Ευριπίδη, Τρωάδες

Ευριπίδη, Τρωάδες Facebook Twitter
0

Η δημοφιλέστερη ίσως αρχαία ελληνική τραγωδία διαχρονικά, αλλά και διεθνώς στη σύγχρονη εποχή, μια και τα θέματα που θίγει δεν έχουν πάψει να απασχολούν τους ανθρώπους από το 415 π.Χ. που πρωτοπαρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια μέχρι σήμερα, οι Τρωάδες του Ευριπίδη, επιστρέφει με ένα νέο ανέβασμά της στα φετινά Επιδαύρια. Το έργο-καταγγελία, εμμέσως πλην σαφώς, του μεγάλου τραγικού ποιητή για την εξόντωση του πληθυσμού της ανυπότακτης Μύλου από τους Αθηναίους το 416 π.Χ. αναφέρεται στην ιστορία της άλωσης της Τροίας και στους εξευτελισμούς που υπέστησαν από τους Αχαιούς οι γυναίκες της Τροίας με φόντο τα συντρίμμια της πόλης τους. Η βασίλισσα Εκάβη που έχασε τον άντρα της και τους γιους της, και στη διάρκεια του έργου θα μάθει ότι θα χάσει και τον εγγονό της, η Ανδρομάχη που της μέλλεται να ακολουθήσει τον Νεοπτόλεμο, τον δολοφόνο του άντρα της, η Κασσάνδρα που προφητεύει το τραγικό μέλλον του Αγαμέμνονα, τον οποίο και αναγκάζεται να ακολουθήσει, η Ελένη και ο Μενέλαος, το ζευγάρι που χρεώθηκε την εκστρατεία των Ελλήνων στο Ίλιον, είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της πολυεπίπεδης και σπαραχτικής τραγωδίας που καθρεφτίζει την ανθρώπινη καταισχύνη σε κάθε εποχή.

Ο συνθέτης και σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αποπειράται να προσεγγίσει το μεγαλειώδες αυτό έργο όχι απαραίτητα ως μια αντιπολεμική κραυγή αλλά ως την υπέρβαση παντός ορίου στη διαχείριση κρίσεων εκ μέρους των διαχειριστών, δηλαδή των νικητών. Σαν το ξεκίνημα μιας εποχής όπου νικημένοι και νικητές –μελλοντικοί ηττημένοι και οι ίδιοι μέσα από τη θεϊκή τιμωρία που τους περιμένει για την ύβρη που έχουν διαπράξει– στην ουσία ακολουθούν την ίδια τραγική μοίρα της ανθρώπινής τους θνητότητας. Σε αυτήν τη σύγχρονη ανάγνωση των Τρωάδων, στην οποία θα αξιοποιηθεί η μουσικότητα του λόγου, δεκατέσσερις ηθοποιοί θα συνυπάρξουν στην ορχήστρα της Επιδαύρου με τριάντα δύο μουσικούς. Να σημειώσουμε ότι η παράσταση σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση της σπουδαίας ηθοποιού Άννας Κοκκίνου στο αρχαίο θέατρο στον ρόλο της Εκάβης, ενώ θα ακούγεται και η φωνή του Μιχαήλ Μαρμαρινού ηχογραφημένου ως Ποσειδώνα.

[Από τον Χρήστο Παρίδη για το τεύχος 341 της LiFO]

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Θέατρο / «Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης και ο Γιώργος Κουτλής συνσκηνοθετούν τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα των «Παιχτών» σε ένα νέο έργο με έναν αδηφάγο παραγωγό, έναν «ποιοτικό» σκηνοθέτη, έναν «εμπορικό» ηθοποιό, και τον γολγοθά της προετοιμασίας μιας παράστασης που πρέπει να αφορά τους πάντες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Θέατρο / Πριονίζοντας τα ποδ(άρ)ια της πατριαρχίας

Πατροκτονίες δεν επιτελούν, πλέον, μόνον οι γιοι αλλά και οι θυγατέρες, όπως διαπιστώνουμε στη μαύρη κωμωδία «Ο τρόμος του κροκόδειλου» που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ένα τετραήμερο με ψηφιακή και αναλογική τέχνη στη Νέα Υόρκη

Αποστολή στη Νέα Υόρκη / «Ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι είναι πιο έξυπνος από το AI, αλλά ότι μπορεί να γίνει πιο δημιουργικός»

Η LiFO παρακολούθησε τέσσερα έργα ψηφιακής τέχνης και χορού με τα οποία το Ίδρυμα Ωνάση και η πλατφόρμα Onassis ONX συμμετείχαν στο φημισμένο νεοϋορκέζικο φεστιβάλ «Under the radar».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
O οdy icons τραγουδάει Λαπαθιώτη σε μια παράσταση του Γιάννη Σκουρλέτη και της bijoux de kant

Θέατρο / «Ο Λαπαθιώτης έφερνε τη νύχτα μέσα στη μέρα, κάτι που σήμερα αποκαλούμε "κουίρ"»

Ο περφόρμερ και δημιουργός της αβανγκάρντ μουσικής οdy icons ερμηνεύει ποιήματα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μελοποιημένα από τον Χρίστο Θεοδώρου στη νέα παράσταση της bijoux de kant.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Θέατρο / Σημασία έχει ν’ αγαπάς (και να χορεύεις)

Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Το Συνέδριο για το Ιράν» του Βιριπάγιεφ, έναν ιδιότυπο αγώνα λόγου που είναι σμιλεμένος σκηνοθετικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μοιάζει με ακαδημαϊκή «εισήγηση».
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM