O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
0

Ιδεαλιστές, τελειομανείς, τους απασχολεί η σχέση αρχιτεκτονικής και φύσης που απειλείται από την έντονη αστικοποίηση και την κλιματική αλλαγή και με τη σχεδιαστική φιλοσοφία τους απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην αρχιτεκτονική της επόμενης μέρας. Μέσα στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας επιδιώκουν πάντα μια αίσθηση φυσική, όπως η κίνηση. Άλλωστε, εμπνέονται από τη φύση όσο και από τον χαρακτήρα της πόλης, στην οποία εργάζονται, κινούνται και ζουν, και γνωρίζουν πως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη θαυματουργή απόλαυση του να επισκέπτεσαι όλα εκείνα τα σημεία στα οποία μπορείς να φορτίσεις τις μπαταρίες σου και δίχως τα οποία δεν μπορείς καν να φανταστείς τη ζωή με το ποδήλατο. 

ΚΚΜΚ Architects

Κατερίνα Καραγιάννη & Μαρίνα Καραμαλή

e-bikes: Κατερίνα, GOCYCLE G4i // Μαρίνα, STROMER ST2

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador
O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador

«Η Αθήνα έγινε μεγαλούπολη, ενώ δεν υπήρχε ο πολεοδομικός συντονισμός που θα εγγυόταν την αρμονική συμβίωση με τον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχουν πάρκα και λόφοι που προσφέρουν στους κατοίκους την αναγκαία επαφή με τη φύση, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα σημεία αυτά δεν είναι παρά αποσπασματικές λύσεις, δεν είναι ενσωματωμένα ούτε εναρμονισμένα με τις διαδρομές και την καθημερινότητα των πολιτών. Ως κάτοικοι και αρχιτέκτονες που ζούμε έντονα το κέντρο της πόλης, κινούμαστε και αντιλαμβανόμαστε την πρωτεύουσα μέσα από σύντομες διαδρομές. Σε αυτές τις μεταβάσεις, οι χώροι που μας προσφέρουν ευεξία είναι τα μικρά πάρκα και οι πλατείες που διασχίζουμε. Η Αθήνα έχει σε κάθε γωνιά της λίγα τετραγωνικά πρασίνου που είναι οι μικρές δόσεις φύσης που συναντάει όποιος κινείται στο κέντρο της. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να καταφέρουμε να βιώσουμε περισσότερο τη φύση μέσα στην πόλη είναι να φροντίσουμε και να αναδείξουμε αυτούς τους χώρους.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador

Το Ιαπωνικό Πάρκο δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς η αρχιτεκτονική τοπίου και η επιμέλεια ενός χώρου μπορούν να προσφέρουν μια αναπάντεχη εμπειρία στον επισκέπτη. Η σύνθεση των στοιχείων του κήπου, με το νερό, το χαλίκι, το γκαζόν και τα σημεία ανάπαυσης, και ο κενός χώρος δημιουργούν μια ισορροπία που προσελκύει το ενδιαφέρον, προσφέροντας μια μικρή απόλαυση στον επισκέπτη». 

K-STUDIO

Δημήτρης & Κωνσταντίνος Καραμπατάκης

e-bikes: Δημήτρης, STROMER ST7 (Red Dot - Best of Best 2023) // Kωνσταντίνος, RIESE & MULLER UBN Five silent

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador

«Παρών στις καθημερινές μας διαδρομές μεταξύ γραφείου και σπιτιού (τυχαίνει και τα δύο να βρίσκονται πέριξ αυτού), ο Λυκαβηττός είναι ένα τοπόσημο με το οποίο βρισκόμαστε καθημερινά σε επαφή και αποτελεί τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των δύο, εκεί όπου πραγματοποιείται η αποσυμπίεση και η προετοιμασία για τη μετάβαση από τη μία πτυχή της ζωής στην άλλη. Είναι ενδιαφέρον γιατί αυτή η στιγμή στη ρουτίνα της καθημερινότητας ταυτίζεται και με την αποσυμπίεση του πυκνότατου αστικού ιστού του κέντρου της Αθήνας. 

Ο λόφος ανακουφίζει με έναν τρόπο την πυκνή δόμηση που σκαρφαλώνει ως τις ανηφόρες του και μαζί και σταδιακά υποχωρεί για να αντικατασταθεί από το πράσινο αλλά και την 360 μοιρών θέα στην πόλη. Η αλλαγή αυτή της προοπτικής είναι μια μοναδική αίσθηση, καθώς πάνω από την πόλη οι ρυθμοί πέφτουν και οι θερμοκρασίες γίνονται πιο ήπιες χάρη στα φυτά και το φύσημα του ανέμου, για να συνθέσουν ένα πραγματικά γαλήνιο τοπίο. Είναι, λοιπόν, ένας τόπος-ευκαιρία για να σταματήσεις και να κοιτάξεις τη ζωή και την πόλη από μια άλλη οπτική, από μια απόσταση ασφαλείας. 

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador

Προσφέρει τόσες ευκαιρίες και διαφορετικές προοπτικές όσες και οι 360 μοίρες, έχει πολλά πρόσωπα, είτε μέσω της θέας, ως εκεί που φτάνει το μάτι, είτε πιο εσωτερικά, με τις μικρές κοιλάδες, για πιο ήρεμους περιπάτους. Αγαπημένο σημείο το θέατρο του Ζενέτου ‒ ανυπομονούμε ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση της ανάπλασής του, εκεί θα επιστρέψουμε για την πρώτη προγραμματισμένη συναυλία μετά από πολλά χρόνια».

AVW Architecture

Αγγελική Αθανασιάδου & Κατερίνα Βασιλάκου

e-bikes: Αγγελική, STROMER ST1 LCI // Κατερίνα, MOUSTACHE Xroad FS 3

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador

«Για να σχεδιάσεις την αυλή ενός δημοτικού σχολείου όπως η Βίλλα Αιμιλία, πρέπει να ανατρέξεις στις παιδικές σου αναμνήσεις και να εμπνευστείς απ’ όλα όσα έκαναν τον κόσμο γύρω σου μια σπουδαία εμπειρία, μια κατάκτηση της ζωής και των ικανοτήτων του σώματός σου. Το κρυφτό και το κυνηγητό, η κούνια και η τραμπάλα ή το ποδήλατο, αποτελούν για τα παιδιά μια καθημερινή διασκεδαστική δραστηριότητα, ένα παιχνίδι. Ουσιαστικά πρόκειται για την αναγνώριση του σώματος, των δεξιοτήτων και των αντοχών του, του όγκου και της δύναμής του.

Λένε πως ποτέ δεν ξεχνιέται το ποδήλατο, γιατί το να κάνεις ποδήλατο είναι μία από τις κατακτήσεις του παιδικού σώματος που δεν αποτελούν απλώς μια γνώση αλλά για μια “σωματοποιημένη” εμπειρία.

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Spyros Hound/Design Ambassador

Και η αυλή, μικρότερη ή μεγαλύτερη, αποτελούσε πάντα τον τόπο εκκίνησης των διαδρομών. Έπειτα, οι διαδρομές αυτές επεκτείνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές. Και σήμερα, που η σωματική υγεία και η ευεξία είναι περισσότερο από ποτέ μια υπέρτατη ανάγκη και αξία, και ενώ το περιβάλλον καλεί τον καθένα μας να υιοθετήσει πράσινες πρακτικές, οι διαδρομές με το ποδήλατο επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο, σε ολόκληρη την πόλη. Το ποδήλατο, ως μέσο μετακίνησης, εντάσσεται στη ζωή μας ως μια παλιά και ταυτόχρονα νέα συνήθεια που μας βοηθάει να προοδεύουμε πρακτικά και πολιτισμικά. Μας υπενθυμίζει πάντα την εμπειρία της πρωτόγνωρης εκείνης αίσθησης των παιδικών μας χρόνων, ενώ, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί μια νέα κατάκτηση στη σύγχρονη καθημερινότητα και τις συνήθειές μας».

Powered by Kosmoride

Architecture Design Map 5: The Green Issue

Η συλλεκτική έκδοση της LiFO σε συνεργασία με το Archisearch.gr και την Design Ambassador.

 
Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM 2023 - THE GREEN ISSUE

ADM5/23: THE GREEN ISSUE

Το δεύτερο «Green Issue» της σειράς ADM, της συνεργασίας της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador, καταπιάνεται ξανά με το σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας, μας συστήνει κορυφαίους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακαλύπτει νέα υλικά, εξερευνά πράσινους πύργους, νέα μουσεία και οικείους αστικούς πνεύμονες, προβληματίζεται γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και παρουσιάζει τις καλές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM