ΟΥΡΑΝΟΜΗΚΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑ
Αναπόφευκτα, θα επαναληφθεί και φέτος η ουρανομήκης ανοησία ότι οι «ήρωες του Πολυτεχνείου» εκμεταλλεύτηκαν τους αγώνες τους για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.
Προσπερνώ τις άναρθρες κραυγές του ακροδεξιού νεαντερταλισμού, και την ανυπόφορα συμπλεγματική στάση πολλών απόντων για το Πολυτεχνείο. Η μομφή της εξαργύρωσης των αγώνων είναι αποτέλεσμα διανοητικής νωθρότητας, σκοπιμοτήτων και φανατισμού, και ως τέτοια εξορισμού εσφαλμένη.
Η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου δεν ευθύνεται για το φωτοστέφανο «ήρωες». Ο χαρακτηρισμός επινοήθηκε στη μεταπολίτευση, τον αποδέχθηκε μια κοινωνία με ενοχές και τον απένειμε με περηφάνια στο «σπλάγχνο των σπλάγχνων» της μια ανερχομένη μεσαία τάξη.
Ουδείς έκανε ανάλυση οφέλους-κόστους προκειμένου να συμμετάσχει στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Ευτυχώς, ειδάλλως τίποτε δεν θα γινόταν. Ήταν μια αυτοδέσμευση, η οποία είχε ένα χειροπιαστό κόστος (από τη σωματική βία μέχρι την καταστροφή του προσωπικού μέλλοντος) και κανένα ορατό όφελος (προπαντός τη μετέπειτα εξαργύρωση), εκτός ίσως από τα έντονα συναισθήματά μας. Μάταια θα προσπαθήσει κάποιος να τα περιγράψει, μάταια θα προσπαθήσει να αναπαραγάγει την ηθική και συναισθηματική ατμόσφαιρα της εποχής, και εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο μελόδραμα. Από την άλλη, πώς να μη χαμογελάς διαβάζοντας κείμενα που «καταρρίπτουν» τους μύθους με μια μεγαλοστομία που τους αναπαράγει;
Όποιος καλοπροαίρετα μιλάει για μετέπειτα εκμετάλλευση, αποδεχόμενος τη φιλολογία περί «ηρώων», χρησιμοποιεί το στερεότυπό του, απαιτώντας κανονικοί άνθρωποι με σάρκα και οστά να συμπεριφέρονται στη ζωή τους ως ήρωες ιπποτικών μυθιστορημάτων. Σκόπιμα ή μη, αγνοεί το προφανές: Νέοι ήμασταν, των οποίων τα φοιτητικά χρόνια συνέπεσαν με μια στρατοκρατική χούντα, έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας και μια γενικευμένη αθλιότητα. Νέοι, που δεν είχαν πλήρη συναίσθηση των κινδύνων και που πήραν μέρος σε έναν αγώνα γιατί πραγματικά αυτό ένιωσαν ότι έπρεπε να κάνουν, και καλά έκαναν.
Από εκεί και πέρα, καθένας τράβηξε τον δρόμο του, με τα καλά και τα κακά του. Όποιος ηθικολογεί ασύστολα εναντίον τους, καλά θα κάνει να σκεφτεί πρώτα ότι το να σηκώνει το δάκτυλο κατά κανόνα κρύβει σκοπιμότητες. Η ανθρώπινη ιστορία έχει αναρίθμητα παραδείγματα αυτής της (ύποπτης) συμπεριφοράς.
• • •
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ακόμη και στη χώρα με περίπου 86% του πληθυσμού διπλοεμβολιασμένους, ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως ποσοστά, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε χθες Τρίτη ότι ενδέχεται να επανέλθουν μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η ταχύτητα διασποράς της covid-19 οδεύοντας προς την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφθασε στο ρεκόρ διμήνου με 1.816 κρούσματα το περασμένο Σάββατο.
Την προσεχή Παρασκευή θα συνεδριάσουν υπουργοί και ειδικοί για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Πάντως, ο Κόστα δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν μόνον «αυστηρώς απαραίτητα» μέτρα.
Η μάσκα απαιτείται στις δημόσιες μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, το δε πιστοποιητικό εμβολιασμού στα κέντρα διασκέδασης, στα ταξίδια και σε σημαντικές εκδηλώσεις.
Πηγή: Reuters, Euractiv
• • •
ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ
Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού — η λεγόμενη «κογκολέζικη», επειδή αναγνωρίστηκε πρώτα στο Κονγκό τον Σεπτέμβριο — εντοπίστηκε στη Βρετάνη της Γαλλίας, τον Οκτώβριο.
Είκοσι τέσσερα άτομα, 18 μαθητές ενός σχολείου και 6 ενήλικες, προσβλήθηκαν από αυτή τη μετάλλαξη που δεν μοιάζει με καμιά από τις γνωστές.
Μετά από ιχνηλάτηση των επαφών αυτής της συστάδας, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται μάλλον για «παραλλαγή», αλλά για «σποραδική μετάλλαξη», δεδομένου του «πολύ μικρού αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν διεθνώς».
Απεναντίας, οι επιστήμονες είναι λιγότερο κατηγορηματικοί γι’ αυτή την παραλλαγή, που την ονόμασαν B.1.640 και μελετούν τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της.
Αν μη τι άλλο, το συμβάν αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τον παγκόσμιο εμβολιασμό. Η μετάδοση της παραλλαγής έγινε από κάποιον επισκέπτη, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αφρική. Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν εμβολιαστεί, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και θα εμφανίζονται νέες παραλλαγές του, ιδίως στην Αφρική, όπου έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μόνον το 6% του πληθυσμού της.
Πηγή: Le Télégramme, HUFFPOST
• • •
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Στο βιβλίο του Cybermania (δεν έχει ακόμη μεταφραστεί από τα εβραϊκά), ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Eviatar Matania, αφηγείται πώς το Ισραήλ κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να αναδειχθεί παγκόσμιος ηγέτης στην κυβερνοασφάλεια.
Πρόκειται για μοναδική περίπτωση. Το Ισραήλ βρίσκεται ψηλά παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας ως προς κάποιους δείκτες (π.χ. επιστημονικές δημοσιεύσεις, ποσοστό της εθνικής δαπάνης για Έρευνα και Ανάπτυξη), αλλά με σχετικούς όρους, δηλαδή σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων ή το μέγεθός του.
Απεναντίας, το Ισραήλ έγινε «παγκόσμια υπερδύναμη στην κυβερνοασφάλεια με απόλυτους όρους»: 40% των παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας επενδύονται στο Ισραήλ, και μία στις τρεις start-up αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι ισραηλινές.
Εξάλλου, η κυβερνοασφάλεια αντιπροσωπεύει το 15% των ισραηλινών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες αποτελούν το μισό των συνολικών εξαγωγών του Ισραήλ.
Η επιτυχία αυτή πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον καθηγητή Matania, που ίδρυσε και διεύθυνε το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, «το πρώτο αυτού του τύπου στον κόσμο», και διετέλεσε υπεύθυνος της εθνικής κυβερνοασφάλειας στο πρωθυπουργικό γραφείο το διάστημα 2012-2018.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνατότητες του Ισραήλ στον τομέα του κυβερνοχώρου, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στα αμυντικά συστήματα, το εξυπηρετούν επίσης στον πολιτικό τομέα. «Όταν το Ισραήλ υπογράφει μια συμμαχία κυβερνοάμυνας με την Κύπρο και την Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται αυτές τις χώρες για να βελτιώσει την κυβερνοάμυνά του, αλλά μπορεί να αποκτήσει άλλα πράγματα σε άλλους τομείς. Το Ισραήλ έχει καταστεί συνώνυμο της κυβερνοασφάλειας, σε τέτοιο σημείο σήμερα, ώστε στηριζόμαστε σε αυτόν τον τομέα στη διεθνή σκηνή».
Πηγή: Association Française de l’Université de Tel-Aviv (AFAUTA)
• • •
ΜΙΑ ΡΑΦΙΕΡΑ ΧΑΡΤΗΣ
Μεταξύ των προς πώληση έργων σε δημοπρασία που θα γίνει στη Στοκχόλμη, σήμερα και αύριο, υπάρχει μια σπάνια ραφιέρα του Ζόζεφ Φρανκ (1885-1967), η οποία κατασκευάστηκε στο διάστημα 1937-1943.
Η ραφιέρα, επονομαζόμενη «Χάρτης του Παρισιού από πτήση πτηνού», καλύπτεται από έναν δερμάτινο χάρτη του Παρισιού που το απεικονίζει όπως ήταν το 1920. Ο Γάλλος χαρτογράφος, Ζωρζ Πελτιέ, λέγεται ότι χρειάστηκε 30.000 ανθρωποώρες έρευνας και σχεδίασης για να ολοκληρώσει τον λεπτομερή χάρτη.