ΑΝ ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ να συνοψίσω το «Μπρίτζερτον», τη σειρά-φαινόμενο του Netflix, της οποίας η τρίτη σεζόν ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες, με μια φράση, θα έλεγα πώς πρόκειται για ένα «μείγμα Τζέιν Όστεν με ολίγη τσόντα». Χρησιμοποιώ τη λέξη «τσόντα» επίτηδες, γιατί μου φαίνεται κάπως ρετρό και στρογγυλεμένη – τα χρόνια τής έχουν προσδώσει μια γλυκύτητα. H σειρά δεν έχει ακριβώς σεξ, αλλά σκηνές πάθους μέσα σε άμαξες και κήπους αρχοντικών με ψευδο-αρχαϊκές κολόνες: στήθη ξεχύνονται περήφανα μέσα από παστέλ κορσέδες, χείλια δαγκώνονται, λιλά σατέν φουφούλες κάνουν φτερά.
Το «Μπρίτζερτον», ίσως το πιο επικερδές franchise του Νetflix με δισεκατομμύρια προβολές παγκοσμίως, κάτι σαν ρομάντσο εποχής με κάποιο φεμινισμό και κάποιο σεξ, εκτυλίσσεται την περίοδο της Βρετανικής Αντιβασιλείας, από το 1811 έως το 1820, τότε που ο αντιβασιλέας Γεώργιος κυβερνούσε αντί του πατέρα του βασιλέα Γεωργίου Γ’, ο οποίος έπασχε από άγνωστη ψυχική ασθένεια. Αυτό πιθανώς να μην είναι τυχαίο, καθώς αυτά είναι και τα χρόνια που μεγαλούργησε η Τζέιν Όστεν.
Το «Μπρίτζερτον», ίσως το πιο επικερδές franchise του Νetflix με δισεκατομμύρια προβολές παγκοσμίως, κάτι σαν ρομάντσο εποχής με κάποιο φεμινισμό και κάποιο σεξ, εκτυλίσσεται την περίοδο της Βρετανικής Αντιβασιλείας, από το 1811 έως το 1820.
Η σειρά βασίζεται στα βιβλία που έχει γράψει η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζούλια Κουίν. H Κουίν έχει γράψει 22 βιβλία, όλα ρομάντσα εποχής, 14 εκ των οποίων έχουν γίνει best sellers. Οι οκτώ τόμοι της σειράς «Μπρίτζερτον» (ένας για κάθε παιδί της οικογένειας) κυκλοφορούν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εlxis, με τίτλους όπως Το φιλί σου μόνο, Μαγεμένη καρδιά και Ένα σκάνδαλο για μια Μπρίτζερτον. Τα οκτώ αδέρφια της οικογένειας ψάχνουν να βρουν τον έρωτα και την ευτυχία στη βρετανική αυλή.
Το τηλεοπτικό σύμπαν του «Μπρίτζερτον» διαφέρει από αυτό των βιβλίων, καθώς η δημιουργός του, η θρυλική παραγωγός και σεναριογράφος Shonda Rhimes, έχει δημιουργήσει ένα είδος εναλλακτικής ιστορίας, σύμφωνα με το οποίο ο Γεώργιος Γ’ παντρεύεται τη βασίλισσα Καρλότα, η οποία είναι αφρικανικής καταγωγής (στην πραγματικότητα η Καρλότα ήταν γερμανικής καταγωγής) και καθιερώνει τη φυλετική ισότητα – η βρετανική αυλή είναι πολύχρωμη.
Παράλληλα, όπως και στα βιβλία της Τζέιν Όστεν, έτσι κι εδώ η εξάρτηση των γυναικών από τους άντρες και πιο συγκεκριμένα από τον γάμο είναι ένα βασικό συστατικό της πλοκής, και είναι και κάτι που διατυπώνεται ξεκάθαρα. Οι πρωταγωνίστριες συχνά υποφέρουν και ασφυκτιούν μέσα στον ρόλο τους ως «μελλοντικές νύφες». Η ηρωίδα της τρίτης σεζόν Πενέλοπι Φέδερινγκτον, σε μια έξαρση girl power, είναι διάσημη και πλούσια με ψευδώνυμο: γράφει και κυκλοφορεί ένα ανώνυμο φυλλάδιο με κουτσομπολιά της ανώτερης τάξης.
Η σειρά περιέργως είναι εξαιρετικά ακριβής ιστορικά με πολλούς άλλους τρόπους (χρησιμοποιεί μάλιστα και διακεκριμένους ιστορικούς ως συμβούλους), αλλά παραμένει ένα καλοφτιαγμένο, μοντέρνο Άρλεκιν: το Λονδίνο έχει πάντα ήλιο, τα χρώματα είναι όλα έντονα και παστέλ, και βασικό μέλημα των πρωταγωνιστών/-ριών είναι το κυνήγι της ευτυχίας, του έρωτα και του σεξ στα γρασίδια. Όλο αυτό είναι ανάλαφρο και διασκεδαστικό, μια τέλεια διαφυγή την ώρα που σφουγγαρίζεις ή τρως έναν κουβά παγωτό. Eξάλλου, όπως έλεγε κάποτε κι ένα θρυλικό σλόγκαν, «Με ένα Άρλεκιν ξεχνιέσαι».
To τρέιλερ της τελευταίας σεζόν του Bridgerton.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.