Ζωή Κωνσταντοπούλου: Από τη γροθιά στις καρδούλες

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Από τη γροθιά στις καρδούλες Facebook Twitter
Το νέο πολιτικό μάρκετινγκ της καρδούλας, με εμπνευστή τον Διαμαντή Καραναστάση, συνιδρυτή της Πλεύσης Ελευθερίας και σύντροφο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αποδείχθηκε αρκούντως αποτελεσματικό. 
0

ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ο κόσμος τη μαχητική πλευρά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία πριν αρχίσει να καλεί τους ψηφοφόρους να αλλάξουν τον κόσμο με αγάπη είχε ένα τελείως διαφορετικό προφίλ.

Το νέο πολιτικό μάρκετινγκ της καρδούλας, με εμπνευστή τον Διαμαντή Καραναστάση, συνιδρυτή της Πλεύσης Ελευθερίας και σύντροφο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αποδείχθηκε αρκούντως αποτελεσματικό. 

Παντού η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας απαθανατίζεται με ένα πλατύ χαμόγελο. Ένα χαμόγελο το οποίο δεν φαίνεται να σβήνουν οι κραδασμοί που προκάλεσαν στο κόμμα της οι αθρόες αποχωρήσεις υποψηφίων λόγω των αλλαγών που έκανε στα ψηφοδέλτια, εξοβελίζοντας από τις εκλόγιμες θέσεις υποψήφιες και υποψήφιους που πρώτευσαν σε σταυρούς.

Εάν η Πλεύση Ελευθερίας περάσει το κατώφλι της Βουλής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η πληθωρική παρουσία της Ζ. Κωνσταντοπούλου θα επανέλθει δριμύτερη, όπως διαβεβαιώνει με ενθουσιασμό: «Θα τους αλλάξουμε τα φώτα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά και μάλλον αυτό θέλουν και οι ψηφοφόροι της. 

Δεν φαίνεται να πτοείται ούτε από την κριτική και τις καταγγελίες για την «προώθηση ημετέρων». Στο επίκεντρο της κριτικής αυτής βρίσκεται η τοποθέτηση του συντρόφου της Διαμαντή Καραναστάση σε εκλόγιμη θέση, όταν στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου δεν ήταν καν υποψήφιος.  

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποδίδει την κριτική σε αναμενόμενες και κατευθυνόμενες επιθέσεις, που συμβαίνουν επειδή δεν αρέσει στο σύστημα η γιγάντωση του κόμματός της.

Αντίθετα, υπερασπίζεται τις επιλογές της. Για τον Διαμαντή Καραναστάση, ηθοποιό και υποψήφιο βουλευτή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει δηλώσει ότι «τον θέλει αδιαπραγμάτευτα δίπλα της» γιατί «έχει δώσει το αίμα του στο κόμμα».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: από τη γροθιά στις καρδούλες Facebook Twitter
Παντού η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας απαθανατίζεται με ένα πλατύ χαμόγελο. Ένα χαμόγελο το οποίο δεν φαίνεται να σβήνουν οι κραδασμοί που προκάλεσαν στο κόμμα της οι αθρόες αποχωρήσεις υποψηφίων. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Να τους τρελάνουμε όλους»

Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα, δεν είχε οργανωμένη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια νομικός που ασκούσε μάχιμη δικηγορία και η σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφορές στον πατέρα της, τον δικηγόρο Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού.

Η κοινοβουλευτική ιστορία το πρώτο επτάμηνο του 2015 θα ήταν πολύ διαφορετική, αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είχε προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για Πρόεδρος της Βουλής, το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα.

Πολλοί παλιοί ενοχλήθηκαν από την προνομιακή μεταχείριση που θεώρησαν ότι είχε από τον Α. Τσίπρα, επειδή προωθήθηκε κατευθείαν στην κορυφή χωρίς να έχει τα απαραίτητα «ένσημα» στο κόμμα. Κατά τη δική της αφήγηση, ο Α. Τσίπρας τότε της είπε ότι «άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής».

Η ίδια προτιμούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και στην πορεία ως Πρόεδρος της Βουλής βρήκε πεδίο δράσης λαμπρό.

Η πληθωρική της παρουσία και η προσήλωσή της στη διαδικασία, όπως την αντιλαμβανόταν, υπήρξαν παροιμιώδεις, προκαλώντας πολλές φορές την γκρίνια των δικών της και την αγανάκτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι της καταλόγιζαν ότι «στραγγαλίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία, προκαλώντας συνεχώς εντάσεις και αντιπαραθέσεις».

Αρκετοί την κατηγορούσαν επίσης ότι η επιμονή της στον κανονισμό του κοινοβουλίου ήταν εργαλειακή και αλά καρτ, όπως κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του δημοψηφίσματος του 2015. Ενώ ήθελε να τοποθετηθεί ως βουλευτής, ενέργεια που θα της αφαιρούσε το δικαίωμα να προεδρεύσει στην ίδια συνεδρίαση, μόλις ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα του προεδρείου.

Με την παρέμβαση του Α. Τσίπρα τότε, η Κωνσταντοπούλου υποχώρησε και οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της, επέστρεψαν στην αίθουσα για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Η τυπολατρία και το μαρτύριο των μισοκοιμισμένων βουλευτών

Στα highlights της θητείας της ως Προέδρου της Βουλής κατατάσσεται η τυπολατρία μέσω της οποίας προσπαθούσε να καθυστερήσει τις διαδικασίες ψήφισης του 3ου μνημονίου, το οποίο η ίδια καταψήφισε. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον κανονισμό της Βουλής έπαιζε καθυστέρηση, βρίσκοντας νομότυπα προσκόμματα. Το αποτέλεσμα ήταν η Ολομέλεια της Βουλής να κάνει ολονύχτιες και μαραθώνιες συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψήφισης της δανειακής σύμβασης, κάτι που χάρισε στους φωτογράφους άφθονες εικόνες μισοκοιμισμένων βουλευτών στα έδρανα. 

Σημαία της θητείας της ήταν και η σύσταση ειδικής επιτροπής στη Βουλή υπό την ίδια, για τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, με τον τίτλο «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους» και επιστημονικό συντονιστή τον Βέλγο αριστερό οικονομολόγο Ερίκ Τουσέν. Μια επιτροπή την οποία είχε υποσχεθεί και ο Α. Τσίπρας στους ψηφοφόρους, αλλά στη συνέχεια δεν έβλεπε με καλό μάτι.

«Η συμπεριφορά Μαρίας Αντουανέτας» 

Κάποιοι από τους παλιούς της συντρόφους της καταλογίζουν «συμπεριφορά Μαρίας Αντουανέτας» την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Βουλής. Δείγμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν οι συνεχείς καθυστερήσεις «το λιγότερο μίας ώρας», με τις οποίες ξεκινούσαν οι διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής. Για τις καθυστερήσεις ευθύνονταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία και προέδρευε, αλλά προσέρχονταν όπως λένε, σχεδόν μόνιμα αργοπορημένη: «Το καλοκαίρι του 2015 κάποιοι σε παρακαλούσαμε να είσαι συνεπής κι εσύ μας έλεγες "άσε τους να περιμένουν"!», λέει σήμερα η Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σήμερα στέλεχος της ΛΑΕ-ΑΑ, που θυμάται αυτά τα περιστατικά και τα εκθέτει σήμερα δημόσια. 

Η Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου θυμάται και ένα ακόμη γεγονός. Οι εργαζόμενοι που δούλευαν τότε ως συμβασιούχοι στη Βουλή ζητούσαν επίμονα ένα ραντεβού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εκείνη όμως αρνούνταν, όπως λέει, «με την αιτιολογία πως ήταν κομματικά ρουσφέτια προηγούμενων κυβερνήσεων» και τους απαξίωνε, κατά την αφήγηση της πρώην βουλευτή.  

Τη μία και μοναδική φορά που τους συνάντησε, ήταν λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Το «πολυπόθητο ραντεβού» κλείστηκε στις 9 ή 10 το βράδυ. Η Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου ισχυρίζεται ότι περίμεναν έξω από το γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου μέχρι τις 3 με 4 τα ξημερώματα για να τους πει ξερά –όπως λέει– στη συνέχεια: «Τι θέλετε, είστε κομματικά ρουσφέτια».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: από τη γροθιά στις καρδούλες Facebook Twitter
Κατά την επίσκεψή της στο Ηράκλειο Κρήτης. Φωτ.: EUROKINISSI

Η Επιτροπή για το Χρέος και τα γραφεία που άλλαξαν κλειδαριές

Το πόρισμα της επιτροπής κατέληξε, όπως αναμενόταν, ότι το χρέος είναι «παράνομο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο». Η επιτροπή όμως καταργήθηκε με απόφαση του επόμενου Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, τον Νοέμβρη του 2015, όχι ανώδυνα, καθώς η Ζ. Κωνσταντοπούλου απειλούσε με μηνύσεις και κατήγγειλε τον Νίκο Βούτση και τον τότε γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου, ότι είχαν αλλάξει τις κλειδαριές των γραφείων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία τους είχε παραχωρήσει η ίδια, λίγο πριν λήξει η θητεία της.

ΚΚΕ: «Στη Βουλή ήταν γατάκι με τους χρυσαυγίτες»

Άλλη μια συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου που είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις ήταν η επιμονή της στο ζήτημα της μη νόμιμης λειτουργίας της Βουλής, λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε θέσει ζήτημα εγκυρότητας των μνημονιακών ρυθμίσεων που πέρασαν στη Βουλή με λιγότερους από 151 βουλευτές, επειδή απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες βουλευτές.

Υποστήριξε τότε ότι «τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν πρέπει να παρακωλύονται από εξωγενείς παράγοντες» και η αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι μετατρέπει τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής σε «ρυθμιστή της πολιτικής ζωής». Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αντέτεινε τότε ότι η πραγματική ανησυχία της αντιπολίτευσης ήταν να μην υπάρξει ακύρωση των μνημονιακών συμβάσεων.

Τη στάση της θυμήθηκε αυτές τις μέρες το ΚΚΕ, με αναφορές σε προεκλογικές ομιλίες αλλά και κατηγορώντας την ευθέως ότι ψαρεύει ψήφους στην ακροδεξιά. «Στη σχέση της με τους χρυσαυγίτες η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπήρξε κανονικό... γατάκι όσο ήταν Πρόεδρος της Βουλής», ανέφερε άρθρο του 902.gr. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τον Μάη του 2015 «η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να συζητηθεί και να καταδικαστεί περιστατικό επίθεσης του χρυσαυγίτη βουλευτή Γιάννη Λαγού εναντίον της Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους της Βουλής, επειδή η Κανέλλη ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης».

Αναφέρει ακόμη ότι «για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως η Διάσκεψη των Προέδρων που ήταν σε εξέλιξη και από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα και να πάρει θέση η διάσκεψη. Η Κωνσταντοπούλου όμως δεν δέχτηκε ούτε καν τη συζήτηση, παραπέμποντας το θέμα στις... ελληνικές καλένδες της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής», όπως λένε.

«Θα τους αλλάξουμε τα φώτα»

Εάν η Πλεύση Ελευθερίας περάσει το κατώφλι της Βουλής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η πληθωρική παρουσία της Ζ. Κωνσταντοπούλου θα επανέλθει δριμύτερη, όπως διαβεβαιώνει με ενθουσιασμό: «Θα τους αλλάξουμε τα φώτα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά και μάλλον αυτό θέλουν και οι ψηφοφόροι της. 

Ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής, η Ζ. Κωνσταντοπούλου θα έχει το ειδικό προνόμιο να παρεμβαίνει και να μιλά ανεξαρτήτως σειράς για 12 λεπτά σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Είναι ένα προνόμιο που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής και συγκεκριμένα το άρθρο 97, το οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο.  

Δεν είναι τυχαίο ότι το ήμισυ του χρόνου της κεντρικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε πρόσφατα το ανάλωσε για να εξηγήσει πως, βάσει του προνομίου αυτού, θα ξεδιπλώσει «την αντιπολίτευση υπεράσπισης» που θα κάνει, «κάθε φορά που θα έρχονται διατάξεις στη διαδικασία οι οποίες απειλούν δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».

Τα προνόμια της πρώην

Αν μπει στη Βουλή η Ζ. Κωνσταντοπούλου, επειδή υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής, θα συμμετέχει και στο ανώτατο όργανο της Βουλής που είναι η Διάσκεψη των Προέδρων, έχοντας δύο ψήφους. Η Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώνει την ατζέντα της Βουλής. Ορίζει τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν, τον χρόνο συζήτησής τους, εγκρίνει τις διοικήσεις των ανεξάρτητων αρχών και πολλά άλλα. 

Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα προνόμια. Ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν εκτός Βουλής, εξακολουθούσε να απολαμβάνει, όπως όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, αρκετά ακόμα προνόμια. Για παράδειγμα, όλα αυτά τα χρόνια τής είχε παραχωρηθεί γραφείο στην οδό Μητροπόλεως, σε κτίριο που ανήκει στη Βουλή, ενώ της είχε διατεθεί και τουλάχιστον ένας μετακλητός υπάλληλος και δύο αποσπασμένοι από τον δημόσιο τομέα, καθώς και αστυνομικός. 

«Ο βιαστής με την τυρόπιτα»

Στις επικρίσεις που δέχθηκε για την υποψηφιότητα του συντρόφου της, η Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι πρόκειται για «προσωπική επίθεση που δέχτηκε ως γυναίκα και ως γυναίκα αρχηγός κόμματος ενός κινήματος που γιγαντώνεται».  

Ωστόσο, στους φεμινιστικούς κύκλους δεν έχει πολλές συμπάθειες. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης του «βιαστή με την τυρόπιτα», ο οποίος καταδικάστηκε για τους βιασμούς τεσσάρων τουριστριών. 

Τον Απρίλιο του 2013 η Σίσσυ Βωβού, με ανοιχτή επιστολή της που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή», στηλίτευε την καθυστέρηση της δίκης που δεν είχε ξεκινήσει ακόμη, «εξαιτίας των βαριών προβλημάτων της ελληνικής Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα της απίστευτης αρνησιδικίας της δικηγόρου», όπως έγραφε. Η Σίσσυ Βωβού είναι ενεργή και διακριτή προσωπικότητα του φεμινιστικού κινήματος.

Τότε ήταν μέλος του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μέλος της οργάνωσης γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ». Το Δίκτυο Γυναικών ήταν μια θεματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανέστειλε τη λειτουργία της «όταν δεν έγινε δεκτό το αίτημά της προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι υποψήφια η Ζ.Κ.», όπως ανέφερε στην ίδια επιστολή.

Η Σ. Βωβού έγραφε στην επιστολή της ότι οι κατηγορούμενοι δικαιούνται μια δίκαιη δίκη, για την οποία «κι εμείς πασχίζουμε». Εγκαλούσε όμως τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, στην οποία αναφερόταν με τα αρχικά του ονοματεπωνύμου της, «Ζ.Κ.», ότι ζητούσε τη «μία αναβολή μετά την άλλη». Αυτό το «θεωρούσαμε αδικία απέναντι στα θύματα του βιασμού, που δεν μπορούσαν να βρουν το δίκιο τους όταν έρχονταν από τις μακρινές τους χώρες, με μεγάλο κόστος», υποστήριζε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: από τη γροθιά στις καρδούλες Facebook Twitter
Η Όλγα Δάλλα, υποψήφια στον νότιο τομέα Αθηνών, ήρθε πρώτη με 6.168 σταυρούς. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου την τοποθέτησε στην τρίτη θέση και εκείνη αποχώρησε «από το έκτρωμα που έχει το θράσος να αυτοαποκαλείται κίνημα», όπως είπε. Φωτ.: EUROKINISSI

Δύο από τις τουρίστριες ζούσαν στην Αυστραλία και οι άλλες δύο στη Δανία και τον Καναδά. Την εποχή που δημοσιοποιούσε την επιστολή της η Σίσσυ Βωβού είχε τελεσιδικήσει μόνο η υπόθεση της Δανέζας τουρίστριας, που εκδικάστηκε χωριστά. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το Εφετείο επιδίκασε ποινή πέντε ετών στον Εμμανουήλ Αριστόβουλο. 

Το καλοκαίρι του 2005 ο Εμμανουήλ Αριστόβουλος, ένας μεσήλικας που συστηνόταν ως Ελληνογάλλος πιλότος της Air France, προσέγγιζε νεαρές τουρίστριες στην Πλάκα και προθυμοποιούνταν να τις ξεναγήσει στην περιοχή. Στη διάρκεια της ξενάγησης, τους προσέφερε τυρόπιτα μέσα στην οποία έβαζε ένα βαρύ υπνωτικό χάπι, το Stilnox. Στη συνέχεια πρότεινε στις τουρίστριες να πάνε μαζί σε κάποιο μπαρ για ποτό. Η κατανάλωση όμως αλκοόλ σε συνδυασμό με τη λήψη αυτού του χαπιού, η οποία αντενδείκνυνται, δημιουργούσε απώλεια συνείδησης στις γυναίκες.

Ο δράστης στη συνέχεια οδηγούσε τα θύματά του σε κοντινά ξενοδοχεία, τα βίαζε και τα παρατούσε λιπόθυμα. Η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό, αλλά αργούσε πολύ η εκδίκασή της και τα μέλη των γυναικείων συλλογικοτήτων τότε διαμαρτύρονταν για τις συνεχείς αναβολές της δίκης. Η Κωνσταντοπούλου έλεγε ότι «όλοι οφείλουμε σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας», υποστηρίζοντας ότι «Δράκο του Σέιχ Σου ονόμαζαν και τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον νεαρό που στη δεκαετία του '70 εκτελέστηκε, για να αποδειχθεί αργότερα ότι ήταν αθώος και ότι είχε ομολογήσει έναντι πινακίου φακής».

Το θέμα ακόμη και σήμερα φαίνεται ότι δεν έχει ξεχαστεί. Σε πρόσφατο άρθρο της με τίτλο «Ψηφίζουμε γυναίκες, αλλά με ποια πολιτική» η Σ. Βωβού υπενθυμίζει την υπόθεση, η οποία αναλύεται λεπτομερώς, όπως λέει, στο βιβλίο της «Πατριαρχική Δικαιοσύνη και φεμινιστικές αντιστάσεις». 

Το επεισόδιο με τον Γερμανό πρέσβη και τον Μ. Γλέζο

Το 2015 η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε τη σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κάτι που υπήρξε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μετεκλογικά υπήρξε απροθυμία. Η ίδια όμως παρέμεινε ένθερμη υποστηρίκτρια των διεκδικήσεων. 

Τον Ιούνιο του 2017 η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμπόδισε τον Γερμανό πρέσβη να καταθέσει στο Δίστομο στεφάνι που έφερε τη γερμανική σημαία, στην επέτειο μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής σφαγής. Ο Μανώλης Γλέζος, σύμβολο της εθνικής αντίστασης και ηγετική μορφή του κινήματος των διεκδικήσεων από τη Γερμανία, θεωρώντας υπερβολική την αντίδρασή της, πήρε τότε από το χέρι τον Γερμανό πρέσβη για να τον οδηγησει να καταθέσει το στεφάνι. Εκείνο όμως που είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια ήταν η δήλωση του συντρόφου της Διαμαντή Καραναστάση, που είπε τότε ότι «ο Γλέζος είναι ο ήρωας που πριν από 76 χρόνια κατέβασε τη σημαία από την Ακρόπολη και ο Γλέζος είναι αυτός που χτες την έβαλε πίσω. Αυτήν τη φορά πάνω στο μνήμα των νεκρών». 

Το σχόλιο αυτό δυσαρέστησε σφόδρα τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.  Σήμερα όμως στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Πλεύσης Ελευθερίας έχει τοποθετηθεί η  Αλεξάνδρα Σάντα, κόρη του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης Λάκη Σάντα και μέλος της γραμματείας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών-Επανορθώσεων.  

Εντούτοις, εξοβελίστηκε από τα ψηφοδέλτια ο Τζανής Γκούσκος, οικονομολόγος και συγγραφέας που βγήκε πρώτος σε σταυρούς στη Β1 περιφέρεια Αθηνών, και ο οποίος δήλωνε ότι το κίνητρο της υποψηφιότητάς του ήταν η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου, με το οποίο έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών. Η εξέλιξη όμως της υποψηφιότητάς του ανέδειξε, όπως σχολίασε, ότι αυτό το θέμα «έρχεται σε δεύτερη μοίρα στην ατζέντα της Πλεύσης, όπως εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται».

Το προεδρικό δικαίωμα στα ψηφοδέλτια

Οι αλλαγές στα ψηφοδέλτια δεν είναι παράτυπες και ο πρόεδρος του εκάστοτε κόμματος διατηρεί το δικαίωμα να τις κάνει. Συνήθως, όμως, η σειρά παραμένει από σεβασμό προς τη λαϊκή βούληση, αλλά και γιατί αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση για τους υποψηφίους που πρώτευσαν στη σταυροδοσία. 

H Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει ότι η διαμόρφωση των λιστών «είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους υποψηφίους» από τις 28 Μαΐου. Υποστήριξε ότι τότε «κανείς δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη, ούτε διαμαρτυρήθηκε, ούτε κατέθεσε κάποια αντιπρόταση ώστε να συζητηθεί». 

Εντούτοις 11 υποψήφιοι που είδαν το όνομά τους να αλλάζει θέση στα ψηφοδέλτια αντέδρασαν με δημόσιες καταγγελίες και αποχώρησαν από την Πλεύση Ελευθερίας, ζητώντας συγγνώμη από τους ψηφοφόρους που τους στήριξαν.  Από τις καταγγελίες τους φαίνεται ότι δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη και αρνούνται ότι έγινε τέτοια συμφωνία. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν 4 πρώην υποψήφιοι της Πλεύσης Ελευθερίας, εκπροσωπώντας και τους 11 αποχωρήσαντες που κατήγγειλαν τις αλλαγές στα ψηφοδέλτια, ισχυρίστηκαν για άλλη μία φορά ότι ουδέποτε ειδοποιήθηκαν για τις ανακατατάξεις αυτές. 

Ζωή Κωνσταντοπούλου: από τη γροθιά στις καρδούλες Facebook Twitter
Ο Σπύρος Μπιμπίλας, όπως ισχυρίστηκε, προτίμησε την Πλεύση παρόλο που «θα μπορούσε να είναι άνετα στα ψηφοδέλτια πολλών κομμάτων που θα μπορούσαν να του εγγυηθούν την εκλογή». Φωτ.: EUROKINISSI

Αντίθετα υποστήριξαν ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως λαγοί». «Ο μόνος λόγος που κληθήκαμε να συμμετάσχουμε ήταν λόγω της ενεργής μας συμμετοχής στις τοπικές κοινωνίες για να της μαζέψουμε τις ψήφους», λέει η Μαργαρίτα Καζάκου πρώην αντιδήμαρχος Περάματος, πρώτη σε σταυρούς στη Β' Πειραιώς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων που άλλαξαν θέσεις με τις ανακατατάξεις που έγιναν.  Μεταξύ αυτών είναι και η Ολγα Δάλλα, υποψήφια στο νότιο τομέα Αθηνών που ήρθε πρώτη με 6.168 σταυρούς. Η αλλαγή στο ψηφοδέλτιο έφερε μπροστά τον ηθοποιό και πρόεδρο του ΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα. Η αποχώρηση της Ολγας Δάλλα είχε μία διπλή συμβολική σημασία, γιατί εκτός από γυναίκα ήταν και ενεργός μέλος του αναπηρικού κινήματος.

Η Νίκη Μπουραζάνη επίσης πρώτευσε στη Β Θεσσαλονίκης, με 3.362 σταυρούς, αλλά στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου. Εκπαιδευτικός και μονογονέας εξέφρασε την πικρία της και μίλησε για «διορισμούς ημετέρων».  Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των υποψηφίων που έφυγαν από πιθανές εκλόγιμες θέσεις είναι γυναίκες, για τους καταγγέλλοντες έχει ξεχωριστή σημασία: «Παραγκωνισε γυναίκες που βγήκαν πρώτες, ενώ η ίδια διαμαρτυρόταν πως δεν την καλούν στο ντιμπέιτ επειδή είναι γυναίκα. Ο ορισμός της υποκρισίας», ανέφερε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου, πρώτη σε σταυρούς στο Β1 τομέα, η οποία στη συνέχεια βρέθηκε στην 9η θέση. 

Στην πρώτη θέση πλέον είναι η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και στη δεύτερη θέση ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, ο οποίος την 21η Μαΐου κατείχε την τελευταία τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

«Οι πυλώνες της Πλεύσης»

Ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος όπως και ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «πυλώνες της πλεύσης». Για τον Σπήλιο Ζαχαρόπουλο παλαίμαχο αθλητή στίβου με ευρωπαϊκές διακρίσεις, ειπώθηκε μάλιστα ότι είναι ο προσωπικός της γυμναστής. 

Η ίδια, θέλοντας να διασκεδάσει την κριτική ότι προωθεί πρόσωπα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, ανέφερε ότι «πρόκειται για κορυφαία προσωπικότητα του αθλητισμού και της κοινωνίας». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «είναι πράγματι ο άνθρωπος που μ΄εχει εμπνεύσει να αθλούμαι, αλλά βέβαια, η ιδιότητά του δεν αυτή του γυμναστή της Ζωής Κωνσταντοπούλου». 

Επί της ουσίας με όλες αυτές τις ανακατατάξεις που έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχειρεί να ελέγξει πλήρως την κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει, στην περίπτωση που μπει στη Βουλή. Κάτι που το παραδέχτηκε και η ίδια: «Εννοείται ότι επέλεξα ανθρώπους για τις θέσεις που αναμένεται να είναι εκλόγιμες, οι οποίοι ξέρω πολύ καλά ότι δεν θα προδώσουν την υπόσχεση που έχουμε δώσει στον κόσμο» υποστήριξε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: από τη γροθιά στις καρδούλες Facebook Twitter
Αν και πολλοί αναρωτιούνται τι θα έλεγε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αν ο αρχηγός ενός ελληνικού κόμματος τοποθετούσε τη σύντροφό του σε εκλόγιμη θέση, η ίδια θεωρεί την ενέργειά της αυτή «αδιαπραγμάτευτη». Φωτ.: EUROKINISSI

Ο αδιαπραγμάτευτος Διαμαντής Καραναστάσης

Αν και πολλοί αναρωτιούνται τι θα έλεγε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν ο αρχηγός ενός ελληνικού κόμματος τοποθετούσε τη σύντροφό του σε εκλόγιμη θέση, η ίδια θεωρεί την ενέργειά της αυτή «αδιαπραγμάτευτη». Τις αναφορές για το θέμα τις έχει χαρακτηρίσει «κανιβαλικές επιθέσεις». 

Προανήγγειλε επίσης ότι θα φροντίσει «να υπάρξουν νομικές ενέργειες και νομικές συνέπειες» για όσους συκοφαντούν την Πλεύση Ελευθερίας και τους ανθρώπους της. Για την ίδια, όπως είπε, «είμαι διατεθειμένη να γυρίσω το άλλο μάγουλο για τις απαίσιες εκφράσεις που διατυπώνονται». 

Το βασικό επιχείρημά της είναι ότι ο Διαμαντής Καραναστάσης δεν είναι απλώς ο σύντροφός της αλλά συνιδρυτής της Πλεύσης, και πως «η συμβολή του είναι ανεκτίμητη. Έχει κυριολεκτικά σηκώσει την Πλεύση Ελευθερίας στην πλάτη του όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτόν τον άνθρωπο τον θέλω δίπλα μου αδιαπραγμάτευτα, όσο κανέναν άλλο, μαζί με τους ανθρώπους που θα έχουμε το βάρος αυτής της πρώτης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης».

Το rebranding της καρδούλας και ο Γκάντι

Τα φουσκωμένα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας στις δημοσκοπήσεις, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα προτιμάει την επικεφαλής του κόμματος αυτού να σχηματίζει με τα χέρια της καρδούλες και όχι να υψώνει τη γροθιά της, όπως τη θυμούνται ίσως κάποιοι το 2015. 

Σύμφωνα με τη δική της παραδοχή, το rebranding της αγάπης το εμπνεύστηκε ο Διαμαντής Καραναστάσης: «Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε με έμπνευση και πίστη και πολλή αγάπη για τον στόχο μας, με ελάχιστα μέσα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, όλη μας τη στρατηγική για να επικοινωνήσουμε την Πλεύση Ελευθερίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Σ΄αυτή τη στρατηγική, η λέξη «αγάπη» φαίνεται να νοηματοδοτεί την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματός της: «Πηγαίνουμε με την αγάπη. Η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», λέει συχνά.

Ούτε αριστερά ούτε δεξιά

Στην επισήμανση ότι αυτό το μήνυμα δεν είναι και τόσο πολιτικό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε επικαλούμενη εν πρώτοις τον Χριστό, αλλά και στη συνέχεια τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Μάλκολμ X και τον Γκάντι. «Όλοι αυτοί ήταν απολίτικοι, άνθρωποι αχρωμάτιστοι, άνθρωποι που δεν υπηρέτησαν αρχές;».

Η ίδια έχει πει επίσης ότι και το κίνημα δεν περιορίζεται στην Αριστερά. «Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία» επαναλαμβάνει. Μολονότι το συγκεκριμένο κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως «αντισυστημικό», στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση ουσιαστικά δεν παίρνει θέση μεταξύ αριστεράς-δεξιάς, πλαγιοκοπώντας ενδεχομένως και τις δύο πλευρές, όπως λένε οι πολιτικοί της αντίπαλοι. «Εμείς από το 2019 λέγαμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά κοιτάμε μόνο μπροστά», έχει πει.

Η αναταραχή που προκλήθηκε στο κόμμα της από τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις δεν φαίνεται να προβληματίζει την Ζ. Κωνσταντοπούλου. Το rebranding της καρδούλας και «το όχι δεξιά και αριστερά, αλλά μόνο μπροστά», φαίνεται να την ευνοεί. Τα εκλογικά αποτελέσματα θα δείξουν αν οι καταγγελτικές αποχωρήσεις θα στοιχίσουν τελικά στο κόμμα της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανές περιστατικό στο Δίστομο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γερμανό πρέσβη και τον Μανώλη Γλέζο

Ελλάδα / Πρωτοφανές περιστατικό στο Δίστομο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γερμανό πρέσβη και τον Μανώλη Γλέζο

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να εμποδίσει τον Γερμανό πρέσβη να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων, αλλά το περιστατικό έληξε με παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ