«Doctor Who»: H cult βρετανική sci-fi σειρά δίνει σκυτάλη στον επόμενο Doctor

«Doctor Who»: H cult βρετανική sci-fi σειρά δίνει σκυτάλη στον επόμενο Doctor Facebook Twitter
Η Κάθριν Τέιτ και ο Ντέιβιντ Τέναντ στα νέα επεισόδια του «Doctor Who».
0

Eντός Μεγάλης Βρετανίας το «Doctor Who» συνιστά πολιτισμικό γεγονός. Εκτός βρετανικών συνόρων χρειάζονται ακόμα συστάσεις. Πρόκειται για μια καλτ σειρά επιστημονικής φαντασίας σε παραγωγή BBC, η οποία ξεκίνησε το 1963, παρακαλώ. Μπορεί ο αριθμός των οπαδών της να είναι μικρός συγκριτικά, αλλά σε πάθος και ενθουσιασμό τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από εκείνους του «Star Wars» και μάλιστα δίχως τον φανατισμό και τη χολερική ρητορική μεγάλης μερίδας των τελευταίων. Το χειρότερο που θα τους δεις να κάνουν είναι να διορθώνουν όσους εσφαλμένα αναφέρονται στον κεντρικό χαρακτήρα ως Doctor Who – Doctor τον αποκαλούν, το «who» είναι running gag.

Στην Ελλάδα η σειρά παλιότερα προβαλλόταν από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, ενώ στα τέλη των ‘00s μερικοί από τους νέους κύκλους αγοράστηκαν από ιδιωτικά κανάλια. Αναμφίβολα θα τη μάθουν περισσότεροι τώρα που το Disney+ τα βρήκε με το BBC και όλα τα νέα επεισόδια θα κάνουν πρεμιέρα εκεί.

Μπορούμε να πούμε όμως ότι, όσο συμπαθής κι αν μας είναι ο Σούτι Γκατουά, τόσο μαγνητική είναι η υπερκινητική περσόνα του κατά Ντέιβιντ Τέναντ Doctor και τόσο απολαυστική η δυναμική λανθάνοντος screwball στις στιχομυθίες του με την Κάθριν Τέιτ, που θα προτιμούσαμε να περάσουμε ακόμα μια σεζόν μαζί τους, πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στον ανερχόμενο πρωταγωνιστή του «Sex Education».

Το κεντρικό μουσικό θέμα των Ντέλια Ντάρμπισιρ και Ρον Γκρέινερ, από τις δημοφιλέστερες μελωδίες της πρώιμης περιόδου της ηλεκτρονικής μουσικής, έχει αντίκτυπο στους φαν ανάλογο του θέματος του Τζέιμς Μποντ. Στην παράδοση του Μποντ, δε, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον κεντρικό χαρακτήρα αλλάζει, χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερες σεναριακές αλχημείες.

Εδώ υπάρχει μια υποτυπώδης εξήγηση, ο Doctor έχει την ικανότητα της αναγέννησης και έτσι μπορεί να επιστρέψει με διαφορετικό πρόσωπο. Εντός της Γηραιάς Αλβιώνας και του ευρύτερου κύκλου των φαν, η συζήτηση για τον ηθοποιό που θα υποδυθεί τον Doctor, κάθε φορά που λήγει η θητεία του παλιότερου, τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από την αντίστοιχη για τον πράκτορα 007.

To μουσικό θέμα των τίτλων αρχής του «Doctor Who».

Όσοι παρακολουθούμε κραταιά βρετανικά μέσα, όπως ο «Guardian», θυμόμαστε σχετικά δημοσιεύματα που ήθελαν τον Χιου Γκραντ ως επικρατέστερο υποψήφιο για να φορέσει το κοστούμι του κεντρικού χαρακτήρα, μετά τη λήξη της θητείας της Τζόντι Γουίτακερ, η οποία ατύχησε να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από επεισόδια που αποξένωσαν τους φαν. Ο κλήρος έπεσε στον Σούτι Γκατουά του «Sex Education». Πριν από την τελετή παράδοσης-παραλαβής, όμως, έχουμε τρία special επεισόδια με πρωταγωνιστή τον πιο αγαπητό Doctor του 21ου αιώνα, τον Ντέιβιντ Τέναντ. Κι αυτή δεν είναι η μόνη επιστροφή, καθώς μαζί του επανέρχεται και ο Ράσελ Τ. Ντέιβις («It’s a Sin», «Years and Years») πίσω από τον φακό.

Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Doctor Who: The Star Beast» το Tardis προσγειώνεται στην καρδιά του Λονδίνου και ο Doctor βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αγαπημένη του φίλη Ντόνα Nομπλ, που τον έχει διαγράψει από τη μνήμη της. Έντρομος ο Doctor κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει, καθώς αν τον θυμηθεί, θα πεθάνει – ας μην ανησυχούν οι νεόκοποι φαν, εξηγούνται όλα εν συντομία. Η αναβάθμισης της παραγωγής είναι εμφανής, κάτι που μπορείς να λογαριάσεις και για μειονέκτημα, καθώς το χαμηλό μπάτζετ ήταν μέρος της γοητείας της σειράς. Τουλάχιστον τα πλασματάκια παραμένουν ρετρό και αφήνουν την αίσθηση του χειροποίητου, ενώ έχουμε και μια τρισχαριτωμένη νέα είσοδο, το Meep, μια γούνινη, ομιλούσα, ζωοειδή εξωγήινη ύπαρξη που ζητά προστασία από κακούς που θέλουν να το βλάψουν, έτσι καλό και αβοήθητο που είναι.

Υπάρχει μια παιδικότητα στην εξέλιξη της πλοκής και μια κατάχρηση του ευρήματος του από μηχανής θεού που ίσως ξενίσει νέους θεατές, αλλά συνάδει με τη φύση της σειράς. Το επεισόδιο προεξοφλεί τη συγκίνηση της συνάντησης Ντέιβιντ Τέναντ - Κάθριν Τέιτ, η οποία μάλλον δεν θα αγγίξει όσους ήρθαν σ’ αυτό δίχως τα μπαγκάζια των προηγούμενων τηλεοπτικών συναντήσεών τους. Ο κακός της υπόθεσης είναι τρομερά μοχθηρός και σαδιστής, αν και πραγματικός κακός ίσως είναι ο Ράσελ Τ. Ντέιβις που υποκύπτει στις χειρότερες δημιουργικές του παρορμήσεις, δηλαδή τη ροπή προς έναν μη κερδισμένο μελοδραματισμό κι έναν αφόρητο διδακτισμό – θυμίζουμε ότι το «Years and Years» έχει πέντε εξαιρετικά επεισόδια κι ένα φριχτό τελευταίο.

H επιστροφή του «Doctor Who» στο Disney+ Facebook Twitter
Πριν από την τελετή παράδοσης-παραλαβής, έχουμε τρία special επεισόδια με πρωταγωνιστή τον πιο αγαπητό Doctor του 21ου αιώνα, τον Ντέιβιντ Τέναντ.

Στο τέλος του επεισοδίου μια γκάφα της Ντόνα καθιστά το Tardis ακυβέρνητο και οδηγεί τους δυο τους σε άγνωστο προορισμό. Το δεύτερο επεισόδιο, με τίτλο «Wild Blue Yonder», πιάνει τη δράση από εκεί που την άφησε το προηγούμενο. Ο Ισάακ Νεύτων έχει την τιμή να γνωρίσει τον Doctor σε μια χαριτωμένη σκηνή. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ιστορική προσωπικότητα γίνεται μέρος της σειράς, η εν λόγω σκηνή αποτελεί φόρο τιμής στα σχετικά επεισόδια – σας προτρέπουμε να αναζητήσετε το «Vincent and the Doctor» σε σενάριο Ρίτσαρντ Κέρτις και σας προκαλούμε να διατηρήσετε τα μάτια σας στεγνά.

Κι αν αυτή η κωμική συνάντηση σου δίνει την εντύπωση μιας αφήγησης αλά «Time Bandits» (1982), είναι διαφορετική η κατεύθυνση που παίρνει το επεισόδιο. Υπάρχουν horror στοιχεία, όπως στο modern classic «Blink», σκέψου πως το θέαμα κλίνει προς τον… λαβκραφτιανό τρόμο. Περισσότερα δεν κάνει να πούμε, για να μην αποκαλύψουμε τα ευρήματα αυτού του ωραιότατου επεισοδίου. Μπορούμε να πούμε όμως ότι, όσο συμπαθής κι αν μας είναι ο Σούτι Γκατουά, τόσο μαγνητική είναι η υπερκινητική περσόνα του κατά Ντέιβιντ Τέναντ Doctor και τόσο απολαυστική η δυναμική λανθάνοντος screwball στις στιχομυθίες του με την Κάθριν Τέιτ, που θα προτιμούσαμε να περάσουμε ακόμα μια σεζόν μαζί τους, πριν παραδώσουν τη σκυτάλη στον ανερχόμενο πρωταγωνιστή του «Sex Education». Για παρηγοριά, έχουμε να περιμένουμε ακόμα ένα επεισόδιο.

Τα νέα επεισόδια της σειράς «Doctor Who» είναι διαθέσιμα στο Disney+.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ