«Δεν μου αρέσει να κρίνω τους ανθρώπους, αλλά να τους δικαιολογώ. Όταν τους δικαιολογείς, τους δίνεις και μια ευκαιρία να τους γνωρίσεις». Αχ, Παύλο! Ήρθες για να φωτίσεις την ελληνική τηλεόραση φέτος, μαζί με την Μαργαρίτα, τον Τζίο και τον Τζαμάλ.
Επιτέλους, κατάλαβε κι εσύ ο ίδιος την τεράστια αξία σου! «Το τέλειο είναι βαρετό» ήταν το περσινό μότο του Κοντιζά, και όντως βαρετό είναι να ξεχωρίζουν τα σπασικλάκια κι οι ξερόλες! Εμείς αγαπάμε αυτούς που διψούν για αέναη μάθηση. Και ξεδιπλώνουν ανεπιτήδευτα, σε κάθε επεισόδιο, το βάθος του χαρακτήρα τους.
Αυτό είναι που μας καθηλώνει στο MasterChef. Όταν το παιχνίδι δεν παίζεται σαν καθήκον ή για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού, αλλά από πάθος για τη μαγειρική, αυτό βγαίνει στα πιάτα και περνάει και σε εμάς, τους τηλεθεατές.
Με την αντίστροφη ροή των επεισοδίων λόγω των αλλαγών ημερών προβολής, αυτήν τη βδομάδα ξεκινήσαμε με την ομαδική δοκιμασία και τελειώσαμε με τη διαδικασία αποχώρησης μετά από το τεστ δημιουργικότητας.
Όταν το παιχνίδι δεν παίζεται σαν καθήκον ή για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού, αλλά από πάθος για τη μαγειρική, αυτό βγαίνει στα πιάτα και περνάει και σε εμάς, τους τηλεθεατές.
Στην ομαδική οι παίκτες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες από τον Αλέξανδρο, ο οποίος στρατηγικά έκανε άψογο παιχνίδι, κι έτσι η ομάδα του νίκησε και βγήκε έξω να φάει, κάνοντας ποδαρικό στο καινούργιο εστιατόριο του σεφ Κουτσόπουλου, στην καρδιά της Πλάκας.
Η διακόσμηση και τα φώτα του Tom Dixon ζεσταίνουν τον χώρο και νιώθει κανείς οικεία μόλις μπαίνει μέσα. Το εστιατόριο αναζητά sous chefs και μάγειρες, οπότε όποιος ενδιαφέρεται να ζήσει από κοντά τον κριτή, ιδού η ευκαιρία.
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια εφημερίδα που λεγόταν «Ελευθεροτυπία», και μάλιστα ήταν η εφημερίδα που έφτιαξε πρώτη, σχεδόν 20 χρόνια πριν, ξεχωριστό έντυπο για τη μαγειρική, με το όνομα «gourmet», και μοιραζόταν μαζί με το κυριακάτικο φύλλο της.
Στην εφημερίδα ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης είχε γράψει ένα άρθρο για τον Μεξικανό Φορτίνο Σαμάνο, υπαρχηγό των στρατευμάτων του Ζαπάτα, ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επανάστασης, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε θάνατο. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ζήτησε ως τελευταία χάρη να καπνίσει ένα τσιγάρο. Τη στερνή του φωτογραφία, που τον δείχνει να καπνίζει, και όπου τίποτα δεν προδιαθέτει όποιον την παρατηρεί, ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα εκτελεστεί μέσα στα επόμενα λεπτά, αποτύπωσε ο Agustín Casasola.
Διαβάζοντας το άρθρο του δημοσιογράφου, ο μουσικός Θανάσης Παπακωνσταντίνου έμαθε την ιστορία του Μεξικανού και εμπνεύστηκε να γράψει τον ομώνυμο δίσκο «Ο Σαμάνος». Ο Κουτσόπουλος λατρεύει τον Παπακωνσταντίνου κι έτσι αποφάσισε να δώσει το όνομα «Samano» στον σταθμό, αλλά και στα εστιατόρια του. Μια αλυσίδα είναι όλα στη ζωή. Ο κάθε κρίκος και μια ιστορία.
Ο Λέβις από το MasterChef1, σήμερα head chef του Samano, είναι ο πιο καλόψυχος παίκτης που πέρασε ποτέ από το παιχνίδι κι έχει μείνει από τότε κεράκι αναμμένο δίπλα στον θείο Λεωνίδα. Στο υπόγειο του εστιατορίου θα είναι ο ραδιοσταθμός Samano και η μουσική του θα ακούγεται στη σάλα. Η Μαργαρίτα αφιέρωσε το «Τσιγγάνα» στον Χρήστο της, ένα μαγικό τραγούδι που έχει τραγουδήσει κι η Ιουλία Καραπατάκη, που συνεργάζεται με τον καλό της αγαπημένης μας.
Στην ουσία το τραγούδι είναι μια έκκληση σε μια τσιγγάνα να πει στην κοπέλα πότε θα παντρευτεί.
Τσιγγάνα δες το χέρι μου
Τι γράφει για το ταίρι μου
Σε πόσα τέρμινα και μέρες
Θε να περάσουμε τις βέρες
Μακάρι σε τρεις μήνες να έχει γονατίσει με δαχτυλίδι, Μαργαρίτα μου. Σ' το εύχομαι ολόψυχα.
Δυστυχώς, στη διαδικασία αποχώρησης έφυγε ο πιο αγαπημένος μου άνδρας παίκτης από τους επαγγελματίες μάγειρες: ο Παναγιώτης Τζαμαλής.
Είναι κι αυτός άνθρωπος της αλήθειας και σιχαίνεται την αδικία, όπως κι εγώ, και πολλές φορές είχα ταυτιστεί μαζί του. Το περίφημο «ντροπή σας», που είχε φωνάξει στην ομάδα του, υποστηρίζοντας τη Μαρία, ήταν για μένα η απόδειξη τού πόσο αυθεντικά αληθινός άνθρωπος είναι ο Παναγιώτης. Ο παίκτης αυτός πήγε στο παιχνίδι λόγω του κορωνοϊού. Ο ίδιος μας είπε ότι δούλευε 15 ώρες την ημέρα σε εστιατόρια και δεν άντεχε άλλο σπίτι του, χωρίς να μαγειρεύει.
Τα δέκα κιλά που πήρε στο παιχνίδι είναι ακριβώς επειδή στην τηλεόραση κάθεσαι άπειρες ώρες μέχρι να ετοιμαστούν τα πάντα και να ξεκινήσει το γύρισμα. Μόνο για μαλλιά και μακιγιάζ, καταλαβαίνετε για πόσες ώρες μιλάμε. Κι εκείνος εξομολογήθηκε ότι έτρωγε συνεχώς στο πλατό, από σοκολάτες μέχρι ό,τι άλλη αηδία έβρισκε μπροστά του.
Παναγιώτη μου, θα μας λείψεις όσο δεν φαντάζεσαι! Ήδη από την Τρίτη που έφυγες, βαριόμαστε φρικτά. Το επιστέγασμα της σκληρής σου δουλειάς μέσα στο παιχνίδι ελπίζω να ανταμειφθεί πλουσιοπάροχα, στο Instagram ή όπου αλλού επιθυμείς.
Η Μαργαρίτα αντιμετωπίζεται πλέον ως η «βασίλισσα» του παιχνιδιού. Στην προηγούμενη έξοδο ο Αποστολάκης την είχε πρωτοαποκαλέσει έτσι και την είχε βάλει να κάτσει στην κεφαλή του τραπεζιού τους. Και στο επεισόδιο του τεστ δημιουργικότητας, η ίδια ζήτησε να της ανοίξουν την πόρτα, ως «βασίλισσα» που είναι.
Συμπερασματικά, δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι την έβγαλαν προτεινόμενη, παρά μόνο για να δημιουργήσουν ριαλιτοτζέρτζελο.
Παρομοίως και ότι ψήφισαν το πιάτο του Διονύση ως καλύτερο, άρα εκείνον ρυθμιστή της επόμενης ομαδικής. Δεν έπιανε μπάζα μπροστά στο πιάτο του Τζίο! Όταν ο Διονύσης είπε στα κιου ότι ο σεφ Θωμάς του έλεγε ότι είναι «ο νικητής της καρδιάς του», στο τσατ ουρλιάξαμε! Ο σεφ είπε, δε, ότι από όλους τους παίκτες, μόνο τον Διονύση θα έπαιρνε στην εκπομπή του στο Star! Πιο φαλλοκράτης, πεθαίνεις.
Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται ο Κοντιζάς να κάνει φατσούλες με τη Μαργαρίτα στην αρχή της βαθμολογίας, να της λένε όλοι οι κριτές, ότι το πιάτο της ήταν άψογο, το καλύτερο ψάρι που έχουν φάει ποτέ τους στο φετινό παιχνίδι, και μετά άξαφνα, μετά από σύσκεψη, δηλαδή συζήτηση με τους ανθρώπους του κοντρόλ, να την πηγαίνουν στον τάκο.
Για μένα και για όλους τους φαν του παιχνιδιού, αυτό ρίχνει πάρα πολύ το κύρος των κριτών. Ας της το έλεγαν όταν το δοκίμαζαν. Έχουμε δει κι αν έχουμε δει, να βρίσκουν κόκαλα και να το κάνουν αβαβά.
Ευτυχώς, παρόλο που έβαλε κρασί για να φτιάξει ταραμά (αν το πω χειρότερο λάθος από το κόκαλο, θα συμφωνήσετε;) της έδωσαν ένα ολόγιομο οχτάρι για να εξιλεωθούν, και γύρισε πρώτη και πάλι μέσα στο σπίτι.
Τι θα έκανα εγώ αν μου έδιναν ψάρι; Το Fish n Chips της chef Dominique Crenn, από το βιβλίο «Metamorphosis of Taste», που σας σύστησα πριν από λίγες βδομάδες. Μια πατάτα φουσκωτή, από αυτές που μας έκανε δυο φορές η Μαρία φέτος, με ένα κομματάκι ψαριού (εδώ λιθρίνι) να στέκεται πάνω της, στην κορυφή, με λίγη σος ταρτάρ να το κολλάει στην πατάτα, ψιλοκομμένο red hot chiili pepper, ένα φυλλαράκι κόλιανδρο και μια τόση δα δαντελίτσα tuile. Ποίηση!
Τρομακτικό είναι για μένα που σχεδόν κανείς τους δεν είχε δει καπόνι ποτέ. Αν εξαιρέσουμε τη Μαρίνα και τον Νίκο, που έχουν εξειδίκευση στα ψάρια, οι άλλοι ούτε που το ήξεραν. Επίσης ο Αλέξανδρος, που και καλά ήθελε οπωσδήποτε τη σουπιά, δεν την αναγνώρισε αρχικά και είπε ότι είναι καλαμάρι. Αν την είχε δώσει στη Μαργαρίτα μας, που του τη ζητούσε επίμονα, θα είχαμε όλοι γλιτώσει αυτήν την παρωδία με το κόκαλο.
Ο Άλεξ θα κέρδιζε το mystery box με έπαθλο 1.000 ευρώ, με ό,τι κι αν μαγείρευε. Είχε ρέντα!
Λογικά, λοιπόν, η παραγωγούλα χάρισε την επόμενη νίκη στον Διονύση για να εξισορροπήσει τα πράγματα και τις δυνάμεις.
Τον Νίκος, αν και ειδικός, τον πρόδωσε η συνταγή με το χταπόδι και αποχώρησε από το MasterChef. Είχε ξαναμπεί στον διαγωνισμό ορεξάτος και δήλωσε ότι φεύγει χορτάτος. Θα ανοίξει το φθινόπωρο δικό του μαγαζί στην Πάτρα.
Καλές δουλειές, κύριε Νίκο! Στον αποχαιρετισμό του, έμαθε και το κοινό ένα σούπερ καλό μυστικό από τον σεφ Κοντιζά. Του πρότεινε να ψωνίζει από τα κρητικά βιολογικά προϊόντα του Κώστα Κρεμμύδα, που στο τσατ μας τα γνωρίζουμε καλά!
Αυτή την εβδομάδα έστειλαν στο γραφείο της LiFO μπατάλες από την Κρήτη, τις ροζ ντομάτες με το λεπτό φλούδι και τη γλυκόξινη γεύση. Σας δίνω σήμερα ένα σορμπέ που γίνεται εύκολα και γρήγορα και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά πιάτα. Εγώ, ας πούμε, σε τεστ δημιουργικότητας, θα έβαζα και μια μπάλα πάνω σε σαλάτα φακής beluga, που ήταν το ζητούμενο της κίτρινης ομάδας. Τη συνταγή αυτή την έχω χρόνια κι είναι από τον chef Bonviso, έναν Καλιφορνέζο κομμωτή που αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα και να ανοίξει Artisan Gelatο, το οποίο έγινε μάλιστα πολύ γνωστό και πουλάει πια παγωτά παντού.
Έτσι κι ο Παύλος μας, θα λάμψει όταν κι όποτε αποφασίσει να κάνει κάτι δικό του. Η σιδερένια του θέληση θα του δείξει ποιος θα είναι ο νέος του δρόμος, όταν τελειώσει το παιχνίδι.
Μπορεί να συνεργαστούν και με τον Τζαμάλ, φτιάχνοντας κάποια εξειδικευμένα προϊόντα με μέλι.
Τους εύχομαι μόνο τα καλύτερα!
Μπαταλοσορμπέ
Υλικά
1 κιλό ντομάτες μπατάλες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
3/4 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
2 κ.σ. λευκό ξίδι καλής ποιότητας
1 κ.κ. αλάτι
1/2 κ.κ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλ. Cabernet Sauvignon
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και μετά τις περνάμε από σίτα.
Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε μέσα τον πουρέ ντομάτας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, κι ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και φτιάχνουμε τη γρανίτα σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής μας. Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι θέλουμε, όπως βασιλικό, jalapenos, tabasco κ.λπ.
Η μαγειρική είναι παιχνίδι. Παίξτε το!
Στο τεστ του mystery box, η Μαρίνα μπορεί να μην κέρδισε, αλλά μας χάρισε «ερωτικές στιγμές», μια και απολαύσαμε το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μας, σεφ Ιωαννίδη, να τον ταΐζει φράουλες στο στόμα ο Κοντιζάς.
Όλα τα γλυκά που είδαμε αυτή την εβδομάδα μού θύμισαν το γλυκό που είχε κάνει ο pastry chef Θανάσης Σταμούδης στο MasterChef1, τότε που ήταν και ο Λέβις παίκτης. Φέτος ο σεφ είχε έρθει κριτής μαζί με τον αδελφό του στη διαδικασία αποχώρησης που έβγαλε τον Κωστή έξω από το παιχνίδι.
Μιλφέιγ με κρέμα λεμόνι - βασιλικό, μαριναρισμένες φράουλες σε μπαχαρικά και τραγανό παστέλι φιστικιού
Υλικά για τη σφολιάτα
1 πακέτο σφολιάτα
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζουμε τη σφολιάτα στο φούρνο τοποθετώντας ένα ταψί από πάνω για βάρος, προκειμένου να μη φουσκώσει. Ψήνουμε τη σφολιάτα στους 170-180 βαθμούς για 12 λεπτά και αφού την αναποδογυρίσουμε, την ψήνουμε κι από την άλλη μεριά χωρίς το βάρος, για 10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη στη σφολιάτα και την ψήνουμε για 2-3 λεπτά στους 220-230 βαθμούς, ώστε να καραμελώσει.
Όταν η σφολιάτα μας είναι έτοιμη, την κόβουμε σε λωρίδες ή σε τετράγωνα, αναλόγως πώς θέλουμε να στήσουμε το πιάτο μας.
Υλικά για την κρέμα λεμόνι - βασιλικό
Ξύσμα από 3 λεμόνια
150 ml. χυμό λεμόνι
10 γρ. φρέσκο βασιλικό
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ. αυγά
150 γρ. ζάχαρη
5 γρ. φύλλα ζελατίνη
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το ξύσμα από τα τρία λεμόνια, τον χυμό λεμονιού, τον βασιλικό και τη ζάχαρη μέχρι να πάρουν μία βράση. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για 10 λεπτά ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους.
Περνάμε από σινουά το μείγμα αυγό-ζάχαρη που το έχουμε αφρατέψει. Ρίχνουμε το μείγμα αυγό-ζάχαρη στο μείγμα λεμόνι-ζάχαρη-βασιλικός και ομογενοποιούμε. Βράζουμε για 3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, την οποία προηγουμένως έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό και έχουμε στραγγίξει με τα χέρια μας. Όταν το μείγμα μας είναι στους 40-45 βαθμούς, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε όλο το μείγμα μας με ραβδομπλέντερ.
Όταν δεν έχουμε πλέον ίχνη από βούτυρο, αδειάζουμε την κρέμα μας σε μία μπασίνα, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να παγώσει, για μισή ώρα.
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, την βάζουμε σε κορνέ για το στήσιμο.
Υλικά για τον χυμό φράουλας (μαρινάρισμα)
500 γρ. φρέσκιες φράουλες
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη (πάντα το 10% του βάρους της φράουλας)
Εκτέλεση
Τα βάζουμε όλα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε μεμβράνη και κλείνουμε την μπασίνα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Υλικά για τον ζωμό φράουλας
250 γρ. χυμός φράουλας (βλ. παραπάνω)
50 γρ. ζάχαρη
1/2 στικ βανίλιας
1 τεμάχιο στικ κανέλα
2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
1 τεμάχιο λεμόνι κομμένο στα 4
Μερικές φρέσκιες φράουλες
Εκτέλεση
Βράζουμε τα παραπάνω για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και αφού τα περάσουμε από σινουά, προσθέτουμε μερικές φρέσκιες φράουλες –τις οποίες έχουμε κόψει μικρό μπρινουάζ– ώστε να τις μαρινάρουμε μέσα στον ζωμό αυτόν.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κρατάμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Υλικά για το παστέλι φιστίκι
40 ml. νερό
500 γρ. βούτυρο
200 γρ. γλυκόζη
15 γρ. κίτρινη πηκτίνη (από μήλο)
600 γρ. ζάχαρη
380 γρ. φιστίκι βρασμένο
40 γρ. διογκωμένη κινόα
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό, το βούτυρο και τη γλυκόζη σε μία κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε στους 40 βαθμούς. Προσθέτουμε την πηκτίνη και τη ζάχαρη που έχουμε ανακατέψει μεταξύ τους. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 123-125 βαθμούς Κελσίου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φιστίκι και την κινόα. Τοποθετούμε το μείγμα ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και απλώνουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Αφού το βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει, το ψήνουμε στους 150-155 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
Όταν το παστέλι κρυώσει, το κόβουμε σε ασύμμετρα κομμάτια με το χέρι μας.
—————————————————
Μετά την αποχώρηση του Τζαμάλ και του Νίκου, οι επτά που μάχονται για τον τίτλο θα αγωνιστούν σε μία εξωτερική ομαδική δοκιμασία που θα τεστάρει τις μαγειρικές τους ικανότητες αλλά και τη φυσική τους κατάσταση, αφού θα πρέπει να κουβαλήσουν υλικά και σκεύη πάνω στο βουνό. Λίγη γυμναστικούλα καλό θα κάνει στη Μαργαρίτα μας, αλλά και στον Παυλίτο, ο οποίος, με τόση νευρικότητα, μπορεί και να καπνίζει κιόλας!
Πάμε δυνατά, Μαργαριταρένια μας!