Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπούσες καλύτερα;

Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπούσες καλύτερα; Facebook Twitter
Ανάμεσα στους τρεις, που βρέθηκαν στην διαδικασία αποχώρησης, εννοείται πως ήθελα να φύγει αυτός που μπήκε τελευταίος, όπως όλοι οι παίκτες δηλαδή.
0

Bαθιά υπόκλιση στην παραγωγή, που μοίρασε λάθος σπόιλερ, και μας κράτησε στην τσίτα σε όλο το επεισόδιο. Έφαγα ό,τι είχα σε σοκολατοειδές μέσα στο σπίτι από την αγωνία μου. Κι όταν λέω, όλα, εννοώ και το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό που είχα πάρει για το βαφτιστήρι μου! Μαζί με τα αθώα λαγουδάκια που είχε μέσα. Ακόμα κι αυτά καταβρόχθισα.

Ανάμεσα στους τρεις, που βρέθηκαν στην διαδικασία αποχώρησης, εννοείται πως ήθελα να φύγει αυτός που μπήκε τελευταίος, όπως όλοι οι παίκτες δηλαδή.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί φέτος το παιχνίδι, στην ουσία είχαν μείνει οχτώ μέσα στο σπίτι, και μετά τις επιστροφές, έχουν μείνει μόνο έξι από τους παλιούς. Και ποιος ξέρει πόσους ακόμη θα φάνε αυτοί που ήρθαν. Φωνάζει η αδικία, αλλά άδικη δεν είναι κι η ίδια η ζωή, πολλές φορές;

Συνέχισε την μαγειρική, Μαρία!

Αυτή η διαδρομή που έκανες, ήταν μια πολύ μικρή ιστορία. Έναν έναυσμα για να καταλάβεις πραγματικά πόσο αγαπάς να γίνεις μια μέρα chef. Ο έρωτας, είναι από τα πράγματα που δεν κρύβονται, κι εσύ ξεκάθαρα μας έδειξες πόσο βαθιά ερωτευμένη είσαι, με ό,τι έχει σχέση με την γαστρονομία.

Ο Alain Ducasse, ένας από τους μεγαλύτερους chef και μέντορας, λέει ότι για να γίνεις επιτυχημένος σεφ, χρειάζεται 90% σκληρή δουλειά, και μόνο 10% ταλέντο. Εσύ λοιπόν, Μαρία, συνέχισε την σκληρή δουλειά, που από όσο έχουμε καταλάβει, γουστάρεις τρελά να κάνεις.

Νομίζω ότι βιάστηκες να έρθεις, μετά την πρώτη σου προσπάθεια το 2017. Δεν ήσουν έτοιμη ακόμα. Ήθελες λίγο χρόνο για να κάνεις την γνώση, κτήμα σου. Υπήρχαν φορές που μας έδειξαν ότι έχεις ακόμα κάποια κενά. Η επανάληψη είναι ο μόνος δρόμος για να τελειοποιήσει κανείς την γνώση. Το έχω γράψει και στους περσινούς, αλλά το γράφω και φέτος να το καταλάβετε κι εσείς: Ο Alain Ducasse, ένας από τους μεγαλύτερους chef και μέντορας, λέει ότι για να γίνεις επιτυχημένος σεφ, χρειάζεται 90% σκληρή δουλειά, και μόνο 10% ταλέντο. Εσύ λοιπόν, Μαρία, συνέχισε την σκληρή δουλειά, που από όσο έχουμε καταλάβει, γουστάρεις τρελά να κάνεις. Όσο προχωράς στον δρόμο της γνώσης, τόσο πιο σίγουρη θα νιώθεις.

Νομίζω ότι σε μια περίοδο πανδημίας με όλη την εστίαση σφραγισμένη, ήταν μια εξαίρετη ευκαιρία να μπεις στο παιχνίδι, και να διδαχθείς από τους καλύτερους.

Ο καλεσμένος chef Νίκος Παπαστεργίου έφερε ένα πιάτο υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων, κι εσύ, από ένα λάθος που απαιτούσε πείρα, έχασες.

Το γεγονός ότι μας είπες, ότι έβαλες το χέρι σου μέσα στο λάδι για να δεις την θερμοκρασία, είναι που με τρόμαξε!

Ασφάλεια πάνω από όλα, που λέει κι ο Κοντιζάς.

πιάτο αποχώρησης Facebook Twitter
Το πιάτο αποχώρησης

Διαβάζω ότι ο σεφ Παπαστεργίου έχει ένα βασικό motto:

“Όσο μια ομάδα ανθρώπων δουλεύει αρμονικά, όλα οδεύουν προς στην τελειότητα”. Τέσσερα χρόνια να δουλεύεις με executive τον Μποτρίνι, τι άλλο χρειάζεται για να εμπνέεσαι τέτοιες συνταγές, σαν αυτή που μας έφερε ο σεφ;

Σου εύχομαι, Μαρία, η συμμετοχή σου στο Μasterchef, να σου εξασφαλίσει μια θέση σε μια παρόμοια μπριγάδα. Kαι γιατί όχι και πάλι στο Sani, εκεί που ήδη ήσουν μαγείρισσα, δίπλα στο σεφ Παπαστεργίου!

Από τον Ιωάννη, δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Γύρισε στο παιχνίδι, και μας είπε ότι είναι δεσμευμένος με ένα μαϊμουδάκι, που το αγαπάει πιο πολύ από την Μαρία. Μετά εκμυστηρεύτηκε στον Διονύση ότι είναι single.

Tέλος, μας δήλωσε ότι όλο το βράδυ, την παραμονή της δοκιμασίας, έφαγε πολύ παντόφλα από το Μαράκι.

Μαρία μάστερ σεφ Facebook Twitter
Συνέχισε την μαγειρική, Μαρία!

Και όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα γυρίσει στο σπίτι η κατά φαντασία δικιά του, που ήταν βέβαιος ότι μόνο αυτός την αγαπούσε, για τους άλλους ανέφερε: “Κανείς δεν είχε καταλάβει πόσο γλυκιά είναι η Μαρία, γιατί το σπίτι είναι γεμάτο από επιφανειακούς ανθρώπους”. Να τον περιμένει, της έστειλε μήνυμα στο κιου. Εντάξει, εδώ πάει η ατάκα που μας έλεγε η περσινή ακατονόμαστη: “Γελάω εγώ, γελάω.”

Εμένα, φαντάζομαι και σε εσάς, κορίτσια, μου φάνηκε ένας κλασσικός άντρας που ξέρει να μαγειρεύει καλά την χυλοπίτα, αλλά όταν την τρώει, νομίζει ότι τον ταΐζουν παγωτό καραμέλα.

Την ίδια ώρα, η Μαργαρίτα μας, έκλαιγε γιατί με τη Μαρία κοιμόντουσαν μαζί στο ίδιο δωμάτιο, οπότε της έπεσε πολύ βαρύ όταν άνοιξε την πόρτα και είδε τον Αλέξανδρο. Αλλά, ειλικρινά, εκεί απέδειξε για ακόμα μια φορά, πόσο αληθινός άνθρωπος είναι.

Γύρισε από την άλλη μεριά, αυθόρμητα. Δεν μπόρεσε να προσποιηθεί όπως κάνουν χρόνια, τόσοι άλλοι. Και μετά, αφού συνήλθε, του ζήτησε αμέσως συγγνώμη, και τον χειροκρότησε πρώτη, που κέρδισε με τόσο υψηλή βαθμολογία την επάνοδο του στο σπίτι.

μαστερ σεφ παπαστεργίου Facebook Twitter
Ο καλεσμένος chef Νίκος Παπαστεργίου έφερε ένα πιάτο υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων, κι εσύ, από ένα λάθος που απαιτούσε πείρα, έχασες.

Για τον Διονύση, τί να πούμε;

Πολύ καλά έκανε κι έδωσε την mastercard στην Ανούς. Είναι ο άνθρωπος του.

Εδώ στην Κυψέλη, ουρλιάζουν σαν τις γάτες στις πυλωτές, οι ερωτύλοι.

Στο Masterchef που είναι όλη μέρα μαζί, δεν θα γινόταν! Ευχή Θεού τα βρίσκω και τα δυο.

Κι εγώ, κι όλοι μας λοιπόν, εκεί θα την δίναμε την κωλοκάρτα που ξανατρύπωσε μέσα στο παιχνίδι, για να μας βασανίζει.

Αλλά το να κάθεται ο Διονύσης, να κάνει παρατήρηση στη Λία και στον Τζαμάλ, που βοηθούσαν τον Παυλίτο μας, πόσο ποταπό ήταν;

Ο Τζαμάλ που φροντίζει τον Παύλο, σαν να είναι αδελφός του. Που έδενε τα κορδόνια της Μαργαρίτας όταν ήταν λυτά! Πιο προσηλωμένος από όταν αγωνίζεται ο ίδιος, ήταν ο Παναγιώτης. Και για να του το ανταποδώσει, η Μαργαρίτα τον χάιδευε και του έλεγε γλυκά : “good boy”, όπως λέει η κόρη μου στα σκυλάκια της. Λίγο πιο μετά, ήθελε κι ο Νίκος χάδια κι αγκαλιές από την Μαργαρίτα μας, κι εκείνη του πετάει αυστηρά “Βλέπει ο Χρήστος και ζηλεύει!”

Παύλος Μάστερ σεφ Facebook Twitter
Εμείς που υποστηρίζουμε τον Παυλίτο, είχαμε τα υπογλώσσια, πρόχειρα δίπλα μας, για την περίπτωση αποχώρησης του.

Εμείς που υποστηρίζουμε τον Παυλίτο, είχαμε τα υπογλώσσια, πρόχειρα δίπλα μας, για την περίπτωση αποχώρησης του.

Το ξέρω ότι θα τα ξαναχρειαστούμε σύντομα, αλλά ας μας στείλει πρώτα ένα μήνυμα η παραγωγή! Δεν μας λυπούνται, να πάμε σαν το σκυλί στ’αμπέλι;

Χρειάζεται πάθος για να φτάσεις ψηλά, αλλά πάντα βοηθάει η εκμάθηση και η συνεχής αναζήτηση για το καλύτερο. Ο chef πίσω από τις κάμερες του Μasterchef, Aλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, μαζί με τον chef Θωμά, είναι αυτοί που έχουν βοηθήσει τους παίκτες, διδάσκοντας τους τεχνικές, που μόνο σε εξεζητημένα σεμινάρια μπορούν να μάθουν στον έξω κόσμο.

Η Gastronomy Essentials, είναι μια εταιρία που οργανώνει τέτοια σεμινάρια και όποιος chef ενδιαφέρεται, τα συστήνω ανεπιφύλακτα! Κάθε τους σεμινάριο, είναι μια περγαμηνή που θα θέλατε να την έχετε στο βιογραφικό σας. Πρόσφατα διοργάνωσαν webinar, με θέμα “Ελληνική Δημιουργική Κουζίνα σε Buffet” για το προσωπικό του Ξενοδοχειακού Όμιλου Atlantica με ξενοδοχεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Εισηγητής ήταν ο chef Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, που κάθε νέος εμπνέεται από την υπέρκομψη σοφία των πιάτων του.

Σας δίνω σήμερα συνταγή του σεφ, από αυτές που παρουσιάστηκαν, κι όπως πάντα εξέπληξε όλους τους μαθητευόμενους του.

«Σαλάμι» χταποδιού, κρέμα ξιδάτης πιπεριάς Φλωρίνης με ρίγανη, αφρός φάβας, τηγανητή κάπαρη

Μαρία με τα κίτρινα, ποιον αγαπούσες καλύτερα; Facebook Twitter
Φωτογραφία: Γιώργος Μυριαγκός

Υλικά

Για το «σαλάμι» χταποδιού

1 χταπόδι κτψ μεγέθους Τ2 ή Τ3

2 μικρά φύλλα δάφνης

Κόκκους μαύρο πιπέρι

Θυμάρι φρέσκο

Εκτέλεση

Αποψύχετε το χταπόδι, αφαιρείτε τα πλοκάμια και τα στεγνώνετε καλά. Τοποθετείτε τα πλοκάμια σε σακούλες vacuum (το ένα δίπλα στο άλλο και όχι από πάνω), προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και κλείνετε στη μέγιστη ρύθμιση του vacuum. Ψήνετε στο roner στους 75°C, για 6 ώρες.

Αποσύρετε τη σακούλα από το νερό και χωρίς να την παγώσετε, αφαιρείτε τα ψημένα πλοκάμια. Τα τοποθετείτε εναλλάξ πάνω σε μεμβράνη άμεσα, όσο είναι ακόμη ζεστά, και ρολάρετε σφιχτά, σε σχήμα λουκάνικου, διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών.

Διατηρείτε στο ψυγείο για 1 μέρα και την επόμενη, κόβετε σε φέτες επιθυμητού πάχους. Σερβίρετε κρύες ή, εναλλακτικά, σοτάρετε σε καυτό τηγάνι με λίγη λιπαρή ουσία.

Για την κρέμα ξιδάτης πιπεριάς Φλωρίνης

330 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και αποφλοιωμένες

15 γρ. Ξίδι xeres

1 γρ. φρέσκια ρίγανη

5 γρ. αλάτι

5 γρ. ζάχαρη

Σκορδόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετείτε όλα τα υλικά στο thermomix (ή εναλλακτικά σε ένα δυνατό μπλέντερ) και χτυπάτε στη μέγιστη ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να αποκτήσει λεία υφή. Περνάτε από σινουά και διατηρείτε στο ψυγείο.

Για τον αφρό φάβας

1 κιλό φάβα μαγειρεμένη αραιή

90 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

40 γρ. προεσπούμα κρύο

Εκτέλεση

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε μία μπασίνα και αδειάζετε το μίγμα σε ένα σιφόν. Φορτίζετε με 2 αμπούλες διοξειδίου του αζώτου και διατηρείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 40 λεπτά.

Για την τηγανητή κάπαρη

Τηγανίζετε, σε καυτό σπορέλαιο, κάπαρη ξαρμυρισμένη και στεγνωμένη, για λίγα δευτερόλεπτα. Περνάτε από απορροφητικό χαρτί και διατηρείτε σε χλιαρό μέρος, μέχρι 3 ώρες.

Για τη φάβα

250 γρ. φάβα από λαθούρι

850-900 ml ζωμός λαχανικών ή νερό

1 μικρό λευκό ξερό κρεμμύδι

1 μικρό καρότο

40 ml χυμός λεμονιού

90 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένετε καλά τη φάβα και τη βάζετε σε κατσαρόλα με τον ζωμό λαχανικών, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Φροντίζετε να ξαφρίζετε συνέχεια, όποτε αυτό απαιτείται. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο, ξαφρίζοντας συνεχώς, για 10 ακόμη λεπτά. Προσθέτετε το καρότο και το κρεμμύδι, κομμένα σε κομμάτια και σκεπάζετε με καπάκι. Αφήνετε να σιγοβράσει, χωρίς να ανακατεύετε, για 50-60 λεπτά. Αφαιρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα καρότου και κρεμμυδιού, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο, και χτυπάτε με ραβδομπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να πάρει λεία υφή.

Σε περίπτωση που δεν τη χρησιμοποιήσετε άμεσα, καλύπτετε με μία μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει πάνω στη φάβα.

Σερβίρετε με λίγο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και, αν επιθυμείτε, με γαρνιτούρα της επιλογής σας.

 
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT