Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη σε μια αυλή στου Ψυρρή

Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη σε μια αυλή στου Ψυρρή Facebook Twitter
0

Το μονόπρακτο έργο του Δημήτρη Κεχαϊδη "Το τάβλι", είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά έργα που έχουν γραφτεί.

Για μένα, πάντα, -μόνο του ή μαζί με το άλλο του μισό, τη "Βέρα"-, φτιάχνουν μια μοναδική ατμόσφαιρα της ελληνικής πραγματικότητας. Από το 1972 που πρωτοανέβηκε στο θέατρο μέχρι σήμερα, αυτή η επιφάνεια της Ελλάδας μπορεί να αλλάζει, η ουσία της παραμένει η ίδια.

Η ιστορία είναι απλή. Δυο άντρες, ο Φώντας και ο Κόλια και μια παρτίδα τάβλι. Οσο κρατάει, ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο να στήσουν μια κομπίνα και πιάσουν την καλή. Οσο κρατάει δυο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι παίζουν στις ζαριές την προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα όνειρά τους. Μια κομπίνα. Το ανάγλυφο μιας χώρας φωτίζεται σε μια αυλή.

Η δύναμη που έχει το "Τάβλι" σαν έργο αποδεικνύεται διαρκώς. Δεν υπάρχει θεατρική χρονιά που δε συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο ρεπερτόριο. Από αύριο έως το τέλος του μήνα θα το δούμε στην Αυλή του Ψυρρή,(Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή, 6945977572).


Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Κάππας και παίζουν ο Κωνσταντίνος Κάππας και ο Σωκράτης Πατσίκας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε έπαιζαν σε όλη την Ελλάδα. Πήγαν στο Λουτράκι, στην Κάρυστο, στη Χίο, στη Μεγαλόπολη, στην Καβάλα, στο Πήλιο, στη Νέα Πέραμο, στη Θάσο.

Επαιξαν σε αλάνες σε μικρές πλατείες, κυρίως σε αυλές. Μας διηγήθηκαν τρεις ιστορίες από την καλοκαιρινή τους περιπέτεια.

Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ- παραθαλάσσιο μέρος κάπου στην Καβάλα.

"Παίζουμε σε ένα θερινό κινηματογράφο-Αλκυονίς. Στον πλαϊνό τοίχο του θερινού σχεδόν μεσοτοιχία ένα διώροφο σπίτι. Ξεκινάμε την παράσταση και από το μπαλκόνι του σπιτιού που είναι στα 20 μέτρα περίπουαπό τη σκηνή μία κυρία αρχίζει και βγάζει κάτι κεράκια και στρώνει τραπέζι, φέρνει σαλάτες ,χοιρινό και πατάτες και βγαίνει συνομωτικά όλη η οικογένεια σιγά σιγά για φαγητό. Υπάρχει ατάκα στο έργο που λέει ο Φώντας ( (Σωκράτης Πατσίκας) σε μένα (Κόλιας) «άντε πήγαινε να δεις αν είναι ο Βελέτζας στο μπαλκόνι και μας φάει τη δουλειά, γιατί είναι εργολάβος αυτός», σηκώνομαι λοιπόν και πάω στο μπαλκόνι (έτσι το κάνουμε κάθε φορά και όταν δεν υπάρχει μπαλκόνι το επινοούμε), κοιτάω αυτούς που τρώνε σε απόσταση αναπνοής, με κοιτάνε και αυτοί με μπουκωμένα στόματα, γυρνάω στο Σωκράτη(Φώντας) και ενώ κανονικά θα έπρεπε να απαντήσω «Δεν είναι κανένας στο μπαλκόνι», λέω «Δεν ξέρω ρε συ είναι κάποιοι που τρώνε σουβλάκια αλλά δεν είναι ο Βελέτζας στο μπαλκόνι». Διαλυθήκαμε όλοι στα γέλια, πρώτος εγώ.
Στο τέλος τους κάναμε και υπόκλιση."

Αυλή στου Ψυρρή

"Υπάρχει μία σκηνή όπου ο Σωκράτης (Φώντας) σκίζει με δύναμη το πουκάμισο του και πετάγονται δυο, τρία κουμπιά. Μετά υποτίθεται ψάχνει το ένα κουμπί σε όλη την αυλή λέγοντας την ατάκα «Άντε τώρα να ψάχνεις σε όλη την αυλή να βρεις ένα κουμπί».

Ένα από τα κουμπιά τώρα έχει πάει στα πόδια μιας γυναίκας στην πρώτη σειρά, η οποία το βλέπει με γουρλωμένα μάτια, το παίρνει γρήγορα, εγώ βλέπω στο μάτι της ότι σίγουρα κάτι θα κάνει γι'αυτό, πιστεύει ότι πρέπει να δώσει γρήγορα το κουμπί στο Σωκράτη και αρχίζει μπροστά στη σκηνή, νομίζοντας ότι δεν την βλέπει κανείς, να τον πλησιάζει μπουσουλώντας να του το δώσει.

Το παίρνει ο Σωκράτης, την ευχαριστεί και συνεχίζουμε- δύσκολα."

ΛΕΚΑΝΗ- ορεινό χωριό στο νομό Καβάλας

"Παίζουμε στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου.Φτάνουμε και το χωριό είναι έρημο, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Έχουμε έρθει με ένα βαν, που οδηγώ εγώ,ψιλοδιαλυμένο με μία ντουντούκα επάνω.

Μου λέει ο Σωκράτης «όση ώρα θα στήνουν οι τεχνικοί δεν παίρνουμε εμείς το βαν με την ντουντούκα να πάμε στο διπλανό χωριό;» (είχαμε γράψει σε ένα cd το διαφημιστικό της παράστασης για τη Λεκάνη να παίζει στη ντουντούκα).

Ξεκινάμε και στα 8 χιλιόμετρα στο διπλανό χωριό το βαν αρχίζει να κάνει διακοπές. Σε αντίθεση με τη ντουντούκα που συνεχίζει να παίζει, ξεσηκώνοντας όλο το χωριό.


Και οι πρώτες αντιδράσεις δεν άργησαν. Βγαίνει ένας από μία αυλή με απειλητικές διαθέσεις και κατευθύνεται προς το μέρος μας (του χαλάσαμε τον απογευματινό ύπνο του. «Δεν πάμε να φύγουμε, θα μας κυνηγήσουν εδώ, θα φάμε ξύλο», λέω στο Σωκράτη.

Για καλή μας τύχη παίρνει μπρος το βαν με την ντουντούκα να παίζει στη διαπασών «ΤΟ ΤΑΒΛΙ Η ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΧΑΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ...» και ξαφνικά σε μια ανηφόρα αρχίζει το βαν τις διακοπές. Στο τέλος της ανηφόρας πέφτουμε σε ένα κοπάδι με γίδια. Σταματάει το βαν και βρισκόμαστε κολλημένοι στην ερημιά ανάμεσα στα γίδια, συντροφιά με την επίμονη κα επίπονη πια μουσική υπόκρουση της ντουντούκας. Τα γίδια αρχίζουν και τρέχουν αλλόφρονα προς διάφορες κατευθύνσεις. Και λέω στο Σωκράτη «ούτε για τα γίδια δεν είμαστε...».

*****

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ