Oι νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες

Oι νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες Facebook Twitter
0

Η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οι γυναίκες να εμφανίσουν διάφορους καρκίνους, ιδίως μαστού, δέρματος και στομάχου ή εντέρου, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ογκολόγο Σουελέι Μα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 61 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,9 εκατ. άτομα και 114.600 περιστατικά καρκίνου σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Το συμπέρασμα της αξιολόγησης των δεδομένων ήταν ότι η μακρόχρονη εργασία σε βάρδιες τα βράδια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες κατά 19% κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις εργαζόμενες που δεν δουλεύουν καθόλου τις νύχτες. Όσον αφορά τα επιμέρους είδη καρκίνου, ο κίνδυνος είναι περισσότερο αυξημένος για καρκίνο του δέρματος (41%), του μαστού (32%) και γαστρεντερικό (18%).

Για λόγους που δεν είναι σαφείς, ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αφορά μόνο τις εργαζόμενες σε νυχτερινές βάρδιες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά όχι σε άλλες ηπείρους. Μια πιθανή αιτία είναι ότι αυτές οι γυναίκες έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου.

Από όλα τα επαγγέλματα, οι νοσοκόμες που δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες, έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Στις νοσηλεύτριες που δουλεύουν συχνά τα βράδια, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού εμφανίζεται αυξημένος κατά 58%, ο γαστρεντερικός κατά 35% και των πνευμόνων κατά 28%.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνεται κατά 3,3% για κάθε πρόσθετα πέντε χρόνια νυχτερινής εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ