Αν είναι να κάνεις μια πίτα για το γιορτινό τραπέζι, κάνε αυτήν!

κολοκυθόπιτα Facebook Twitter
Όλο και κάποιος χορτοφάγος θα είναι στην παρέα (εξάλλου πότε στήθηκε γιορτινό ελληνικό τραπέζι χωρίς πίτα;), ας την κάνουμε έστω μία φορά το χρόνο να την ευχαριστηθούμε με τους αγαπημένους μας. Φωτ.: Αντζελίνα Καλογεροπούλου
0

ΝΑ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ από πριν, σαν φίλοι: η πίτα αυτή χρειάζεται να ασχοληθείς περί τις πέντε-έξι ώρες – όχι μαγείρεμα, ασχολία. 

Υπολόγισε λοιπόν: 

• Μία ώρα θα χρειαστείς για να κατέβεις στο κέντρο, στο μαγαζάκι της οδού Αθηνάς, όπου θα αγοράσεις το φύλλο γιουφκά. Ή να ανοίξεις σπιτικό φύλλο, όπως προτείνει η δεύτερη συνταγή της Δ. Καππή.

• Μία ώρα για να ψωνίσεις τα υπόλοιπα υλικά και να τα καθαρίσεις/ξεπλύνεις.

• Το ψήσιμο μόνο θέλει 1½ ώρα.  

• Η κολοκύθα θέλει 15-20 λεπτά στον ατμό (προτιμήσαμε να μην τη σοτάρουμε στην πρώτη συνταγή).

• 10 λεπτά για το ζεμάτισμα των πράσων, το τρίψιμο της φέτας και της παρμεζάνας άλλα τόσα, υπολόγισε 35 λεπτά για να είσαι μέσα. 

• Το στρώσιμο να μη θέλει περί τα 10-15 λεπτά, μαζί με το λάδωμα και το χάραγμα; 

Τις φτάσαμε τις 5 ώρες! Αν θες να τη φωτογραφίσεις, να την ανεβάσεις στα social και λοιπά, άσε, ξεπερνάμε άνετα τις 5 ώρες! 

Αλλά γιορτινό τραπέζι είναι αυτό, όλο και κάποιος χορτοφάγος θα είναι στην παρέα (εξάλλου πότε στήθηκε γιορτινό ελληνικό τραπέζι χωρίς πίτα;), ας την κάνουμε έστω μία φορά τον χρόνο να την ευχαριστηθούμε με τους αγαπημένους μας. Αξίζει τον κόπο της και στις δύο εκδοχές, που στα βασικά δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. 

Η συνταγή της Αντζελίνας για κολοκυθόπιτα με αγοραστό φύλλο γιουφκά και κολοκύθα στον ατμό

Υλικά

1 πακέτο φύλλο γιουφκά (5 φύλλα)

1 μέτρια κολοκύθα που θα μας δώσει περί το ένα κιλό ψίχα, αφού την καθαρίσουμε

1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο

3 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα

3 φλιτζάνια φέτα θρυμματισμένη

1 /2 φλιτζάνι νόστιμο κίτρινο τυρί τριμμένο (ώριμη γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο)

3-4 κ.γλ. αποξηραμένος δυόσμος

Λίγη γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή πάπρικα 

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

100 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο 

Ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκατοστών

Προετοιμασία

Βράζουμε το πράσο για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το σφίγγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να βγάλει όλα του τα υγρά. 

Βάζουμε την κολοκύθα στο ειδικό καλαθάκι για μαγείρεμα στον ατμό και με σκεπασμένο καπάκι τη μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια την έχουμε κόψει. Όταν τρυπιέται με πιρούνι, την αφήνουμε να κρυώσει και την πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ ή ένα πιρούνι. Τη βάζουμε στο τηγάνι με τα πράσα και λίγο βούτυρο και τη σοτάρουμε για 4-5 λεπτά (μέχρι να στεγνώσει ο πάτος). 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγά, τη φέτα, το τυρί, τον δυόσμο και το μείγμα της κολοκύθας και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτοντας 1-2 κ.γλ. πιπέρι και άλλα τόσα πάπρικα. 

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα. 

Αλείφουμε καλά το ταψί με ελαιόλαδο. 

Στρώνουμε στο ταψί μας δύο φύλλα γιουφκά καλά λαδωμένα μεταξύ τους σαν τσαλακωμένα σεντόνια. 

Βάζουμε τη μισή γέμιση, προσθέτουμε ένα φύλλο αλάδωτο και τσαλακωμένο (περισσότερο στη μέση και λιγότερο στις άκρες του ταψιού) και μετά την υπόλοιπη γέμιση. Αφήνουμε τα φύλλα ανάλαφρα, χωρίς να τα πατικώνουμε.

Στρώνουμε και τα 2 τελευταία φύλλα καλά λαδωμένα μεταξύ τους και πολύ πλούσια το τελευταίο. Ψεκάζουμε το τελευταίο φύλλο με κρύο νερό να μαλακώσει και χαράζουμε την πίτα βαθιά για να γίνουν τραγανά όλα τα φύλλα αλλά και για να «δραπετεύσουν» τα υγρά των λαχανικών. 

Πασπαλίζουμε με λευκό και μαύρο σουσάμι και κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους.

  

Ψήνουμε για 1¼ ώρες στους 180 βαθμούς με αέρα και μετά για μισή ώρα ακόμα στους 150 βαθμούς, είτε μόνο επάνω είτε μόνο κάτω (ανάλογα με τον φούρνο σας). Στο τέλος θα ανεβάσετε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά ακόμα, αν χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο η πίτα – τη θέλουμε σκούρα ξανθιά. 

Προμηθευτήκαμε το φύλλο γιουφκά από το μαγαζάκι στην οδό Αθηνάς 39. Καλύτερα να τηλεφωνήσετε πριν πάτε, ζητώντας να σας κρατήσουν ένα πακέτο, στο 210 3222622. 

Η συνταγή για κολοκυθόπιτα της Δώρας Κάππη έχει σπιτικό φύλλο και μερικές ακόμα νοστιμιές

κολοκυθόπιτα Facebook Twitter
Φωτ.: Δώρα Καππή

Φτιάχνω το παραδοσιακό φύλλο με αλεύρι, νερό, 1-2 κ.σ. ξίδι, 1-2 κ.σ. λάδι, και αλάτι (αναλογίες δεν έχω, το φτιάχνω με το μάτι). 

Αφήνω το μείγμα να ξεκουραστεί για ένα μισάωρο και μετά με βέργα ανοίγω δύο φύλλα, ένα για επάνω και ένα για κάτω.

Γέμιση

2 πράσα ψιλοκομμένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 αυγά

Ένα φλιτζανάκι ρύζι 

Κολοκύθα καθαρισμένη γύρω στα 700-1.000 γρ.

Εκτέλεση

Αφού καθαρίσω την κολοκύθα, την κόβω σε κύβους, τους ρίχνω λίγους λίγους στο multi και το δουλεύω ελεγχόμενα. Δεν θέλω να γίνει η κολοκύθα πολτός, θέλω να γίνει ψιλά κομματάκια, σαν τριμμένη στον τρίφτη. Την αφήνω στην άκρη.

Σοτάρω σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν λίγο. Ρίχνω και την κολοκύθα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι και αφήνω σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά. Ρίχνω και το ρύζι και αποσύρω από τη φωτιά. 

Μόλις το μείγμα γίνει χλιαρό, ρίχνω μέσα και τα αυγά και, αν χρειάζεται, λίγο λάδι ακόμη. 

Στρώνω ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί, ρίχνω μέσα το μείγμα και καλύπτω με το άλλο φύλλο. Ραντίζω την επιφάνεια με λάδι (ή βούτυρο, για έξτρα γεύση), ραντίζω και με νερό και ψήνω στους 200 βαθμούς για μία ώρα.

Η πίτα αυτή, λόγω το πράσου, έχει μια ωραία, «γλυκιά» γεύση και είναι ωραία ακόμα και με ελάχιστο αλάτι. Σε άλλες παραλλαγές μπορούμε να προσθέσουμε φέτα και άνηθο. Την επόμενη φορά που θα τη φτιάξω, σκέφτομαι να ρίξω μέσα χοντροκομμένα καρύδια, για μια πιο γκουρμέ εκδοχή.

Παρ' όλο που δεν στραγγίζουμε καθόλου την κολοκύθα, η γέμιση δεν βγαίνει υγρή αλλά ζουμερή. Αν όμως δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των υλικών, μπορούμε να αυξήσουμε τα αυγά ή το ρύζι, αν θέλουμε να δέσουμε ακόμη περισσότερο τη γέμιση. Αυξάνοντας τα αυγά, προσθέτουμε πρωτεΐνη στην πίτα μας και την κάνουμε πιο ολοκληρωμένη διατροφικά, πράγμα που, προσωπικά, το προτιμώ. 

Επίσης, όταν έχω διάθεση, δεν φτιάχνω το παραδοσιακό φύλλο αλλά αυτό που φτιάχνουν στη Μακεδονία και μοιάζει με σφολιάτα. Δηλαδή ανοίγω φυλλαράκια σε μέγεθος μικρού πιάτου, τα αλείφω με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τα βάζω το ένα επάνω στο άλλο, τυλίγω με μεμβράνη και τα αφήνω καμιά ώρα στο ψυγείο. Μετά τα ανοίγω φύλλο με βέργα.


 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Γεύση / Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Ζητήσαμε να μας γράψουν για το φαγητό που τους αρέσει μέχρι δακρύων, που συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας και είναι κατά κάποιον τρόπο η δική τους «μαντλέν».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, M. HULOT, MΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ