Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπούσες καλύτερα;

Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπούσες καλύτερα; Facebook Twitter
Ανάμεσα στους τρεις, που βρέθηκαν στην διαδικασία αποχώρησης, εννοείται πως ήθελα να φύγει αυτός που μπήκε τελευταίος, όπως όλοι οι παίκτες δηλαδή.
0

Bαθιά υπόκλιση στην παραγωγή, που μοίρασε λάθος σπόιλερ, και μας κράτησε στην τσίτα σε όλο το επεισόδιο. Έφαγα ό,τι είχα σε σοκολατοειδές μέσα στο σπίτι από την αγωνία μου. Κι όταν λέω, όλα, εννοώ και το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό που είχα πάρει για το βαφτιστήρι μου! Μαζί με τα αθώα λαγουδάκια που είχε μέσα. Ακόμα κι αυτά καταβρόχθισα.

Ανάμεσα στους τρεις, που βρέθηκαν στην διαδικασία αποχώρησης, εννοείται πως ήθελα να φύγει αυτός που μπήκε τελευταίος, όπως όλοι οι παίκτες δηλαδή.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί φέτος το παιχνίδι, στην ουσία είχαν μείνει οχτώ μέσα στο σπίτι, και μετά τις επιστροφές, έχουν μείνει μόνο έξι από τους παλιούς. Και ποιος ξέρει πόσους ακόμη θα φάνε αυτοί που ήρθαν. Φωνάζει η αδικία, αλλά άδικη δεν είναι κι η ίδια η ζωή, πολλές φορές;

Συνέχισε την μαγειρική, Μαρία!

Αυτή η διαδρομή που έκανες, ήταν μια πολύ μικρή ιστορία. Έναν έναυσμα για να καταλάβεις πραγματικά πόσο αγαπάς να γίνεις μια μέρα chef. Ο έρωτας, είναι από τα πράγματα που δεν κρύβονται, κι εσύ ξεκάθαρα μας έδειξες πόσο βαθιά ερωτευμένη είσαι, με ό,τι έχει σχέση με την γαστρονομία.

Ο Alain Ducasse, ένας από τους μεγαλύτερους chef και μέντορας, λέει ότι για να γίνεις επιτυχημένος σεφ, χρειάζεται 90% σκληρή δουλειά, και μόνο 10% ταλέντο. Εσύ λοιπόν, Μαρία, συνέχισε την σκληρή δουλειά, που από όσο έχουμε καταλάβει, γουστάρεις τρελά να κάνεις.

Νομίζω ότι βιάστηκες να έρθεις, μετά την πρώτη σου προσπάθεια το 2017. Δεν ήσουν έτοιμη ακόμα. Ήθελες λίγο χρόνο για να κάνεις την γνώση, κτήμα σου. Υπήρχαν φορές που μας έδειξαν ότι έχεις ακόμα κάποια κενά. Η επανάληψη είναι ο μόνος δρόμος για να τελειοποιήσει κανείς την γνώση. Το έχω γράψει και στους περσινούς, αλλά το γράφω και φέτος να το καταλάβετε κι εσείς: Ο Alain Ducasse, ένας από τους μεγαλύτερους chef και μέντορας, λέει ότι για να γίνεις επιτυχημένος σεφ, χρειάζεται 90% σκληρή δουλειά, και μόνο 10% ταλέντο. Εσύ λοιπόν, Μαρία, συνέχισε την σκληρή δουλειά, που από όσο έχουμε καταλάβει, γουστάρεις τρελά να κάνεις. Όσο προχωράς στον δρόμο της γνώσης, τόσο πιο σίγουρη θα νιώθεις.

Νομίζω ότι σε μια περίοδο πανδημίας με όλη την εστίαση σφραγισμένη, ήταν μια εξαίρετη ευκαιρία να μπεις στο παιχνίδι, και να διδαχθείς από τους καλύτερους.

Ο καλεσμένος chef Νίκος Παπαστεργίου έφερε ένα πιάτο υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων, κι εσύ, από ένα λάθος που απαιτούσε πείρα, έχασες.

Το γεγονός ότι μας είπες, ότι έβαλες το χέρι σου μέσα στο λάδι για να δεις την θερμοκρασία, είναι που με τρόμαξε!

Ασφάλεια πάνω από όλα, που λέει κι ο Κοντιζάς.

πιάτο αποχώρησης Facebook Twitter
Το πιάτο αποχώρησης

Διαβάζω ότι ο σεφ Παπαστεργίου έχει ένα βασικό motto:

“Όσο μια ομάδα ανθρώπων δουλεύει αρμονικά, όλα οδεύουν προς στην τελειότητα”. Τέσσερα χρόνια να δουλεύεις με executive τον Μποτρίνι, τι άλλο χρειάζεται για να εμπνέεσαι τέτοιες συνταγές, σαν αυτή που μας έφερε ο σεφ;

Σου εύχομαι, Μαρία, η συμμετοχή σου στο Μasterchef, να σου εξασφαλίσει μια θέση σε μια παρόμοια μπριγάδα. Kαι γιατί όχι και πάλι στο Sani, εκεί που ήδη ήσουν μαγείρισσα, δίπλα στο σεφ Παπαστεργίου!

Από τον Ιωάννη, δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Γύρισε στο παιχνίδι, και μας είπε ότι είναι δεσμευμένος με ένα μαϊμουδάκι, που το αγαπάει πιο πολύ από την Μαρία. Μετά εκμυστηρεύτηκε στον Διονύση ότι είναι single.

Tέλος, μας δήλωσε ότι όλο το βράδυ, την παραμονή της δοκιμασίας, έφαγε πολύ παντόφλα από το Μαράκι.

Μαρία μάστερ σεφ Facebook Twitter
Συνέχισε την μαγειρική, Μαρία!

Και όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα γυρίσει στο σπίτι η κατά φαντασία δικιά του, που ήταν βέβαιος ότι μόνο αυτός την αγαπούσε, για τους άλλους ανέφερε: “Κανείς δεν είχε καταλάβει πόσο γλυκιά είναι η Μαρία, γιατί το σπίτι είναι γεμάτο από επιφανειακούς ανθρώπους”. Να τον περιμένει, της έστειλε μήνυμα στο κιου. Εντάξει, εδώ πάει η ατάκα που μας έλεγε η περσινή ακατονόμαστη: “Γελάω εγώ, γελάω.”

Εμένα, φαντάζομαι και σε εσάς, κορίτσια, μου φάνηκε ένας κλασσικός άντρας που ξέρει να μαγειρεύει καλά την χυλοπίτα, αλλά όταν την τρώει, νομίζει ότι τον ταΐζουν παγωτό καραμέλα.

Την ίδια ώρα, η Μαργαρίτα μας, έκλαιγε γιατί με τη Μαρία κοιμόντουσαν μαζί στο ίδιο δωμάτιο, οπότε της έπεσε πολύ βαρύ όταν άνοιξε την πόρτα και είδε τον Αλέξανδρο. Αλλά, ειλικρινά, εκεί απέδειξε για ακόμα μια φορά, πόσο αληθινός άνθρωπος είναι.

Γύρισε από την άλλη μεριά, αυθόρμητα. Δεν μπόρεσε να προσποιηθεί όπως κάνουν χρόνια, τόσοι άλλοι. Και μετά, αφού συνήλθε, του ζήτησε αμέσως συγγνώμη, και τον χειροκρότησε πρώτη, που κέρδισε με τόσο υψηλή βαθμολογία την επάνοδο του στο σπίτι.

μαστερ σεφ παπαστεργίου Facebook Twitter
Ο καλεσμένος chef Νίκος Παπαστεργίου έφερε ένα πιάτο υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων, κι εσύ, από ένα λάθος που απαιτούσε πείρα, έχασες.

Για τον Διονύση, τί να πούμε;

Πολύ καλά έκανε κι έδωσε την mastercard στην Ανούς. Είναι ο άνθρωπος του.

Εδώ στην Κυψέλη, ουρλιάζουν σαν τις γάτες στις πυλωτές, οι ερωτύλοι.

Στο Masterchef που είναι όλη μέρα μαζί, δεν θα γινόταν! Ευχή Θεού τα βρίσκω και τα δυο.

Κι εγώ, κι όλοι μας λοιπόν, εκεί θα την δίναμε την κωλοκάρτα που ξανατρύπωσε μέσα στο παιχνίδι, για να μας βασανίζει.

Αλλά το να κάθεται ο Διονύσης, να κάνει παρατήρηση στη Λία και στον Τζαμάλ, που βοηθούσαν τον Παυλίτο μας, πόσο ποταπό ήταν;

Ο Τζαμάλ που φροντίζει τον Παύλο, σαν να είναι αδελφός του. Που έδενε τα κορδόνια της Μαργαρίτας όταν ήταν λυτά! Πιο προσηλωμένος από όταν αγωνίζεται ο ίδιος, ήταν ο Παναγιώτης. Και για να του το ανταποδώσει, η Μαργαρίτα τον χάιδευε και του έλεγε γλυκά : “good boy”, όπως λέει η κόρη μου στα σκυλάκια της. Λίγο πιο μετά, ήθελε κι ο Νίκος χάδια κι αγκαλιές από την Μαργαρίτα μας, κι εκείνη του πετάει αυστηρά “Βλέπει ο Χρήστος και ζηλεύει!”

Παύλος Μάστερ σεφ Facebook Twitter
Εμείς που υποστηρίζουμε τον Παυλίτο, είχαμε τα υπογλώσσια, πρόχειρα δίπλα μας, για την περίπτωση αποχώρησης του.

Εμείς που υποστηρίζουμε τον Παυλίτο, είχαμε τα υπογλώσσια, πρόχειρα δίπλα μας, για την περίπτωση αποχώρησης του.

Το ξέρω ότι θα τα ξαναχρειαστούμε σύντομα, αλλά ας μας στείλει πρώτα ένα μήνυμα η παραγωγή! Δεν μας λυπούνται, να πάμε σαν το σκυλί στ’αμπέλι;

Χρειάζεται πάθος για να φτάσεις ψηλά, αλλά πάντα βοηθάει η εκμάθηση και η συνεχής αναζήτηση για το καλύτερο. Ο chef πίσω από τις κάμερες του Μasterchef, Aλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, μαζί με τον chef Θωμά, είναι αυτοί που έχουν βοηθήσει τους παίκτες, διδάσκοντας τους τεχνικές, που μόνο σε εξεζητημένα σεμινάρια μπορούν να μάθουν στον έξω κόσμο.

Η Gastronomy Essentials, είναι μια εταιρία που οργανώνει τέτοια σεμινάρια και όποιος chef ενδιαφέρεται, τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Κάθε τους σεμινάριο, είναι μια περγαμηνή που θα θέλατε να την έχετε στο βιογραφικό σας. Πρόσφατα διοργάνωσαν webinar, με θέμα “Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα σε Buffet” για το προσωπικό του Ξενοδοχειακού Όμιλου Atlantica με ξενοδοχεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Εισηγητής ήταν ο chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, που κάθε νέος εμπνέεται από την υπέρκομψη σοφία των πιάτων του.

Σας δίνω σήμερα συνταγή του σεφ, από αυτές που παρουσιάστηκαν, κι όπως πάντα εξέπληξε όλους τους μαθητευόμενους του.

«Σαλάμι» χταποδιού, κρέμα ξιδάτης πιπεριάς Φλωρίνης με ρίγανη, αφρός φάβας, τηγανητή κάπαρη

Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπούσες καλύτερα; Facebook Twitter
Φωτογραφία: Γιώργος Μυριαγκός

Υλικά

Για το «σαλάμι» χταποδιού

1 χταπόδι κτψ μεγέθους Τ2 ή Τ3

2 μικρά φύλλα δάφνης

Κόκκους μαύρο πιπέρι

Θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση

Αποψύχετε το χταπόδι, αφαιρείτε τα πλοκάμια και τα στεγνώνετε καλά. Τοποθετείτε τα πλοκάμια σε σακούλες vacuum (το ένα δίπλα στο άλλο και όχι από πάνω), προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και κλείνετε στη μέγιστη ρύθμιση του vacuum. Ψήνετε στο roner στους 75°C, για 6 ώρες.

Αποσύρετε τη σακούλα από το νερό και χωρίς να την παγώσετε, αφαιρείτε τα ψημένα πλοκάμια. Τα τοποθετείτε εναλλάξ πάνω σε μεμβράνη άμεσα, όσο είναι ακόμη ζεστά, και ρολάρετε σφιχτά, σε σχήμα λουκάνικου, διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών.

Διατηρείτε στο ψυγείο για 1 μέρα και την επόμενη, κόβετε σε φέτες επιθυμητού πάχους. Σερβίρετε κρύες ή, εναλλακτικά, σοτάρετε σε καυτό τηγάνι με λίγη λιπαρή ουσία.

Για την κρέμα ξιδάτης πιπεριάς Φλωρίνης

330 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και αποφλοιωμένες

15 γρ. Ξίδι xeres

1 γρ. φρέσκια ρίγανη

5 γρ. αλάτι

5 γρ. ζάχαρη

Σκορδόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε όλα τα υλικά στο thermomix (ή εναλλακτικά σε ένα δυνατό μπλέντερ) και χτυπάτε στη μέγιστη ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να αποκτήσει λεία υφή. Περνάτε από σινουά και διατηρείτε στο ψυγείο.

Για τον αφρό φάβας

1 κιλό φάβα μαγειρεμένη αραιή

90 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

40 γρ. προεσπούμα κρύο

Εκτέλεση

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε μία μπασίνα και αδειάζετε το μίγμα σε ένα σιφόν. Φορτίζετε με 2 αμπούλες διοξειδίου του αζώτου και διατηρείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά.

Για την τηγανητή κάπαρη

Τηγανίζετε, σε καυτό σπορέλαιο, κάπαρη ξαρμυρισμένη και στεγνωμένη, για λίγα δευτερόλεπτα. Περνάτε από απορροφητικό χαρτί και διατηρείτε σε χλιαρό μέρος, μέχρι 3 ώρες.

Για τη φάβα

250 γρ. φάβα από λαθούρι

850-900 ml ζωμός λαχανικών ή νερό

1 μικρό λευκό ξερό κρεμμύδι

1 μικρό καρότο

40 ml χυμός λεμονιού

90 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένετε καλά τη φάβα και τη βάζετε σε κατσαρόλα με τον ζωμό λαχανικών, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Φροντίζετε να ξαφρίζετε συνέχεια, όποτε αυτό απαιτείται. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο, ξαφρίζοντας συνεχώς, για 10 ακόμη λεπτά. Προσθέτετε το καρότο και το κρεμμύδι, κομμένα σε κομμάτια και σκεπάζετε με καπάκι. Αφήνετε να σιγοβράσει, χωρίς να ανακατεύετε, για 50-60 λεπτά. Αφαιρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα καρότου και κρεμμυδιού, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο, και χτυπάτε με ραβδομπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να πάρει λεία υφή.

Σε περίπτωση που δεν τη χρησιμοποιήσετε άμεσα, καλύπτετε με μία μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει πάνω στη φάβα.

Σερβίρετε με λίγο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και, αν επιθυμείτε, με γαρνιτούρα της επιλογής σας.

 
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ