MasterChef: 5η και φαρμακερή αντιγραφή για την Ανούς

Master chef Facebook Twitter
Η Ανούς κατά τη διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο.
0

5η ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ η προσπάθεια της Ανούς να ξεπεράσει τη διαδικασία της αντιγραφής.

Δεν τα κατάφερε. Τρεις βδομάδες στη σειρά χάνουμε γυναίκες από το παιχνίδι. Έτσι έχουν μείνει μόνο δύο πλέον, η Μαργαρίτα και η Μαρίνα, που καλούνται να πολεμήσουν για να φτάσουν στην κορυφή. Δύο στους τελικούς εννέα παίκτες.

Μετά την αποχώρηση της Λίας, το mystery box έφερε μπροστά τρεις παίκτες και φυσικά η παραγωγούλα έδωσε τη νίκη στη Μαρίνα για να αναταράξει τα νερά του ριάλιτι.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη “Μαργαρίτα, συγγνώμη” επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Η Μαργαρίτα κι ο Τζιοβάνι, που ήταν μαζί της στα τρία καλύτερα πιάτα, στο επόμενο τεστ, αυτό της δημιουργικότητας, στην κυριολεξία τα πήγαν χάλια. «Σαν γκράβλαξ» είπε ο σεφ Ιωαννίδης, το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου, για το πιάτο της. Εγώ το γκράβλαξ, τα Χριστούγεννα, το αφήνω δυο μέρες στο ψυγείο. Δεν ήξερα ότι γίνεται σε μια ώρα.

Τόσο χάλια τα πήγαν, που η Μαργαρίτα φοβήθηκε μη βρεθεί στον τάκο μαζί με τον Τζίο. Ευτυχώς, εκείνη τη γλίτωσε κι ανέβηκε στον εξώστη. Ο Τζαμάλ μας είπε ότι έχει προτείνει στην μπλε ομάδα, αν κερδίσει κάποιος μπλε, να χωριστούν για να μην είναι επίπονη η διαδικασία ψηφοφορίας κι αποχώρησης. Έλα όμως που κέρδισε ο Αλέξανδρος, που είναι πλέον κόκκινος, μετά την επιστροφή του.

Master chef Facebook Twitter
Ανούς, Ιωάννης και Τζιοβάνι στη διαδικασία αποχώρησης.

Ο Τζιοβάνι από τα αέρινα ραβιολέτι που έκανε στο mystery box, μετά, στο τεστ δημιουργικότητας έκανε το λάθος να ανοίξει χειροποίητο φύλλο ζυμαρικών χωρίς να το περάσει από τη μηχανή, κι έτσι δυστυχώς το φύλλο βγήκε πολύ χοντρό και σκέπασε την γεύση του ψαριού, που ήταν ο πρωταγωνιστής της δοκιμασίας του πιάτου. Η κρέμα αγκινάρας με σπανάκι, η ταπενάντ από ελιές κι η τηγανητή κάπαρη δεν βοήθησαν και κάλυψαν πλήρως τη σκορπίνα.

H Μαρίνα όταν είπε από τον εξώστη «Μαργαρίτα, συγγνώμη», επειδή η Μαργαρίτα δεν τα πήγε και τόσο καλά, ήταν ερμηνεία για Όσκαρ. Δεν μας πείθει αυτή η κοπέλα, όσο κι αν το προσπαθεί.

Εμένα ούτε το γλυκό της, με το plantain, κρέμα λεβάντας και butterscotch, μου άρεσε. Είναι όμως αξιοθαύμαστο που βρέθηκε με ένα προϊόν που δεν το είχε ξαναδεί ποτέ της, τόσο που νόμιζε ότι ήταν πράσινη μπανάνα, αλλά δεν το έβαλε κάτω και νίκησε.

Μπροστά, βέβαια, στο πιάτο του Αλέξανδρου, που κέρδισε στην επόμενη δοκιμασία, δεν έπιανε μπάζα. Αυτό μάλιστα! «Ο ορισμός του τεστ δημιουργικότητας», που είπε κι ο Κοντιζάς.

Ένα πιάτο που άνετα θα έμπαινε αυτούσιο σε εστιατορικό μενού υψηλής γαστρονομίας. Έκανε την ντάσκα, τατάκι, μέσα σε έναν κήπο από εικονικά ντοματίνια, χρησιμοποιώντας γλάσο με πελτέ και ντάσι.

Master chef Facebook Twitter
Το νικητήριο πιάτο του Αλέξανδρου.

Δεν ξέρω τώρα, που ο Αλέξανδρος θα χωρίσει εκ νέου τις ομάδες, πώς θα το κάνει. Οι μπλε είναι ευαίσθητοι. Οι κόκκινοι που σήμερα αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους, ούτε ένα δάκρυ δεν κύλησε στα μάγουλα τους. Ψυχροί εκτελεστές. Μάλιστα ο Διονύσης είπε ότι προτιμάει να γυρίσει ο Ιωάννης σπίτι.

Ο Γιάννης δεν είχε ξαναφάει γλώσσα μοσχαρίσια, ενώ η Ανούς την τρώει συχνά, από όσο μας είπε. Παρόλα αυτά, δεν την είχε καθαρίσει από κάτω, με αποτέλεσμα να μείνουν οι σκληροί αδένες της. Αυτό είναι κάτι που όφειλε να της το πει από πάνω ο Διονύσης. Μήπως τελικά όντως προτιμούσε να γυρίσει ο Ιωάννης;

Η Ανούς κατά την διάρκεια του ριάλιτι ήταν σφουγγάρι στη γνώση, είχε πάντα μια θετική ενέργεια και δούλευε σαν τρένο. Δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ της το σιφόν. Περίεργο, τόσο καιρό εκεί μέσα να μην το είχε δουλέψει. Μας δήλωσε πριν φύγει, ότι θέλει στον τελικό τα δύο αγόρια, Νιόνιο και Ιωάννη. Ας ελπίσουμε ότι θα πέσει έξω. Εντελώς έξω, όμως!

Είναι από τις γυναίκες που τη φαντάζομαι σε μια επαγγελματική κουζίνα να δουλεύει, ακατάπαυστα και ακούραστα, όπως φαντάζομαι ότι θα κάνει ήδη στην ταβέρνα που διατηρεί με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη. Άξια έφτασε μέχρι εδώ. Άδικο που μπήκαν πάλι τόσοι πολλοί μάγειρες και εξολοθρεύουν τον ένα μετά τον άλλο τους παλιούς παίκτες. Αλλά η παραγωγή έχει αποφασίσει να μας τρελάνει φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Έχει έρθει για τα καλά η άνοιξη, και διαβάζω στη LiFO για δυο νέα παιδιά, την Κατερίνα Καλαμπάκα και τον Κώστα Γκουτέλια, που έχουν μετακομίσει στο Λιτόχωρο, όπου καλλιεργούν βρώσιμα λουλούδια, και πόσο τους χαίρομαι!

Έτσι ανθισμένο ήταν και το πιάτο αντιγραφής «Μοσχαρίσια Γλώσσα με Καφέ» που έφτιαξε ο σεφ Θωμάς και ήταν αυτό που έδιωξε την Ανούς. Η τερίνα από κασάβα τής έπεσε και μαζί καταποντίστηκαν και τα λουλουδάκια, που ήταν τόσο υπέροχα στο ορίτζιναλ πιάτο.

Master chef Facebook Twitter
Γλώσσα με καφέ.

Σας δίνω σήμερα δυο συνταγές με βρώσιμα λουλούδια της Γιάννας Μπαλαφούτη, εκπαιδεύτριας Γαστρονομίας του IEK Praxis.

Η Γιάννα χρησιμοποιεί πολλά βρώσιμα λουλούδια από το κτήμα της, όπως αρμπαρόριζα, νεραντζιά, φούξια βιολέτα, λευκή πασχαλιά, λιλά πασχαλιά, μοβ βιολέτα.

Τώρα που τα λουλούδια ανθίζουν και είναι τρυφεροί ακόμα οι αμυγδαλένιοι καρποί, που τα λέμε τσάγαλα, η Γιάννα μάς φτιάχνει ένα δροσερό πέστο με τσάγαλα και άνθη από πασχαλιές.

Σαν τραγανό πέστο με τσάγαλα και άνθη πασχαλιάς

Master chef Facebook Twitter

Υλικά

20 τσάγαλα διαφόρων μεγεθών

1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο

5 φύλλα εστραγκόν

10 άνθη πασχαλιάς

50 γρ. περίπου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κορωνέικης ποικιλίας

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Έπλυνα με άφθονο νερό τα τσάγαλα και αφαίρεσα με το χέρι το ξυλαράκι στην άκρη. Τα έκοψα σε ροδέλες και τα έβαλα στο μικρό μίξερ με τον σιδερένιο κόφτη.

Ψιλοέκοψα το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα φύλλα εστραγκόν και τα πρόσθεσα. Συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άφησα να χτυπηθεί καλά για περίπου 5΄.

Πρόσθεσα άνθη πασχαλιάς και ανακάτεψα απαλά με μία σπάτουλα. Έτριψα λίγο φρέσκο θυμάρι που είχα μαζέψει, στόλισα με μερικά ακόμη ανθάκια πασχαλιάς, κι έτοιμο!

Zελεδάκια από πετιμέζι και ανθόνερο με βρώσιμα άνθη - Χωρίς ζάχαρη

Master chef Facebook Twitter

200 γρ. πετιμέζι

50 γρ. ανθόνερο

200 γρ. νερό

7 γρ. άγαρ-άγαρ

Άνθη για το στόλισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζω όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα άνθη, και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί καλά το άγαρ-άγαρ. Αφήνω να πάρει μία καλή βράση, να φτάσει περίπου στους 100ºC, ανακατεύοντας συνεχώς.

Ψεκάζω με ανθόνερο ένα ρηχό σκεύος περίπου 20εκ., με ίσιο πάτο, και αδειάζω εκεί όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 10′ περίπου να κρυώσει αλλά να είναι ακόμη λίγο ρευστό και διακοσμώ με επιλεγμένα πέταλα από άνθη.

Τεμαχίζω σε κύβους και μεταφέρω σε μία όμορφη πιατέλα. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM