Κερατέα, 5 χρόνια μετά. Μία έκθεση του Σπύρου Τσακίρη
128 μέρες αγώνα για τη ματαίωση του ΧΥΤΑ
Η Κερατέα κατέβασε τους διακόπτες
Του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου - Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης. Ελευθεροτυπία, 10.02.2011.
Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ολόκληρος ο Δήμος Λαυρεωτικής και η Κερατέα. Ολα τα σχολεία, όλα τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες του δήμου παρέμειναν κλειστά.
Αγριότητες και συλλήψεις από τα ΜΑΤ στις μάχες που έγιναν μέσα στην πόλη. Παντού υπήρχαν μαύρες σημαίες, ενώ οχήματα του δήμου κυκλοφορούσαν με μεγάφωνα καλώντας τους κατοίκους σε επαγρύπνηση. Κοινή πεποίθηση πλέον είναι ότι το μόνο που κατάφερε προχθές η αστυνομία, στην προσπάθειά της να επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων με επιθέσεις μέσα στην Κερατέα, ήταν να κατεβάσει ολόκληρη την πόλη στους δρόμους. Ακόμη και πολίτες που δεν είχαν παραμικρή σχέση με τις κινητοποιήσεις.
Ξημερώματα Τετάρτης και στους περισσότερους δρόμους της Κερατέας μαίνονταν μάχες και έκαιγαν φωτιές. Νεαροί διαδηλωτές συγκέντρωναν πυρομαχικά κάτω από την προτομή του Αθηναίου πολιτικού και στρατηγού Θεμιστοκλή. Οταν τους τελείωναν, έριχναν στους άντρες των ΜΑΤ πυροτεχνήματα! Ο παπα-Ντίνος παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του τα επεισόδια και σε κάθε ευκαιρία κατέβαινε για να σβήσει φωτιές. Ο παπα-Γιάννης κυκλοφορούσε με μια ιατρική μάσκα και Maalox στο πρόσωπο, για ν' αντιμετωπίσει τα δακρυγόνα.
Λίγες ώρες μετά, στην έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής, ανακοίνωσε πως «έγινε κατάληψη της πόλης μας από τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις».
Ο Χρήστος Μπότσης, αυτόπτης μάρτυρας σε σύλληψη ενός νεαρού, λέει: «Τον είχαν ρίξει κάτω. Τον κλοτσούσαν στο κεφάλι. Το παιδί φώναζε "παραδίνομαι" αλλά αυτοί συνέχιζαν». Ο Βασίλης Θηβαίος, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής με αρμοδιότητα την Κερατέα, κουτσαίνει ακόμα. Μίλησε για το πώς τον χτύπησαν, παρ'όλο που τους είχε γνωστοποιήσει την ιδιότητά του.
Δακρυγόνα
«Με κλοτσούσαν. Μου πέταξαν κάδους σκουπιδιών. Μετά αρχίσαν να ρίχνουν τα δακρυγόνα. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω». Δίπλα του και ο συνταξιούχος δικηγόρος Κωνσταντίνος Μιχάλης, που ούτε μέσα στο σπίτι του μπορούσε να αναπνεύσει από τα πολλά δακρυγόνα. «Τι κατάσταση είναι αυτή; Δικτατορία του Πάγκαλου του δεύτερου φαίνεται πως έχουμε. Οι νεαροί διαδηλωτές αμύνονται. Βλέπουν το μέλλον τους να καταστρέφεται».
Ο Παντελής Παπάς, 82 χρόνων σήμερα, μιλάει για τη γερμανική κατοχή που έζησε στην Κερατέα ως παιδί και το σήμερα. «Τότε δεν μας χτυπούσαν ποτέ. Δεν πείραζαν κανέναν. Είχαν άλλα κακά που σίγουρα δεν συγκρίνονται, αλλά σε πείραζαν μόνο όταν τους πείραζες. Η σημερινή κατάσταση, απαράδεκτη. Να βρίζουν εκτός των άλλων τις γυναίκες μας με τα χειρότερα λόγια». Τους γυναικολόγους πάντως της περιοχής τους πειράζουν με αστεία όπως «μην χτυπάτε τα παιδιά στην πλάτη όταν βγαίνουν γιατί θα νομίσουν πως ήρθαν τα ΜΑΤ στο μαιευτήριο». Εικόνα που δυστυχώς δεν διαφέρει τόσο από την πραγματικότητα, καθώς τα ΜΑΤ χτυπούσαν αδιακρίτως.
Οπως είπε χθες στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ο δήμαρχος Κώστας Λεβαντής: «Γίναμε μάρτυρες μια απίστευτης βαρβαρότητας. Κατέλαβαν τις γειτονιές μας. Χτύπησαν γυναίκες και παιδιά. Η Κερατέα δέχθηκε εισβολή στρατού κατοχής με προτεταμένα όπλα και χημικά. Στόχος ήταν να μας τσακίσουν. Να μας σπάσουν τον τσαμπουκά. Αγνόησαν και χθες τη νομιμότητα. Βροντοφωνάζουμε για άλλη μια φορά: Θα νικήσουμε! Υπερασπιζόμαστε την τιμή και αξιοπρέπειά μας. Αντέχουμε ακόμα. Φυλάμε Θερμοπύλες. Θα γίνει της Κερατέας». Στην ίδια συγκέντρωση, χαιρετισμούς απηύθυναν βουλευτές των ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, δήμαρχοι όμορων δήμων καθώς και το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε προηγηθεί, το διά ταύτα ήταν: «Δεν κάνουμε πίσω. Να φύγουν τα ΜΑΤ και μετά συζητάμε».
Στη λεωφόρο Λαυρίου, γερανοί της Αστυνομίας είχαν απομακρύνει όλα τα μπλόκα των κατοίκων. «Θα τα ξαναβάλουμε», έλεγαν χωρίς να πτοούνται.
Εκεί, γύρω στις τρεις τα ξημερώματα βρισκόταν ο τέως δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού. Με τους επιδέσμους στο κεφάλι και τα χέρια στις τσέπες. Χάζευε τους αστυνομικούς και την «αύρα». «Ο κόσμος εδώ έχει αποκτήσει ταυτότητα και συλλογική συνείδηση. Σήμερα μας πείσμωσαν ακόμα παραπάνω», είπε.
*Αργά χθες το βράδυ, μετά τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι ξεκίνησαν μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας με κατεύθυνση τα μπλόκα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν με την υποστήριξη «αύρας» υποχώρησαν στη θέα τόσο μεγάλου όγκου διαδηλωτών. *
5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ (Δελτίο Τύπου)
5 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε την επίθεση που δέχτηκε ο λαός της Κερατέας από μια ανάλγητη κυβέρνηση και την μοναδική στα χρονικά αντίσταση που προέβαλαν οι κάτοικοι, οι φορείς και οι αλληλέγγυοι. Την αντίσταση που έμελλε να γίνει εκτός από σύνθημα, παράδειγμα Αγώνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Την 11η Δεκεμβρίου 2010, ημέρα επίθεσης των ΜΑΤ στην πόλη μας και στην αξιοπρέπειά μας, οφείλουμε να μη την ξεχάσουμε.
Με αφορμή την 5η επέτειο από την ημέρα αυτή, οι Πολιτιστικοί φορείς της πόλης και τα sites - blogs του Αγώνα, διοργανώνουμε Εκδηλώσεις Μνήμης την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα της "Χρυσής Τομής" (Λ.Αθηνών-Σουνίου 55, κεντρική πλατεία Κερατέας). Τις εκδηλώσεις στηρίζουν και τα 15μελή συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων του Γυμνασίου και του Λυκείου της Κερατέας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πλαισιώνουν καλλιτέχνες από τους χώρους της μουσικής και των οπτικών τεχνών, που στήριξαν τον Αγώνα μας και παραμένουν δίπλα μας.
Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
• 'Εκθεση φωτογραφίας "5 χρόνια μετά" του φωτογράφου Σπύρου Τσακίρη, στο κτίριο Μήτρου, δίπλα στο κτίριο της "Χρυσής Τομής".
Εγκαίνια έκθεσης την ίδια μέρα στις 19:00.
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 11 έως και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00 - 21:00.
• 19:30 Συζήτηση με θέμα: "Οι 'Ελληνες γελοιογράφοι και ο Αγώνας της Κερατέας"
Συμμετέχουν οι: Σπύρος Ορνεράκης, Στάθης και Soloup.
• 20:30 Συναυλία Κλασσικού ρεπερτορίου με τους Νίκο Γιούσεφ στο
μουσικό πριόνι, Ειρήνη Τηνιακού στο πιάνο και Γιώργο Κατσάνο σε αυτοσχέδια όργανα.
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων το "'Απαρτο Κάστρο" θα είναι ανοιχτό για μια ζεστή μουσική βραδιά με τον Δημήτρη Καρούσο.
ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Βιογραφικό σημείωμα (από το Keno Fos)
Ο Σπύρος Τσακίρης γεννήθηκε το 1962 στη Ζαχάρω Ηλείας.
Από πολύ νωρίς άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Από το 1987 εργάζεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», καλύπτοντας όλα τα μεγάλα ελληνικά και διεθνή γεγονότα.
Από το 1999 είναι υπεύθυνος του φωτογραφικού τμήματος της εφημερίδας (καθημερινό, κυριακάτικο φύλλο, Έψιλον, www.enet.gr).
Έχει καλύψει θέματα όπως: Εμφύλιος στη Βοσνία, 1o και 2ο Πόλεμο του Κόλπου, εμφύλιος στο Λίβανο, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, γεγονότα στην Αλβανία, πτώση Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο '89, εμφύλιος στη Ρουάντα, πείνα στην Αφρική, Κούρδοι, τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Πέρα από την επικαιρότητα, έχει φωτογραφήσει σε χώρες όπως: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Τανζανία, Κένυα, Νότιος Αφρική, Αίγυπτος, Κύπρος, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αυστρία, αποτυπώνοντας τη διαφορετικότητα της ανθρώπινης δραστηριότητας και την παρουσία της στο περιβάλλον.
Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με το διεθνή τύπο, με το γαλλικό πρακτορείο IMAPRESS και το γερμανικό ACTION PRESS.
Θέματά του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως «ΓΑΙΟΡΑΜΑ», «Flame of Life», «ΔΙΦΩΝΟ», ελληνικό και ισπανικό «National Geographic», "STERN", "TIME", "PARIS MATCH", "NEWSWEEK" κλπ.
Από το 2009 είναι μέλος του IEPA (International Environment Photographers Association). Επίσης είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας).
Φωτογραφίες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε διεθνή μουσεία.
Επίσης φωτογραφία του βρίσκεται στην παγκόσμια συλλογή για τις καλύτερες φωτογραφίες του αιώνα που πέρασε.
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Έχει ολοκληρώσει μεγάλα projects με θέματα «Τα παιδιά μπροστά στο νέο αιώνα», «Οι άνθρωποι του τύπου στην Ελλάδα», «Ψαράδες», «Άνθρωπος και Περιβάλλον».
Ασχολείται παράλληλα με τη σκηνοθεσία multimedia και ντοκιμαντέρ.
Έχει ολοκληρώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα τα μικρού μήκους «Vrooom» 32΄, «Μπαϊάσα – Βοβούσα» 17΄ και «Ο Θησαυρός της Λιμνοθάλασσας» 17΄, το οποίο και βραβεύθηκε το 2003 από το National Geographic και προβλήθηκε στο φεστιβάλ ECOCINEMA 2003. Επίσης το ντοκιμαντέρ, μεγάλου μήκους «Flamingo» 90΄, μία μουσική ταινία με τους Πυξ Λαξ που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη μορφή DVD.
Ακόμη, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σκηνοθέτησε το 2014 το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ».
Σήμερα συνεργάζεται με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ειδησεογραφικά ΜΜΕ και διδάσκει σε σεμινάρια και δυναμικά workshops, δίνοντας έμφαση στα multimedia.
Τέλος, συνεχίζει να δημιουργεί ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρουσες ιστορίες.