TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

'Εκλεισε το "εργαστήριο του θανάτου" στο Αμβούργο που βασάνιζε ζώα

 Προσοχή σκληρές εικόνες

 

 

'Εκλεισε το "εργαστήριο του θανάτου"

στο Αμβούργο που βασάνιζε ζώα

 *

 

Οι αποκαλύψεις ενός ακτιβιστή της γερμανικής οργάνωσης Soko Tierschutz που βιντεοσκόπησε κρυφά τον περασμένο Οκτώβρη τις παράνομες πρακτικές του εργαστηρίου και τα αποτρόπαια βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν τα ζώα, υποχρέωσαν το LPT (Εργαστήριο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας, ένα από τα μεγαλύτερα διαπιστευμένα ιδιωτικά γερμανικά εργαστήρια) να κλείσει το παραρτημά του στο Αμβούργο και να παραδώσει όλα τα ζώα που είχαν επιβιώσει σε κατάλληλους χώρους [σύμφωνα με το Spiegel, 740.000 ζώα θανατώθηκαν στη Γερμανία το 2017 για επιστημονικούς σκοπούς και άλλα δύο εκατομμύρια χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα σε ζώα]. Το LPT κατηγορείται επίσης για παραποίηση στοιχείων, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες σχετικά με την αξιοπιστία των δοκιμών πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι μελέτες που είχε παραγγείλει η Monsanto για την επανέγκριση του φυτοφαρμάκου Roundup. Το σκάνδαλο προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή στο Αμβούργο. Τον περασμένο Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων. Δυστυχώς όμως, το μαρτύριο θα συνεχιστεί για τους πιθήκους του εργαστηρίου, σε αντίθεση με τους σκύλους και τις γάτες που απελευθερώθηκαν. Πρόλαβε και τις αγόρασε ένας ολλανδός έμπορος ζώων εργαστηρίων.

 

'Εκλεισε το "εργαστήριο του θανάτου" στο Αμβούργο που βασάνιζε ζώα Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τη μεγάλη διαδήλωση του Νοέμβρη στο Αμβούργο. Φωτ. Soko Tierschutz

 

Στη Γερμανία, ένα εργαστήριο που έκανε δοκιμές για την γλυφοσάτη καταγγέλεται για απάτη

 

Το διαπιστευμένο από τις γερμανικές αρχές εργαστήριο LPT κατηγορήθηκε για παραποίηση στοιχείων και βασανιστήρια πάνω σε ζώα, ενώ είχε πραγματοποιήσει μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την επανέγκριση του φυτοφαρμάκου.

 

Stéphane Horel

Le Monde, 11.02.20120

*

Ένας σκύλος Μπιγκλ ξεψυχάει μέσα σε μία λίμνη από αίματα και περιττώματα. Ένας άλλος, νεκρός, κρέμεται από το πόδι από ένα τσιγκέλι κρεοπωλείου. Με τον λαιμό του πιασμένο σε μια σιδερένια μέγγενη, ένας τρομοκρατημένος πίθηκος χτυπιέται. Οι αφόρητες αυτές εικόνες γυρίστηκαν από έναν ακτιβιστή μιας  γερμανικής οργάνωσης προστασίας ζώων, της Soko Tierschutz, που διείσδυσε σε ένα εργαστήριο στο Αμβούργο (Γερμανία), μεταξύ του Δεκέμβρη του 2018 και του Μάρτη του 2019.

 
Απέχουμε πολύ εδώ από τα σφαγεία που βιντεοσκοπούν συνήθως οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων. Το διαπιστευμένο από τις αρχές Εργαστήριο LPT (Εργαστήριο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας), έχει ως σκοπό να πραγματοποιεί δοκιμές σε φάρμακα και χημικά σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές για λογαριασμό πελατών στον φαρμακευτικό και χημικό τομέα, όπως και στον τομέα των καλλυντικών. Οι επιχειρήσεις αυτές υποβάλλουν έπειτα τα αποτελέσματα στις αρχές προκειμένου να λάβουν μία άδεια κυκλοφορίας ή την ανανέωση της έγκρισης για τα προϊόντα τους.

 

Η μετάδοση από το γερμανικό κανάλι ARD, στις 15 Οκτωβρίου, αυτών των εικόνων βασανιστηρίων στο "εργαστήριο του θανάτου", όπως το αποκάλεσε η οργάνωση, προκάλεσε αγανάκτηση και διαδηλώσεις στους δρόμους.

  

Εκτός από τις παραβιάσεις αυτές των δικαιωμάτων των ζώων, ο κρυφός ακτιβιστής υπήρξε επίσης μάρτυρας απάτης. Σε μια μελέτη που διεξήχθη για ένα νοτιοκορεατικό φαρμακευτικό εργαστήριο, ένας πίθηκος, νεκρός μετά από έξι εβδομάδες, αντικαταστάθηκε από έναν άλλον, ζωντανό. Σαν να μην συνέβη τίποτα: με αυτόν τον τρόπο, τα αποτελέσματα παραποιήθηκαν. "'Ετσι λειτουργεί εδώ το πράγμα", του εξήγησε ένας υπάλληλος.

 

Ωστόσο, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από κοινού από τρεις ΜΚΟ (Corporate Europe Observatory, PAN Germany και Global 2000), την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει ότι το LPT πραγματοποίησε 21 από τις 150 ρυθμιστικές δοκιμές που αποτέλεσαν μέρος μιας νέας ομάδας μελετών της Monsanto και των άλλων κατασκευαστών που είχαν συνασπιστεί στο πλαίσιο της "Glyphosate task force" για την έγκριση της γλυφοσάτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τον Δεκέμβριο του 2017. Τρεις από τις είκοσι μία αυτές δοκιμές αφορούσαν το κρίσιμο ζήτημα της γονιδιοτοξικότητας του φυτοφαρμάκου. Δηλαδή, την ικανότητά του να βλάψει το DNA, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους.

 

Στη βάση αυτών των εμπιστευτικών μελετών, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), υπεύθυνη για την επαναξιολόγηση του φυτοφραμάκου, είχε κρίνει τον Νοέμβρη του 2015 ότι η γλυφοσάτη είναι μη καρκινογόνος και "δεν ενδέχεται να είναι γονιδιοτοξική". Στο κεφάλαιο για τη γονιδιοτοξικότητα στην έκθεση αξιολόγησης, καμία από τις αναφερόμενες 46 ρυθμιστικές μελέτες δεν έδειξε γονιδιοτοξικές επιπτώσεις. Μεταξύ αυτών: οι τρεις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το LPT.  [...]

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ