Αλέξανδρος Βρεττάκος
Παραμύθια και εφιάλτες
από το Vevčani
Αναζητώντας στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια ενδιαφέροντες φωτογραφικούς προορισμούς με θέμα τα καρναβάλια στα Βαλκάνια, γνώρισα το χωριό Vevčani. Από τότε το φωτογραφίζω ανελλιπώς κάθε χρόνο. Από την πρώτη κιόλας χρονιά γνωρίστηκα με τους κατοίκους του και με κάποιους γίναμε εξαιρετικοί φίλοι. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η φιλοξενία των κατοίκων. Παντού κεράσματα και ανοιχτές πόρτες.
Το καρναβάλι, που διεξάγεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιανουαρίου, είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και τον εορτασμό των Βασίληδων. Μέσα από αυτό το τοπικό έθιμο διακρίνει κανείς τη μεγάλη αγάπη των κατοίκων για το χωριό τους. Όπως και μια δικαιολογημένη περηφάνια που "τα μοντέρνα χρόνια" δεν κατάφεραν να τους αλλάξουν και να τους απομακρύνουν από τις ρίζες τους. Είναι ένας τόπος που αντιστέκεται στις αλλαγές γιατί έχει αυτάρκεια. Μεγάλα προτερήματα για τις εποχές που διανύουμε.
Από την πρώτη ημέρα μου έκανε μεγάλη εντύπωση η μαζική συμμετοχή των κατοίκων στο παραδοσιακό τους καρναβάλι. Η παράδοση λέει ότι πρέπει να κατασκευάσουν μόνοι τις μάσκες τους τις οποίες με τη λήξη του καρναβαλιού θα τις κάψουν και θα απελευθερωθούν από τους ρόλους τους. Ο παραδοσιακός του χαρακτήρας και η αυθεντικότητα του δρώμενου με συνεπήραν. Προσπάθησα να διεισδύσω φωτογραφικά και να απομακρύνω τα κάδρα μου από την καθιερωμένη παρέλαση των καρναβαλιστών στον κεντρικό δρόμο. Επέμενα να απομονώνω στις φωτογραφίες μου τους μεταμφιεσμένους, προσπαθώντας να αναπαράγω την ατμόσφαιρα μυστηρίου και αινιγματικότητας που συναντούσα γύρω μου. Πολλοί επισκέπτες νομίζουν ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την παρέλαση. Αντιθέτως, όλα αρχίζουν πολύ νωρίτερα και τελειώνουν το απόγευμα της επόμενης μέρας. Κάποιες νυχτερινές φωτογραφίες μου δεν περιέχουν καρναβάλια πάρα μόνο σπίτια του χωριού. Τις εντάσσω στο ίδιο σώμα δουλειάς γιατί πιστεύω ότι έχουν αυτήν την απειλητική ατμόσφαιρα του καρναβαλιού. Τέλος, πιστεύω ότι για να απολαύσει κανείς το καρναβάλι του Vevčani πρέπει να δεχτεί την υπερβολή του και να σεβαστεί την ιστορία του.
Αλέξανδρος Βρεττάκος
Δείτε δύο ακόμη φωτογραφικά ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Βρεττάκου στο Αλμανάκ:
Στις Αλυκές του Κίτρους
Λιγνιτοχώρια: Η μαύρη πηγή της Αλεξίας
Ο Αλέξανδρος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1964 στην Κοζάνη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποφοίτησε από τη σχολή φωτογραφίας “ Branko Bajic ” στο Novi-Sad της Σερβίας, το 1988. Δίδαξε φωτογραφία στα ΝΕΛΕ και στα ΙΕΚ Κοζάνης τη δεκαετία του ‘90. Επίσης το ίδιο διάστημα οργάνωσε τμήματα φωτογραφίας και δίδαξε σε διάφορα προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2002 δημιούργησε σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης το Φωτογραφικό Εργαστήρι Φωτοδίοδος όπου μέχρι σήμερα διδάσκει αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία.