Μανουσάκια στον λόφο με τους κρυμμένους μυκηναϊκούς τάφους
Στην περιοχή της Ασίνης (Αργολίδα)
Ο λόφος της Μπαρμπούνας
Στα βορειοδυτικά της χερσονήσου Καστράκι δεσπόζει ο ύψους 92 μ. λόφος της Μπαρμπούνας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους του οικισμού της Ασίνης ως χώρος λατρείας, κατοίκησης και ταφής. Στην κορυφή του λόφου είχε διαμορφωθεί ένα τεχνητό πλάτωμα, όπου από το 2ο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. υπήρχε μικρό τέμενος, ίσως αυτό του Απόλλωνος Πυθαίου των φιλολογικών πηγών. Το αρχικό αψιδωτό κτίσμα αντικαταστάθηκε γύρω στο 720 π.Χ. από έναν τετράπλευρο ναό, ο οποίος κατόπιν αρκετών επισκευών λειτούργησε έως και τον πρώιμο 5ο αιώνα π.Χ. Ο λόφος προστατευόταν από βορρά από τείχος που κατασκευάστηκε στο τέλος του 8ου αιώνα π.Χ., πιθανόν υπό την πίεση της αργειακής απειλής. Σήμερα, στην κορυφή υπάρχει μόνο η βάση ενός αντιαεροπορικού πολυβόλου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το νεκροταφείο του Μυκηναϊκού οικισμού της Ασίνης εκτεινόταν στην ανατολική και βόρεια πλαγιά του λόφου. Οι λαξευμένοι στο βράχο θαλαμοειδείς τάφοι χρησιμοποιούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου. Ένας στενός διάδρομος, ο δρόμος, οδηγούσε στο νεκρικό θάλαμο, στο δάπεδο του οποίου θάβονταν οι νεκροί, τοποθετημένοι σε λάκκους. Τα κτερίσματα που τους συνόδευαν (πλήθος πήλινων αγγείων, διακοσμημένων, επικασσιτερωμένων ή μη, λίθινων και οστέινων αντικειμένων, κοσμημάτων από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους κ.ά.) αντανακλούν την ακμή του οικισμού της Ασίνης κυρίως κατά τον 12ο αιώνα π.Χ., αποτέλεσμα της συμμετοχής του λιμανιού της στην εμπορική κινητικότητα της εποχής.
Η νότια πλαγιά του λόφου, απέναντι ακριβώς από το Καστράκι, είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο στους Μεσοελλαδικούς, Γεωμετρικούς και Ελληνιστικούς χρόνους. Στην περιοχή μάλιστα του Γεωμετρικού νεκροταφείου αποκαλύφθηκε ένας χώρος τελετουργιών, ο οποίος αποτελούνταν από τρεις λιθόστρωτες εξέδρες. Μεγάλα αγγεία του τέλους του 8ου - αρχών του 7ου αιώνα π.Χ., κυρίως αμφορείς και οινοχόες, φαίνεται πως θραύσθηκαν επί τόπου ως μέρος κάποιας τελετής προς τιμή των προγόνων. Οι οικίες του τέλους της Μεσοελλαδικής και της Μυκηναϊκής περιόδου στην ίδια πλαγιά υποδεικνύουν πως η αύξηση του πληθυσμού της Ασίνης οδήγησε στην επέκταση των αντίστοιχων οικισμών της Κάτω Πόλης και στον απέναντι λόφο. Στην ίδια περιοχή είχε αναπτυχθεί και τμήμα του Γεωμετρικού οικισμού.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας
Δείτε ακόμα στο Αλμανάκ: