Από την "Υπόθεση Πι" στη Miss Knife

Από την "Υπόθεση Πι" στη Miss Knife Facebook Twitter
0

Την άνοιξη του 2011, -χωρίς καν να ειδοποιήσει τον υπουργό πολιτισμού του Φρεντερίκ Μιττεράν-, ο Νικολά Σαρκοζί παύει από διευθυντή του Θεάτρου Οντεόν τον Ολιβιέ Πι. Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Με ένα θέατρο εύρωστο και επιτυχημένο. Ο κόσμος και η θεατρική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται.


Είναι ήδη γνωστό ότι ο Πι, το 2014, θα αναλάβει τη διεύθυνση του Φεστιβάλ της Αβινιόν, οπότε αυτή η πρωθυπουργική κίνηση κάνει το σχήμα απολύτως οξύμωρο.
Ο Πι είναι πολιτικοποιημένος. Πολιτικοποίησε με ένα τρόπο και το Οντεόν. Το Οντεόν έγινε ένα θέατρο νεανικό. Μίλησε για τη Βοσνία, τη Συρία, τις ιερόδουλες. Στο Οντεόν κυμάτισε η η παλαιστινιακή σημαία όταν έκανε αφιέρωμα στον Mahmoud Darwich πολύ πριν την αραβική άνοιξη.
Οι επιλογές του ενόχλησαν.
Η ιστορία αυτή γνωστή ως "L affaire Py" -Υπόθεση Πι- περνάει στην ιστορία του γαλλικού πολιτισμού σαν μαύρη σελίδα. Για την ιστορία αυτή χύθηκε πολύ μελάνι.


Η οποία αρχίζει με ένα ανέκδοτο: Το Οντεόν έχει σύνθετη ονομασία: Οντεόν- Θέατρο της Ευρώπης. Όλος ο τύπος γελάει με τον άσχετο στα πολιτιστικά Σαρκοζί. "Διόρισε και άλλο διευθυντή, γιατί πίστευε ότι είναι δύο θέατρα: Το Οντεόν και το Θέατρο της Ευρώπης", γράφουν οι εφημερίδες.
Ο πρωθυπουργός, κάνει και δεύτερο φάουλ. Στη Γαλλία, κανείς δε μπορεί να διοριστεί ή να συνεχίσει να κατέχει δημόσια θέση αν είναι πάνω από 65 ετών. Ο νόμος ίσχυσε σαν μαχαίρι για τον Jean-Jacques Aillagon διευθυντή στον Πύργο των Βερσαλλιών που επαύθη με μια επιστολή.

Επειδή όμως ο νόμος -και αυτό ας το διαβάσουμε και εδώ- βρίσκεται στην διάθεση της εκλογικής πελατείας των πολιτικών, δεν ίσχυσε για το φίλο του υπουργού πολιτισμού Jean-Paul Cluzel , που διορίστηκε διευθυντής στο Γκραν Παλέ, ούτε και για τον Λυκ Μποντί, διάδοχο του 46χρονου Ολιβιέ Πι, ο οποίος στην ανάληψη των καθηκόντων του ήταν ήδη 64 ετών.

Προμηθέας, η τελευταία παράσταση στο Οντεόν

Ο πρώην διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Bernard Faivre d'Arcier, αρθρογραφεί στην Monde για την υπόθεση: "Ζητήσαμε ", γράφει "από τον προηγούμενο διευθυντή του Οντεόν Georges Lavaudant να εγκαταλείψει το θέατρο λόγω ηλικίας. Και στη θέση του μπήκε ο Ολιβιέ Πι. Δεν είναι μόνο ζήτημα ηλικίας, αλλά και ευκαιρίας. Για την ανανέωση των γενεών. Θα μπορούσε το Οντεόν να έχει ανατεθεί εδώ και χρόνια στον Μποντί, ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ τη φιλοδοξία του να διευθύνει αυτό το συγκεκριμένο θέατρο. Αλλά όχι τώρα. Όχι στα 63 του. Όλη αυτή η έλλειψη κομψότητας στους χειρισμούς του υπουργού πολιτισμού αντανακλά και κάτι άλλο για την πολιτική Σαρκοζί. Ευνοιοκρατία και ερασιτεχνισμό στην πολιτιστική πολιτική."
Η κουλτούρα του Μιτεράν και του Πι έχουν τόση συγγένεια όση έχει ο Αντρέ Ζιντ με τη Λέιντι Γκάγκα. Για τον Μιτεράν πολιτισμός σημαίνει παγιέτες, λάμψη, τηλεόραση. Για τον Πι η ποίηση.


Ο Μιτεράν σιχαίνεται τον Πι για δυο λόγους: Για τις πολιτικές του απόψεις και την ομοφυλοφιλία του.
Και δε θα σταματήσει ποτέ να βλέπει τον Πι σαν Miss Knife. Μια περσόνα του καμπαρέ, έναν τραβεστί, όπως αυτοί ήταν πριν είκοσι χρόνια.

Η εκδίκηση της drama queen.

Ο Ολιβιέ Πι αποχαιρέτησε το Θέατρο Οντεόν σαν διευθυντής, επιλέγοντας να παρουσιάσει στο κοινό του θεάτρου Οντεόν την Miss Knife. Το άλτερ-έγκο του. H Miss Knife, είναι η τραβεστί περσόνα του τον συνοδεύει εδώ και 15 χρόνια. Όλο το Παρίσι μαζεύτηκε για να τον αποχαιρετήσει.


Επέλεξε αυτό τον τρόπο να αποχωρήσει, κάνοντας ένα τραβεστί σόου. Μόνος. Στην σκηνή τον συνόδευαν τέσσερις εξαιρετικοί μουσικοί. Τραγούδησε και χόρεψε όλη τη νύχτα. Η αίθουσα τον αποθέωσε. Ο Πι είναι ο μοναδικός διευθυντής Εθνικού θεάτρου, που θα τολμούσε κάτι τέτοιο. Που θα τολμούσε να εμφανιστεί μπροστά στο κοινό με περούκες, αστραφτερά φορέματα, γούνες και φρου-φρου. Που θα τολμούσε να μιλήσει για τους εραστές στις τουαλέτες των σταθμών των τραίνων. Μόλις τελείωσε η παράσταση επέστρεψε για ένα encore και τραγούδησε το « Je pars quand je veux ». (Φεύγω όταν θέλω). Οι θεατές σαν ένας άνθρωπος, όρθιοι χειροκροτούσαν μανιασμένα.


Αυτή την παράσταση θα δούμε απόψε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Είναι η παράσταση ενός φωτισμένου, μαχητικού ανθρώπου στο θέατρο. Υπερβολικά ταλαντούχου. H Miss Knife, η τραβεστί περσόνα του τον συνοδεύει εδώ και 15 χρόνια.
Θα ακούσουμε 14 νέες συνθέσεις σε ένα εκρηκτικό drag show , που ακροβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, με το μοναδικό ύφος αυτής της ντίβας του καμπαρέ. Που μας μιλάει για χαμένα όνειρα, ματαιώσεις, μοναξιές. Πάνω όμως από όλα η παράσταση αυτή είναι ένα θεατρικό σχόλιο στην αυθεντικότητα. Από έναν καλλιτέχνη που γνωρίζει καλά τον κανόνα του θεάτρου.

Τι θα λέγατε στον επόμενο υπουργό πολιτισμού; τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι λίγο μετά την αποχώρησή του από το Οντεόν. "Να καταργήσει τους μεσάζοντες και να μιλά απευθείας με τους ανθρώπους της τέχνης."
Και στον επόμενο Πρωθυπουργό; "Να ασχοληθεί με ένα θέμα: την εκπαίδευση. Αυτή θα έπρεπε να θεωρείται ως το κέντρο της ζωής των ανθρώπων".


"Miss Knife"

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ