Η Lifo έκανε θέμα για τις καλοκαιρινές παραστάσεις. Ο Χρήστος Παρίδης έκανε τις συνεντεύξεις, ο Πάνος Μιχαήλ φωτογράφιζε και τρυπώσαμε κι εμείς, -θενκς Μαρκέλλα μας- για να δούμε ένα διαφορετικό κομμάτι της προετοιμασίας. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί τις "Τραχίνιες" του Ευριπίδη που θα δούμε στην Επίδαυρο στις 9 και 10 Αυγούστου.
Εδώ είμαστε στην πρόβα του Χορού. Μουσική πρόβα. Τόσα χρόνια στα θέατρα, βαριόμουνα να παρακολουθήσω. Λάθος μου. Ήταν υπέροχη. Δύσκολη. Και κόλλησα. Ας αρχίσω τις συστάσεις.
Αυτά είναι τα 16 κορίτσια του Χορού στις Τραχίνιες. Στην ακρόαση που έγινε το χειμώνα έφτασαν στο Εθνικό Θέατρο 950 άτομα. Αυτά τα δεκάξι ήταν η επιλογή του σκηνοθέτη και του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή. Τυχερές αλλά και πολύ σκληρά εργαζόμενες.
"Είμαι υπερήφανος γι αυτό το Χορό", μου είπε ο Θωμάς Μοσχόπουλος με μάτια που έλαμπαν. "Είναι όλες καταπληκτικές." Ακόμα και αν δε ξέρεις -όπως εγώ- , καθόλου μουσική, η πρόβα ήταν αληθινά εντυπωσιακή.
Η κυρία που εικονίζεται στη φωτογραφία να κοιτάζει αυστηρά είναι η καλύτερη επαγγελματίας στη μουσική διδασκαλία στην Ελλάδα. Στα θέατρα πίνουν νερό στο όνομά της.
Το όνομά της; Μελίνα Παιωνίδου. Η αυστηρότητά της είναι μυθική, το ίδιο και η γλύκα του χαρακτήρα της. Στο μάθημα δεν αστειεύεται ποτέ.
Κορνήλιος Σελαμσής. Ο συνθέτης της παράστασης. Γράφει μαγικά. Το σύνολο του έργου του στις Τραχίνιες είναι πρόταση.
Ετοιμάζονται για την Επίδαυρο υπερεντατικά, στη σκηνή του Εθνικού, σχεδόν χωρίς διάλειμμα. Και την ώρα των παρατηρήσεων, πρέπει να φύγουμε. Αρχίζει η μυστική ζωή, το απόρρητο ενός θιάσου. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.