11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν

Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντιμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν


Τελείως συμπτωματικά η πρώτη του γυναίκα, η Θεοδώρα Βούλτεψη,
πρώην Μις Ελλάς και art dealer


 

Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο του Μιτεράν Facebook Twitter
Ο Roland Dumas σε ένα τετ α τετ με τη Ρουμάνα λυρική τραγουδίστρια Angela Gheorghiu. "I was sad to learn of the passing of Roland Dumas, former French foreign affairs minister and president of the Constitutional Council, who died yesterday at the age of 101! One of the great political figures of the past century and an incredible connoisseur of opera and classical music, it was always a joy to meet him on different occasions and at my performances over the last decades. A loyal friend and a fan of opera that we can find very rare these days in the world. l will miss you, mon cher Roland, and l send my sincere condolences to your family" (Angela Gheorghiu). © Angela Gheorghiu

Παίρνοντας αφορμή από τον πρόσφατο θάνατο του Ρολάν Ντιμά, έγραψα τον περασμένο Ιούλιο στην αδερφή μου:

Διάβασα ότι πέθανε ο Roland Dumas. Γράφουν ότι η πρώτη του γυναίκα ήταν η Theodora Voultepsis. Κάπου την αναφέρει σε ένα βιβλίο του - Dans l' oeil du Minotaure -, ότι είχαν πάει, λέει, μαζί στη Cité universitaire όπου είχαν γνωρίσει εκεί κάτι 'Ελληνες. 'Ισως όμως να την είχε γνωρίσει και την ίδια εκεί γιατί αυτός έμεινε ένα διάστημα στο Νορβηγικό περίπτερο της Cité. Δεν είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί έλειπαν παράγραφοι από το απόσπασμα που βρήκα. Εσύ μπορεί να ξέρεις περισσότερα με την τρομερή μνήμη σου. 'Ισως τότε η Ντόρα να μην είχε δώσει πολλή σημασία στον μπαμπά γιατί είχε στενοχώριες. Ο Roland ήταν ένας άπιστος σύζυγος που δεν άργησε εξάλλου να την χωρίσει μετά από τρία χρόνια γάμου για να τα φτιάξει με μία τραγουδίστρια.


H αδερφή μου μού απάντησε:


Όσον αφορά τη Ντόρα, η μαμά και ο μπαμπάς την αποκαλούσαν "το Ντορούνι" και δεν την εκτιμούσαν ιδιαίτερα, παρόλο που χάρη στη δική της παρέμβαση, έστω και μικρή, ο μπαμπάς κατάφερε να βρει δουλειά και να πάρει άδεια παραμονής. Τον πήγε στη Σορβόννη για να συναντήσει έναν Έλληνα καθηγητή που του μετέφρασε κάποια χαρτιά, τα οποία ήταν απαραίτητα για μια τέτοια διαδικασία. Αλλά δεν της άρεσε καθόλου η μεγάλη φιλία που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ της Νατάσας - της Ρωσίδας φίλης μας που μας φιλοξένησε όταν φτάσαμε στο Παρίσι - και των γονιών μας, και έγινε έξαλλη όταν έχασε τη βολή της στη Rue Nationale όπου περνούσε την ώρα της μετά τον χωρισμό της με τον Ρολάν Ντιμά. Η μαμά και ο μπαμπάς μού έλεγαν συχνά ότι εκμεταλλευόταν τη Νατάσα και ότι παρά τη μεγάλη της περιουσία, δεν ξόδευε ποτέ για τους άλλους. Η ζωή της συνίστατο στο να πηγαινοέρχεται στο Κολωνάκι για να πουλάει έργα τέχνης που αγόραζε στο Παρίσι σε χαμηλές τιμές. Ήταν μια από τις πελάτισσες της Θοδώρας και της Ναυσικάς στην οδό Κουμανούδη, και χάρη σ' αυτές ο μπαμπάς είχε τη δική της διεύθυνση στο Παρίσι. Όσον αφορά τον Ρολάν Ντιμά, η φήμη του ως γυναικάς είναι πασίγνωστη, αλλά έχει ακόμη κάποιες αρετές... και μια γεμάτη ζωή. Πριν από μερικά χρόνια, αγόρασα το βιβλίο του Picasso, ce volcan jamais éteint (Πικάσο, το ηφαίστειο που δεν έσβησε ποτέ), στο οποίο γράφει για τα νιάτα του, για τον πατέρα του που εκτελέστηκε ως αρχηγός της Αντίστασης, τις πρώτες του μάχες ως δικηγόρος, την αγάπη του για την τέχνη και τη σχέση του με τους καλλιτέχνες της εποχής που θαύμαζε πολύ: τον Μασόν, τον Ματίς... και φυσικά τον Πικάσο, με τον οποίο έγινε φίλος και ο οποίος του εμπιστεύτηκε την τύχη των έργων του, ιδίως της Γκερνίκα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ανάμεσα σ' αυτόν και τη Ντόρα δημιουργήθηκε ένα ειδύλλιο, αφού η τέχνη τους είχε φέρει κοντά.

Η μητέρα μου θυμόταν:

Αφού μας τακτοποίησε σε ένα ξενοδοχείο της Place de la Nation, ο πατέρας σου ξεκίνησε αμέσως να βρει στην άλλη άκρη του Παρισιού, χωρίς φυσικά να ξέρει λέξη Γαλλικά, μόνο κάτι λίγα Γερμανικά από την αιχμαλωσία του, μία Ελληνίδα που πίστευε πως θα μας βοηθούσε επειδή έραβε στην Αθήνα σε κάτι θείες του μοδίστρες. Η Ντόρα – το "Ντορούνι"- έμενε κανονικά στο Trocadéro, αλλά μόλις είχε πάρει διαζύγιο, νέα κοπέλα ακόμα, από τον Ρολάν Ντιμά, τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών που την είχε παντρευτεί όντας φοιτητής, και που ήταν τώρα φτασμένος και πλούσιος δικηγόρος. Η κα Βούλτεψη δεν μένει πια εδώ, είπε η θυρωρός, και έδωσε τη διεύθυνση της Νατάσας που φιλοξενούσε τότε τη Ντόρα. Δεν πτοήθηκε ο πατέρας σου και έψαξε την ίδια μέρα να βρει το σπίτι της Νατάσας στη rue Nationale, κοντά στο μετρό Marcel Sembat. Η Νατάσα ήταν ευτυχώς σπίτι της και του ετοίμασε μία μεγάλη κούπα καφέ με γάλα α λα γαλλικά που είχε να το λέει μετά ο πατέρας σου σε όλη του τη ζωή. Μέχρι να γυρίσει όμως πίσω από όλες αυτές τις διαδρομές, είχε νυχτώσει για τα καλά. Πώς προσανατολίστηκε στο μετρό, πώς βρήκε το σπίτι της Ντόρας, κι έπειτα της Νατάσας, και κυρίως πώς κατάφερε και γύρισε στο ξενοδοχείο, μόνο εκείνος το ξέρει! Εγώ εν τω μεταξύ είχα απελπιστεί. Με βρήκε να ρίχνω μαύρο δάκρυ κουλουριασμένη σε μια γωνιά του δωματίου. Ήμουν σίγουρη πως δεν θα τον ξαναέβλεπα, και τι θα έκανα μόνη μου σε μια άγνωστη πόλη με ένα παιδί.


Δείτε ακόμα στο Αλμανάκ ένα μικρό αφιέρωμα στη Νατάσα.

Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν Facebook Twitter
Ο Ρολάν Ντιμά με τον Πικάσο. Arte TV

***

Φοιτητής ακόμα, ο Ρολάν Ντιμά παντρεύτηκε τη Θεοδώρα Βούλτεψη (γεννημένη το 1920 στην Αθήνα), πρώην Μις Ελλάς, στις 22 Δεκεμβρίου 1951 στο 12ο διαμέρισμα του Παρισιού (Πράξη n°1616, 12.05) και χώρισε στις 29 Νοεμβρίου 1954. Στη συνέχεια έζησε με την τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Μουράνο (1918-2009). Στις 22 Απριλίου 1961, ξαναπαντρεύτηκε με την Anne-Marie Lillet, ηλικίας τότε 17 ετών, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Delphine, και δύο γιους, τον David και τον Damien, των οποίων νονός ήταν ο François Mitterrand. Είχε επίσης στενή σχέση με τη Nahed Ojjeh, η οποία ήταν ερωμένη του τουλάχιστον από το 1993 έως το 1995. Η σχέση αυτή έληξε όταν Ισραηλινοί και Αμερικανοί διπλωμάτες, που ανησυχούσαν για τη σχέση μεταξύ του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών και της κόρης του Σύρου υπουργού Άμυνας, Mustapha Tlass, διέρρευσαν την συγκεκριμένη αυτή πληροφορία. Ο Ρολάν Ντιμά πέθανε στις 3 Ιουλίου 2024 σε ηλικία 101 ετών στο σπίτι του στο Παρίσι στο Quai de Bourbon, στην Île Saint-Louis. [wikipedia]

***

Μετά από έναν πρώτο γάμο, το 1951, με μια Ελληνίδα επονομαζόμενη Θεοδώρα Βούλτεψη, παντρεύτηκε στη συνέχεια το 1961 την Anne-Marie Lillet, 17 ετών και 22 χρόνια μικρότερή του. Αυτή η δεύτερη σύζυγος δεν ήταν άλλη από τη μεγάλη κληρονόμο των απεριτίφ Lillet. Ο γάμος της με τον πολιτικό τελέστηκε παρά την επιθυμία της οικογένειάς της. Και για ένα απλό λόγο: κατά τη στιγμή του γάμου τους, η νεαρή γυναίκα ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Τη δεκαετία του 1980, ο Roland Dumas είχε εξωσυζυγική σχέση με την Christine Deviers-Joncour, την οποία του σύστησε η σύζυγός του το 1986 κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. Ο πολιτικός παραδέχεται ότι είναι γυναικάς παρά το γάμο του με την Anne-Marie Lillet. Παρόλο που δεν απέφυγε ποτέ να απατήσει τη σύζυγό του, δεν θέλησε ποτέ να την εγκαταλείψει. "Πάντα τις προειδοποιούσα (τις ερωμένες του - σ.σ.) χωρίς να δίνω ελπίδες σε καμία από αυτές. Από την αρχή ενός δεσμού, δεν λέω ψέματα, γιατί αν αφαιρεθώ, καίγομαι, λέω ασυνάρτητα ψέματα και παγιδεύομαι ξανά και ξανά. Γι' αυτό είναι πιο εύκολο να δηλώνω ξεκάθαρα: "Είμαι παντρεμένος και δεν θα αφήσω ποτέ τη γυναίκα μου"", εκμυστηρεύτηκε στις στήλες του Paris Match το 2014. Μια κατάσταση που η Anne-Marie Lillet είχε αποδεχτεί, αφού ποτέ δεν πήραν διαζύγιο. [Gala - 03.07.2024]

***

'Εμπιστος του Φρανσουά Μιτεράν, διακριτικός εκτελεστής αποφάσεων, ήταν ο άνθρωπος για τις ευαίσθητες αποστολές, ιδίως τις οικονομικές, όπου οι διαπροσωπικές του επαφές και η αποτελεσματικότητά του έκαναν τη διαφορά. Αυτό το ιδιαίτερο προφίλ τον καθιστούσε έναν σοσιαλιστή ξεχωριστό από τους άλλους, ο οποίος άλλαζε εκλογική περιφέρεια όταν ήταν απαραίτητο με την αμέριστη υποστήριξη του Φρανσουά Μιτεράν, κινδυνεύοντας να θεωρηθεί αλεξιπτωτιστής από τους τοπικούς σοσιαλιστές, οι οποίοι έβλεπαν με μισό μάτι αυτόν τον κοσμικό Παριζιάνο. Ωστόσο, έχει πεποιθήσεις. Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τάχθηκε πρόθυμα στο πλευρό των καταπιεσμένων και των απόκληρων και δεν δίστασε να παράσχει εθελοντική υποστήριξη σε αναρχικούς και αριστερούς που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον νόμο.

Τέλος, ο Ρολάν Ντιμά είναι ένας μεγάλος αποπλανητής. Στο δικηγορικό του γραφείο, οι πελάτες του μαγνητίζονταν από τη βελούδινη φωνή του, την πάντα κομψή του ενδυμασία και το σαγηνευτικό του βλέμμα, αλλά οι ίδιες αυτές ιδιότητες δεν άφηναν αδιάφορες και τις γυναίκες. Μετά τον πρώτο του γάμο το 1951 με μια Ελληνίδα από την Κεφαλονιά, τη Θεοδώρα Βούλτεψη, από την οποία χώρισε σύντομα, ο δικηγόρος έζησε με την καλλιτέχνιδα Μαρία Μουράνο, δοκιμάζοντας όμως τη μία ερωτική σχέση μετά την άλλη. Περιπέτειες που συνέβαλαν στη φήμη του στο κοσμικό Παρίσι. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, ο ενδιαφερόμενος είχε και πιο σκιερές πλευρές, όπως οι καλές σχέσεις του με τη Λουσιέν Γκόλντφαρμπ, γνωστή και ως "La Rouquine", διευθύντρια του οίκου ανοχής Del Monaco στο μεταπολεμικό Παρίσι και πληροφοριοδότρια του τμήματος Ηθών. [Βιογραφικό στο σάιτ της γαλλικής Εθνικής Συνέλευσης]

***

Τέσσερις πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Georges Dayez φέρεται να δώρισε (σε άγνωστη ημερομηνία) στην Εθνική Πινακοθήκη η Θεοδώρα Βούλτεψη.
 

Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν Facebook Twitter
Dayez Georges (1907 - 1991) Sunbathing. Oil on canvas, 115 x 145 cm. Εθνική Πινακοθήκη. Donated by Theodora Gerasimos Voultepsis - Inv. Number Π.4178. Ο Αλέκος Φασιανός είχε παρακολουθήσει μαθήματα λιθογραφίας στην École des Βeaux-Αrts του Παρισιού, με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στον Georges Dayez.


Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν Facebook Twitter
Dayez Georges (1907 - 1991) Mullets and White Coffee Pot. Oil on canvas, 92 x 73 cm. Εθνική Πινακοθήκη. Donated by Theodora Gerasimos Voultepsi - Inv. Number Π.4175


Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν Facebook Twitter
Dayez Georges (1907 - 1991) Etretat. Oil on canvas, 73 x 92 cm. Εθνική Πινακοθήκη. Donated by Theodora Gerasimos Voultepsi - Inv. Number Π.4177


Τι με συνδέει με τον Ρολάν Ντυμά, τον έμπιστο υπουργό του Μιτεράν Facebook Twitter
Dayez Georges (1907 - 1991) The Pianist, 1945. Oil on canvas, 32 x 41 cm. Εθνική Πινακοθήκη. Donated by Theodora Gerasimos Voultepsi - Inv. Number Π.4175

Αλμανάκ

11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΥΣΣΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ