ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο Άμλετ του Κορσουνόβας έρχεται

Ο Άμλετ του Κορσουνόβας έρχεται Facebook Twitter
Ο Άμλετ του είναι μια «αυτοπροσωπογραφία» που ο Κορσουνόβας σκόπιμα άφησε ημιτελή. Φωτό: D.Matvejev
0

«Το να πει κανείς πόσο επίκαιρος είναι ο Άμλετ σήμερα μοιάζει κοινότοπο και απλοϊκό, από τη στιγμή που αυτό το έργο μπορεί και μιλάει για τα ζητήματα που απασχολούν κάθε εποχή. Όμως υπάρχει μια θεμελιακή συγγένεια ανάμεσα στον Άμλετ και στους νέους του 21ου αι. Όλες οι απαντήσεις για το τι συμβαίνει στη ζωή τους βρίσκονται στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν. Η κατανόηση της σημερινής πραγματικότητας είναι απολύτως εξαρτημένη από τα γεγονότα και τη σκέψη του 20ού αι. Μοιάζει σαν ο 21ος αιώνας να αρνείται να αρχίσει» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Λιθουανός σκηνοθέτης Οσκάρας Κορσουνόβας (γεν. 1969) για τον Άμλετ που πρωτοπαρουσίασε το 2008.


Έκτοτε, έχει παρουσιαστεί στα πιο σημαντικά φεστιβάλ ως μια εξαιρετική ερμηνεία του σαιξπηρικού αριστουργήματος. Ο Άμλετ του Κορσουνόβας είναι μια καταβύθιση στις σκοτεινές πτυχές του εαυτού, εκεί όπου τίποτα δεν είναι σαφές και σίγουρο. Ο ήρωας εδώ δεν είναι απλώς ένα δραματικό πρόσωπο αλλά ένα πρόσωπο πολύ κοντινό στον σκηνοθέτη, που μιλάει για τον ίδιο και τη γενιά του, χωρίς να φτάνει επί της ουσίας στο «να ζει κανείς ή να μη ζει;», γιατί πρώτα πρέπει να απαντήσει αν πραγματικά ζει, αν είναι, και τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Ο Άμλετ του είναι μια «αυτοπροσωπογραφία» που ο Κορσουνόβας σκόπιμα άφησε ημιτελή.


Έτυχε να δω μικρό μέρος της παράστασης, ως work in progress, στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2008, ενταγμένο στο πρόγραμμα του 12th Europe Theatre Prize, και η εντύπωση που μου άφησε ήταν ότι όταν θα ολοκληρωνόταν θα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ανυπομονώ να τη δω.

Ο Άμλετ του Κορσουνόβας έρχεται Facebook Twitter
Φωτό: D.Matvejev
Ο Άμλετ του Κορσουνόβας έρχεται Facebook Twitter
Φωτό: D.Matvejev

Ιnfo:

Οσκάρας Κορσουνόβας - Άμλετ

Πειραιώς 260, Κτίριο Δ
25-26 Ιουνίου 21:00

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της LIFO.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ