Στο ανακαινισμένο μουσείο, 1.500 περίπου αρχαία αντικείμενα από όλη την Αργολίδα βγήκαν από τις αποθήκες του και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.
Το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 στο επιβλητικό Ενετικό τριώροφο κτήριο που οριοθετεί τη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Το κτήριο κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της Δεύτερης Ενετοκρατίας, από τον Προβλεπτή του στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη του στόλου, σύμφωνα με τη μαρμάρινη επιγραφή που έχει εντοιχιστεί στην πρόσοψή του. Μετά την Απελευθέρωση διατήρησε τον στρατιωτικό του χαρακτήρα καθώς χρησιμοποιήθηκε διαδοχικά ως στρατώνας, έδρα του 8ου Συντάγματος Πεζικού και στρατιωτική λέσχη. Η μόνιμη έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες όμοιας κάτοψης. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου παρουσιάζονται τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων ενώ στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων.
Από το 2003 έως το 2008 πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση του μουσείου στο πλαίσιο του έργου "Βελτίωση – Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου" με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μουσειολογικό πρόγραμμα της νέας έκθεσης διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες οι οποίες παρουσιάζουν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Αργολίδα από την απώτατη προϊστορία έως και την ύστερη αρχαιότητα και περιλαμβάνει ευρήματα των ελληνικών ανασκαφών αλλά και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, του Σουηδικού Ινστιτούτου και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Εκτός από το χρονικό της βάθος η έκθεση έχει μεγάλη χωρική εμβέλεια καθώς παρουσιάζει ευρήματα και ανασκαφικά σύνολα από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, όπως το σπήλαιο Φράγχθι, την Τίρυνθα, τη Μιδέα, τα Δενδρά, το Μπερμπάτι, την Ασίνη, την Καζάρμα, την Παλαιά Επίδαυρο, τους Αλιείς και την Ερμιόνη. Τα ευρήματα από το Άργος και τη γειτονική του Λέρνα, τις Μυκήνες και το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, παρουσιάζονται στα αντίστοιχα μουσεία του Άργους, των Μυκηνών και της Επιδαύρου.
Κορυφαίο έκθεμα του μουσείου αποτελεί η μυκηναϊκή πανοπλία των Δενδρών που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αι. π.Χ. Πρόκειται για το λαμπρότερο και εντυπωσιακότερο δείγμα του αμυντικού οπλισμού των Μυκηναίων που διασώθηκε ως τις μέρες μας.
Εντυπωσιακά είναι τα μεγάλα τροχήλατα ειδώλια του 13ου και του 12ου αι. π.Χ. από τη Μιδέα και την Τίρυνθα καθώς και το κεφάλι γυναικείου ειδωλίου του 12ου αι. π.Χ. από την Ασίνη, γνωστό ως ο "άρχων της Ασίνης".
Σημαντικά εκθέματα αποτελούν επίσης οι πήλινες αναθηματικές ασπίδες, που βρέθηκαν στην Άνω Ακρόπολη της Τίρυνθας που χρονολογούνται στις αρχές του 7ου αι. π.Χ. Οι μοναδικές στο είδος τους γραπτές παραστάσεις των ασπίδων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πρωιμότερες αφηγηματικές σκηνές με μυθολογικό περιεχόμενο.