Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς;

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter
0

Ολα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2012. Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου λαμβάνει μέρος στο περίφημο Open House του Watermill (περίφημο κέντρο πειραματισμού του Μπομπ Γουίλσον) κι εκεί γεννιούνται οι πρώτες ιδέες για το "recalculate".

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

Εκείνη η πρώτη πειραματική ιδέα έχει πλέον πάρει "διαστάσεις" κανονικής παράστασης και σε λίγες μέρες (το Σάββατο) κάνει πρεμιέρα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ζητήσαμε από την Μαριάννα Καβαλλιεράτου να θυμηθεί όλη τη διαδρομή: από την πρώτη σκέψη μέχρι την υλοποίηση.

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

"Το "recalculate" ξεκίνησε από μια πρόταση του Ρόμπερτ Ουίλσον για ένα work-in-progress (έργο εν εξελίξει) που παρουσιάστηκε στο Watermill τo 2012. Είναι κάτι που συνηθίζεται εκεί. Αυτός είναι ο σκοπός της συνεύρεσης τόσων καλλιτεχνών. Ο καθένας από τη δική του τέχνη πειραματίζεται και μέσα σε 12 ημέρες παρουσιάζει την performance, την θεατρική ή χορευτική του παράσταση. Είναι στην κυριολεξία αυτό που αποκαλούμε gorilla project καθώς όλα συμβαίνουν σε χρόνο ρεκόρ. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για κανονικές παραστάσεις. Είναι απλώς ιδέες που γεννιούνται εκεί και κατατίθενται σε μια μικρή κοινωνία καλλιτεχνών. Είναι ενδεχομένως ο βασικός άξονας μιας παράστασης που μένει να εξελιχθεί".

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

Tο "recalculate", είναι το τρίτο έργο της ομάδας klokworks. Τέσσερις χορευτές (τρεις γυναίκες κι ένας άνδρας), χωρίς κανέναν συγκεκριμένο ρόλο, αναζητούν την πορεία τους, την οποία αλλάζουν διαρκώς καθώς η δράση τους δημιουργεί νέους προορισμούς και τους δείχνει νέους δρόμους.

Τι σημαίνει, όμως, για την ίδια recalculate;

"Σημαίνει ότι μηδενίζω και ξεκινάω και πάλι από την αρχή. Παρόλο που εγώ συνήθως παίρνω πάντα την ίδια λάθος διαδρομή. Η παράσταη δεν είναι τόσο συγκεκριμένη εννοιολογικά. Ο καθένας πιστεύω θα δώσει τις δικές του εξηγήσεις. Είμαι μια χορογραφία με πολύ συγκεκριμένη φόρμα αλλά πολύ ανοιχτή στην ερμηνεία".

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου συνεργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια με τον διάσημο αβαν-γκάρντ σκηνοθέτη Ρόμπερτ Γουίλσον. Ποιο είναι το μεγαλύτερο κέρδος της από την εμπειρία του Watermill;

"Εκεί δεν πας για να κάνεις μαθήματα με τον Γουίλσον. Πηγαίνεις για τις ευρύτερες συνεργασίες. Για τις δημιουργίες που γεννιούνται από τις συναντήσεις με καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Για τις γνωριμίες με ανθρώπους από διαφορετικές τέχνες, χώρες και κουλτούρες. Η έννοια της συνεργασίας που εδώ στην Ελλάδα μας λείπει, εκεί απογειώνεται".

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

Εχει παρόλα αυτά χαράξει ως χορεύτρια και χορογράφος τη δική της πορεία. Της αρέσει να εξερευνά την κινητική σύνθεση και τη γεωμετρία των σωμάτων στο χώρο. Την ενδιαφέρουν η φόρμα, η δομή και η δράση, η λιτότητα και η αφαίρεση. «Δεν είναι απαραίτητο να προσπαθούμε πάντα να τα καταλάβουμε όλα από την πρώτη στιγμή. Κι επίσης προσπαθούμε να αναλύσουμε τα πάντα. Ομως, την Τέχνη πρέπει να την απολαμβάνουμε. Και να χαιρόμαστε που όταν συμβαίνει είμαστε εκεί. Κρίμα που χάνουμε την ουσία ψάχνοντας για εξηγήσεις. Και μένα καμιά φορά μου είναι αδιανόητο να καταλάβω τι είχε στο μυαλό του ο Φράνσις Μπέικον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μου αρέσει λιγότερο».

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

-Aρα η τέχνη δεν πρέπει να "εξηγεί" τίποτα;

"Η τέχνη είναι το συναίσθημα που μας προκαλεί και όχι αυτό που μας εξηγεί. Καθένας έχει δικαίωμα να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν στο κοινό αλλά παραμένουν αξιόλογα. Επίσης ο χρόνος στην τέχνη είναι πολύ χρήσιμος. Πολλά πράγματα τα προδίδεις αν τα απορρίψεις από την πρώτη στιγμή. Δώστε χρόνο σε αυτά που κάτι σας προκαλούν".

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

-Εσείς επιστρέφετε σε παλιές σας δημιουργίες με διάθεση να αναθεωρήσετε;

"Βεβαίως. Πολύ συχνά, όμως, περνάω φάσεις απόρριψης. Κοιτάω πάντα πίσω για να καταλάβω την εξέλιξη, για να εντοπίσω λάθη, για να ξέρω πού βρισκόμουν στην αρχή και που έφτασα μετά. Ακόμα και να μην θέλεις να δεις το παρελθόν κι αυτό κάτι σημαίνει. Η επιστροφή στα παλιά μοιάζει λίγο με το κοίταγμα στον καθρέπτη. Ξεκινάω πάντα την διαδικασία με τρόμο και στο τέλος καταλήγω σκασμένη στα γέλια".

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ακρίβος

Info:

Ιδέα: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Φωτεινή Τιμοθέου
Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου, klokworks
Μουσική: Dom Bouffard
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Video art: Alessandro Giacalone
Κοστούμια, κατασκευές: Craig Green
Χορεύουν: Meg Harper, Καλλιόπη Σίμου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Μαριάννα Καβαλλιεράτου

19-21 Οκτωβρίου 2013
21:00 Μικρή Σκηνή

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Sue Jane Stoker.

Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter
Μηδένισε και ξεκίνα από την αρχή. Μπορείς; Facebook Twitter

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ