MasterChef: 5η και φαρμακερή αντιγραφή για την Ανούς

Master chef Facebook Twitter
Η Ανούς κατά τη διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο.
0

5η ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ η προσπάθεια της Ανούς να ξεπεράσει τη διαδικασία της αντιγραφής.

Δεν τα κατάφερε. Τρεις βδομάδες στη σειρά χάνουμε γυναίκες από το παιχνίδι. Έτσι έχουν μείνει μόνο δύο πλέον, η Μαργαρίτα και η Μαρίνα, που καλούνται να πολεμήσουν για να φτάσουν στην κορυφή. Δύο στους τελικούς εννέα παίκτες.

Μετά την αποχώρηση της Λίας, το mystery box έφερε μπροστά τρεις παίκτες και φυσικά η παραγωγούλα έδωσε τη νίκη στη Μαρίνα για να αναταράξει τα νερά του ριάλιτι.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη “Μαργαρίτα, συγγνώμη” επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Η Μαργαρίτα κι ο Τζιοβάνι, που ήταν μαζί της στα τρία καλύτερα πιάτα, στο επόμενο τεστ, αυτό της δημιουργικότητας, στην κυριολεξία τα πήγαν χάλια. «Σαν γκράβλαξ» είπε ο σεφ Ιωαννίδης, το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, για το πιάτο της. Εγώ το γκράβλαξ, τα Χριστούγεννα, το αφήνω δυο μέρες στο ψυγείο. Δεν ήξερα ότι γίνεται σε μια ώρα.

Τόσο χάλια τα πήγαν, που η Μαργαρίτα φοβήθηκε μη βρεθεί στον τάκο μαζί με τον Τζίο. Ευτυχώς, εκείνη τη γλίτωσε κι ανέβηκε στον εξώστη. Ο Τζαμάλ μας είπε ότι έχει προτείνει στην μπλε ομάδα, αν κερδίσει κάποιος μπλε, να χωριστούν για να μην είναι επίπονη η διαδικασία ψηφοφορίας κι αποχώρησης. Έλα όμως που κέρδισε ο Αλέξανδρος, που είναι πλέον κόκκινος, μετά την επιστροφή του.

Master chef Facebook Twitter
Ανούς, Ιωάννης και Τζιοβάνι στη διαδικασία αποχώρησης.

Ο Τζιοβάνι από τα αέρινα ραβιολέτι που έκανε στο mystery box, μετά, στο τεστ δημιουργικότητας έκανε το λάθος να ανοίξει χειροποίητο φύλλο ζυμαρικών χωρίς να το περάσει από τη μηχανή, κι έτσι δυστυχώς το φύλλο βγήκε πολύ χοντρό και σκέπασε την γεύση του ψαριού, που ήταν ο πρωταγωνιστής της δοκιμασίας του πιάτου. Η κρέμα αγκινάρας με σπανάκι, η ταπενάντ από ελιές κι η τηγανητή κάπαρη δεν βοήθησαν και κάλυψαν πλήρως τη σκορπίνα.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη «Μαργαρίτα, συγγνώμη», επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Εμένα ούτε το γλυκό της, με το plantain, κρέμα λεβάντας και butterscotch, μου άρεσε. Είναι όμως αξιοθαύμαστο που βρέθηκε με ένα προϊόν που δεν το είχε ξαναδεί ποτέ της, τόσο που νόμιζε ότι ήταν πράσινη μπανάνα, αλλά δεν το έβαλε κάτω και νίκησε.

Μπροστά, βέβαια, στο πιάτο του Αλέξανδρου, που κέρδισε στην επόμενη δοκιμασία, δεν έπιανε μπάζα. Αυτό μάλιστα! «Ο ορισμός του τεστ δημιουργικότητας», που είπε κι ο Κοντιζάς.

Ένα πιάτο που άνετα θα έμπαινε αυτούσιο σε εστιατορικό μενού υψηλής γαστρονομίας. Έκανε την ντάσκα, τατάκι, μέσα σε έναν κήπο από εικονικά ντοματίνια, χρησιμοποιώντας γλάσο με πελτέ και ντάσι.

Master chef Facebook Twitter
Το νικητήριο πιάτο του Αλέξανδρου.

Δεν ξέρω τώρα, που ο Αλέξανδρος θα χωρίσει εκ νέου τις ομάδες, πώς θα το κάνει. Οι μπλε είναι ευαίσθητοι. Οι κόκκινοι που σήμερα αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους, ούτε ένα δάκρυ δεν κύλησε στα μάγουλα τους. Ψυχροί εκτελεστές. Μάλιστα ο Διονύσης είπε ότι προτιμάει να γυρίσει ο Ιωάννης σπίτι.

Ο Γιάννης δεν είχε ξαναφάει γλώσσα μοσχαρίσια, ενώ η Ανούς την τρώει συχνά, από όσο μας είπε. Παρόλα αυτά, δεν την είχε καθαρίσει από κάτω, με αποτέλεσμα να μείνουν οι σκληροί αδένες της. Αυτό είναι κάτι που όφειλε να της το πει από πάνω ο Διονύσης. Μήπως τελικά όντως προτιμούσε να γυρίσει ο Ιωάννης;

Η Ανούς κατά την διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο. Δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ της το σιφόν. Περίεργο, τόσο καιρό εκεί μέσα να μην το είχε δουλέψει. Μας δήλωσε πριν φύγει, ότι θέλει στον τελικό τα δύο αγόρια, Νιόνιο και Ιωάννη. Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει έξω. Εντελώς έξω, όμως!

Είναι από τις γυναίκες που τη φαντάζομαι σε μια επαγγελματική κουζίνα να δουλεύει, ακατάπαυστα και ακούραστα, όπως φαντάζομαι ότι θα κάνει ήδη στην ταβέρνα που διατηρεί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Άξια έφτασε μέχρι εδώ. Άδικο που μπήκαν πάλι τόσοι πολλοί μάγειρες και εξολοθρεύουν τον ένα μετά τον άλλο τους παλιούς παίκτες. Αλλά η παραγωγή έχει αποφασίσει να μας τρελάνει φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη, και διαβάζω στη LiFO για δυο νέα παιδιά, την Κατερίνα Καλαμπάκα και τον Κώστα Γκουτέλια, που έχουν μετακομίσει στο Λιτόχωρο, όπου καλλιεργούν βρώσιμα λουλούδια, και πόσο τους χαίρομαι!

Έτσι ανθισμένο ήταν και το πιάτο αντιγραφής «Μοσχαρίσια Γλώσσα με Καφέ» που έφτιαξε ο σεφ Θωμάς και ήταν αυτό που έδιωξε την Ανούς. Η τερίνα από κασάβα τής έπεσε και μαζί καταποντίστηκαν και τα λουλουδάκια, που ήταν τόσο υπέροχα στο ορίτζιναλ πιάτο.

Master chef Facebook Twitter
Γλώσσα με καφέ.

Σας δίνω σήμερα δυο συνταγές με βρώσιμα λουλούδια της Γιάννας Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτριας Γαστρονομίας του IEK Praxis.

Η Γιάννα χρησιμοποιεί πολλά βρώσιμα λουλούδια από το κτήμα της, όπως αρμπαρόριζα, νεραντζιά, φούξια βιολέτα, λευκή πασχαλιά, λιλά πασχαλιά, μοβ βιολέτα.

Τώρα που τα λουλούδια ανθίζουν και είναι τρυφεροί ακόμα οι αμυγδαλένιοι καρποί, που τα λέμε τσάγαλα, η Γιάννα μάς φτιάχνει ένα δροσερό πέστο με τσάγαλα και άνθη από πασχαλιές.

Σαν τραγανό πέστο με τσάγαλα και άνθη πασχαλιάς

Master chef Facebook Twitter

Υλικά

20 τσάγαλα διαφόρων μεγεθών

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

5 φύλλα εστραγκόν

10 άνθη πασχαλιάς

50 γρ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κορωνέικης ποικιλίας

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Έπλυνα με άφθονο νερό τα τσάγαλα και αφαίρεσα με το χέρι το ξυλαράκι στην άκρη. Τα έκοψα σε ροδέλες και τα έβαλα στο μικρό μίξερ με τον σιδερένιο κόφτη.

Ψιλοέκοψα το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα εστραγκόν και τα πρόσθεσα. Συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να χτυπηθεί καλά για περίπου 5΄.

Πρόσθεσα άνθη πασχαλιάς και ανακάτεψα απαλά με μία σπάτουλα. Έτριψα λίγο φρέσκο θυμάρι που είχα μαζέψει, στόλισα με μερικά ακόμη ανθάκια πασχαλιάς, κι έτοιμο!

Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη - Χωρίς ζάχαρη

Master chef Facebook Twitter

200 γρ. πετιμέζι

50 γρ. ανθόνερο

200 γρ. νερό

7 γρ. άγαρ-άγαρ

Άνθη για το στόλισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα άνθη, και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το άγαρ-άγαρ. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, να φτάσει περίπου στους 100ºC, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψεκάζω με ανθόνερο ένα ρηχό σκεύος περίπου 20εκ., με ίσιο πάτο, και αδειάζω εκεί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10′ περίπου να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη λίγο ρευστό και διακοσμώ με επιλεγμένα πέταλα από άνθη.

Τεμαχίζω σε κύβους και μεταφέρω σε μία όμορφη πιατέλα. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ