TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Πώς ο αρχηγός της Χαμάς επικοινωνεί με τον έξω κόσμο

Πώς ο αρχηγός της Χαμάς επικοινωνεί με τον έξω κόσμο


 

Πως ο αρχηγός της Χαμάς επικοινωνεί με τον έξω κόσμο Facebook Twitter
Η εικόνα προέρχεται από το βίντεο μιας κάμερας ασφαλείας της Χαμάς που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός στις 13 Φεβρουαρίου 2024, και δείχνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, τον αρχηγό της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ να βαδίζει μέσα σε ένα τούνελ μαζί με τα παιδιά του και τη γυναίκα στη λωρίδα της Γάζας στις 10 Οκτωβρίου 2023. "Το φάντασμα που βλέπουμε του μοιάζει: ίδιο καχεκτικό και νευρώδες σώμα, ίδιο ακανόνιστο προφίλ, ίδιο ήσυχο βάδισμα". (Le Monde). -(IDF Spokesman)

 

Πώς ο Σινουάρ επικοινωνεί με τον έξω κόσμο από τα κρησφύγετά του στη Γάζα

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος από το Ισραήλ κατάφερε να αποτρέψει απόπειρες δολοφονίας του με απαρχαιωμένα μέσα επικοινωνίας.

L' Orient le Jour - 17.09.2024
 

Μετά από περισσότερους από έντεκα μήνες πολέμου, παραμένει ο νούμερο ένα στόχος των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα. Ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα που έγινε πρόσφατα πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, συνεχίζει να ξεφεύγει από τον στρατό που θεωρείται ο πιο προηγμένος στην περιοχή. Και το Ισραήλ, που έχει καταστήσει την εξάλειψη του ισλαμικού κινήματος πολεμικό στόχο, αρνείται να συζητάει το τέλος αυτής της επιχείρησης προτού τον εξουδετερώσει. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ομάδας ξεγλίστρησε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με τους Ισραηλινούς για την ανταλλαγή πληροφοριών που συλλέγονται στη Γάζα. Μόνο που η καταδίωξή του έχει αποβεί περίπλοκη λόγω της άρνησής του να χρησιμοποιήσει σύγχρονες τεχνολογίες που είναι εύκολο να παρακολουθηθούν. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, "ο Γιαχία Σινουάρ θα ήταν νεκρός σήμερα αν δεν υφίστατο ένα σύστημα επικοινωνίας χαμηλής τεχνικότητας που δοκιμάστηκε στη φυλακή".

Ο άνδρας που πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες στα ισραηλινά κελιά στηρίζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα αγγελιοφόρων, κωδικοποιημένων μηνυμάτων, χειρόγραφων σημειώσεων και κάποιες φορές και φωνητικών ηχογραφήσεων που του επιτρέπει να διευθύνει τις επιχειρήσεις της ομάδας από τις σήραγγες όπου φέρεται να κρύβεται, όπως αναφέρουν οι 'Αραβες διαμεσολαβητές στη WSJ. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μήνυμα γραμμένο στο χέρι από τον αρχηγό της Χαμάς θα παραδοθεί σε ένα έμπιστο μέλος της οργάνωσης που θα το διοχετεύσει σε μία σειρά από αγγελιοφόρους, ενδεχομένως και πολίτες. Βασισμένο σε ένα σύστημα που αναπτύχθηκε με συγκρατούμενους στα χρόνια της φυλακής, το περιεχόμενο είναι συχνά κωδικοποιημένο, με διάφορους κωδικούς που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τους παραλήπτες, τις περιστάσεις και το timing. Στην αρχή του πολέμου, οι επαφές με τους διαμεσολαβητές, όταν δεν γίνονταν απευθείας με αγγελιοφόρους μέσα από τη Γάζα, οργανώθηκαν έτσι με τη βοήθεια κωδικοποιημένων μηνυμάτων και ψευδονύμων, με τον Γιαχία Σινουάρ να κρύβεται κάποιες φορές πίσω από το όνομα μερικών παλιών του συγκρατουμένων. Το σημείωμα καταλήγει έτσι στα χέρια ενός 'Αραβα διαμεσολαβητή που εισήλθε στη Γάζα ή σε ένα μέλος της Χαμάς που θα χρησιμοποιήσει ένα τηλέφωνο ή κάποια άλλη μέθοδο για να στείλει το μήνυμα στα εξόριστα μέλη της ομάδας, σύμφωνα με τα λεγόμενα των διαμεσολαβητών.

Τις απαρχαιωμένες αυτές μεθόδους επικοινωνίας χρησιμοποιούσε το κίνημα στις αρχές του, και ο Γιαχία Σινουάρ με τη σειρά του τις υιοθέτησε όταν φυλακίστηκε το 1988, συμφωνά με ειδικούς της ομάδας, όπως αναφέρει η WSJ. Τα μέλη του Majd, της εσωτερικής αστυνομίας που δημιούργησε ο γεννημένος στη Χαν Γιουνίς ηγέτης για να καταδιώξει αυτούς που συνεργάζονταν με το εβραϊό κράτος, επικοινωνούσαν ήδη μεταξύ τους με κωδικοποιημένα μηνύματα. Χειρόγραφα σημειώματα τυλίγονταν μέσα σε ψίχα ψωμιού. Αφήνονταν να στεγνώσουν, και όταν γίνονταν σκληροί, αυτοί οι σβώλοι μεταφέρονταν από τον ένα πράκτορα στον άλλον και αναγγέλονταν με τη συνθηματική φωνή "αλληλογραφία από τους αγωνιστές της ελευθερίας", περιγράφει η αμερικανική εφημερίδα βασιζόμενη στο βιβλίο Son of Hamas του Mosab Hassan Youssef - γιού ενός ιδρυτή του κινήματος που έγινε διπλός πράκτορας για λογαριασμό των Ισραηλινών.

Οι μέθοδοι επικοινωνίες έγιναν όλο και πιο στοιχειώδεις όσο ο πόλεμος στη Γάζα έφτανε σε ένα τέλμα, ενώ το Ισραήλ πολλαπλασίαζε τις στοχευμένες δολοφονίες ανώτατων στελεχών του "άξωνα της αντίστασης", από τον παλαιστινιακό θύλακα εώς τη Συρία και το Λίβανο, και μέχρι και την Τεχεράνη. Σύμφωνα με πληροφορίες των NYT, o Γιαχία Σινουάρ χρησιμοποιούσε ακόμη κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα στην αρχή του πολέμου μέσω των κινητών δικτύων που αναπτύχθηκαν στις σήραγγες της Γάζας. Φαίνεται έτσι να είχε μιλήσει απευθείας σε υπεύθυνους του κινήματος που έμεναν στη Ντόχα, ενόσω τον παρακολουθούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αμερικής και του Ισραήλ, χωρίς να καταφέρουν να τον εντοπίσουν. Ενώ οι προμήθειες σε fuel άρχιζαν να σπανίζουν μέσα στο παλαιστινιακό θύλακα, ο ισραηλινός υπουργός 'Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ εισηγήθηκε να παραδωθεί το καύσιμο αυτό, που είναι απαραίτητο για τις γεννήτριες που εξασφαλίζουν τη λειτουργία του κινητού δικτύου των σηράγγων, ώστε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του ηγέτη του κινήματος. Το δίκτυο αυτό επικοινωνίας είναι γνωστό στους Ισραηλινούς εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, βεβαιώνει η WSJ, υπενθυμίζοντας μία επιχείρηση κομμάντο του 2018 που η Χαμάς είχε συσχετίσει με μία απόπειρα εγκατάστασης υποκλοπών στις υπόγειες διαδρομές της ομάδας.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι, του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο νότιο προάστειο της Βηρυτού, ενίσχυσε τη δυσπιστία του Γιαχία Σινουάρ απέναντι στις προχωρημένες τεχνολογίες. "Είμαι σίγουρος ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους που ο ισραηλινός στρατός δεν τον έχει βρει", υποστηρίζει ο Michael Milshtein, πρώην υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών του εβραϊκού κράτος, τον οποίο αναφέρει η WSJ. "Διατηρεί πραγματικά όλα τα βασικά σχήματα των προσωπικών του συμπεριφορών σε ένα πολύ αυστηρό επίπεδο", προσθέτει ο ίδιος. Μπροστά στην απειλή στοχευμένων δολοφονιών που σχετίζονται με την παρακολούθηση των επικοινωνιών από το Ισραήλ, ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε ζητήσει τη μεγαλύτερη προσοχή σε ένα του λόγο τον περασμένο Φεβρουάριο: "Πετάξτε τα smartphones, θάψτε τα, βάλτε τα σε ένα μεταλλικό κουτί και απομακρύνετέ τα."

Στην περίπτωση του Γιαχία Σινουάρ, "οι μέθοδοι είναι τόσο αποτελεσματικές που οι καταδιώκτες του δεν μπορούν καν να αποκλείσουν ότι δεν βρίσκεται στη Γάζα", γράφει η WSJ. Αν έτυχε κάποιες στιγμές να είναι ανέφικτη η επαφή μαζί του, ο αρχηγός της Χαμάς ανταποκρίθηκε άμεσα σε κάποιες άλλες, για παράδειγμα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, όπως τον Ιούνιο, όταν ο διευθυντής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς, ήταν στην Ντόχα για να συναντήσει τους διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο. "Τότε τα μηνύματα έφταναν απευθείας στην πρωτεύουσα του εμιράτου", προσθέτει η εφημερίδα. Στο ίδιο αυτό μοτίβο, ο Σινουάρ έστειλε τον Απρίλη ένα συλλυπητήριο μήνυμα στον Ισμαήλ Χανίγια, λίγες ώρες αφότου τρεις από τους γιους του σκοτώθηκαν σε ένα ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα, καθώς και ένα συγχαρητήριο μήνυμα στον αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, μετά την επανεκλογή του στις αρχές του Σεπτέμβρη. Την περασμένη Παρασκευή, ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς έστειλε επίσης μία επιστολή στον Χασάν Νασράλα για να τον ευχαριστήσει για το "μέτωπο υποστήριξης" που έχει ανοιχτεί στο Νότιο Λίβανο ήδη από τις 8 Οκτωβρίου. Φαίνεται όμως πως εκτός από την ειδική αυτή διατύπωση, μερικοί άλλοι λιβανέζοι πολιτικοί έλαβαν την ίδια επιστολή, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα συλλυπητήρια που έστειλαν με αφορμή τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα με τη σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat. Το γράμμα δεν ήταν χειρόγραφο και μεταφέρθηκε από το γραφείο του Σινουάρ, όχι από τον ίδιο προσωπικά, λόγω των περιστάσεων, δήλωσε στην εφημερίδα μία πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

 
Πως ο αρχηγός της Χαμάς επικοινωνεί με τον έξω κόσμο Facebook Twitter
(IDF Spokesman)
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ