Παναγιώτης Ρόντος
"Μόλα"
Αιγύπτιοι αλιεργάτες στην Ελλάδα
Ο ναυτικός όρος “Μόλα” προέρχεται από την προστακτική του ιταλικού ρήματος mollare που σημαίνει "αφήνω" και χρησιμοποιείται διαχρονικά στη καθημερινότητα των ψαράδων για να ξεκινήσει η αλιεία. Ανάμεσα στους ψαράδες ζούνε και εργάζονται Αιγύπτιοι αλιεργάτες, μόνο που γι’ αυτούς η λέξη αυτή αποκτά άλλη μια διάσταση.
Το 1984 υπογράφηκε ειδική σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μετάκληση αλιεργατών στα ελληνικά σκάφη. Όταν τη δεκαετία του 1990 μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των Ελλήνων ψαράδων, η παρουσία των Αιγυπτίων ήρθε να καλύψει το κενό. Στην πατρίδα τους, παρότι η αλιεία ήταν η κύρια ενασχόληση και το μέσο βιοπορισμού τους, η υπέρ αλίευση “άδειασε” τις θάλασσες και τα ποτάμια τους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μετανάστευση σε άλλες χώρες για εύρεση εργασίας.
Η Ελλάδα ήταν και είναι ένα όνειρο για πολλούς. Θεωρούνται οι καλύτεροι ψαράδες στη Μεσόγειο και πολύ καλοί στη συνεργασία τους στα ελληνικά καΐκια. Όσοι είναι κοντά στο επάγγελμα γνωρίζουν πως χωρίς τους Αιγυπτίους θα τρώγαμε κατεψυγμένα ψάρια. Η ζωή των Αιγυπτίων στην Ελλάδα είναι κυρίως η δουλειά και όταν ξεκλέβουν λίγο χρόνο επικοινωνούν με την οικογένειά τους πίσω στην πατρίδα, που συνήθως τη βλέπουν μία φορά το χρόνο για λίγες ημέρες. Οι περισσότεροι έχουν πολύτεκνες οικογένειες που βιοπορίζονται με τα χρήματα που τους στέλνουν, την ίδια ώρα που οι ίδιοι μένουν στο αμπάρι του σκάφους. Κάποιοι εξ αυτών με πολλά χρόνια στην Ελλάδα νοικιάζουν σπίτια, συνήθως σε κακή κατάσταση. Οι σχέσεις μεταξύ των Αιγυπτίων αλιεργατών είναι συλλογικές και, παρότι τους χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις οικογένειές τους, έχουν ο ένας τον άλλον να μοιράζονται τα βιώματα και τους προβληματισμούς τους.
Το εξελισσόμενο αυτό Project ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο, ένα σκάφος γρι-γρι στη Καβάλα το οποίο είναι απλά ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες σκάφη με Αιγυπτίους αλιεργάτες στην Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι, σχεδόν 40 χρόνια τώρα, «αφήνουν» την χτυπημένη από την φτώχια πατρίδα τους για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, κάνοντας στην Ελλάδα μία δουλειά που, κατά τεκμήριο, δύσκολα κάποιος Έλληνας θα έκανε. Μέσα σε αυτόν τον μικρόκοσμο που έχει σχηματιστεί στο συγκεκριμένο σκάφος στη Καβάλα, μπορεί κανείς να δει αυτά τα πρόσωπα των ανθρώπων που δίνουν την καθημερινή μάχη τους για την επιβίωση. Ταυτόχρονα, όμως, ξετυλίγεται δίπλα μας μία ιστορία ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι, εδώ και μισό αιώνα, για ένα πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής μας και που σίγουρα δεν έχουμε αναρωτηθεί για το πώς φτάνει στο πιάτο μας και με ποιο τίμημα.
Παναγιώτης Ρόντος
Ο Παναγιώτης Ρόντος γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας το 1993. Σπούδασε Φυσική Αγωγή και Αθλητισμό στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και παρακολούθησε τον 3ο κύκλο visual storytelling από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Το 2021 δούλεψε σαν ερευνητής οπτικοακουστικών ιστοριών στο Istorima. Από το 2020 συμμετέχει σε προσωπικά project που έχουν να κάνουν με την αλιεία στο Θρακικό πέλαγος και τους ανθρώπους που δουλεύουνε σε αυτό. Το 2022 ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ για τοπικές εφημερίδες στο νομό Καβάλας, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης σε πολιτικά/κοινωνικά ζητήματα, στον αθλητισμό και την οπτική αφήγηση. Έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση από τη ομάδα διάφραγμα 26 στην Αθήνα. Το project του με τίτλο ‘’Μόλα’’ που ακολουθεί τις ζωές των Αιγύπτιων αλιεργατών στην Ελλάδα, πήρε το 2ο βραβείο στο Athens Photo World 2023.