«Μαρίκα» και «Οι Φάλαινες του Αυγούστου»: Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί δύο έργα που τον αφορούν

«Μαρίκα» και «Οι Φάλαινες του Αυγούστου»: Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί δύο έργα που τον αφορούν Facebook Twitter
Η Νένα Μεντή πρωταγωνιστεί στην παράσταση Μαρίκα, μια θεατρική βιογραφία βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη.
0

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί φέτος δύο εξαιρετικές παραστάσεις με πρωταγωνιστές ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς. Η Μαρίκα είναι μια θεατρική βιογραφία βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ οι Φάλαινες του Αυγούστου βασίζονται στο έργο του Ντέιβιντ Μπέρι. Ο σκηνοθέτης μας μιλά για τις νέες του δουλειές και τη συνεργασία του με τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής υποκριτικής.

— Πώς εμπνέεστε όταν σκηνοθετείτε μια παράσταση και γιατί επιλέξατε φέτος τα έργα Μαρίκα και Φάλαινες του Αυγούστου;

Όσο περνούν τα χρόνια, δύο είναι τα ισχυρά κριτήρια στην επιλογή των έργων που ανεβάζω. Το πρώτο είναι να με αφορά προσωπικά η ιστορία, να ενεργοποιεί μια βαθιά εσωτερική μου ανάγκη να ανοίξω μαζί του σκηνικό διάλογο. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με το κοινό. Θέλω να του πω κάτι που να αφορά τη ζωή του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Τι με εμπνέει; Αγαπώ τους ήρωες που πάνε κόντρα στα κοινωνικά πρότυπα. Η Μαρίκα Κοτοπούλη είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της. Ακραία, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Στις Φάλαινες τα πρόσωπα επιμένουν να περάσουν τα στενά όρια που βάζει η τρίτη ηλικία. Διεκδικούν τη ζωή ως το τέλος. Δεν παραιτούνται. Δεν συμβιβάζονται.

Αγαπώ τους ήρωες που πάνε κόντρα στα κοινωνικά πρότυπα. Η Μαρίκα Κοτοπούλη είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της. Ακραία, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Στις Φάλαινες τα πρόσωπα επιμένουν να περάσουν τα στενά όρια που βάζει η τρίτη ηλικία. Διεκδικούν τη ζωή ως το τέλος.


— Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στα δύο έργα;

Η ανάγκη να αγωνίζεται κανείς ως το τέλος της ζωής του είναι το μόνο κοινό στοιχείο των δύο έργων. Η άρνηση της παραίτησης, της παθητικής στάσης απέναντι στο μεγάλο θέμα της επιβίωσης. Η Μαρίκα, όπως η Σάρα και η Λίμπι στις Φάλαινες, με σύμμαχο την ουτοπία, αντιδρούν στη στασιμότητα, στον συμβιβασμό, στην αποδοχή μιας μονότονης και ισοπεδωτικής πραγματικότητας.


— Χρειάστηκε έρευνα και ενδελεχής μελέτη για να δημιουργηθεί το κείμενο της Μαρίκας. Μιλήστε μας γι' αυτήν τη διαδικασία.

Αν και έχω, πια, μια εμπειρία στην αναζήτηση στοιχείων, στον τρόπο έρευνας ενός προσώπου που βιογραφείται θεατρικά, πρέπει να πω ότι στην περίπτωση της Κοτοπούλη δυσκολεύτηκα. Καταρχάς, δεν διασώζεται σχεδόν καμία οπτικοακουστική εγγραφής της. Έφτασε ως τις μέρες μας ο μύθος της, αλλά είναι άγνωστος στα αυτιά και στα μάτια μας ο τρόπος της ερμηνείας της. Διάβασα σχετικά βιβλία, άκουσα μαρτυρίες και ταξίδεψα σε μια μακρινή εποχή. Αφού πέρασα από την αντικειμενικότητα των γεγονότων, άφησα τον εαυτό μου να ταξιδέψει ελεύθερα και δημιουργικά. Έγραψα ένα έργο με αφορμή την Κοτοπούλη και όχι με όριο αυτήν.

«Μαρίκα» και «Οι Φάλαινες του Αυγούστου»: Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί δύο έργα που τον αφορούν Facebook Twitter
Στις Φάλαινες του Αυγούστου το χιούμορ είναι ο καταλύτης.


— Ποια η διαφορά ανάμεσα στην παρουσίαση μιας βιογραφίας και μιας φανταστικής ιστορίας;

Σίγουρα, η βιογραφία σε δεσμεύει. Το πρόσωπο όπως πραγματικά υπήρξε, με την αντικειμενικότητα της ιστορίας του, με τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Δεν μπορείς να παραχαράξεις την ιστορία του. Δεν μπορείς να αυθαιρετήσεις. Οφείλεις να τα σεβαστείς όλα αυτά. Στη μυθοπλασία είσαι πιο ελεύθερος να δώσεις τη δική σου ανάγνωση σε σχέση με το θέμα που πραγματεύεσαι.


— Στις Φάλαινες του Αυγούστου, ένα έργο που αφορά τον επερχόμενο θάνατο, το γέλιο εναλλάσσεται με το δάκρυ. Πόσο χιούμορ πιστεύετε ότι «χωράει» σε ένα τέτοιο θέμα;

Πιστεύω ότι το χιούμορ είναι ο καταλύτης του έργου. Πάντα, πίσω και από το πιο δραματικό γεγονός, ενεδρεύει, ευτυχώς, το κωμικό στοιχείο. Αυτή είναι η ανθρώπινη ύπαρξη. Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας μαύρο χιούμορ, σαρκάζει το αδιέξοδο, την απειλή του επερχόμενου τέλους.


— Οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους ρόλους και στις δύο παραστάσεις είναι από τα πιο σημαντικά ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Μιλήστε μας για τη συνεργασία μαζί τους.

Και στις δύο μου δουλειές έχω την τύχη να συναντιέμαι με πολύ άξιους συνεργάτες. Είναι από τις περιπτώσεις που, ενώ διδάσκεις, διδάσκεσαι. Η Τζένη Ρουσσέα, ο Νίκος Γαλανός και η Έρση Μαλικένζου, εκτός των χιλιομέτρων της υποκριτικής τους πορείας, διαθέτουν ένα σπάνιο, παλιό ήθος που δικαιώνει την έννοια της λέξης «ηθοποιός». Φέρνουν στην πρόβα την ευγένεια και τον πολιτισμό μιας άλλης εποχής. Τους ευχαριστώ για την απίστευτη διαθεσιμότητά τους. Με τη Νένα μας συνδέουν μεγάλες συγκινήσεις. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου νομίζω ότι και για τους δυο μας ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Την αγαπώ τη Νένα. Με εμπνέει για δύσκολες, αλλά πάντα από καρδιάς σκηνικές ακροβασίες. Ελπίζω ότι με τη Μαρίκα θα πάμε λίγο πιο μακριά την κοινή μας πορεία στο θέατρο.

«Μαρίκα» και «Οι Φάλαινες του Αυγούστου»: Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί δύο έργα που τον αφορούν Facebook Twitter
Ο Πέτρος Ζούλιας.

Info:

Θέατρο Χώρα

Αμοργού 20, Κυψέλη, 210867394

«Οι Φάλαινες του Αυγούστου» (1)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 18:30, Παρ.-Σάβ. 21:00, Κυρ. 18:30

«Μαρίκα» (2)

Από 13 Δεκεμβρίου, Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετ. 18:00, Παρ.-Σάβ. 21:00

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ