Νίκος Παναγιωτόπουλος - Πηνελόπη Πετσίνη
Restricted Areas
Το House of Lucie Athens παρουσιάζει την έκθεση RESTRICTED AREAS του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Πηνελόπης Πετσίνη, με εγκαίνια την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου (19:00 - 22:00 μ.μ.)
Ημερομηνίες έκθεσης: 23 Ιανουαρίου 2025 - 8 Φεβρουαρίου 2025
Τοποθεσία: House of Lucie Athens (Χαραλάμπη Σωτηρίου 4, Αθήνα 114 72, Ελλάδα)
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 16:00 - 20:00, Σάββατο 12:00 - 16:00
Η ενότητα Restricted Areas (2010-2014) εστιάζει σε τόπους μνήμης που αφορούν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στο Βερολίνο και την ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας χώρους που μετατράπηκαν σε επίσημα ή ανεπίσημα μνημεία μέσα από μια διαδικασία διαρκών αναδιαπραγματεύσεων του παρελθόντος. Φυλακές της STASI και της KGB, στρατιωτικά αντιατομικά καταφύγια και εγκαταστάσεις, το αρχηγείο της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, το υπόγειο Αρχηγείο του Σοβιετικού στρατού στη Λ.Δ.Γ.: Xώροι απροσπέλαστοι για το κοινό, που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως απόρρητοι και συχνά δεν εμφανίζονταν καν στους επίσημους χάρτες, έχοντας χάσει πια τη χρήση τους μετατρέπονται σε μνημονικούς τόπους, σε συμβολικά πεδία επιτέλεσης της μνήμης, παίζοντας έτσι βασικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής της δυναμικής εκείνης διεργασίας που οι σύγχρονοι ιστορικοί αποκαλούν "πολιτισμική μνήμη". Μιας μνήμης που δεν περιορίζεται στην καταγραφή, προϋποθέτει τον συνεχή αναστοχασμό και βασικό χαρακτηριστικό της είναι οι αναπαραστάσεις.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στα Εξάρχεια το 1945. Σπούδασε Φωτογραφία στο Λονδίνο (ΒΑ, Polytechnic of Central London, 1974-77). Eίναι διδάκτωρ στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες με ειδίκευση στη Φωτογραφία (PhD, University of Derby, 2000-08). Ως σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού, συντόνισε τη διαμόρφωση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη φωτογραφία στην Ελλάδα για μια δεκαετία (1994-2004). Έχει δημοσιεύσει, εως σήμερα, ένα σημαντικό αριθμό θεωρητικών και κριτικών κειμένων σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, έχει οργανώσει και επιμεληθεί φωτογραφικές εκθέσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και ερευνητικά προγράμματα, κι έχει συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής και εισηγητής σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Το φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί και δημοσιευθεί στην Eλλάδα και διεθνώς. Δίδαξε καλλιτεχνική φωτογραφία στο Tμήμα Φωτογραφίας του TEI Aθήνας από το 1986 έως το 2012.
Η Πηνελόπη Πετσίνη γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1973. Σπούδασε φωτογραφία στην Αθήνα και στη Βρετανία (University of London, Goldsmiths College –ΜΑ και University of Derby –PhD) με υποτροφία του I.K.Y. Έχει εκθέσει και δημοσιεύσει εκτεταμένα στην Ελλάδα και διεθνώς και έχει επιμεληθεί σημαντικό αριθμό φωτογραφικών και εικαστικών εκθέσεων. Έχει διδάξει θεωρία φωτογραφίας και σύγχρονης τέχνης από το 2004 σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές. Στις πρόσφατες εκδόσεις της συγκαταλέγονται τα Τόποι Μνήμης: Φωτογραφία, Συλλογική Μνήμη και Ιστορία (2016) και Capitalist Realism: Συντελεσμένο Μέλλον | Παρελθόν Διαρκείας (2018). Συνεπιμελήθηκε επίσης τους συλλογικούς τόμους Ιστορίες Της: Φωτογραφικές Πρακτικές στην Ελλάδα (2024)· Η Λογοκρισία στην Ελλάδα (2016) και Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα: Καχεκτική Δημοκρατία, Δικτατορία,Μεταπολίτευση (2018) -με τον Δημήτρη Χριστόπουλο· Φωτογραφία και συλλογικές ταυτότητες (2021) και Φωτογραφία και ανθρωπολογική στροφή (2023) -με τον Γιάννη Σταθάτο.