Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Σίγκβε Κνούτσον δοκιμάζει διαρκώς νέα υλικά και φόρμες.
0

Ο Νορβηγός Σίγκβε Κνούτσον και ο Βρετανο-Καναδός Φιλίπ Μαλουάν εκθέτουν τη δουλειά τους στην Αθήνα και στον Πειραιά, ο Κνούτσον στην γκαλερί Carwan και ο Μαλουάν στην Breeder, που οργανώνει και την πρώτη της έκθεση με αντικείμενα design.

Ο 30χρονος designer Σίγκβε Κνούτσον πειραματίζεται με τη φόρμα όπως θα πειραματιζόταν σε ένα κομμάτι χαρτί. Τα αντικείμενα που παράγει είναι παιχνιδιάρικα και δοκιμάζει διαρκώς νέα υλικά και φόρμες. Σπούδασε στο Design Academy Eindhoven και πιστεύει ότι η ελευθερία είναι ένα βασικό συστατικό που απελευθερώνει τον σχεδιασμό από τους κανόνες της παραγωγής.

Με συνδυασμούς μεθόδων και υλικών δημιουργεί με τον ίδιο ελεύθερο τρόπο, όπως θα έκανε με ένα σχέδιο. Τα αντικείμενά του αμφισβητούν τα σχέδια μαζικής παραγωγής, ενώ στη δουλειά που παρουσιάζει στην Carwan Gallery εμπνεύστηκε από τον Πειραιά και την περιοχή, δημιουργώντας έργα, ειδικά για αυτή την έκθεση, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο χώρος της Carwan στην οδό Πολυδεύκους στον Πειραιά έχει γεμίσει αντικείμενα με φόρμες που έχουν τα ίχνη ενός χειροτέχνη ο οποίος δαμάζει το υλικό του, αφήνοντας επάνω του το αποτύπωμά του. Ο Κνούτσον απαντά στο ερώτημα τι σημαίνει να είσαι «άνθρωπος που φτιάχνει πράγματα στην εποχή μας» με χειροποίητα αντικείμενα, άλλοτε χρηστικά άλλοτε διακοσμητικά.

Κάθε αντικείμενο που σχεδιάζει είναι μοναδικό, αυτοσχεδιαστικό, ή μελετημένο εκ των προτέρων, και αυτός ο γοητευτικός συνδυασμός οδηγεί σε ελεύθερους συνειρμούς για την καταγωγή των αντικειμένων και τις αρχετυπικές μορφές τους.

Η έκθεσή του, με τα αντικείμενα ενσωματωμένα στο βιομηχανικό περιβάλλον της γκαλερί, έχει τίτλο «Assembly», και ο επισκέπτης γρήγορα διαπιστώνει την ελευθερία με την οποία χειρίστηκε ο Κνούτσον το θέμα του, συνδέοντας υλικά, φόρμες και σχέδια.

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο 30χρονος ντιζάινερ Σίγκβε Κνούτσον.

Κάθε αντικείμενο που σχεδιάζει είναι μοναδικό, αυτοσχεδιαστικό, ή μελετημένο εκ των προτέρων, και αυτός ο γοητευτικός συνδυασμός οδηγεί σε ελεύθερους συνειρμούς για την καταγωγή των αντικειμένων και τις αρχετυπικές μορφές τους.

Οι αφηρημένες ξύλινες στήλες συνυπάρχουν στο έργο του με παιχνιδιάρικα στοιβαγμένα ράφια, φόρμες χειροποίητες, χυτά μεταλλικά καθίσματα και γεωμετρικά γλυπτά.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από έργα σε ξύλο, διάφορα είδη μετάλλου και «ξυλολάσπη», ένα μείγμα σκόνης ξύλου και κόλλας που ο Κνούτσον χρησιμοποιεί σαν πηλό για να σμιλεύει διάφορα αντικείμενα.

Ο σχεδιαστής αφήνει ορατά τα σημάδια από τα εργαλεία που έχει χρησιμοποιήσει στη διαδικασία κατασκευής των αντικειμένων, χωρίς να τα επικαλύπτει, ή βάζοντας ελάχιστο βερνίκι, για να επιτρέψει στον θεατή να εξερευνήσει και να βιώσει την υλικότητα κάθε αντικειμένου με πιο άμεσο τρόπο, αλλά και για να κατανοήσει την άσκηση του καλλιτέχνη στην κατασκευή ως μέρος ενός προσωπικού και ενδοσκοπικού πειραματισμού, με τα ιδιότροπα αντικείμενα και τα σημάδια του καλλιτέχνη στην επιφάνεια να υπογραμμίζουν τον τρόπο που δοκίμασε να σμιλεύσει την ύλη.

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Τραπέζι από σφυρήλατο αλουμίνιο του Σίγκβε Κνούτσον.
Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Κρεμάστρα από αλουμίνιο του Σίγκβε Κνούτσον.

Από τα πιο διάσημα ονόματα στον χώρο του σύγχρονου design, ο Φιλίπ Μαλουάν κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα, στην γκαλερί The Breeder.

Ο Μαλουάν, που η δουλειά του «Steel Works» παρουσιάστηκε στο Frieze London 2021 και στο Fiac, με τα παιγνιώδη και φωτεινά χρώματα των αντικειμένων του καταλαμβάνει τον χώρο της ολόλευκης γκαλερί. Τα έπιπλα και τα αντικείμενα από χάλυβα δημιουργήθηκαν στην Αθήνα, όπου πέρασε το προηγούμενο διάστημα. Μιλώντας στη LiFO, εξήγησε πώς, παρέα με τον συνεργάτη του εδώ και οκτώ χρόνια και επικεφαλής του στούντιό του στο Λονδίνο Τζούλιαν Κομόσα, έψαχναν για παλιοσίδερα σε μάντρες υλικών, τα οποία στη συνέχεια μεταποίησαν και τους έδωσαν μια εντελώς διαφορετική μορφή, μέσα από μια διαδικασία γλυπτικής.

Ο Μαλουάν, που εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα, τελείωσε τη σχολή Design Academy του Eindhoven και μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει πλείστες διακρίσεις για το έργο του.

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
O Φιλίπ Μαλουάν.

Η συλλογή των νέων έργων του εστιάζει στην πρακτική του, στη χειροτεχνία και το βιομηχανικό σχέδιο. Οι φόρμες των κομματιών επιτυγχάνονται μέσα από συνθέσεις βασικών υλικών, που μεταμορφώνονται με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

Για αυτά τα χρηστικά, λειτουργικά γλυπτά έργα του, έχει αντλήσει έμπνευση από την ντανταϊστική παράδοση της τεχνικής του ντεκουπέ, όπου ένα γραπτό κείμενο κόβεται και αναδιατάσσεται προκειμένου να νοηματοδοτηθεί ξανά. Σε αυτό το νέο σύνολο έργων, εξερευνά τη σχέση φωτισμού, επίπλου και γλυπτικής, περνώντας το ιστορικό και το πολιτιστικό υπόβαθρο μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

Δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ υλικών, φόρμας και λειτουργικότητας και συναρμολογεί αυτά τα στοιχεία με έναν καινοτόμο και συναρπαστικό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι αποτυπώνει όλες τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει το υλικό. Τα υλικά του τα επιλέγει ενστικτωδώς, τα απόβλητα της βιομηχανίας αναδιατάσσονται για να δημιουργήσουν αντικείμενα με νέο νόημα και αξία.

Η παραγωγή και κατασκευή αυτών των υβριδικών αντικειμένων αμφισβητεί την αντίληψή μας για το τι μπορεί να είναι ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, με τα σχήματα και τη φόρμα τους να μοιάζουν ρεαλιστικά όσο και φουτουριστικά, με τη λειτουργικότητά τους να οριοθετείται ελεύθερα από τον χρήστη.

Η γλώσσα της φόρμας του Μαλουάν που σχεδιάζει τραπέζια, χαλιά, καρέκλες, φώτα, αντικείμενα τέχνης και εγκαταστάσεις εκπλήσσει και ο ίδιος πιστεύει, όπως έχει πει στη LiFO, ότι «η έννοια του καλού γούστου είναι υποκειμενική και μοιάζει με τυραννία. Δεν πιστεύω ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι πρέπει να λένε τι είναι καλόγουστο και τι όχι. Οι διαφορές στην κουλτούρα είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσες. Ας πούμε, δεν έχω βρεθεί ακόμα σε πολλά αθηναϊκά σπίτια, αλλά μου αρέσει ο μαξιμαλισμός σας, βρίσκω ενδιαφέρουσα την τάση να μαζεύετε πολλά πράγματα σε έναν χώρο».

Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Philippe Malouin, "Mobile workstation: Lawn bowling roller and seat, steel tube, plate, and C-profile", 2021. 88 x 65 x 75 cm. Courtesy of the artist and The Breeder
Φαντασία, ένστικτο και ελευθερία: Δύο εκθέσεις δημιουργικού και σύγχρονου design στην Αθήνα Facebook Twitter
Philippe Malouin, "Mixed-used tower. Steel tube, truncated I beam, found bracket", 2021. 175 x 81 x 63 cm. Courtesy of the artist and The Breeder

Sigve Knutson - Assembly

Έως 8 Ιανουαρίου 2022

Carwan Gallery

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

Philippe Malouin - Steel Works

Έως 4 Δεκεμβρίου 2021

The Breeder

Ιάσονος 45, Αθήνα

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με τον industrial designer Φιλίπ Μαλουάν στον Βοτανικό

Εικαστικά / Με τον industrial designer Φιλίπ Μαλουάν στον Βοτανικό

Ένα από τα πιο hot ονόματα παγκοσμίως, αυτήν τη στιγμή, στον χώρο του industrial design, ο Καναδός Philippe Malouin ετοιμάζει μια εντυπωσιακή έκθεση στην γκαλερί The Breeder, με υλικά που συνέλεξε από μάντρες της Αττικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Εικαστικά

Fall Preview 2021 / 20 εκθέσεις και ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός που ξεκινούν προσεχώς

Με μια άλλου είδους ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση απέναντι στην πανδημία, ο κόσμος της τέχνης προγραμματίζει για τη νέα σεζόν έναν εντυπωσιακό αριθμό εκθέσεων που υπόσχονται πλήρη εκτόνωση και αποβολή του συνδρόμου στέρησης που βιώσαμε πέρυσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Roberto Sironi: Τα σύγχρονα ερείπια γίνονται design στην γκαλερί Carwan

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός / Τα σύγχρονα ερείπια του Roberto Sironi στην γκαλερί Carwan

Τα «ερείπια» του Roberto Sironi, που αναπτύχθηκαν από το 2017 και είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, εμπλουτίζονται από μια σειρά νέων έργων που έχουν ανατεθεί αποκλειστικά από την Carwan Gallery.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ