TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το "κίνημα της σαρδέλας" στην Ιταλία. Η πολιτική αλλιώς.

 

Μεσόγειος, η γειτονιά μας

 

Το "κίνημα της σαρδέλας"

στην Ιταλία

 

 

Η πολιτική αλλιώς μέσα από την πρωτοβουλία τεσσάρων φίλων από την Μπολόνια

 

 

 Οι "σαρδέλες" πολλαπλασιάζονται, βγαίνουν στ' ανοιχτά και ακολουθούν τον Σαλβίνι σε κάθε σταθμό της περιοδείας του. Από το Τορίνο ως το Σορέντο. Δίνουν ραντεβού στο Ρίμινι την Κυριακή και στο Μιλάνο στην 1η Δεκεμβρίου.

 

 

 *

"Καλώς ήλθατε στην ανοιχτή θάλασσα.
Αγαπητοί λαϊκιστές, το έχετε καταλάβει. Το πάρτι τελείωσε.
Τραβήξατε για πολύ καιρό το σχοινί των συναισθημάτων μας. Το τραβήξατε πάρα πολύ, και έσπασε. Εδώ και χρόνια τρέφατε εμάς και τους συμπολίτες μας με ψέματα και μίσος: συνδυάσατε την αλήθεια με τα ψέματα, αντιπροσωπεύοντας τον κόσμο με τον τρόπο που ήταν πιο βολικός για σας. Επωφεληθήκατε από την καλή πίστη μας, τους φόβους και τις δυσκολίες μας, για να τραβήξετε την προσοχή μας. Επιλέξατε να πνίξετε το πολιτικό σας περιεχόμενο μέσα σε έναν ωκεανό κενής επικοινωνίας. Δεν έχει απομείνει τίποτε από αυτό το περιεχόμενο.

Για πολύ καιρό σας επιτρέψαμε να το κάνετε.
Για πολύ καιρό γελοιοποιήσατε σοβαρά θέματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, δημιουργώντας σύγχυση.
Για πολύ καιρό πιέζατε τους πιστούς οπαδούς σας να προσβάλλουν και να καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων στο διαδίκτυο.

Για πολύ καιρό σας αφήσαμε ελεύθερους, γιατί ήμασταν έκπληκτοι, αποσβολωμένοι, τρομοκρατημένοι από το πόσο χαμηλά μπορούσατε να πέσετε.  [...]

Το πήγατε πολύ μακριά, πέρα από τα θολά νερά σας και το ασφαλές σας λιμάνι. Είμαστε ελεύθερες σαρδέλες, και τώρα θα μας βρείτε παντού. Καλώς ήλθατε στην ανοιχτή θάλασσα.

Είναι βέβαιο ότι η σκέψη ενοχλεί, ακόμα κι αν αυτός που σκέφτεται είναι βουβός σαν το ψάρι. Πράγματι, είναι ένα ψάρι. Και ως ψάρι είναι δύσκολο να του κλείσεις τον δρόμο, γιατί η θάλασσα το προστατεύει. Και η θάλασσα είναι τόσο βαθιά".

Απόσπασμα από το Μανιφέστο της πρώτης συγκέντρωσης "της σαρδέλας" στη Μπολόνια.

 

Το "κίνημα της σαρδέλας" στην Ιταλία. Η πολιτική αλλιώς. Facebook Twitter
Piazza Maggiore, Bologna (1411.2019). Φωτ. FB 6000 sardine

 

Μεσόγειος, η γειτονιά μας

 

 

Οι τέσσερις νέοι που νίκησαν τον Σαλβίνι γεμίζοντας την πλατεία με σαρδέλες

 

 

Ilaria VENTURI

La Repubblica, 15 Νοεμβρίου 2019

 

Είναι τριαντάρηδες, δεν κάνουν πολιτική. Κινητοποίησαν όμως δώδεκα χιλιάδες άτομα, χωρίς φασαρίες ή σύμβολα κομμάτων, μόνο με το ταμ ταμ του Facebook και μια ιδέα: δημιουργικότητα και ομορφιά σε αντίθεση με τους φωνασκούντες του διαδικτύου και τις συγκεντρώσεις τους.

 

*

 

ΜΠΟΛΟΝΙΑ -  Είναι όλοι τους γύρω στα τριάντα, και στη ζωή ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την πολιτική. Αλλά χθες το απόγευμα, στην Μπολόνια, γέμισαν την πλατεία, νικώντας τον Matteo Salvini, ο οποίος έδινε ταυτόχρονα στο PalaDozza το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκλογική του εκστρατεία στην Εμίλια-Ρομάνια εν όψει των τοπικών εκλογών της 26 Ιανουαρίου. Πώς; Με τη δύναμη των αριθμών. Και με μία πραγματικά μεγάλη ειρηνική δημιουργικότητα. Οι τέσσερις που πήραν την πρωτοβουλία αυτή είναι οι Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni και Andrea Garreffa. Φίλοι μιας ζωής. Λίγη κοινωνικότητα, δύο πτυχία στην τσέπη, εργασία και όνειρα, αφιερώνοντας χρόνο στον εθελοντισμό και την κοινωνική εργασία. Και μία επιθυμία για αντιδράση απέναντι στην προέλαση του εθνικιστή, όχι με πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά μέσω ενός πνεύματος συμμετοχής και κοινότητας.

 

Η Giulia έχει καταγωγή από το Σαν Σεπόλκρο, ζει στη Μπολόνια εδώ και χρόνια, είναι φυσιοθεραπεύτρια: θα γίνει 30 ετών τον επόμενο Φεβρουάριο, και είναι η νεότερη από τους "τέσσερις Σωματοφύλακες". Ο Roberto είναι μηχανικός, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του συντονίζει δημιουργικά εργαστήρια για την ανακύκλωση πλαστικών. Ο Andrea, ο οποίος έφθασε από τη Σαβόνα στην Μπολόνια στην ηλικία των έξι ετών, έχει πτυχίο στις επιστήμες της δημόσιας και κοινωνικής επικοινωνίας. Έχει γυρίσει τον κόσμο για τις σπουδές του: Βαλένθια, Καλιφόρνια και Ουάσινγκτον. Τις ολοκλήρωσε με μία διατριβή πάνω στην περιβαλλοντική επικοινωνία, τώρα είναι ξεναγός και συνοδός ποδηλατικών εκδρομών σε όλη την Ευρώπη.

 

Νέοι που ενδιαφέρονται για τους άλλους και για τον κόσμο. Ο Mattia, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, εκπαιδευτικός και εκπαιδευτής στο Ultimate Frisbee, δημιούργησε το σωματείο "La ricotta": [είδος τυριού και τίτλος ταινίας του Παζολίνι  -σ.σ.] και οργανώνει κάθε χρόνο το τουρνουά μπάσκετ "Gallo da tre" για τη χρηματοδότηση της ανακαίνησης γηπέδων στα προάστια στη μνήμη του φίλου του Davide Galletti, ο οποίος πέθανε από λευχαιμία. Ο Roberto και ο Andrea κατεβαίνουν στο στίβο, καλάθι και αλληλεγγύη. Πάντα μαζί.


Πως γεννήθηκε η πλατεία της "σαρδέλας"; Μέσα από το Facebook. Ο Mattia δεν κοιμήθηκε όλη νύχτα: πως γίνεται να λέει ο Salvini ότι θα πάρει την Εμίλια και όλοι να σιωπούμε; Έτσι στάλθηκε το μήνυμα στους φίλους: ας βρούμε ο ένας τον άλλον. Η ιδέα γεννήθηκε στην κουζίνα του σπιτιού που μοιράζονταν εδώ και χρόνια: "Ο Salvini έρχεται στο PalaDozza: το κτίριο έχει 5.570 θέσεις, πρέπει να είμαστε περισσότεροι". 'Ετσι προέκυψε το flash mob "Seimila sardine" [έξι χιλιάδες σαρδέλες] στην πλατεία Piazza Maggiore της Μπολόνια.

 

 

Το "κίνημα της σαρδέλας" στην Ιταλία. Η πολιτική αλλιώς. Facebook Twitter
Το Κουαρτέτο στην Piazza Maggiore της Bologna. Και συνεχίζουν... 7.000 άτομα -κάτω από βροχή- στη συγκέντρωση της Μοντένα στις 18 Νοεμβρίου.

 

 

Η επιλογή του συμβόλου: ένα σιωπηλό ψάρι, που δεν ουρλιάζει όπως οι φωνακλάδες του διαδικτύου και των συγκεντρώσεων, αλλά βρίσκεται στον πάγκο. Μαζί, πολλοί: αυτό είναι το μήνυμα. Από την κοινοποίηση στα κοινωνικά μέσα, πέρασαν στις προκηρύξεις που μοίραζαν στα νυχτερινά στέκια των φοιτητών στο κέντρο της Μπολόνια και στη συνέχεια από πόρτα σε πόρτα και με τηλεφωνήματα. Παλιές μέθοδοι, θα λέγαμε. Λειτούργησαν: περίμεναν έξι χιλιάδες άτομα στην πλατεία, φοβούνταν μην δεν τα καταφέρουν. 'Ηρθαν οι διπλάσιοι.

Ilaria VENTURI

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Δείτε επίσης στο Αλμανάκ:

«Η Μπολόνια δεν τσιμπάει»

 

Το σκεπτικό της συγκέντρωσης από τον Mattia.

 

Η πορεία των κοινωνικών κέντρων παράλληλα με την συγκέντρωση στην Piazza Maggiore.

 

Η συγκέντρωση στην πλατεία της Μοντένα.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ