Βιώσιμα ζητήματα που καλείται να ξεπεράσει η βιομηχανία του καφέ

Βιώσιμα ζητήματα που καλείται να ξεπεράσει η βιομηχανία του καφέ Facebook Twitter
Αρκετές εταιρείες καφέ ήδη πραγματοποιούν βιώσιμα πρότζεκτ τα οποία στοχεύουν στην ποιότητα και εξέλιξή του, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον αλλά και το εργατικό δυναμικό το οποίο απασχολούν.
0


Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ καφέ απασχολεί μεγάλο κομμάτι του αγροτικού τομέα, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι και παραγωγοί δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο, έχει συνδεθεί με βιώσιμα ζητήματα, όπως η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία και η κλιματική αλλαγή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετές εταιρείες καφέ ήδη πραγματοποιούν βιώσιμα πρότζεκτ τα οποία στοχεύουν στην ποιότητα και εξέλιξή του, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον αλλά και το εργατικό δυναμικό το οποίο απασχολούν.

Οι βιώσιμες πρακτικές από τη βιομηχανία του καφέ μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην ποιότητα και στην ανάπτυξη του

Η αποψίλωση των δασών

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια ως αποτέλεσμα της παραγωγής καφέ είναι η αποψίλωση των δασών. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί αγρότες προχωράνε σε κόψιμο των δέντρων, για να δημιουργήσουν χώρο για τις καλλιέργειές τους. Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, αρκετές εταιρείες καφέ ξεκινούν προγράμματα αναδάσωσης τα οποία στοχεύουν στην αποκατάσταση της υποβαθμισμένης γης και στην προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα, έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με αγρότες που φυτεύουν σκιερά δέντρα σε κτήματα καφέ, για να βοηθούν στην προστασία των φυτών που παράγουν κόκκους καφέ από τον ήλιο και την ωρίμανσή τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διατήρηση της χλωρίδας.

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Η σχέση καφέ και νερού δεν περιορίζεται μονάχα στις στιγμές προτού τον πάρουμε στα χέρια μας από την καφετέρια ή στο σπίτι αλλά και στην ίδια την παραγωγή του. Οι καλλιεργητές του καφέ χρειάζονται αρκετό νερό προκειμένου να καλλιεργούν τους κόκκους, ωστόσο η πρόσβασή τους σε ικανές και ποιοτικές ποσότητες αρκετές φορές κρίνεται αρκετά δύσκολη. 

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, πολλές εταιρείες καφέ εφαρμόζουν έργα εξοικονόμησης νερού, στοχεύοντας στη μείωση της ποσότητας που απαιτείται για την παραγωγή καφέ και στην προστασία των τοπικών υδάτινων πόρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ορισμένες εταιρείες που συνεργάζονται με καλλιεργητές καφέ για την εφαρμογή συστημάτων άρδευσης που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και είναι πιο αποδοτικά. 

Η κλιματική αλλαγή

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η αλλαγή συχνότητας των βροχοπτώσεων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη βιομηχανία του καφέ, δυσκολεύοντας σε πολλές περιπτώσεις την ανάπτυξη των συγκεκριμένων φυτών. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει έξυπνα μοντέλα γεωργίας που στοχεύουν στην όσο το δυνατό ευκολότερη προσαρμογή των αγροτών στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, προστατεύοντας παράλληλα τις καλλιέργειές τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μια τέτοια πρακτική είναι η αλλαγή στη μέθοδο καλλιέργειας του καφέ, η οποία όμως θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αποτυχίας τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κοινωνική βιωσιμότητα

Μαζί με την περιβαλλοντική ευθύνη, αρκετές εταιρείες καφέ προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων που απασχολούνται με τον καφέ και την εξέλιξή τους. Για παράδειγμα, ορισμένες εταιρείες έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν προγράμματα για να βελτιώσουν τις συνθήκες εκπαίδευσης, την εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ προσφέρουν και ασφάλειες υγείας στις αντίστοιχες κοινότητες. 

Οι βιώσιμες πρακτικές από τη βιομηχανία του καφέ μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά στην ποιότητα και στην ανάπτυξη του καφέ, ενώ παράλληλα μπορούν να ξεπεράσουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Με συνεχή υποστήριξη, αυτά τα έργα μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία του καφέ θα παραμείνει βιώσιμη τα επόμενα χρόνια. 

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ