Πολλή και καλή όπερα στην Αθήνα, όλο το φθινόπωρο

Πολλή και καλή όπερα στην Αθήνα, όλο το φθινόπωρο Facebook Twitter
Tο μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή.
0

Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ

Η σεζόν 2018-2019 της ΕΛΣ ανοίγει με τη Γενούφα, όπερα του Λέος Γιάνατσεκ – με έργο του οποίου είχε κλείσει και η πρώτη, επιτυχημένη σεζόν της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το σκοτεινό ρεαλιστικό αριστούργημα του Τσέχου συνθέτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Nicola Raab, με διπλή διανομή. Τον ρόλο της Γενούφα κρατάει στην α' διανομή η Sarah-Jane Brandon και της Κοστελνίτσκα η Sabine Hogrefe (περσινή Ηλέκτρα), ενώ στη β' διανομή η Μαρία Μητσοπούλου και η Τζούλια Σουγκλάκου θα αναμετρηθούν με τους αντίστοιχους ρόλους (πρεμιέρα 14 Οκτώβριου).


Δεύτερο έργο της σεζόν στην Κεντρική Σκηνή η Μανόν του J. Massenet, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με δύο εκλεκτές Ελληνίδες πρωταγωνίστριες διεθνούς ακτινοβολίας, που θα κάνουν το ντεμπούτο τους στον ρόλο της πολύπαθης ηρωίδας του Αββά Πρεβώ: τη Μυρτώ Παπαθανασίου στην α' διανομή και τη Χριστίνα Πουλίτση (που θριάμβευσε ως Λουτσία ντι Λαμμερμούρ την περασμένη σεζόν) στη β' διανομή (Δεκέμβριος 2018).

Πολλή και καλή όπερα στην Αθήνα, όλο το φθινόπωρο Facebook Twitter
Τον Νοέμβριο ο Θέμελης Γλυνάτσης καλείται να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα δωματίου του Ούντο Τσίμερμαν, Λευκό Ρόδο. Φωτο: Α.Σιμόπουλος

Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Ο Γιώργος Τζουβάρας (aka Tenorman) και ο Χρήστος Κουτσογιάννης (aka Voodoo Drummer), που αποτελούν τους Opera Chaotique, παρουσιάζουν τους Βατράχους (μουσικό θέατρο με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη) σε συνεργασία με την Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin (από 13 Οκτωβρίου), ενώ το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος Το αηδόνι του αυτοκράτορα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή όπου η όπερα θα συναντήσει το animation, σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ της Σύρου Animasyros (από 17 Οκτωβρίου).


Τον Νοέμβριο ο Θέμελης Γλυνάτσης καλείται να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα δωματίου του Ούντο Τσίμερμαν Λευκό Ρόδο, σε πρώτη παρουσίαση από την ΕΛΣ, με θέμα την ιστορία των αδερφών Χανς και Ζοφί Σολ που καταδικάστηκαν σε θάνατο και αποκεφαλίστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς το 1943 (από 3 Νοεμβρίου).


Τέλος, το διάσημο μονόπρακτο των Ζαν Κοκτώ - Φρανσίς Πουλένκ Η ανθρώπινη φωνή, σε σκηνοθεσία Παναγή Παγουλάτου, με την έμπειρη Έλενα Κελεσίδη στον ρόλο της Γυναίκας, θα παρουσιαστεί σε συνολικά έξι παραστάσεις από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο του '19.

Πολλή και καλή όπερα στην Αθήνα, όλο το φθινόπωρο Facebook Twitter
Με ανυπομονησία αναμένεται το κοινό ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά, του Έλληνα βαρύτονου με τη διεθνή καριέρα που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θριαμβεύει στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο) και της Λιουντμίλα Μοναστύρσκα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η μοναδική όπερα της σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Όπερα του Ζητιάνου (The Beggar's Opera) του John Gay, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του σούπερ σταρ σκηνοθέτη όπερας Robert Carsen, υπό την έγκριτη μπαγκέτα του William Christie και με το ορχηστρικό σύνολο που ο ίδιος δημιούργησε το 1979, τους Les Arts Florissants, σε μια παραγωγή που πριν από εμάς είδαν σε Παρίσι, Εδιμβούργο, στο Φεστιβάλ των 2 Κόσμων του Σπολέτο και αλλού (1 & 2 Νοεμβρίου).


Με ανυπομονησία αναμένεται επίσης το κοινό ρεσιτάλ του Δημήτρη Πλατανιά (του Έλληνα βαρύτονου με τη διεθνή καριέρα που την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές θριαμβεύει στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο) και της Λιουντμίλα Μοναστύρσκα, διάσημης δραματικής υψιφώνου που θα κάνει με αυτόν τον τρόπο το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, στο peak της καριέρας της, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει άριες και ντουέτα.

Το κοινό του ΜΜΑ θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει την Ουκρανή σοπράνο ως Λαίδη Μακμπέθ, Αμπιγκαΐλε, Τόσκα, Μανόν Λεσκώ και Σαντούτσα και τον Έλληνα βαρύτονο ως Ναμπούκο, Τόνιο, Άλφιο, Ντον Κάρλος (από τον βερντιανό Ερνάνη) κ.λπ. Τους δύο τραγουδιστές θα συνοδεύσουν η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και από το πόντιουμ ο Μίλτος Λογιάδης(1 Δεκεμβρίου).

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM
Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Portraits 2025 / Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ