H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Η Μπλάνσετ είναι ο χαμαιλέοντας που θα «χαθεί» στον ρόλο, θα μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του, χωρίς να την απασχολεί πώς δείχνει στον φακό. Φωτό: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα

0

Αν ανοίξεις κουβέντα για τις καλύτερες ηθοποιούς που δουλεύουν σήμερα, το όνομα της γεννημένης σαν σήμερα Κέιτ Μπλάνσετ θα ακουστεί ανάμεσα στα πέντε πρώτα. Εκείνο που διαφοροποιεί την εορτάζουσα από τις βασικές της ανταγωνίστριες, είναι πως δεν έχει να υποστηρίξει την κινηματογραφική περσόνα της, ακριβώς επειδή ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να αναπτύξει τέτοια.

Η Μπλάνσετ είναι ο χαμαιλέοντας που θα «χαθεί» στον ρόλο, θα μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του, χωρίς να την απασχολεί πώς δείχνει στον φακό, εκεί που π.χ. μια Νικόλ Κίντμαν θα παίξει μαζί του ακόμα κι όταν (υποτίθεται πως) τσαλακώνει την εικόνα της σε ταινίες όπως το Aνθρώπινο Στίγμα ή το Paperboy. Και θα κάνει εκείνο που απαιτεί ο ρόλος (κι ο σκηνοθέτης της) δίχως να τη μέλλει αν τη συμπαθείς, παρά μόνο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο.


Την προσέχουμε πρώτη φορά στο πλευρό του Ρέιφ Φάινς στην ταινία Όσκαρ και Λουσίντα (1997) της Γκίλιαν Άρμστρονγκ –από τις σημαίνουσες γυναικείες υπογραφές των '80s, δεν ακολούθησε ανάλογη καριέρα στην πορεία–, τίποτα όμως στο φιλμ δεν μας προετοίμασε γι' αυτό που θα ακολουθούσε. Στο Elizabeth (1998) του Σεκάρ Καπούρ κάνει κοινό και κριτικούς να ψάχνουν ποια είναι αυτή η άγνωστη νεαρή που ελέγχει με τέτοια ωριμότητα τα εκφραστικά της μέσα, ώστε να φαίνονται λίγα απ'έξω και να νιώθεις πως συμβαίνουν θηρία μέσα, και σε κάνει να σκέφτεσαι τον Πατσίνο του Νονού.

Όχι τυχαία η παραπομπή, όχι τυχαία ο Καπούρ επικαλείται ευθέως την καθοριστική δημιουργία του Κόπολα, μοντάροντας παράλληλα τη στέψη με ένα βασιλικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Στο τέλος της ταινίας δεν υπάρχει πια η Ελισάβετ, μένει μόνο η Βασίλισσα, αυτό δηλώνει το παγωμένο βλέμμα της Μπλάνσετ και κάνει και το δικό σου αίμα να παγώνει.

Σήμερα κλείνει τα πενήντα της χρόνια και εύκολα στοιχηματίζεις ότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα συνεχίσουμε να ακούμε διαρκώς γι' αυτή. Και απολύτως δικαιολογημένα.


Στα Όσκαρ, σε μια γενικά αδύναμη χρονιά στην κατηγορία της, όλος ο κόσμος περίμενε τον θρίαμβό της, βρισκόμαστε, όμως, σε εποχές παντοδυναμίας των Γουάινστιν, οπότε το βραβείο καταλήγει στα χέρια της Γκουίνεθ Πάλτροου. Ουδέν σοβαρό πρόβλημα, οι συναλλαγές της με την οσκαρική Ακαδημία θα ενταθούν στο μέλλον, στο μεταξύ το όνομα της ήδη αρχίζει να ακούγεται στους κύκλους της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Έτσι περνάει από τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ (1999) του Μινγκέλα, σαχλαμαρίζει στο πλευρό των Μπρους Γουίλις και Μπίλι Μπομπ Θόρτον στο Bandits (2000) του Μπάρι Λέβινσον και βρίσκει πρωταγωνιστικό όχημα στο Χάρισμα (2000) του Σαμ Ρέιμι. Αξιοσημείωτη η μεταμόρφωση της από Βρετανίδα γαλαζοαίματη σε καλοπροαίρετη, ανεκπαίδευτη κορασίδα του αμερικανικού Νότου με μεταφυσικό χάρισμα, έχει και κάτι αλαφροΐσκιωτο το παρουσιαστικό της.

H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Mε τον Ρέιφ Φάινς στα γυρίσματα της ταινίας «Όσκαρ και Λουσίντα» (1997) της Γκίλιαν Άρμστρονγκ.


Αυτό είναι που θα αξιοποιήσει ο Πίτερ Τζάκσον στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του και, έστω κι αν το πέρασμά της από την τριλογία είναι μικρό σε διάρκεια, αφήνει έντονο το αποτύπωμα του. Για μεγάλη μερίδα σινεφίλ η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Γκαλάντριελ, η Κυρά τoυ Φωτός, και η φράση «Ο κόσμος έχει αλλάξει, το νιώθω στο Νερό, το αισθάνομαι στη Γη», που προφέρεται με τη δέουσα δραματικότητα από την ίδια στην εισαγωγή, θα προκαλεί για πάντα ρίγη συγκίνησης και θα ευαγγελίζεται περίπου δώδεκα ώρες σε ένα συναρπαστικό, ολοκληρωμένο κινηματογραφικό σύμπαν που όμοιό του δύσκολα θα ξαναδούμε στο σινεμά του φανταστικού.


Στο μεσοδιάστημα συμμετέχει σε ταινίες τις οποίες το ταλέντο της υπερβαίνει κατά πολύ: κρατάμε από αυτές την Βερόνικα Γκέριν (2003) του Τζοέλ Σουμάχερ όπου υποδύεται την Ιρλανδή δημοσιογράφο, περισσότερο σαν χαρακτηριστικό δείγμα της ευκολίας με την οποία συλλαμβάνει την προφορά και τον τρόπο ομιλίας του εκάστοτε χαρακτήρα της. Κρατάμε, ασφαλώς, και το Heaven (2002)του Τομ Τίκβερ σε σενάριο Κισλόφσκι, όπου το παροξυσμικό σκηνοθετικό στιλ του πρώτου συναντά γνώριμα μοτίβα του τελευταίου –η τύχη, το πεπρωμένο, η εύθραυστη αλλά και εύπλαστη φύση της πραγματικότητας μας– σε ένα ξεχασμένο, πλην αξιόλογο φιλμ που αξίζει να ανακαλύψετε.

H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Για μεγάλη μερίδα σινεφίλ η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η Γκαλάντριελ, η Κυρά τoυ Φωτός, και η φράση «Ο κόσμος έχει αλλάξει, το νιώθω στο Νερό, το αισθάνομαι στη Γη», που προφέρεται με τη δέουσα δραματικότητα από την ίδια στην εισαγωγή, θα προκαλεί για πάντα ρίγη συγκίνησης.
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Η πρώτη οσκαρική αναγνώριση έρχεται με το «The Aviator» (2004) του Σκορσέζε, όπου η Μπλάνσετ εξαφανίζεται μέσα στη σαρωτική περσόνα της Κάθριν Χέμπορν.


Αφού κάνει μια στάση στο Φαρ Ουεστ για λογαριασμό του Ρον Χάουαρντ στο φεμινιστικό γουέστερν The Mission (2003) έρχεται η πρώτη οσκαρική αναγνώριση. The Aviator (2004) του Σκορσέζε, βιογραφία του Χάουαρντ Χιουζ, όπου η Μπλάνσετ εξαφανίζεται μέσα στην σαρωτική περσόνα της Κάθριν Χέμπορν. Δεν πρόκειται απλά για μίμηση όμως, η Χέμπορν παίζει την Χέμπορν και στην προσωπική της ζωή, αυτό που κάνει η Μπλάνσετ είναι ερμηνεία μέσα στην ερμηνεία, εντοπίζει κι αναδεικνύει τις μικρές στιγμές που ο ναρκισσισμός και ο δυναμισμός της σταρ αδυνατεί να καλύψει τα πάθη και τις αδυναμίες του ανθρώπου. Η Ακαδημία αναγνωρίζει τη δουλειά της και της δίνει δικαίως το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.


Από το Όσκαρ κι έπειτα αποφεύγει τον σκόπελο της εμπορικής εξαργύρωσης της βράβευσης της, που έχει κάψει καριέρες, και επιλέγει συνεργασίες με μερικούς από τους πιο αξιόλογους εν ενεργεία δημιουργούς, έστω κι αν δεν τους πετυχαίνει στην καλύτερη στιγμή τους. Έτσι βυθίζεται στον ιδιόρρυθμο κόσμο του Γουές Άντερσον στο The Life Aquatic with Steve Zissou (2005), τρώει σφαίρα για λογαριασμό του Ινιάριτου στη μοιρολατρική Βαβέλ (2006), ποζάρει σαν larger than life σταρ των '30s, στο ταυτόχρονα αναβιωτικό και ρεφορμιστικό και, κατά γενική ομολογία, ατυχές The Good German (2006) του Στίβεν Σόντερμπεργκ και, σε ένα ερμηνευτικό στοίχημα που συζητήθηκε πολύ τότε, υποδύεται τον Μπομπ Ντίλαν, ή τουλάχιστον μια εκδοχή του, για λογαριασμό του Τοντ Χέινς στο I'm not There (2007).

H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Με τον Μπιλ Μάρεϊ στο «The Life Aquatic with Steve Zissou» (2005) του Γουές Άντερσον.


Το σίκουελ του Elizabeth πέρασε και δεν ακούμπησε, ο Σπίλμπεργκ τη βάζει αντίπαλο του Χάρισον Φορντ στον Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull (2008) –διασκεδαστικότατος ο τέταρτος Ιντιάνα κι ας κράζουν τα fanboys, μονοσήμαντος όμως ο ρόλος της Μπλάνσετ– και στο The Curious Case of Benjamin Button (2008) του Ντέιβιντ Φίντσερ έχουμε ευτυχή σύμπτωση ρόλου απαιτήσεων και ταινίας που θα τον υποστηρίξει. Στην πιο συναισθηματική δημιουργία του Φίντσερ επιχειρούνται να βρεθούν δια του μαγικού ρεαλισμού εκείνα τα κοινά της ανθρώπινης εμπειρίας, πέρα από τις διαφορές της εκάστοτε προσωπικής διαδρομής.

Ο χρόνος τρέχει αδυσώπητα για όλους, η τύχη και το timing πάντα θα στήνουν ανάχωμα στις φαντασιώσεις μας, η προσδοκία όμως ενός ακόμα «κεραυνού», η περιέργεια να δεις πού και πότε θα χτυπήσει είναι από μόνες τους αρκετές για να συνεχίσεις την πορεία που ξεκίνησες. Η Μπλάνσετ υποδύεται μια γυναίκα από τα νεανικά της χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής της, με όλες τις αλλαγές που αυτό συνεπάγεται, και για πρώτη φορά δείχνει και star quality. Σωστό έγκλημα η απουσία της από τις οσκαρικές υποψηφιότητες, ο ανταγωνισμός όμως ήταν σκληρός στην κατηγορία εκείνη την χρονιά.

H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
H Kέιτ Μπλάνσετ με το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου που κέρδισε για την ερμηνεία της ως «Θλιμμένη Τζάσμιν» (2013)


Στη συνέχεια αραιώνει λίγο τις εμφανίσεις της στα κινηματογραφικά πλατό για να μεγαλώσει το τρίτο της παιδί. Θα γίνει Μάριον για λογαριασμό του Ρίντλεϊ Σκοτ σε ένα reboot των περιπετειών του Ρομπέν του Δασών που κανείς δεν θυμάται πια, θα ξαναφορέσει τα ρούχα της Γκαλάντριελ για την τριλογία του Χόμπιτ, αλλά η ουσιαστική της επάνοδος πραγματοποιείται χάρη στον Γούντι Άλεν και τη Θλιμμένη Τζάσμιν (2013) του, πιθανότατα τη μεγαλύτερή της ερμηνευτική στιγμή.

Εμφανείς οι ομοιότητες του χαρακτήρα με την Μπλανς του Λεωφορείο ο Πόθος, ο Άλεν μόνο που δεν τη βάζει να κάνει μπάνιο με καυτό νερό με τη θερμοκρασία έξω στους 40 βαθμούς, η Μπλάνσετ, όμως, αλλού θα απευθυνθεί για να αντλήσει έμπνευση για το παραληρηματικό ντελίριο μιας υπό κατάρρευση ηρωίδας. Θα επικαλεστεί τον συναισθηματικό χείμαρρο της Τζίνα Ρόουλαντς στο Μια Γυναίκα Εξομολογείται. Το αποτέλεσμα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, ξεπερνά την ταινία, ξεπερνά οποιεσδήποτε οσκαρικές σκοπιμότητες, ασχέτως αν η Ακαδημία θα της δώσει το δεύτερο Όσκαρ της, στην κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου αυτήν τη φορά.

Από εκεί κι έπειτα η Μπλάνσετ μοιάζει σαν να έχει κατεβάσει στροφές. Με την εξαίρεση της Carol (2015) του Τοντ Χέινς –στη Ρούνεϊ Μάρα πιστώνουμε τη μεγάλη ερμηνεία εκεί–, άντε και του πειραματικού Manifesto (2015), μοιάζει να αποφεύγει τις ερμηνευτικές προκλήσεις –τα περάσματα από τις ταινίες του Μάλικ δεν λογίζονται ως τέτοιες–, περισσότερο κάνει την πλάκα της με συμμετοχές σε παραγωγές όπως το Thor: Ragnarok (2017) και το Ocean's 8 (2018). To περσινό Where'd you go Bernadette (2019), όπου επιστρατεύει μια σειρά από ανακυκλούμενα τικ, μάλλον θα θέλει να το ξεχάσει και η ίδια, είναι από τις χειρότερες στιγμές της.

Στο μεταξύ έκανε και το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ, ενώ ανταποκρίθηκε και στο κάλεσμα των σειρήνων της τηλεόρασης με το Mrs. America (2020). Η σειρά δεν έκανε τον θόρυβο που αναμενόταν, η ίδια, όμως, μπορεί να αναμένει μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, έστω κι αν δεν την δικαιούται πλήρως για αυτή της την εμφάνιση. Πρακτικά περιμένει, θαρρείς, τον επόμενο ρόλο που θα τη γοητεύσει τόσο, ώστε να επιστρατεύσει εκ νέου τις μεταμορφωτικές της ικανότητες και να παραδοθεί σ'αυτόν ψυχή τε και σώματι.

Σήμερα κλείνει τα 51 της χρόνια και εύκολα στοιχηματίζεις ότι στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα συνεχίσουμε να ακούμε διαρκώς γι' αυτή. Και απολύτως δικαιολογημένα.

15 μεταμορφώσεις της Κέιτ Μπλάνσετ μέσα από τους ρόλους της

H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Ως Βob Dylan στο «I am not there».
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Με τον Μπρους Γουίλις στο «Bandits»
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Carol
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Με ξυρισμένο κεφάλι στο «Heaven».
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Ως Hela στο «Thor: Ragnarok»
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Veronica Guerin
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
The Curious Case of Benjamin Button
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Mε τον Χάρισον Φορντ στην τέταρτη ταινία του «Ιντιάνα Τζόουνς» (2008)
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Μια από τις μεταμορφώσεις της Κέιτ Μπλάνσετ στο «Manifesto».
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Ως Ελίζαμπεθ με τον Ρέιφ Φάινς (1998)
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Στον «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ»
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
The Good German
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Elizabeth, The Golden Age
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Με τον Μπραντ Πιτ στο «Babel»
H Κέιτ Μπλάνσετ κλείνει τα 51: Μικρή αναδρομή σε μια υπέροχη καριέρα Facebook Twitter
Το Χάρισμα (2000)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 14.5.2019

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται την Μαρίνα Αμπράμοβιτς - και την κατεδαφίζει

TV Series / Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύεται την Μαρίνα Αμπράμοβιτς - και την κατεδαφίζει

Ενώ στην Πολωνία η διάσημη καλλιτέχνις δεχόταν πυρά ως «σατανίστρια» και φριχτό αφεντικό που δίνει μισθούς πείνας, το πρόσφατο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς “Documentary Now!” την διακωμωδούσε με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
20+1 εξαίσια κάδρα από το έργο του Τέρενς Μάλικ που επιστρέφει στις Κάννες με τη νέα του ταινία

Οθόνες / 20+1 εξαίσια κάδρα από το έργο του Τέρενς Μάλικ που επιστρέφει στις Κάννες με τη νέα του ταινία

Στα 75 του πλέον, ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών εννέα χρόνια μετά το κομψοτέχνημα συμπαντικών διαστάσεων «Το δέντρο της ζωής» που κατέκτησε τότε τον Χρυσό Φοίνικα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ