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο Τσίπρας ήταν τότε ένας από τους βασικούς υποψήφιους για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία,μετά την πρόσφατη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία, έφερε αισιοδοξία σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, όμως, εκφράζονται προβληματισμοί για το αν θα τα καταφέρουν και αν θα μείνουν ενωμένοι οι πρωταγωνιστές του Μετώπου. Ήδη, σύμφωνα με σενάρια τα οποία αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, διερευνάται η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης χωρίς την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που θεωρείται «ακροαριστερή». 

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια συμμαχία αριστερών, σοσιαλιστών, οικολόγων και κομμουνιστών, η οποία δημιουργήθηκε μετά την προκήρυξη των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, γι' αυτό και κάποιοι την επικρίνουν ως «ευκαιριακή», αλλά αυτό θα το κρίνει ο χρόνος. Εντός του Μετώπου υπάρχουν πολύ διαφορετικές θέσεις σε αρκετά θέματα, ειδικά για την Ουκρανία και το παλαιστινιακό ζήτημα. Όλοι μαζί αποφάσισαν, όμως, να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους για να εμποδίσουν την πρόσβαση της ακροδεξιάς στην εξουσία, και τα κατάφεραν.

Ο Μελανσόν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην ελληνική αριστερά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε στενούς δεσμούς μέχρι το 2015, όταν η κυβέρνησή του έφερε το τρίτο μνημόνιο. Τότε άλλαξαν όλα και η σχέση του Μελανσόν με τον Τσίπρα διερράγη.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν είχε επικεφαλής στις εκλογές, ούτε είχε ορίσει κάποιον ως υποψήφιό του για τη θέση του πρωθυπουργού. Η προσωπικότητα του Μελανσόν ωστόσο ξεχωρίζει, καθώς θεωρείται ένας πολύ καλός ρήτορας, με στρατηγική σκέψη και έντονο ταμπεραμέντο.

Οι σκεπτικιστές λένε ότι η συμμαχία συμπεριλαμβάνει σοσιαλιστές του χαβιαριού, αριστερούς ριζοσπάστες αλλά και ένα είδος λαϊκής Γαλλίας, οι οποίοι δύσκολα δεν θα συγκρουστούν μεταξύ τους. Όλοι συμφωνούν, πάντως, ότι τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. 

Ζαν Λυκ Μελανσόν: «Ανυπότακτος» ή «νέος Τσίπρας» Facebook Twitter
Καλές σχέσεις μετά το 2015 ο Μελανσόν είχε διατηρήσει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τον επισκεπτόταν στο Παρίσι και συμμετείχε στις συγκεντρώσεις του.

Οι «Ανυπότακτοι» του Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αποτελούν την ισχυρή αριστερή συνιστώσα του Μετώπου, αναμένεται να διαφωνήσουν σε αρκετά με τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους. Εχθές, για παράδειγμα, ο Μελανσόν δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση της αριστεράς θα αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατόν την Παλαιστίνη ως κράτος, κάτι που δεν τους έκανε όλους χαρούμενους. 

Το στοίχημα για πολλούς τώρα είναι αν θα «υποταχθούν» ή όχι οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν.

Κάποιοι σοσιαλιστές, που συμμετέχουν στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έχουν πιο μεγάλες διαφορές μαζί τους σε αρκετούς τομείς παρά με τον Μακρόν, και αναμένεται να διαφωνήσουν όταν έρθει η ώρα για τη χάραξη της κοινής πολιτικής. Πολλά θα κριθούν τότε από το αν θα υπερισχύσουν οι δικές τους θέσεις ή της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν, που κάποιοι τις θεωρούν «ακραίες». 

Ο 72χρονος ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, είναι το πιο γνωστό και προβεβλημένο πρόσωπο του Μετώπου. Ένας επιβλητικός πολιτικός, ο οποίος παλιά ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, στην πορεία όμως ριζοσπαστικοποιήθηκε. 

Σε διαφορετικό κλίμα, ο 44χρονος ανερχόμενος σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλικσμάν, κι αυτός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε εχθές ότι η Γαλλία πρέπει να βρει την ηρεμία μετά τη νίκη τους, υποστηρίζοντας ότι σε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται διάλογος και ότι τώρα πρέπει να ενεργήσουν ως ενήλικες. 

Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Ανυπότακτος» ή «νέος Τσίπρας»; Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Η ταραγμένη σχέση του Μελανσόν με τον Τσίπρα και η σκληρή κριτική στον ΓΑΠ

Ο Μελανσόν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην ελληνική αριστερά. Με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε στενούς δεσμούς μέχρι το 2015, όταν η κυβέρνησή του έφερε το τρίτο μνημόνιο. Τότε άλλαξαν όλα και η σχέση του Μελανσόν με τον Τσίπρα διερράγη. 

Πριν από το 2015, όμως, ήταν μια σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης. Η κοροϊδευτική φράση του Αλέξη Τσίπρα για τον Φρανσουά Ολάντ και το περίφημο «Ολαντρέου» ειπώθηκε στο πλάι του Ζαν-Λικ Μελανσόν, σε μια συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, το 2012. 

Μετά το 2015 και τον συμβιβασμό του Τσίπρα, όχι μόνο χάλασαν οι σχέσεις τους, αλλά ο Μελανσόν τον χαρακτήριζε με πολύ πιο σκληρές λέξεις από αυτές που χρησιμοποιούσε εκείνος για τον Ολάντ. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ το 2017, ο Μελανσόν είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα και την εφαρμογή του μνημονίου και δεν ήταν η πρώτη φορά. «Πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα σταματούσε τη λιτότητα… Δεν το έκανε», είπε, προσθέτοντας πως είναι δικαίωμά του, αν οι Έλληνες συμφωνούν με αυτό, αλλά να μη λέει ότι η μόνη αριστερά είναι η δική του, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια. 

Υποστήριξε ότι ο Τσίπρας συνθηκολόγησε, αν και είχε μέσα πίεσης, τα οποία μετά απώλεσε. «Δεν θέλω να τον δείξω με το δάχτυλο, αλλά δεν υπάρχει μόνο η αριστερά που υπογράφει συμφωνίες τις οποίες αποφασίζει η κυρία Μέρκελ», είχε πει. 

Αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Ιούλιο του 2018, σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Μελανσόν είπε ότι ο Τσίπρας είναι «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής», κατηγορώντας τον για δουλική στάση, ενώ ζητούσε να αποβληθεί και από την ευρωπαϊκή οικογένεια της αριστεράς. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πρόδωσε τον λόγο του ελληνικού λαού μετά το δημοψήφισμα, ότι ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του. Ο Μελανσόν είχε πει, επίσης, ότι δεν θέλει να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος που να πιστεύει πως αν αυτός αναλάβει την εξουσία θα γίνει «ένας ακόμη Τσίπρας».

Την ίδια περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», είχε πει για τον Μελανσόν ότι δεν του έδωσε ποτέ την αίσθηση ότι ήθελε πραγματικά να κυβερνήσει. Σύμφωνα με το παλαιό δημοσίευμα, είχε πει ότι κρατά στενές σχέσεις με τους Podemos, αλλά όχι με τον Μελανσόν, για τον οποίο είχε δηλώσει: «Έχω την αίσθηση ότι ο Μελανσόν δεν θέλει να κυβερνήσει. Είμαι πλέον βέβαιος ότι σε περίπτωση νίκης, δεν θα ξέρει τι να κάνει. Αυτό δεν αποτελεί αριστερή θέση».

Ο Μελανσόν, πάλι, σε άλλη συνέντευξή του, είχε πει: «Εγώ δεν μιλώ 17 ώρες με κάποιον που με προσβάλλει! Εγώ εκπροσωπώ τη Γαλλία!»

Καλές σχέσεις μετά το 2015 ο Μελανσόν είχε διατηρήσει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τον επισκεπτόταν στο Παρίσι και συμμετείχε στις συγκεντρώσεις του. Στις συνεντεύξεις της έλεγε ότι «ο Μελανσόν δεν θα προδώσει τον λαό του, όπως έκανε ο Τσίπρας». 

Ζαν Λυκ Μελανσόν: «Ανυπότακτος» ή «νέος Τσίπρας» Facebook Twitter
Στις συνεντεύξεις της η Ζωή Κωνσταντοπούλου έλεγε ότι «ο Μελανσόν δεν θα προδώσει τον λαό του, όπως έκανε ο Τσίπρας».

Σκληρός στην κριτική του ο Μελανσόν ήταν και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στον καθηγητή Στάθη Κουβελάκη είχε πει ότι «ο Παπανδρέου οδήγησε την πατρίδα του στον όλεθρο και οργάνωσε τη λεηλασία της, προτού επιδείξει ένα ύστατο ίχνος αξιοπρέπειας μετά το νιοστό πακέτο μέτρων λιτότητας, όταν ζήτησε δημοψήφισμα. Σε 48 ώρες οι κυρίαρχοι της Ε.Ε. τον είχαν αδειάσει – και δεν τους αντιστάθηκε περισσότερο απ' ό,τι είχε προηγουμένως αντισταθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην τρόικα».

Σήμερα τα ευρωπαϊκά βλέμματα είναι στραμμένα στη Γαλλία και περιμένουν τα επόμενα βήματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Θα δικαιωθεί ο Τσίπρας που έλεγε ότι ο Μελανσόν δεν θέλει να κυβερνήσει και σε περίπτωση νίκης δεν θα ξέρει τι να κάνει; Ή θα δικαιωθεί ο Μελανσόν που έλεγε ότι αυτός δεν θα συμβιβαστεί και δεν θα γίνει νέος Τσίπρας; Ο δρόμος του δεν θα είναι εύκολος. Ειδικά οι «Ανυπότακτοι», ως πιο ριζοσπάστες, θα βρουν αρκετά εμπόδια μπροστά τους και πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση του γαλλικού λαού την επόμενη μέρα. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, πάντως, αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Ο φόβος γι’ αυτό που έρχεται εξαπλώνεται διαρκώς. Πού μπορεί να οδηγήσει η πολυμέτωπη πολεμική αναμέτρηση; Ποιες οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια; Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Διαιρέσεις αντί για συναινέσεις 

Βασιλική Σιούτη / Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση, τα κόμματα αρνούνται να αλλάξουν

Tην ώρα που ο γειτονικός μας κόσμος φλέγεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει ανύπαρκτη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω, αδυνατώντας να χαράξει μια κοινή γραμμή, ακόμα και για τα ζητήματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή συγκυρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τσίπρας, ο νέος Βούδας

Ακροβατώντας / Τσίπρας, ο νέος Βούδας

To μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που φέρει ο Αλέξη Τσίπρας αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κυβέρνηση, τις επιλογές του στα συνέδρια, οπότε δινόταν το δικαίωμα σε κάθε περαστικό από την Κουμουνδούρου, έναντι δύο ευρώ, να επιλέγει τον πρόεδρο του ΣYΡΙΖΑ, αλλά και το πώς πορεύτηκε, δημιουργώντας ένα εντελώς αρχηγικό κόμμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ