Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Η τάξη μας. Φωτό: Χρήστος Θοδωρίδης
0

Η πρώτη στη σειρά παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 έχει τίτλο REVOLT ATHENΣ και θέμα την καθημερινότητα στην Αθήνα της κρίσης. Πρόκειται για μια περφόρμανς εν εξελίξει της ομάδας ODC, που αποτελείται από τη σκηνοθέτιδα Έλλη Παπακωνσταντίνου, την ηθοποιό Ρόζα Προδρόμου, τον μουσικό Τηλέμαχο Μούσα και τον visual artist Παντελή Μάκκα (15-16 Ιουνίου, Πειραιώς 260).


Ο Γιάννης Καλαβριανός επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το έργο που σκηνοθετεί είναι το "Η τάξη μας" του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ, το οποίο αναφέρεται σ' ένα από κείνα τα ιστορικά γεγονότα που η επίσημη Ιστορία των κρατών αποσιωπά: το γεγονός της εξόντωσης των Εβραίων κατοίκων μιας πόλης στην Πολωνία το 1941 από συντοπίτες τους, καθολικούς Πολωνούς. (17-18 Ιουνίου, Πειραιώς 260)

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Απολογίες 4 και 5


Η ομάδα Vasistas της Αργυρώς Χιώτη θα παρουσιάσει το έργο του Ευθύμη Φιλίππου "Απολογίες 4 και 5", μια συμπαραγωγή με τέσσερα γαλλικά θέατρα. Πρωταγωνιστούν ένας δικαστής, δύο κατηγορούμενοι κι ένας Χορός ενόρκων. Το τραγούδι (πολυφωνικά τραγούδια της Μεσογείου που ερμηνεύει ο Χορός) έχει βασικό ρόλο στη δραματουργία. (20-21 Ιουνίου, Πειραιώς 260)


Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω είναι ο τίτλος της παράστασης του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το σκηνικό κείμενο προέκυψε από τη συνεργασία σκηνοθέτη και ηθοποιών με θέμα τι κρατά και τι πετά κανείς, τι σημαίνει «ταυτότητα» και πόσο ακριβής και χρήσιμη είναι τελικά στην αποκωδικοποίηση της πραγματικότητας (25 και 26 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Αβαρία - Πράγματα που άφησα πίσω


Θέατρο της επινόησης με θέμα τη μοναξιά είναι η παράσταση Monaksxà (a lonely planet) της Ειρήνης Φαναριώτη. (30 Ιουνίου-1η Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Είναι η πρώτη φορά που θα ζωντανέψει στη σκηνή ο Αμύντας (1745), μια ποιμενική κωμωδία αγνώστου, για πολλά χρόνια, συγγραφέα. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ανακάλυψε έπειτα από έρευνα ότι είναι έργο του ποιητή και ιατροφιλόσοφου από τα Κύθηρα Γεώργιου Μορμόρη (1720-1790) και τώρα θα την παρουσιάσει στο Ηρώδειο. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Φαίη Ξυλά, η Βίκυ Βολιώτη, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, ο Θανάσης Δήμου κ.ά. Στις 8 Ιουλίου.

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Ψύχωση 4.48


Μεταμεσονύχτια και ολονύχτια θα είναι η φετινή πρόταση του Γιάννη Κακλέα για το Φεστιβάλ. Ο λόγος της ξεχωριστής Σάρα Κέιν θα αποτελέσει βάση για μια θεατρική εμπειρία στην οποία σημαντικό ρόλο θα έχει η αλληλεπίδραση ηθοποιών και κοινού. Η λέξη «ψύχωση» του έργου της Κέιν Ψύχωση 4.48 θα ακουστεί στις 4.48 ακριβώς, σ' ένα προκλητικό σκηνικό event προς τιμήν της πρόωρα χαμένης Αγγλίδας συγγραφέως. (8-9 Ιουνίου, Πειραιώς 260)


Ο Βρετανός Ντένις Ρηντ σκηνοθετεί το έργο της Λιν Νότατζ, Ruined, με θέμα μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στον εμφύλιο, στην Ουγκάντα, διατηρώντας ένα μπαρ στο οποίο εργάζονται, ως πόρνες, γυναίκες που υπήρξαν θύματα ομαδικών βιασμών. Παίζουν η Γιούλα Μπούνταλη, ο Χάρης Αττώνης, ο Πάνος Μπρατάκος κ.ά. Το βίντεο είναι του Σύλλα Τζουμέρκα. (10-11 Ιουλίου, Πειραιώς 260)

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Αριστοφανειάδα. Φωτό: Κώστας Γάκης


Η δεύτερη παράσταση που θα δούμε στο Ηρώδειο είναι του Κώστα Γάκη και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης κι έχει τίτλο Αριστοφανειάδα. Με την τεχνική του θεάτρου εν θεάτρω ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Θάνος Τοκάκης, η Ευαγγελία Μουμούρη και άλλοι θα αποδείξουν συνοπτικώ τω τρόπω τη διαρκή επικαιρότητα όλων των κωμωδιών του Αριστοφάνη (11 Ιουλίου).


Στις 13 και 14 Ιουλίου, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (που αποτελείται από ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες) θα παρουσιάσει τους Πέρσες του Αισχύλου σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση που επικεντρώνει στη μάχη του εαυτού με τις προκαταλήψεις (σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου).


Και οι ενδιαφέρουσες προτάσεις συνεχίζονται:

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Young Lear. Φωτό: Κική Παπαδοπούλου

Η Σοφία Μαραθάκη και η ομάδα ATONΑλ, μετά την επιτυχία της Ο Φίλιπ Γκλας αγόρασε μια φραντζόλα ψωμί, σκηνοθετεί με πειραματική διάθεση το La dispute του Μαριβώ. (15-16 Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Η Ιόλη Ανδρεάδη σκηνοθετεί το Young Lear σε δύο δραματικούς χωροχρόνους (του σαιξπηρικού πρωτοτύπου και μιας σημερινής κατάστασης) με ένα σύνολο νέων σε ηλικία ηθοποιών που ερμηνεύουν όλους τους ρόλους. (17-18 Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Ο Χρήστος Θεοδωρίδης (σκηνοθέτης του πιο ενδιαφέροντος Άμλετ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια) και η ομάδα του (Η ορχήστρα των μικρών πραγμάτων) σκηνοθετούν το εν πολλοίς άγνωστο έργο του Κρίστοφερ Μάρλοου Η σφαγή των Παρισίων με εργαλεία την κίνηση και τη μουσική (18-19 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
Αντιγόνη


Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ με τη Βασιλική Τρουφάκου στον ρόλο της Αντιγόνης, πλαισιωμένη από τον Στέλιο Μάινα, τον Θόδωρο Κατσαφάδο, την Αννέζα Παπαδοπούλου, την Ιωάννα Μαυρέα, τον Φαίδωνα Καστρή, τον Γιώργο Φριντζήλα κ.ά. (21-22 Ιουλίου, Σκηνή Κοτοπούλη/Rex).


H Δανάη Θεοδωρίδου παρουσιάζει μια περφόρμανς με τίτλο One Small Step for a Man: Hello, Goodbye και θέμα το υλικό «ανθρώπινου πολιτισμού» που έστειλε η NASA στο Διάστημα με τα διαστημόπλοια Voyager το 1977. Συμμετέχουν δύο (γυμνοί) περφόρμερ και οι θεατές σε ρόλο εξωγήινων (21-23 Ιουλίου, Πειραιώς 260).


Ο Αλέξης Ρίγλης παρουσιάζει το περίφημο φεμινιστικό έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ Τop Girls με επτά ηθοποιούς (Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Αμαλία Αρσένη, Γεωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Σερέτη και Δώρα Στυλιανέση) που ερμηνεύουν τους 16 ρόλους του έργου (23-24 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Παραστάσεις και ερμηνείες που δεν πρέπει να χάσουμε φέτος το καλοκαίρι. Από την Ματίνα Καλτάκη Facebook Twitter
The dark manifesto


Τρία σχήματα συμμετέχουν στην παράσταση-διάλεξη Τhe dark manifesto, της οποίας το σκηνικό κείμενο βασίζεται στα μεγάλα μανιφέστα του 20ού αιώνα. Οι Blitz, oι Erasers και οι drog_A_tek στήνουν μια συνέντευξη Τύπου με θέμα την κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων. (27-28 Ιουλίου, Πειραιώς 260)


Ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Παραβάν του Ζαν Ζενέ, έργο-καταγγελία των αξιών που υποκριτικά επικαλούνται οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών όποτε τις βολεύει, όταν οι πολιτικές τους στην πράξη τις ισοπεδώνουν. (30-31 Ιουλίου, Πειραιώς 260)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ