Πάσχα και διατροφή. Πώς να αποφύγετε τα δυσάρεστα

Πάσχα και διατροφή. Πώς να αποφύγετε τα δυσάρεστα Facebook Twitter
0

«Ας μην πέσουμε στην παγίδα, το Πάσχα είναι μια φορά τον χρόνο, ας φάω από όλα ανεξέλεγκτα. Αντίθετα ας πούμε στον εαυτό μας το Πάσχα είναι μια φορά τον χρόνο, αλλά μπορώ να απολαύσω τρόφιμα που κάνουν καλό στο σώμα μου, ενώ είναι πολύ νόστιμα και θρεπτικά!».

Αν μπορείτε να τηρήσετε αυτό που προτείνει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου τότε να είστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε πολλά από τα δυσάρεστα που φέρνει η πολυφαγία μετά από τη νηστεία, μικρής ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Η παράδοση μας δίνει λύσεις


Με το πέρασμα των χρόνων αποδεικνύεται ότι η παράδοση στη διατροφή, πέρα από εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει σχεδόν πάντα κι έναν καλά μελετημένο θρεπτικό σκοπό, υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου, δίνοντας και κάποιες σημαντικές συμβουλές.

Μαγειρίτσα το τέλειο γεύμα μετά τη νηστεία


Η μαγειρίτσα λοιπόν προετοιμάζει το έδαφος! Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και το γεύμα του Πάσχα, είναι στην ουσία μια θρεπτική «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της χορτοφαγικής νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία.

Η μαγειρίτσα είναι σούπα που περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα από το αρνί του Πάσχα), φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκωτάκια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες απορροφήσιμου αιμικού σιδήρου, οποίος έχει μειωθεί αρκετά μετά τις 40 ημέρες χορτοφαγικής νηστείας.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα όργανα των κρεάτων (ιδιαίτερα το συκώτι) είναι οι πολυβιταμίνες της φύσης. Αποτελούν από τα τρόφιμα με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Πολύ πλούσια σε υψηλής ποιότητας αμινοξέα, υγιεινά λίπη, σίδηρο, Β-βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12), CoQ10 και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Κ, που προάγουν την απορρόφηση μετάλλων.

Μικρά μυστικά για ένα κανονικό γεύμα χωρίς ενοχές την Κυριακή του Πάσχα


Το πιο πιθανό είναι πως μετά τη μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δεν θα πεινάμε το πρωί. Μπορούμε λοιπόν ωραιότατα να εκμεταλλευτούμε την έλλειψη πείνας για να επιτύχουμε την ωφέλιμη για την υγεία μας αλλά και το βάρος μας «διαλείπουσα νηστεία». Αν ωστόσο η ώρα του γεύματος καθυστερεί και επιστρέψει η πείνα μπορούμε να την ικανοποιήσουμε με ένα ή δύο βραστά (κόκκινα) αυγά ειδικά αν έχουμε διαβήτη.

Στο γεύμα του Πασχαλινού τραπεζιού μαζί με το νοστιμότατο και υγιεινό αρνάκι ή κατσικάκι (πολύ θρεπτικά ζωικά τρόφιμα όπως κοκορέτσι, σπληνάντερο και γαρδουμπάκια), μπορούμε να καταναλώσουμε άφθονη σαλάτα με πράσινα λαχανικά, που θα συμβάλει μαζί με την λιπαρή πρωτεΐνη να έχουμε καλύτερο κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτά. Ο συνδυασμός νόστιμου θρεπτικού κρέατος μαζί με άφθονα λαχανικά με ελαιόλαδο είναι η απόλυτη ισορροπία της μεσογειακής διατροφής.

Καλό είναι να προσέξουμε και πόσο αλκοόλ θα πιούμε. Ας προτιμήσουμε ξηρό κρασί και να αποφύγουμε τη μπύρα γιατί είναι σαν να τρώμε ζάχαρη ή ψωμί. Κι επειδή εκείνη την ημέρα συνήθως βρισκόμαστε στην εξοχή ας περπατήσουμε. Ευκαιρία για μια βόλτα στην φύση.

Αρνάκι ή κατσικάκι, το πιο συχνό ερώτημα


Πολύ συχνό ερώτημα από καρδιοπαθείς είναι το τι επιτρέπεται να φάνε το Πάσχα, αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr ο Δημήτρης Ρίχτερ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λιπιδιολογίας και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κι αυτό «διότι ειδικά αν το στεφανιαίο επεισόδιο ήταν πρόσφατο νοιώθουν αποκλεισμένοι από το φαγητό των υπολοίπων. Μολονότι μεταξύ κατσικιού και αρνιού, το κατσίκι περιέχει λιγότερη χοληστερόλη, καθώς και λιγότερες θερμίδες, οι διαφορές αυτές έχουν μικρή αξία στο θέμα της χοληστερόλης, καθώς τα οφέλη και οι ζημιές είναι μακροπρόθεσμα προβλήματα που δεν μεταβάλλονται ούτε με παρασπονδίες λίγων ημερών αλλά ούτε και με δίαιτα λίγων ημερών».

Ο κ. Ρίχτερ, τονίζει ότι αυτό που έχει πραγματική σημασία για τους υπερτασικούς και τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια είναι η ποσότητα αλατιού και φαγητού που θα καταναλώσουν αυτές τις ημέρες. «Συνήθως είναι ιδιαίτερα αυξημένη και αυτό οδηγεί σε συχνές υπερτασικές κρίσεις στα επείγοντα των νοσοκομείων ή σε κρίσεις δύσπνοιας σε όσους έχουν επηρεασμένη την καρδιακή λειτουργικότητα».

Και εξηγεί ότι «ειδικά ευπαθείς ομάδες που έχουν νηστέψει για 40 μέρες και μετά την ανάσταση προσπαθούν να αναπληρώσουν τη χαμένη χοληστερίνη τους με μαγειρίτσα το βράδυ και ερίφιο να ψήνεται από το πρωί συνοδεία μεζέδων και κρασιού αν υπερβάλλουν στις ποσότητες και δεν προσέξουν το καρύκευμα με αλάτι, κινδυνεύουν συχνά να επισκεφτούν το γιατρό τους τις ημέρες εκείνες».

praktoreio-ygeias.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ