Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Κάρνεγκι Χολ
0

Το πιο απίστευτο τμήμα του Carnegie Hall είναι εκτός σκηνής. Αυτό προφανώς συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου. Διαβάστε αυτή την ιστορία και θα καταλάβετε: Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μια γυναίκα έκανε πρόβες για μια παράσταση στο Carnegie Hall, όταν η παρτιτούρα της έπεσε στο πάτωμα. Δυστυχώς για αυτήν από το πάτωμα, έπεσε μέσα στο σύστημα εξαερισμού. Το ζήτημα ήταν κάπως προβληματικό καθώς είχε δανειστεί την παρτιτούρα από την New York Public Library. Έτσι «στρατολόγησε» κυριολεκτικά τον  Gino Francesconi, που εργαζόταν στο Κάρνεγκι, σαν συνοδός καλλιτεχνών στα παρασκήνια για να δει αν θα μπορούσε να τη βοηθήσει να ξαναβρεί τη χαμένη παρτιτούρα.

Εκείνη την εποχή, ανάμεσα σε κάθε δέκατο κάθισμα υπήρχε μια σχάρα εξαερισμού που οδηγούσε στο κεντρικό σύστημα, έναν περίπλοκο συνδυασμό από σωλήνες μεγάλου μεγέθους. Έφτασαν εκεί από μια μυστική πόρτα, σε μια σκάλα και οδηγήθηκαν σε αυτό τον χώρο. Εκεί όμως έπεσαν επάνω σε κάτι αξιοσημείωτο. Για πολλά χρόνια μετά από μια συναυλία, αντί να πετάνε τα προγράμματα στα σκουπίδια τα έριχναν στις τρύπες του εξαερισμού. Ο Francesconi περιέγραψε αυτό που βρήκε ως «στρώματα από προγράμματα που τον πήγαν πίσω δεκαετίες». Ήταν βρώμικα και καλυμμένα από σκόνη αλλά στην ουσία ήταν μια συλλογή, ένα αρχείο ενός από τους καλύτερους χώρους συναυλιών στον κόσμο.

Ένα από τα πιο αριστοκρατικά μπαρ του Mανχάτταν λειτουργούσε μυστικά στα σπλάχνα του Κάρνεγκι Χολ, το Club Richman. Υπήρχε μια μέθοδος εισόδου, ένα πολύπλοκο σύστημα με κλειδαριές και απαιτούνταν, όπως στις θυρίδες, δυο κλειδιά παράλληλα, για να ανοίξουν οι πόρτες.

Ο Francesconi και η ομάδα του σήμερα επιβλέπουν περίπου 300.000 αντικείμενα τα οποία στεγάζονται στο Rose Museum, στον δεύτερο όροφο του Κάρνεγκι Χολ. Με τη δημιουργία της συλλογής που αφηγείται την ιστορία του Κάρνεγκι, έγινε και ο ίδιος ένας από αυτούς που κρατούν τα μυστικά της ιστορίας του.

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Το μουσείο Rose στο δεύτερο όροφο

Ο Andrew Carnegie γεννήθηκε στο Dunfermline, στη Σκωτία το 1835. Η οικογένειά του ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και όταν μετανάστευσαν στην Αμερική, βρήκε για ρπωτη φορά δουλειά σε εργοστάσιο βαμβακιού, στη συνέχεια σαν αγγελιοφόρος σε ταχυδρομική εταιρεία και μετά στην Pennsylvania Railroad.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου άρχισε να ενδιαφέρεται για τον χάλυβα, την πηγή της μελλοντικής τύχης του. Χάρη στις καινοτομίες στην παραγωγή χάλυβα, η Carnegie Steel Company Brothers ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο από το 1889, και ήταν σε θέση να παράγει πάνω από 2.000 τόνους χάλυβα ημέρα. Καθώς οι πόλεις και οι σιδηρόδρομοι είχαν επεκταθεί σε όλη την Αμερική, όλα είχαν χτιστεί από την Carnegie Steel Brothers, καθιστώντας τον Andrew Carnegie ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το 1901, πούλησε την εταιρεία του στην JP Morgan, δημιουργώντας US Steel, για 480.000.000 δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα).

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Άντριου Κάρνεγκι

Μετά από αυτή τη συμφωνία, ο Andrew Carnegie, 66 ετών, έκανε κάτι αξιοσημείωτο με τα πλούτη του: Άρχισε να απαλλάσσεται από αυτά. Ο Carnegie τελικά χάρισε περίπου το 90 τοις εκατό από την τεράστια περιουσία του. Έδωσε 5 εκατομμύρια δολάρια στην New York Public Library, ενώ πάνω από 2.800 βιβλιοθήκες άνοιξαν χάρη στις δωρεές του.  Ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, το 1904, δώρισε τα χρήματα για περίπου 7.000 εκκλησιαστικά όργανα, ίδρυσε αμέτρητα πανεπιστημιακά ταμεία αρωγής και το Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη. Αποφάσισε επίσης να οικοδομήσει μια μεγαλοπρεπή αίθουσα συναυλιών για την πόλη της Νέας Υόρκης.

Το Carnegie Hall καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο της έβδομης Λεωφόρου μεταξύ 56ης και 57ης οδού. Είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα William Burnet Tuthill σε ιταλικό στυλ της Αναγέννησης με βαθύ κόκκινο τούβλο, και έχει τρεις κύριες αίθουσες με άψογη ακουστική. Ένας πύργος 15 ορόφων προστέθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890 που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως διαμερίσματα των καλλιτεχνών. Ξεκινώντας με Τσαϊκόφσκι το 1891, το Carnegie Hall έχει φιλοξενήσει σχεδόν κάθε σημαντικό καλλιτέχνη, συνθέτη και ερμηνευτή από τότε. Έχουν τραγουδήσει σχεδόν οι πάντες:  Ella Fitzgerald, οι Beatles, Τζούντι Γκάρλαντ, Leonard Bernstein. Για πολλά χρόνια ήταν το σπίτι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Σήμερα η γειτονιά γύρω από το Carnegie Hall είναι ένα από τα πιο κεντρικά σημεία Μανχάταν. Αλλά στη δεκαετία του 1890, το Midtown της Νέας Υόρκης, ήταν ανάμεσα στον δέκατο τέταρτο και τον εικοστό δρόμο. Υπήρχαν 112 κενά οικόπεδα ανάμεσα στο  Μπρόντγουεϊ και την Park Avenue μέχρι το Κάρνεγκι.

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Μια χαραγμένη επιγραφή στους εξωτερικούς τοίχους

Όπως το έθεσαν τότε οι New York Times «τι διαφορά κάνουν 40 μπλοκ; Αν είναι πολύ καλό αυτό που δείχνουν, θα κάνω ένα πρόσθετο μίλι και θα το δω".Έτσι, το Carnegie Hall άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη του Uptown, καθώς εταιρείες όπως η Steinway και η Tiffany μετακινήθηκαν προς τα εκεί. Πέντε χρόνια αργότερα, όλα τα 112 κενά οικόπεδα ανοικοδομήθηκαν.

Ενώ το καλό όνομα του Carnegie Hall εξαπλωνόταν, παράλληλα ένα από τα πιο αριστοκρατικά μπαρ του Mανχάτταν λειτουργούσε μυστικά στα σπλάχνα του, το Club Richman. Υπήρχε μια μέθοδος εισόδου, ένα πολύπλοκο σύστημα με κλειδαριές και απαιτούνταν, όπως στις θυρίδες, δυο κλειδιά παράλληλα, για να ανοίξουν οι πόρτες. Η λέσχη Richman ήταν τόσο μυστική που μετά το θάνατό του Carnegie, όταν  θέλησε να δει την αίθουσα η σύζυγός του Λουίζ Whitfield, δεν είχε ιδέα ότι η παράνομη είσοδος υπήρχε ακόμα και ότι άκμασε σε όλη τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης ως Speakeasy. Σήμερα αυτό το μέρος στεγάζει ένα τμήμα των γιγαντιαίων μονάδων κλιματισμού. 

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Η αίθουσα συναυλιών

Το Carnegie Hall είναι γεμάτο από τέτοια παρόμοια μυστικά. Περπατώντας γύρω από τα παρασκήνια, η αίθουσα αντηχεί ευχάριστα γεμάτη τη φασαρία της προετοιμασίας για την επόμενη εκδήλωση. Μουσικοί και κλητήρες με βελούδινα κόκκινα σακάκια κατακλύζουν τα περάσματα στα παρασκήνια, τους ήχους του κλαρίνου και τρομπόνια που κάνουν ζέσταμα. Είναι ένα μέρος της show business, όλα να είναι κρυμμένα και μέρος της μαγείας. Τα υπόγεια του Κάρνεγκι είναι κυριολεκτικά κάτω από τα πεζοδρόμια της 7ης λεωφόρου και όποιος μπει στις υπόγειες σήραγγες βλέπει τα πρωτότυπα πέτρινα τοιχώματα. Πάνω από τις αίθουσες του Κάρνεγκι, τα διαμερίσματα έχουν τώρα μετατραπεί σε αίθουσες αναψυχής και πρόβας για τους καλλιτέχνες. Και ανάμεσα στους προβολείς της κεντρικής αίθουσας υπάρχει μια μικρή σιδερένια γέφυρα από όπου κάποιος θα μπορούσε να δει μια παράσταση από ψηλά.

Το μουσείο μέσα στο Κάρνεγκι εμπλουτίζεται συνεχώς από δημοπρασίες δωρεές και αγορές, με αντικείμενα που συγκροτούν την μεγάλη ιστορία του. Υπάρχει μια ειδική προθήκη με μπαγκέτες μεταξύ των οποίων του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, του Zubin Mehta και του Τοσκανίνι. Ένα άλλο ράφι με ένδειξη "προγράμματα", σε πηγαίνει πίσω από την πρώτη νύχτα της λειτουργίας του Κάρνεγκι με Τσαϊκόφσκι. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο αρχείο κρατήσεων. Μπορεί κανείς να δει ποιοί έκλεισαν θέσεις και πότε σε όλες τις συναυλίες.

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Η μυστική πόρτα στα υπόγεια του Κάρνεγκι

Όλη αυτή η ιστορία έφτασε πολύ κοντά στο να χαθεί κάποια στιγμή. Στη δεκαετία του 1950 το Carnegie Hall ήταν σε δεινή θέση. Ο Νεοϋορκέζος μεσίτης Robert Simon είχε αγοράσει την αίθουσα από την Louise Whitfield Carnegie έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγιστάνα. Το 1955, με την αναμονή του νέου Κέντρου Λίνκολν για τις τέχνες του θεάματος, ο γιος του Robert Simon Jr έβγαλε το  Carnegie Hall στην αγορά. Το σχέδιο ήταν να το γκρεμίσουν και να χτίσουν διαμερίσματα. Έγινε μια γενναία προσπάθεια από μια επιτροπή με επικεφαλής τον δεξιοτέχνη βιολιστή Isaac Stern που έσωσε την αίθουσα η οποία αγοράστηκε  από την πολιτεία της  Νέας Υόρκης ενώ την λειτουργία της ανέλαβε η μη κερδοσκοπική Carnegie Hall Corporation που επίσης έκανε εκτεταμένες ανακαινίσεις της ιστορικής αίθουσας.

Σήμερα παραμένει ένας από τους πιο έγκυρους και παγκοσμίου φήμης χώρους, και έχει φιλοξενήσει πάνω από 50.000  καλλιτεχνικά γεγονότα. Μέσα στο χώρο, υπάρχει το Μουσείο Rose το οποίο αυτή την εποχή ψηφιοποιεί όλα τα αρχεία, ώστε να είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Τα συστήματα εξαερισμού, εδώ βρέθηκαν σωροί από λοκαντίνες και προγράμματα
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Το αρχείο προγραμμάτων
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Εισιτήρια και συνδρομές από τον Γκέρσουιν μέχρι τους Five Points Mission
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Ο βασιλιάς της μπόσσα νόβα φτάνει στη Νέα Υόρκη
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
'Wellington's Victory', χειρόγραφη παρτιτούρα του Beethoven
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Τα σχέδια του Κάρνεγκι Χολ
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Dizzy Gillespie και Charlie Parker στο Κάρνεγκι
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Το βιβλίο αυτογράφων του Louis Salter's, διευθυντή του Κάρνεγκι : 266 μυθικά ονόματα και οι υπογραφές τους
Μέσα στα μυστικά του Κάρνεγκι Χολ Facebook Twitter
Η Μπίλι Χάλιντέι στο Κάρνεγκι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ