Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών του Βαρουφάκη και τα ναι που έγιναν όχι

Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών του Βαρουφάκη και τα ναι που έγιναν όχι Facebook Twitter
Υποστηρίζει το ευρώ, αλλά και τη «Δήμητρα», ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να γίνει νέα δραχμή αν «ένας νέος Ντράγκι κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες». 
0

ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ αρέσει η δημοσιότητα και δεν το κρύβει. Ως αρχηγός ενός μικρού κόμματος σήμερα, ωστόσο, δεν απολαμβάνει τη δημοσιότητα που είχε όταν η τύχη της χώρας αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας σε έναν βαθμό βρισκόταν στα χέρια του. Εδώ και πολύ καιρό είχε πάψει να απασχολεί τα ΜΜΕ, αλλά με το περιβόητο σχέδιο «Δήμητρα» αναμόχλευσε τα παλιά πάθη γύρω από την Ευρωζώνη και το νόμισμα και κατάφερε να τραβήξει την προσοχή, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται γιατί αναδεικνύει προεκλογικά ένα σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, αφού «τέτοιο θέμα τώρα δεν υπάρχει», φοβίζοντας το κοινό που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να προσεγγίσει και πλήττοντας την πρόταση της «προοδευτικής κυβέρνησης», στην οποία συμπεριλαμβανόταν και το ΜέΡΑ25. Στη Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, τρίβουν τα χέρια τους από την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην αριστερά με το σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο εκείνοι επισείουν ως φόβητρο. 

Πριν από αυτό και μετά την επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα στα Εξάρχεια από κάποιους που τον κατηγορούν ότι ψήφισε μνημόνιο, ο Βαρουφάκης είχε ανασύρει το θέμα της ψήφισης των μνημονιακών νόμων του 2015, υποστηρίζοντας ότι τότε είχαν πλαστογραφήσει επιστολή του. Ο θόρυβος γύρω από το μνημόνιο του 2015 και το σχέδιο «Δήμητρα» σκεπάζει ωστόσο κάποιες πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στο κόμμα του, κυρίως από βουλεύτριες που έφυγαν αλλά και στενούς συνεργάτες και στελέχη που αποχώρησαν το τελευταίο καιρό. Οι καταγγελίες αυτές βρήκαν ελάχιστο χώρο μόνο σε αριστερά σάιτ και στο Facebook, χωρίς να βγουν πιο έξω και να γίνουν γνωστές. Απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ.  

Η πλειοψηφία των πρώην βουλευτών και των στελεχών του ΜέΡΑ25 που έχουν αποχωρήσει έχει κατηγορήσει  τον Γ. Βαρουφάκη ότι υιοθετεί όλες τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που δημόσια αποκηρύσσει και πολεμά: «Αδιαφάνεια, παρασιτισμό, νεποτισμό, ναρκισσισμό». 

Με τις τράπεζες και εναντίον τους

Ο κατά Πιερ Μοσκοβισί  «αχαλίνωτος ναρκισσισμός» του Βαρουφάκη έχει προσφέρει έμπνευση σε πολλά παραπολιτικά σχόλια κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, η οποία είναι γεμάτη αντιφάσεις και παλινωδίες.  

Ωστόσο, όσες φορές θα ισχυρίζεται ότι αυτός δεν ψήφισε το μνημόνιο, πάντα θα βρίσκονται κάποιοι που θα του λένε ότι αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Γιατί ο Γιάνης  Βαρουφάκης έχει επιλέξει να είναι πάντα και έτσι και αλλιώς. Μιλάει για ένα αντικαπιταλιστικό όραμα, αλλά «ανοίγεται» με γενναιοδωρία και στη διεθνή ελίτ της ολιγαρχίας. Υποστηρίζει το ευρώ αλλά και τη «Δήμητρα», ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα το οποίο μπορεί να γίνει νέα δραχμή αν «ένας νέος Ντράγκι κόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες». 

Δεν ψήφισε τα πρώτα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, αλλά λίγες μέρες μετά ψήφισε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, δίνοντας χέρι βοηθείας στις τράπεζες, για τις οποίες τώρα λέει «αφήστε τες να καούν».

Παρομοίως, στις εκλογές που έρχονται ο Βαρουφάκης κατεβαίνει μαζί με τη ΛΑΕ- Ανυπότακτη Αριστερά, ισορροπώντας μεταξύ δύο αντίθετων πολιτικών προσανατολισμών. Συμμαχεί με ένα κόμμα του οποίου βασικός πολιτικός στόχος είναι η «ρήξη με τον μονόδρομο του ευρώ», ενώ παράλληλα το δικό του κόμμα ήταν από την ίδρυσή του ο εκλογικός βραχίονας ενός ευρωπαϊκού κινήματος, του Diem25, και κατά της εξόδου. 

Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών του Βαρουφάκη και τα ναι που έγιναν όχι Facebook Twitter
Ο Βαρουφάκης καταγγέλλει τη διεθνή ολιγαρχία, αλλά ο ίδιος συνδέεται, χωρίς να το κρύβει, με κραταιούς εκπροσώπους της όπως ο λόρδος Λαμόντ, τραπεζίτης με καριέρα στην NM Rothschild & Sons και υπουργός των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων Θάτσερ και Μέιτζορ

Οι ολιγάρχες φίλοι και εχθροί

Ο Βαρουφάκης καταγγέλλει τη διεθνή ολιγαρχία, αλλά ο ίδιος συνδέεται, χωρίς να το κρύβει, με κραταιούς εκπροσώπους της όπως ο λόρδος Λαμόντ, τραπεζίτης με καριέρα στην NM Rothschild & Sons και υπουργός των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων Θάτσερ και Μέιτζορ. Ο συντηρητικός τραπεζίτης Λαμόντ συνεργάζεται με το Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), ένα think tank με πελάτες τράπεζες και funds που λαμβάνουν συμβουλές οικονομικής πολιτικής και επενδύσεων έναντι υψηλού τιμήματος.

Είναι αποκαλυπτικό ότι λίγες ημέρες προτού βγει εκτός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενημέρωνε, μέσω του OMFIF, στελέχη hedge funds για τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε το «plan B» που προέβλεπε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, ένα σχέδιο σαν αυτό που επανέφερε τώρα με κάποιες παραλλαγές ως «Δήμητρα». Η είδηση είχε αποκαλυφθεί το 2019 σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά ο Βαρουφάκης το είχε αρνηθεί. Μετά το δημοσίευμα και τον σάλο που προκλήθηκε, το OMFIF έσπασε τους κανόνες εχεμύθειας και έδωσε το ηχητικό ντοκουμέντο στη δημοσιότητα (τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους Βαρουφάκη με τα στελέχη των hedge funds είχε δημοσιεύσει ο «Δρόμος της Αριστεράς»). 

Οι κατηγορίες για σχέσεις με τον Σόρος 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε χαρακτηρίσει τον Βαρουφάκη το 2019 ως «golden boy και άνθρωπο του Σόρος». Ο Βαρουφάκης, πάλι, είχε πει το 2018 ότι η μόνη σχέση του με τον Ουγγροαμερικανό μεγαλοκαπιταλιστή ήταν όταν ο Σόρος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015.

Μερικά χρόνια πριν, όμως, το 2012, ανέφερε άλλα, ότι τον είχε γνωρίσει σε ένα συνέδριο που διοργάνωνε το ΙΝΕΤ (Institute for New Economic Thinking), στους δεκάδες experts του οποίου συγκαταλέγεται και ο ίδιος. Πρόκειται για ένα ένα think tank που χρηματοδοτείται από τον Σόρος.

Στο άρθρο που είχε γράψει το 2012 για να διαψεύσει τη σύνδεσή του με ιδρύματα που χρηματοδοτεί ο Σόρος έλεγε: «Αλλά για να μη νομίζετε ότι προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από τον κ. Soros, επιτρέψτε μου να πω κάτι που σίγουρα θα ρίξει νερό στον μύλο όσων θέλουν να εξασκήσουν το ταλέντο τους σε φανταστικές ιστορίες και λιβέλους: τον θεωρώ σημαντική προσωπικότητα και γι' αυτό χάρηκα πολύ που τον γνώρισα, και μάλιστα που οι θέσεις μας, όσον αφορά την Κρίση του Ευρώ, έχουν έρθει πολύ κοντά. Ο Soros είναι από τους ανθρώπους που, κανονικά, δεν έπρεπε να συμπαθώ. Κατ’ αρχάς, είναι φανατικός οπαδός του Karl Popper (ο οποίος υπήρξε δάσκαλός του στο LSE). Αν και δεν έχω τίποτα εναντίον του Popper (τουναντίον, τον θεωρώ σημαντικό διανοούμενο), δεν σας κρύβω ότι με ξενίζει να είναι κάποιος οπαδός του οποιουδήποτε. Πέραν τούτου, ο Soros έχει περάσει όλη του τη ζωή στοιχηματίζοντας στις αγορές χρήματος – με τις οποίες έχω αισθητική και ιδεολογική "διαφωνία"».

Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών και τα ναι που έγιναν όχι Facebook Twitter
Ο Βαρουφάκης είχε πει το 2018 ότι η μόνη σχέση του με τον Ουγγροαμερικανό μεγαλοκαπιταλιστή ήταν όταν ο Σόρος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε την αποπομπή του από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015. Δεν ισχύει. Φωτ.: EPA

Τα «ναι» και «όχι» του Βαρουφάκη στο τρίτο μνημόνιο

Το περήφανο «όχι» του Βαρουφάκη έχει επίσης αμφισβητηθεί. Αυτό επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την επίθεση ξυλοδαρμού του στα Εξάρχεια. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν ήταν μπράβοι της νύχτας που «επικαλέστηκαν άτσαλα το ψέμα ότι ψήφισα μνημόνιο». Εκείνοι που αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό του κ. Βαρουφάκη κοινοποίησαν ως απόδειξη κάτω από το σχόλιό του στο Τwitter περί «άτσαλου ψέματος» δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» από το 2019, στο οποίο καταγράφεται η στήριξή του στα μνημονιακά προαπαιτούμενα τον Ιούλιο του 2015 και το «ναι» που εξέφραζε με πρόθεση θετικής ψήφου. 

Τότε λίγοι είχαν καταλάβει τι είχε συμβεί. Ο ελληνικός λαός που παρακολουθούσε θολωμένος ένα πολιτικό θρίλερ να εκτυλίσσεται, με νόμους, προαπαιτούμενα και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, είναι σίγουρο ότι είχε χάσει την μπάλα. Κρίσιμες λεπτομέρειες χάθηκαν στον ορυμαγδό των εξελίξεων και η πομπώδης αρθρογραφία του Βαρουφάκη εκείνες τις ημέρες με πηχυαίους τίτλους «Γιατί καταψήφισα» ή «Γιατί ψήφισα», διανθισμένη με τα χρονικά πίσω-μπρος της διαπραγμάτευσης, δεν βοήθησε και πολύ να γίνει ξεκάθαρη η θέση του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να μην ψήφισε το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο (είχε πάψει να είναι υπουργός Οικονομικών από τις 6 Ιουλίου) αλλά είχε εκφράσει πρόθεση  θετικής ψήφου με επιστολή του στη Βουλή, με την οποία εξουσιοδοτούσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση και στη συμφωνία δανειακής σύμβασης με την τρόικα, δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο. Εκείνη η επιστολή αποτέλεσε τότε την ιδανική ντρίπλα, για να πατήσει σε δυο βάρκες.

Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, ο Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι εκείνη η επιστολή, που τότε δεν αμφισβήτησε, είναι πλαστογραφημένη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το 2019 είχε καταγγείλει την πλαστογραφία, κάτι που δεν ισχύει, γιατί στην ανακοίνωση που εξέδωσε τότε δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά περί πλαστογραφίας.   

Στην επιστολή που εμφανίζει ο ίδιος ως αυθεντική αναγράφεται: «Ψηφίζω θετικά στο νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο του Eurogroup ιδίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους». Η επιστολή αυτή, όμως, που δεν είναι η ίδια με αυτή που είναι καταχωρισμένη στα επίσημα πρακτικά (σελίδα 29) της Βουλής, αναφέρει: «Επιθυμώ διά της παρούσης να δηλώσω ότι αν ήμουν σε θέση να ψηφίσω στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)", θα ψήφιζα ΝΑΙ».  

Εκείνο το «ΝΑΙ» ωστόσο δεν προσμετρήθηκε, όχι λόγω «πλαστότητας» ,όπως ισχυρίζεται, αλλά λόγω του κανονισμού της Βουλής που λέει ότι η επιστολική ψήφος προσμετράται μόνο όταν η απουσία του βουλευτή είναι δικαιολογημένη (δηλαδή λόγω καθηκόντων), κάτι που δεν ίσχυε για τον Βαρουφάκη, ο οποίος την ημέρα της ψηφοφορίας απλώς επέλεξε να πάει στην Αίγινα, στο εξοχικό του. 

Όταν το ΜέΡΑ25 ρωτήθηκε στη Βουλή γιατί δεν φρόντισε να αποκαταστήσει στα πρακτικά την πλαστογραφία που ισχυρίζονται ότι έγινε, ο βουλευτής του Κλέων Γρηγοριάδης έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μόνο ο πλαστογράφος, αυτός που το κατέθεσε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε μέσα σε 24, το πολύ 48 ώρες, να αποκαταστήσει την αλήθεια στα πρακτικά». Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαιώνει.

Διπλό ταμπλό

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε πρόεδρος της Βουλής και σήμερα επικεφαλής του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», σχολιάζει ότι «δεν χρήζει ειδικής ντετεκτιβικής διερεύνησης τι έγινε τότε, καθώς είναι πρόδηλο».  

«Η επιστολή διαβάστηκε στη διαδικασία και μπορεί κανείς να ανατρέξει στο σχετικό βίντεο. Αν υπήρχε πρόθεση να το αμφισβητήσει ο κ. Βαρουφάκης, θα το έκανε τότε». Και προσθέτει: «Σας θυμίζω ότι εγώ, ως πρόεδρος της Βουλής, διαφοροποιήθηκα. Δεν ψήφισα. Ήταν ένα πολύ ισχυρό ζήτημα, δεν ήταν ένα ήσσον ζήτημα που κάποιος δεν κατάλαβε τι έστειλε, ή τι διαβάστηκε, ή τι ψήφισε. Η ουσία είναι ότι τότε δεν αμφισβητήθηκε κάτι ούτε ειπώθηκε ότι υπήρχε κάτι πλαστό. Και δεν ειπώθηκε μέχρι τέλους».

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Βαρουφάκης μ' αυτόν τον τρόπο «κατάφερε να παίζει σε διπλό ταμπλό». Και να μην είναι παρών, ώστε να έχει επίσημα θετική ψήφο, και να μη διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Τσίπρα, ο οποίος δεν ήθελε έναν Βαρουφάκη που θα έλεγε «όχι δεν συμφωνώ ή απουσιάζω σιωπηλά». Προς αποφυγήν ερμηνειών που θα έλεγαν ότι απουσιάζει επειδή διαφωνεί, έστειλε επιστολή που έλεγε «δεν διαφωνώ, θα ψήφιζα ναι».

Τη θετική ψήφο, που δεν προσμετρήθηκε, ακολούθησε η καταψήφιση του νομοσχεδίου για την πρώτη δόση των μέτρων. Στη συνέχεια, όμως, ο Βαρουφάκης ψήφισε τα δεύτερα προαπαιτούμενα, που αφορούσαν και αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, ο οποίος είναι «η βάση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και όλη την ανακατάταξη των δανειστών που επισπεύδουν την εκτέλεση», σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου. «Πριν, όταν υπήρχαν πολλοί δανειστές μετά από κάποιον πλειστηριασμό, η προτίμηση ξεκινούσε πρώτα από τους εργαζόμενους, ακολουθούσε το Δημόσιο και στη συνέχεια οι τράπεζες. Μ' αυτόν τον κώδικα οι τράπεζες μπήκαν πρώτες, πάνω από τους εργαζόμενους και το Δημόσιο».

Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών και τα ναι που έγιναν όχι Facebook Twitter
Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Βαρουφάκης «κατάφερε να παίζει σε διπλό ταμπλό». Και να μην είναι παρών, ώστε να έχει επίσημα θετική ψήφο, και να μη διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Τσίπρα, ο οποίος δεν ήθελε έναν Βαρουφάκη που θα έλεγε «όχι δεν συμφωνώ ή απουσιάζω σιωπηλά».

Το μυστήριο των αποχωρήσεων και οι καταγγελίες

Εδώ και αρκετό καιρό από το ΜέΡΑ25 αποχωρούν συνεχώς, κυρίως γυναίκες, καταγγέλλοντας τον ίδιο τον Βαρουφάκη αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στο κόμμα του. Για τον εκείνον οι αποχωρήσαντες είναι αυτοί που «δεν είχαν πιστέψει ότι ήμασταν πραγματικά ταγμένοι στη ρήξη». Η πλειοψηφία των πρώην βουλευτών και των στελεχών του ΜέΡΑ 25 που έχουν αποχωρήσει τον έχει κατηγορήσει ότι υιοθετεί όλες τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που δημόσια αποκηρύσσει και πολεμά: «Αδιαφάνεια, παρασιτισμό, νεποτισμό, ναρκισσισμό». 

«Η αμεσοδημοκρατία αρχίζει και τελειώνει στην αρχή του ενός ανδρός», αναφέρουν πρώην στελέχη που μιλούν στη LiFO, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν τολμά να διαφωνήσει μαζί του γιατί «τότε είναι σαν να πέφτει πάνω σου ένας οδοστρωτήρας και να σε λιώνει».

«Οι απαξιωτικές κακοποιητικές συμπεριφορές, οι εντάσεις και οι απειλητικές φωνές είναι γνώριμες συμπεριφορές του γενικού γραμματέα προς τα στελέχη και αυτό είναι κοινό μυστικό στο κόμμα».  

Η κακοποιητική συμπεριφορά όμως, όπως λένε, είναι επιλεκτική, καθώς από αυτήν εξαιρούνται 2-3 βουλευτές του κόμματος, τους οποίους «αναγκαστικά υπολογίζει, γιατί τους έχει ανάγκη και είναι στη βιτρίνα του κόμματος». 

Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών

Άλλη μία παραδοξότητα για το ΜέΡΑ25 είναι ότι ενώ ήταν το πρώτο κόμμα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου που κατάφερε να εκλέξει περισσότερες γυναίκες βουλευτές απ' ό,τι άνδρες, στη συνέχεια βρέθηκε στα πρόθυρα της διάλυσης εξαιτίας των αποχωρήσεών τους. 

Στις εκλογές του 2019 το κόμμα του εξέλεξε εννέα βουλευτές, τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες. Στην πορεία έχασε τις τρεις από αυτές. Οι δύο μάλιστα αποχώρησαν με  σοβαρές καταγγελίες για οικογενειοκρατία, νεποτισμό και κακοποιητικές συμπεριφορές. 

Όταν αποχώρησαν οι τρεις βουλεύτριες, έχασε το 1/3 της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Η πρώτη που αποχώρησε τον Ιούλιο του 2021 ήταν η Κωνσταντίνα Αδάμου, καταγγέλλοντας  ότι δεν μπορούσε να υποστηρίζει άλλο «ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι». «Ένα κόμμα που διακηρύσσει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδυνάμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές πρακτικές». 

Τον Μάιο του 2022 η Κωνσταντίνα Αδάμου έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., χωρίς να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα. Σήμερα είναι υποψήφια με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Μιλώντας στη LiFO, ανέφερε ότι: «Ως γυναίκες, οφείλουμε να καταγγέλλουμε συμπεριφορές που προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας και κυρίως όσες προσβάλλουν ή καταπατούν τις έμφυλες επιλογές μας και τα δικαιώματά μας. Έτσι, λοιπόν, αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσουμε ένα γενναίο παράδειγμα, δείχνοντας τον δρόμο για ένα νέο πολιτικό ήθος προς τις νεότερες γενιές».

Τον Μάρτιο του 2022 ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25 και η βουλεύτρια Αγγελική Αδαμοπούλου. Η αποχώρησή της συνοδεύτηκε επίσης με βολές προς το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη, για το οποίο υποστήριξε ότι «εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών».

Η τρίτη έξοδος έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε και η Φωτεινή Μπακαδήμα. Η Μπακαδήμα ήταν το δεξί χέρι του Βαρουφάκη επί σειρά ετών. Ήταν μαζί του στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στο Diem25 και στο ΜέΡΑ25. Ποτέ δεν δημοσιοποίησε τους λόγους της αποχώρησή της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανεξαρτητοποίησή της οφείλεται και σε πολιτικές διαφωνίες σχετικά με τη συμπόρευση με τη ΛΑΕ.

Αθρόες αποχωρήσεις

Με αιχμές και καταγγελίες αποχώρησε και η πρώτη επιλαχούσα βουλεύτρια στην Α’ Αθήνας, Μαρία Μποτονάκη, η οποία ήταν η τομεάρχης Δικαιοσύνης. Στην επιστολή αποχώρησής της με τίτλο «Κάναμε λάθος», που έστειλε στην «Αυγή», ανέφερε ότι το «ΜέΡΑ25 απέχει παρασάγγας από την ελληνική κοινωνία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε δημοκρατική διαδικασία» και πως «στήνει συνέδρια-παρωδίες και θολώνει τα νερά με τους meta-νεολογισμούς του».

Τον Ιούλιο του 2020 αποχώρησε η υποψήφια στη Βοιωτία Ράνια Ντάλη, η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της ότι βίωσε μεγάλες απογοητεύσεις από υπονομεύσεις και ανοίκειες συμπεριφορές. «Εδώ και πολύ καιρό νιώθω "ξένο σώμα", χωρίς να με συνδέει τίποτα με τις "οικογένειες" και τις "παρέες" που κυριαρχούν στο κόμμα».  

Την ίδια περίοδο αποχώρησαν ο Αριστοτέλης Παναγόπουλος, πρώην υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, και ο Περικλής Αποστολόπουλος, που ήταν ο συντονιστής της  οργάνωσης στην Πάτρα, με βαρείς χαρακτηρισμούς τους οποίους δημοσιοποίησαν στο Facebook.

«Ένιωσα μεγάλη απογοήτευση», λέει στη LiFO o Α. Παναγόπουλος. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορεί την οικογενειοκρατία, την αδιαφάνεια, τον παρασιτισμό στην πολιτική, τους "ναι σε όλα", αλλά για τους άλλους». 

Τα δύο πρώην στελέχη του ΜέΡΑ25 αφήνουν αιχμές ακόμα και για τη διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης που παίρνει το κόμμα: «Η κλίκα του κόμματος συνεχίζει τις πληρωμένες διακοπές από το δημόσιο χρήμα και των μελών στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο εξωτερικό». Η απάντηση του ΜέΡΑ25, μέσω διαρροών, ανέφερε ότι «Κακώς ήταν στο ΜέΡΑ αυτοί. Καλώς έφυγαν. Ώρα τους καλή» και ότι «οι ανακοινώσεις τους είναι άνευ σημασίας, γεμάτες ασυναρτησίες».

Το ΜέΡΑ25, μάλιστα, την επομένη των συγκεκριμένων αποχωρήσεων, δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Ίνσταγκραμ φωτογραφία του Βαρουφάκη και της συζύγου του μετά «από τριήμερη επίσκεψη του ΜέΡΑ25 στην Κέρκυρα», να επιβαίνουν σε open top αυτοκίνητο και με χαλαρή διάθεση.  

Ο κ. Παναγόπουλος μεταφέρει ένα ακόμη περιστατικό που είναι καταγεγραμμένο στη σελίδα του στο Facebook: «Κατά τη διάρκεια κομματικής διάσκεψης με τον Βαρουφάκη σε ξενοδοχείο της Αθήνας, στέλεχος του κόμματος έψαχνε να βρει πού είναι η τουαλέτα για να συνοδεύσει εκεί τη σύζυγό του, σαν να ήταν υπηρετικό της προσωπικό». Τον κατηγορεί επίσης ότι τους τη «φόρεσε στο κόμμα, δίνοντάς της και θέση». Η Δανάη Στράτου, εικαστικός και γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, είναι πρόεδρος του «mέta κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού», που αποτελεί το think tank του ΜέΡΑ25. Στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο του mέta η κ. Στράτου είναι η μόνη για την οποία δεν αναγράφεται ότι προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς μισθό, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι αναφέρεται  ότι υπηρετούν αμισθί. 

Μαζικές αποχωρήσεις και διαγραφές υπήρξαν και τον Απρίλιο του 2022 με αφορμή την υπόθεση του μέλους του κόμματος Ανδρέα Καραχάλιου που κατηγορήθηκε από τον Βαρουφάκη για «ανάρμοστη συμπεριφορά προς την Επιτροπή Δεοντολογίας» και πατριαρχικές αντιλήψεις, προτείνοντας τη διαγραφή του.

Ο κ. Καραχάλιος ξεκίνησε τη διαδικασία έφεσης στην Κεντρική Επιτροπή κατά της απόφασης για τη διαγραφή του. Όπως υποστήριξε όμως, ο Βαρουφάκης την πάγωσε ζητώντας να μην εκδικαστεί και να γίνει αποδεκτή η απόφαση διαγραφής του σιωπηρώς και με συνοπτικές διαδικασίες. Ο κ. Καραχάλιος αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι μεθοδεύτηκε η αποπομπή του και σχολιάζοντας: «Πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος αυτές τις διαδικασίες για έναν αμεσοδημοκρατικό πολιτικό σχηματισμό; Αφήνω τον καθένα να αποφασίσει».

Η LiFO διαθέτει κι άλλες μαρτυρίες από πρώην συνεργάτες και μέλη, με καταγγελίες για κακή συμπεριφορά και κόμμα-προσωπικό όχημα. Οι βουλεύτριες που αποχώρησαν έκαναν την αρχή, αλλά δεν είναι οι μόνες. Ο κ. Βαρουφάκης επιμένει να αντιμετωπίζει σιωπηρώς τις καταγγελίες των γυναικών που αποχώρησαν και να σκεπάζει τις φωνές τους με τον θόρυβο της «Δήμητρας». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ