H απονομή των νέων «Queer Theatre Awards» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στο Θέατρο Βικτώρια (Μαγνησίας 5), με παρουσιαστές τους ηθοποιούς Χάρη Αττώνη («I Am My Own Wife», «Αρμαντέηλ», «The Oh Fuck Moment») και Αντώνη Γκρίτση («Πολιτισμένα Ζώα», «Ωδές στον Πρίγκηπα»), αγαπητούς στο ευρύ κοινό και ως οι «Γριες» των τηλεοπτικών Ηρωίδων. Τη βραδιά σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κομνηνός (FiT, Φαλακρή Τραγουδίστρια, Σπιρτόκουτο, Fucking Games) ενώ τα κείμενα έγραψε ο Μανώλης Βαμβούνης (gkoultoura.gr). Η τελετή της απονομής τιμήθηκε από εκπροσώπους και συντελεστές όλων των υποψήφιων παραστάσεων από τη φετινή αλλά και προηγούμενες χρονιές.
Ο Θεσμός
Με συνθημα το «Breaking Out», τα πρώτα περήφανα θεατρικά βραβεία της Αθήνας άλλαξαν φέτος όνομα και λειτουργούν πλέον υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride, ως επίσημο event του Pride Week. Τα «Queer Theatre Awards» είναι η φυσική εξέλιξη μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τέσσερα χρόνια πριν στα πρότυπα των αντίστοιχων καλλιτεχνικών θεσμών στο εξωτερικό. Σκοπός των βραβείων από την πρώτη χρονιά δεν ήταν να θέσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «gay» και στο «straight» θέατρο, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την περήφανη παρουσία και προβολή queer ή LGBT/ΛΟΑΤ (Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική, Αμφί, Τρανς) θεματικών και χαρακτήρων σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονταν συχνά στόχος επιθέσεων μίσους, λογοκρισίας και περιθωριοποίησης. Με τη νέα ταυτότητα τους, τα Queer Theatre Awards αγκαλιάζουν και αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο κάθε έκφανση του διαφορετικού και του ανατρεπτικού σε ορίζοντα φύλου ή σεξουαλικότητας, χωρίς αυτοπεριορισμούς. Τα βραβεία είναι μια συμπαραγωγή του περιοδικού Antivirus, του διαδικτυακού καναλιού GITV και του θεατρικού blog gkoultoura.gr.
Η δεκάδα των υποψήφιων παραστάσεων για το μεγάλο βραβείο δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα του φετινού πλούσιου ρεπερτορίου, από εντυπωσιακές υπερπαραγωγές διάσημων musical και εμβληματικά έργα του διεθνούς queer ρεπερτορίου στην Εθνική σκηνή έως pocket ανεβάσματα νέων ελληνικών έργων και ανατρεπτικές για την ταυτότητα φύλου performances σε υπόγειους καλλιτεχνικούς χώρους.
Οι Νικητές
Παράσταση της Χρονιάς αναδείχθηκε το «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ» του Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στη σκηνή του Ρεξ από το Εθνικό Θέατρο. Επιλέχτηκε με γνώμονες πέρα από το ξεχωριστό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς και τις ιδιαίτερες ερμηνείες της, επειδή αντιπροσωπεύει την σύγκλιση του underground με το mainstream που χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά το θέατρο queer θεματολογίας. Η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου παρέλαβε το βραβείο δηλώνοντας σε έντονο χειροκρότημα του κοινού: «Ευχαριστώ. Αισθάνομαι πολύ queer, συγκινημένη. Εύχομαι όλοι οι queer έρωτες, όλοι οι έρωτες οι προχωρημένοι και οι περιθωριοποιημένοι να μπουν σε ένα... νομοσχέδιο». Η παράσταση έρχεται να συμπληρώσει το πάνθεον των βραβευμένων παραστάσεων από προηγούμενες χρονιές: «Bent» (2011-12), «ο Μικρός Εγώ» (2012-13), και «Blue Devils of Tennessee» (2013-2014).
Το τιμητικό βραβείο Athens Pride για την Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς πήγε στην παράσταση «Πρισίλα η Βασίλισσα της Ερήμου», η οποια πρέσβευσε με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα και την ζωντάνια του Pride στο ευρύ κοινό. Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους όλου του θιάσου και της παραγωγής, ο Φώτης Σεργουλόπουλος περιέγραψε την παράσταση ως ένα πολύ μεγάλο μάθημα επειδή ήταν η πιο mainstream gay παράσταση που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια η οποία είχε κάθε μέρα κοινό 1500 άτομα, με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, για να δουν μια ιστορία ανθρώπων όπου μια drag queen έψαχνε το παιδί της. Αστειεύτηκε όμως και με το γεγονός πως οι μεγαλύτερες κυρίες σχολίαζαν μέσα στην παράσταση «πόσο του παν' τα λεοπάρ».
Kλείνοντας αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις διαφυλικές φίλες τους «μόνους άνδρες με αρχίδια που ήθελαν να βάλουν φούστα και έβαλαν» αλλά και σε «όλους όσους σε μικρά μπαρ, σε τουαλέτες μέσα, αλλάζουνε και έχουν μανία με το lipsync και το κάνουν εξαιρετικά, σε όλες τις drag queens του κόσμου».
Το βραβείο κοινού το οποίο ψηφίστηκε από τους επισκέπτες του site του περιοδικού Antivirus ανάμεσα στις 41 παραστάσεις με queer θεματική και πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά κέρδισε η παράσταση «FiT» με τη Ζώγια Σεβαστιανού σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού, η οποία συνεχιζόταν για δεύτερη επιτυχημένη χρονιά στο Θέατρο Βικτώρια.
Τα βραβεία των ερμηνειών κέρδισαν οι τρεις πιο queer και ανατρεπτικοί ρόλοι της χρονιάς.
Η Παρθενόπη Μπουζούρη αποδέχτηκε το βραβείο για ερμηνεία σε γυναικείο ρόλο ως η βουβή αλλά εκφραστική Μαρλέν στα «Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ», διαβάζοντας ένα συγκινητικό απόσπασμα από το «Γράμμα Στους Ηθοποιούς. Υπέρ Λουί ντε Φυνές» του Valère Novarina.
Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης βραβεύτηκε για την ερμηνεία του σε trans ρόλο ως Dr Frank-n-Furter στο «Rocky Horror Show» και με την ίδια προβοκατόρικη διάθεση του ρόλου σχολίασε μέσω επιστολής: «Αν δεν ήθελα να παρω αυτό το βραβείο σπίτι στο τζάκι μου (που δεν έχω) ευχαρίστως θα το χαριζα στον καθωσπρέπει αυτό κόσμο με την ευχή να το βάλουν στην κωλάρα τους».
Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης παραλαμβάνει το βραβείο για ερμηνεία σε trans ρόλο! Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα που μας έστειλε...
Posted by Queer Theatre Awards on Thursday, 11 June 2015
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Φαλελάκης κέρδισε το βραβείο αντρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στο «Η Ζάλη των Ζώων Πριν τη Σφαγή» του Δημήτρη Δημητριάδη, τον οποίο ευχαρίστησε επειδή έγραψε «έναν από τους καλύτερους gay ρόλους στην ελληνική εργογραφία, με όλο το φάσμα που περιέχει ένας τέτοιος άνθρωπος, από το ευτελές ως το τραγικό». Στο τέλος πρόσθεσε: «Δεν θέλω να αφιερώσω το βραβείο αυτό στους γονείς μου, όχι επειδή είμαι κακός γιος, αλλά επειδή δεν θα ήταν καθόλου υπερήφανοι για αυτό το βραβείο», αφιερώνοντας το αντί αυτών στον Μηνα Χατζησάββα.
Το βραβείο για πρωτότυπο έργο παρέλαβε για την «Κατερίνα» ο Αύγουστος Κορτώ, στο βιβλίο του οποίο είχε βασιστεί το κείμενο της παράστασης, σχολιάζοντας πως «η Κατερίνα δεν πρόλαβε να με δει ευτυχισμένο και να ησυχάσει λίγο από τη δυστυχία που την έτρωγε κατά καιρούς, αλλά πιστεύω πως αυτή όπως και κάθε γονιός προτιμά να δει το παιδί του ευτυχισμένο παρά μόνο του. Ας θυμόμαστε αυτό, οι γονείς εκπαιδεύονται, ο κόσμος εκπαιδεύεται, ας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε».
Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Δημήτρη Μαύρικιο για το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Tennessee Williams στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Με επιστολή του υπογράμμισε την ανατρεπτική άποψη της σκηνοθεσίας του: «Ο Σεμπάστιαν δεν δολοφονείται ώστε να πάψει να υπάρχει η ομοφυλοφιλία επί σκηνής• αντίθετα, η αφήγηση του θανάτου του διατηρεί την οπτική και τη σεξουαλικότητά του ζωντανές». Σχολίασε ακόμη κάποιες αντιδράσεις κριτικών και κοινού στην παράσταση του: «Μπορεί ο αριθμός των κραυγαλέα ομοφοβικών να έχει περιοριστεί θεαματικά στα 55 χρόνια που πέρασαν από τότε, όμως, ας μη γελιόμαστε, μια σημερινή στρατιά κρυπτο-ομοφοβικών και ορισμένων δήθεν gay friendly είναι παρούσα, συχνά με αντιλήψεις που λίγο απέχουν από το παλιό ρατσιστικό μίσος».
Παρακολουθείστε σε video αποσπάσματα τη βραδιά της απονομής στη σελίδα του GITV στο youtube.
Οι Λίστα των Νικητών των Queer Theatre Awards 2015
Παράσταση της Χρονιάς: Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου)
Τιμητικό Βραβείο Athens Pride για την Περήφανη Παράσταση της Χρονιάς: Πρισίλα η Βασίλισσα της Ερήμου (Badminton, σκηνοθεσία Φωκάς Ευαγγελινός)
Βραβείο Κοινού Περιοδικού Antivirus: FiT (Θέατρο Βικτώρια, σκηνοθεσία Δημήτρης Κομνηνός)
Ερμηνεία σε trans ρόλο: Κωνσταντίνος Ασπιώτης – The Rocky Horror Show
Ερμηνεία σε γυναικείο ρόλο: Παρθενόπη Μπουζούρη – Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ
Ερμηνεία σε αντρικό ρόλο: Κωνσταντίνος Φαλελάκης – Η Ζάλη των Ζώων Πριν τη Σφαγή
Θεατρικό κείμενο: Γιώργος Νανούρης, Αύγουστος Κορτώ – Κατερίνα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος – Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι
Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Βασίλης Μαντζούκης, Γιάννης Μπρούζος και Μιχάλης Πανάδης – Σταγόνες Πάνω σε Καυτές Πέτρες
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης – Μικρές Ιστορίες Φόνων
σχόλια