Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s

0

Aν και ξεκίνησε να εμφανίζεται δειλά στις αρχές των ΄50s, ο όρος blockbuster άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως μετά την επιτυχία των Jaws και Star Wars, που άλλαξε ριζικά το τοπίο στη βιομηχανία. Σταδιακά από συνώνυμο της μεγάλης εισπρακτικής επιτυχίας – υπό αυτή την έννοια blockbuster είναι και ο Γάμος αλά Ελληνικά ή το Gran Torino – ταυτίστηκε ακόμα περισσότερο με το μέγεθος της παραγωγής. Έτσι blockbuster θεωρείται πια η υπερπαραγωγή εκείνη της οποίας το κόστος μάρκετινγκ ισοφαρίζει, αν δεν ξεπερνά, το κόστος παραγωγής. Εκείνη που φιλοδοξεί να κάνει άνοιγμα τριημέρου στο box-office που θα προκαλέσει σούσουρο, θα σπάσει κάποια ρεκόρ και θα διογκώσει τα περιουσιακά στοιχεία των executives του στούντιο.


Ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα και η ανάλυση του box-office άρχισαν να αποκτούν ευρύτερη πολιτισμική διάσταση στην κινηματογραφική κουλτούρα γύρω στις αρχές των '90s, όταν αυξήθηκαν οι σχετικές ενότητες σε περιοδικά και τηλεόραση και τα στούντιο άρχισαν να εκδίδουν προγνωστικά για τις επιδόσεις των ταινιών τους, τα '90s ήταν η εποχή που το blockbuster θέριεψε, που διεκδίκησε και πήρε ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα ενδιαφέροντος του κοινού. Από τα '90s κι έπειτα το blockbuster εξαπλώθηκε από την θερινή σεζόν, στην οποία παραδοσιακά έβγαινε, κατά μήκος και πλάτος όλης της χρονιάς, για να φτάσουμε στη σημερινή εποχή, όπου μπλοκμπάστερ κυκλοφορούν ακόμα και σε περιόδους που κάποτε πήγαιναν οι ταινίες για να πεθάνουν, όπως ο Ιανουάριος.

Το action σινεμά έλαβε την πρωτοκαθεδρία και η ταινία καταστροφής επανήλθε στο προσκήνιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω του επερχόμενου millennium που πολλοί πίστευαν ότι θα άλλαζε τον κόσμο, όπως τον ξέραμε.


Στα '90s, που λέτε, ακόμα μετρούσε το όνομα του σταρ στην μαρκίζα ως κράχτης. Δεν ήταν η αναγνωρισιμότητα του franchise ο βασικός πυλώνας προσέλκυσης του κοινού. Το action σινεμά έλαβε την πρωτοκαθεδρία και η ταινία καταστροφής επανήλθε στο προσκήνιο, σε μεγάλο βαθμό λόγω του επερχόμενου millennium που πολλοί πίστευαν ότι θα άλλαζε τον κόσμο, όπως τον ξέραμε. Ονόματα όπως ο Μάικλ Μπέι και ο Ρόλαντ Έμεριχ ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο, καθιερώνοντας έναν τύπο σινεμά όπου το μέγεθος και ο θόρυβος πολλαπλασιάζονται απροκάλυπτα, αντανακλώντας και τα βιομηχανικά ήθη της εποχής.


Σε μια περίοδο αγρανάπαυσης για το είδος που αφήνει τους φαν διψασμένους, χρησιμότερη από μια λίστα με τα βασικά ή τα πιο επιδραστικά blockbuster της περιόδου, θα ήταν μια λίστα με τα καλύτερα. Για τον λόγο αυτό και με κριτήριο την ποιότητα ακολουθούν τα δέκα καλύτερα blockbuster των '90s – κατά την άποψη του υπογράφοντος πάντα - εκ των οποίων αρκετά τυγχάνει να ανήκουν καί στα βασικά καί στα επιδραστικά.

Eξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης

(Terminator 2: Judgment Day, 1991)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
H ικανότητα του Σβαρτζενέγκερ να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στη σοβαρότητα και την γνώση του αστείου κάθε φορά που ξεστομίζει κάποιο ευφυολόγημα, εδώ απογειώνεται.

Έχοντας μεγαλύτερο μπάτζετ στη διάθεση του, ο Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει στον θριλερικών διαθέσεων Εξολοθρευτή του και τον ξαναδιαβάζει ως action εξτραβαγκάντζα. Με πρωτοποριακά για την εποχή οπτικά εφέ ο Κάμερον πατάει το γκάζι σχεδόν από τα πρώτα λεπτά και δεν το αφήνει μέχρι τους τίτλους τέλους, τα ευρήματα στον σχεδιασμό των σκηνών δράσης μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και η ικανότητα του Σβαρτζενέγκερ να βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στη σοβαρότητα και την γνώση του αστείου κάθε φορά που ξεστομίζει κάποιο ευφυολόγημα, εδώ απογειώνεται. Επίσης πρόκειται για βασικό action movie γυναικείας «ενδυνάμωσης» - ο Κάμερον και ο Λικ Μπεσόν πρωτοστατούσαν σε αυτό το πεδίο δεκαετίες πριν έρθει το metoo.

Ο Μπάτμαν Επιστρέφει

(Batman Returns, 1992)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
H Mισέλ Πφάιφερ στο ρόλο της Κατγούμαν και ο Μάικλ Κίτον στο ρόλο του Μπάτμαν.

Μετά την κατακλυσμίαια επιτυχία της πρώτης ταινίας, η Warner έδωσε τα κλειδιά του franchise στον Τιμ Μπάρτον κι εκείνος έφτιαξε ένα sui generis κινηματογραφικό graphic novel, όπου η σαδομαζοχιστική εικονογραφία παντρεύεται με τον γοτθικό οπερατισμό, όπου οι ήρωες έχουν διαρκώς το σεξ το μυαλό τους και πραγματικό τέρας είναι μόνο ο μεγαλοκαρχαρίας του Κρίστοφερ Γουόκεν. Η ψυχανάλυση, η ταξική σύγκρουση, η σεξουαλική αφύπνιση και ο ερωτικός ανταγωνισμός είναι μόνο μερικές από τις θεματικές μιας ταινίας, την οποία σκεφτόμαστε και καγχάζουμε όποτε κάποιος αρθρογράφος επιχειρεί να συνδέσει μια νέα κομιξάδικη παραγωγή με την ενηλικίωση του κομιξάδικου σινεμά.

Τζουράσικ Πάρκ

(Jurassic Park, 1993)

Η σκηνή που ξεπροβάλλουν δεκάδες δεινόσαυροι σε ένα λιβάδι υπό τη μουσική του Τζων Γουίλιαμς.

Aν μεγάλωνες στα '90s, η εμπειρία της προβολής του Τζουράσικ Παρκ στην αίθουσα είναι από εκείνες που μένουν αξέχαστες. Διάβαζες ότι θα δεις δεινόσαυρους να περπατούν ολοζώντανοι μπροστά σου, αλλά και πάλι ήσουν απροετοίμαστος για το δέος που θα ένιωθες σε εκείνο το γενικό πλάνο, όπου ξεπροβάλλουν δεκάδες από δαύτους σε ένα λιβάδι - το μουσικό θεματάκι του Τζων Γουίλιαμς συνεπικουρεί την αίσθηση του δέους. Κατά τα λοιπά, ο ευφυής συνδυασμός animatronics και ψηφιακών εφέ βοήθησε ώστε το θέαμα να έχει γεράσει ελάχιστα, σασπένς, χιούμορ και δράση καθιστούν τη βόλτα στο «πάρκο» πανηγύρι ευφορίας, στο βάθος υπάρχει κι ένας αρσενικός που πρέπει να μάθει πώς να είναι πατέρας.

Ο Τελευταίος Μεγάλος Ήρωας

(Last Action Hero, 1993)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
H ταινία βγήκε στις αίθουσες μια εβδομάδα μετά το Τζουράσικ Παρκ και καταποντίστηκε στα ταμεία.

H ταινία βγήκε στις αίθουσες μια εβδομάδα μετά το Τζουράσικ Παρκ και, παρά την επανένωση Τζον ΜακΤίρναν και Σβαρτζενέγκερ λίγα χρόνια μετά τον Κυνηγό και μια διαστημική διαφημιστική εκστρατεία – κυριολεκτικά διαστημική, η Sony πλήρωσε μισό εκατομμύριο για να μπει το logo της ταινίας σε διαστημικό λεωφορείο-, καταποντίστηκε στα ταμεία. Η ιστορία ενός πιτσιρικά, που εισβάλλει αλά Sherlock Jr. στη νέα ταινία του αγαπημένου του πρωταγωνιστή δράσης, ήταν μεταμοντέρνα χρόνια πριν ο μεταμοντερνισμός γίνει μόδα στο σινεμά κι αυτό της κόστισε. Πλην όμως της μεταμοντέρνας σάτιρας των κλισέ του σινεμά δράσης, θα βρεις στην καρδιά της αγνή σινεφιλία και σπιλμπεργκικό παραμύθι κι αυτό την καθιστά μια must προβολή.

Επικίνδυνη Αποστολή

(Mission:Impossible, 1995)

 

H σκηνή όπου μια στάλα ιδρώτα χωρίζει τον ήρωα από τον θάνατο.

Στηριγμένος στην εξεζητημένη ίντριγκα του σεναρίου του Ρόμπερτ Τάουνι, ο Ντε Πάλμα παίρνει κάποιες αποστάσεις από την ομώνυμη σειρά, κάνει το θέαμα πιο προσωποκεντρικό, επανασυστήνει τον πρωταγωνιστή Τομ Κρουζ ως ήρωα δράσης και εξαπολύει τους αγαπημένους του χιτσκοκισμούς σε περιτύλιγμα blockbuster, δείχνοντας στους θεατές των multiplex, ότι μπορεί να κοιτάζουν με ανοιχτό το στόμα όχι μόνο μπρος στις πληθωρικές «φασαριάδες» του Μάικλ Μπέι, αλλά και με μια σκηνή (φαινομενικά) απλή στη σύλληψη της και σχεδόν σιωπηλή, όπως εκείνη όπου μια στάλα ιδρώτα χωρίζει τον ήρωα από τον θάνατο. Η ταινία γέννησε ένα από τα πιο συναρπαστικά franchise των καιρών μας, που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα.

Οι Άνδρες με τα Μαύρα

(Men in Black, 1997)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
Ο αγέλαστος βετεράνος πράκτορας Κέι του Τόμι Λι Τζόουνς και ο ελαφρώς ασόβαρος νεοσύλλεκτος πράκτορας Τζέι του Γουίλ Σμιθ.

Από την εποχή των πρώτων Ghostbusters είχαμε να δούμε τόσο επιτυχημένο κράμα κωμωδίας και οικογενειακού τρόμου, όσο σε αυτή την μεταφορά ενός όχι ιδιαίτερα δημοφιλούς κόμικ, η οποία αξιοποιεί στο έπακρο την ακαταμάχητη δυναμική «κολλητών» - εκ του buddy movie- που αναπτύσσεται ανάμεσα στον αγέλαστο βετεράνο πράκτορα Κέι του Τόμι Λι Τζόουνς και τον ελαφρώς ασόβαρο νεοσύλλεκτο πράκτορα Τζέι του Γουίλ Σμιθ. Ακολούθησαν δύο συνέχειες, η μια σχεδόν δεν βλέπεται, η άλλη κλείνει αρμονικά και σπιλμπεργκικά τον κύκλο που άνοιξε ετούτη με έναν απρόσμενα τρυφερό επίλογο.

Τιτανικός

(Titanic, 1997)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ οι πρωταγωνιστές στο καταραμένο ρομάντζο που σκηνοθέτησε ο Τζέιμς Κάμερον.

Ανέκδοτο για σωρεία κινηματογραφικών εντύπων κατά την παραγωγή του, τα λογοπαίγνια για το «ναυάγιο» που ετοιμάζει ο Τζέιμς Κάμερον έδιναν και έπαιρναν, αλλά ποιος γέλασε τελευταίος το ξέρουμε. Καταραμένο ρομάντζο, ταινία καταστροφής, έπος προσώπων, όπως το δίδαξε ο Ντέιβιντ Λιν και ανεπανάληπτο φαινόμενο μαζικότητας και λαϊκής αποδοχής. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα είναι ο Τιτανικός, που σε επαναληπτικές προβολές θα σε εκπλήξει με την δημοκρατικότητα του απέναντι στον θάνατο – σημαίνοντες και αφανείς χαρακτήρες θα πάρουν το πλάνο που τους αναλογεί, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα – θα σε συναρπάσει με τo μέγεθος και την ψυχαναγκαστική επιμέλεια της κατασκευής του και θα σε κάνει να πατήσεις εκείνο το «αυτή την φορά δεν θα κλάψω» που υποσχέθηκες στον εαυτό σου πριν ξεκινήσει η προβολή. Σινεμά που πέρασε και μάλλον δεν θα ξανάρθει.

Η Μάσκα του Ζορρό

(Τhe Mask of Zorro, 1998)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
Αντόνιο Μπαντέρας και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Ευπρόσδεκτα παλιομοδίτικο swashbuckler δια χειρός Μάρτιν Κάμπελ, του ανθρώπου που έδωσε δυο φορές το φιλί της ζωής στο franchise του Τζέιμς Μποντ, μία στα '90s με το Goldeneye και άλλη μία την επόμενη δεκαετία με το Casino Royale. Έκτακτα χορογραφημένη δράση και εντελώς αναλογική -ανεκτίμητο προτέρημα σε μια εποχή που το ψηφιακό άρχιζε να δείχνει τα δόντια του- σε ένα θέαμα πιστό στο πνεύμα του ήρωα, που έχει ως αιχμή του δόρατος την μαγνητική πρωταγωνιστική τριπλέτα των Αντόνιο Μπαντέρας, Άντονι Χόπκινς και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Ο καλύτερος Ζορρό από την εποχή εκείνου του Ρούμπεν Μαμούλιαν με τον Τάιρον Πάουερ.

The Matrix

(1999)

 

To τρέιλερ του Matrix

Με την επηρεασμένη από anime αισθητική του και τις αλα Φιλιπ Κ. Ντικ ανατροπές του, το Matrix έσκασε σαν δυναμίτης στην εποχή του στα multiplex, οδηγώντας μια νέα γενιά σινεφίλ να αγκαλιάσει μια ελαφρώς εγκεφαλικότερη εκδοχή επιστημονικής φαντασίας από εκείνη που παρουσίαζαν ο Ρόλαντ Έμεριχ και οι όμοιοί του την ίδια περίοδο και πυροδοτώντας μυριάδες συζητήσεις στα ιντερνετικά forum. Τα sequel που ακολούθησαν πολλαπλασίασαν τη φασαρία, την (αμπελο)φιλοσοφία και τον μεσσιανισμό επί δέκα, επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που επί της ουσίας ουδέποτε διατυπώθηκαν, μα ευτυχώς δεν χάλασαν τη φήμη της πρώτης ταινίας.

O Mύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη

(Sleepy Hollow, 1999)

Τα 10 καλύτερα blockbuster των 90s Facebook Twitter
Ο Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του Ίκαμποντ Κρέιν.

Αν και το horror είναι βασική πηγή έμπνευσης του σινεμά του Τιμ Μπάρτον, ο τελευταίος μόνο μια φορά καταπιάστηκε με το είδος στο Sleepy Hollow. Φόρος τιμής στις παραγωγές της βρετανικής Hammer, με ομιχλώδη όψη δια χειρός Εμανουέλ Λουμπέσκι και ήρωα έναν σκεπτικιστή που πρέπει να (ξανα)πιστέψει στα παραμύθια, η ταινία διατείνεται εντελώς μπαρτονικά ότι τα τέρατα είναι αληθινά, μα το πραγματικό Κακό δεν πηγάζει από αυτά, αλλά από την ανθρώπινη απληστία και την προκατάληψη. Λαχταριστές (!), μακάβριες εκπλήξεις, με προσωπική αγαπημένη το δέντρο που ματώνει, σε ένα παραμύθι τρόμου που, αν δεν έχεις δει, καλύτερα να φυλάξεις για τα πρώτα κρύα. Κι όταν αυτά έρθουν, άναψε το τζάκι, αν (εύλογα) δεν έχεις τζάκι, άναψε τη σόμπα χαλαζία, βολέψου στην πολυθρόνα ή στον καναπέ, πάτησε το play και, πάνω από όλα, πρόσεχε το κεφάλι σου.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ