Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη σε μια αυλή στου Ψυρρή

Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη σε μια αυλή στου Ψυρρή Facebook Twitter
0

Το μονόπρακτο έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη "Το τάβλι", είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά έργα που έχουν γραφτεί.

Για μένα, πάντα, -μόνο του ή μαζί με το άλλο του μισό, τη "Βέρα"-, φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα της ελληνικής πραγματικότητας. Από το 1972 που πρωτοανέβηκε στο θέατρο μέχρι σήμερα, αυτή η επιφάνεια της Ελλάδας μπορεί να αλλάζει, η ουσία της παραμένει η ίδια.

Η ιστορία είναι απλή. Δυο άντρες, ο Φώντας και ο Κόλια και μια παρτίδα τάβλι. Οσο κρατάει, ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο να στήσουν μια κομπίνα και πιάσουν την καλή. Οσο κρατάει δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι παίζουν στις ζαριές την προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα όνειρά τους. Μια κομπίνα. Το ανάγλυφο μιας χώρας φωτίζεται σε μια αυλή.

Η δύναμη που έχει το "Τάβλι" σαν έργο αποδεικνύεται διαρκώς. Δεν υπάρχει θεατρική χρονιά που δε συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο ρεπερτόριο. Από αύριο έως το τέλος του μήνα θα το δούμε στην Αυλή του Ψυρρή,(Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή, 6945977572).


Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κάππας και παίζουν ο Κωνσταντίνος Κάππας και ο Σωκράτης Πατσίκας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έπαιζαν σε όλη την Ελλάδα. Πήγαν στο Λουτράκι, στην Κάρυστο, στη Χίο, στη Μεγαλόπολη, στην Καβάλα, στο Πήλιο, στη Νέα Πέραμο, στη Θάσο.

Επαιξαν σε αλάνες σε μικρές πλατείες, κυρίως σε αυλές. Μας διηγήθηκαν τρεις ιστορίες από την καλοκαιρινή τους περιπέτεια.

Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ- παραθαλάσσιο μέρος κάπου στην Καβάλα.

"Παίζουμε σε ένα θερινό κινηματογράφο-Αλκυονίς. Στον πλαϊνό τοίχο του θερινού σχεδόν μεσοτοιχία ένα διώροφο σπίτι. Ξεκινάμε την παράσταση και από το μπαλκόνι του σπιτιού που είναι στα 20 μέτρα περίπουαπό τη σκηνή μία κυρία αρχίζει και βγάζει κάτι κεράκια και στρώνει τραπέζι, φέρνει σαλάτες ,χοιρινό και πατάτες και βγαίνει συνομωτικά όλη η οικογένεια σιγά σιγά για φαγητό. Υπάρχει ατάκα στο έργο που λέει ο Φώντας ( (Σωκράτης Πατσίκας) σε μένα (Κόλιας) «άντε πήγαινε να δεις αν είναι ο Βελέτζας στο μπαλκόνι και μας φάει τη δουλειά, γιατί είναι εργολάβος αυτός», σηκώνομαι λοιπόν και πάω στο μπαλκόνι (έτσι το κάνουμε κάθε φορά και όταν δεν υπάρχει μπαλκόνι το επινοούμε), κοιτάω αυτούς που τρώνε σε απόσταση αναπνοής, με κοιτάνε και αυτοί με μπουκωμένα στόματα, γυρνάω στο Σωκράτη(Φώντας) και ενώ κανονικά θα έπρεπε να απαντήσω «Δεν είναι κανένας στο μπαλκόνι», λέω «Δεν ξέρω ρε συ είναι κάποιοι που τρώνε σουβλάκια αλλά δεν είναι ο Βελέτζας στο μπαλκόνι». Διαλυθήκαμε όλοι στα γέλια, πρώτος εγώ.
Στο τέλος τους κάναμε και υπόκλιση."

Αυλή στου Ψυρρή

"Υπάρχει μία σκηνή όπου ο Σωκράτης (Φώντας) σκίζει με δύναμη το πουκάμισο του και πετάγονται δυο, τρία κουμπιά. Μετά υποτίθεται ψάχνει το ένα κουμπί σε όλη την αυλή λέγοντας την ατάκα «Άντε τώρα να ψάχνεις σε όλη την αυλή να βρεις ένα κουμπί».

Ένα από τα κουμπιά τώρα έχει πάει στα πόδια μιας γυναίκας στην πρώτη σειρά, η οποία το βλέπει με γουρλωμένα μάτια, το παίρνει γρήγορα, εγώ βλέπω στο μάτι της ότι σίγουρα κάτι θα κάνει γι'αυτό, πιστεύει ότι πρέπει να δώσει γρήγορα το κουμπί στο Σωκράτη και αρχίζει μπροστά στη σκηνή, νομίζοντας ότι δεν την βλέπει κανείς, να τον πλησιάζει μπουσουλώντας να του το δώσει.

Το παίρνει ο Σωκράτης, την ευχαριστεί και συνεχίζουμε- δύσκολα."

ΛΕΚΑΝΗ- ορεινό χωριό στο νομό Καβάλας

"Παίζουμε στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου.Φτάνουμε και το χωριό είναι έρημο, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Έχουμε έρθει με ένα βαν, που οδηγώ εγώ,ψιλοδιαλυμένο με μία ντουντούκα επάνω.

Μου λέει ο Σωκράτης «όση ώρα θα στήνουν οι τεχνικοί δεν παίρνουμε εμείς το βαν με την ντουντούκα να πάμε στο διπλανό χωριό;» (είχαμε γράψει σε ένα cd το διαφημιστικό της παράστασης για τη Λεκάνη να παίζει στη ντουντούκα).

Ξεκινάμε και στα 8 χιλιόμετρα στο διπλανό χωριό το βαν αρχίζει να κάνει διακοπές. Σε αντίθεση με τη ντουντούκα που συνεχίζει να παίζει, ξεσηκώνοντας όλο το χωριό.


Και οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν. Βγαίνει ένας από μία αυλή με απειλητικές διαθέσεις και κατευθύνεται προς το μέρος μας (του χαλάσαμε τον απογευματινό ύπνο του. «Δεν πάμε να φύγουμε, θα μας κυνηγήσουν εδώ, θα φάμε ξύλο», λέω στο Σωκράτη.

Για καλή μας τύχη παίρνει μπρος το βαν με την ντουντούκα να παίζει στη διαπασών «ΤΟ ΤΑΒΛΙ Η ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ...» και ξαφνικά σε μια ανηφόρα αρχίζει το βαν τις διακοπές. Στο τέλος της ανηφόρας πέφτουμε σε ένα κοπάδι με γίδια. Σταματάει το βαν και βρισκόμαστε κολλημένοι στην ερημιά ανάμεσα στα γίδια, συντροφιά με την επίμονη κα επίπονη πια μουσική υπόκρουση της ντουντούκας. Τα γίδια αρχίζουν και τρέχουν αλλόφρονα προς διάφορες κατευθύνσεις. Και λέω στο Σωκράτη «ούτε για τα γίδια δεν είμαστε...».

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ 

Θέατρο / «Αν κλάψω με ένα έργο, είμαι σε καλό δρόμο»

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, που έχει σκηνοθετήσει με επιτυχία δύο έργα φέτος, του Βιριπάγιεφ και της Αναγνωστάκη, εξηγεί γιατί τον ενδιαφέρουν τα κείμενα που μιλάνε στον άνθρωπο σήμερα, ακόμα κι αν σε αυτά ακούγονται ακραίες απόψεις που ενοχλούν και τον ίδιο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Να είσαι γκέι στη Νέα Υόρκη

Θέατρο / «Η Κληρονομιά μας»: Τι αποκομίσαμε από την εξάωρη παράσταση στο Εθνικό

«Μία ποπ queer saga, παραδομένη πότε στη μέθη των κοκτέιλ Μανχάταν και πότε στο πένθος μιας αλησμόνητης συλλογικής απώλειας» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το πολυβραβευμένο έργο του Μάθιου Λόπεζ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή ούτε αιρετική»

Θέατρο / «Δεν είμαι ασεβής, ούτε ιδιοσυγκρασιακή, ούτε αιρετική»

Μετά την Ορέστεια του Στρίντμπεργκ και τις πρόβες για το έργο του Βασίλη Βηλαρά, η Λένα Κιτσοπούλου μιλάει για προσδοκίες και αποφάσεις, για επιτυχίες και απορρίψεις, για το «σύστημα» μέσα στο οποίο δουλεύει και για όλους εκείνους τους χαρακτηρισμούς που της αποδίδουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ